Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Benji87

Rusland verdient nu meer aan olieverkoop dan vóór sancties

Rusland verkocht vorige maand voor 13 miljard dollar (12 miljard euro) aan olie, meldt het Russische ministerie van Financiën. Dat was meer dan voor de invoering van sancties die de olieopbrengsten van het land moesten raken.

Ook uit cijfers van handelsplatforms blijkt dat Rusland nog veel verdient. Zo ligt de prijs van Oeral-olie al maanden boven het prijsplafond van 60 dollar dat westerse landen hebben ingevoerd.

Dat de Russen toch nog veel verdienen aan de olieverkoop, komt vermoedelijk doordat ze via omwegen veel olie op de wereldmarkt kunnen brengen, tegen hoge prijzen. Daar komt bij dat veel landen helemaal geen sancties hebben ingevoerd.

Vooral westerse landen hebben dat wél gedaan. Zij willen zo de inkomsten van de Russische schatkist raken, omdat het geld wordt gebruikt voor de oorlog tegen Oekraïne. Een van de maatregelen is het instellen van een verbod op de invoer van Russische olie in Europa.

Daarnaast is er een prijsplafond ingesteld. Dit houdt in dat bedrijven uit westerse landen geen diensten mogen leveren aan schepen die olie vervoeren die is verkocht voor meer dan 60 dollar per vat. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verzekeren van schepen of ladingen. Zo zitten er bijvoorbeeld veel maritieme verzekeraars in het Verenigd Koninkrijk, dat de sancties ook heeft ingevoerd.

Bron: nu.nl

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 16/11/2023 | 22:19 uurEn ondertussen vestigd de UAF een bruggenhoofd aan de Oost oever van de Djnepr. Best een kutzet als je stratego speelt en je geen vrije poppetjes meer hebt.

We'll see.

Zie ook post 10383

pz

Hebben we die Ukraiense mariniers niet voor Jan xxx getraind.... ;).

Huzaar1

#9996
Citaat van: Benji87 op 16/11/2023 | 21:25 uurOndertussen moet ik wel concluderen dat Rusland op 2 fronten inmiddels ook het initiatief heeft overgenomen. Bij Avdiivka maken de Russen tegen enorme verliezen wel vooruitgang. En bij Bakhmut is hebben de Oekraïners het initiatief ook niet meer een boeken de Russen bescheiden terrein winst.

En ondertussen vestigd de UAF een bruggenhoofd aan de Oost oever van de Djnepr. Best een kutzet als je stratego speelt en je geen vrije poppetjes meer hebt.

We'll see.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Ondertussen moet ik wel concluderen dat Rusland op 2 fronten inmiddels ook het initiatief heeft overgenomen. Bij Avdiivka maken de Russen tegen enorme verliezen wel vooruitgang. En bij Bakhmut is hebben de Oekraïners het initiatief ook niet meer een boeken de Russen bescheiden terrein winst.

Benji87

Tegelijkertijd begint het aan de oost kant van de Djnepr rivier wel steeds interessanter te worden

Oekraïne bevestigt grote slag: 'Tegen alle verwachtingen in'

Na wekenlange speculaties heeft Oekraïne bevestigd dat zijn troepen zich nu bevinden op de oost-oever van de Dnjepr. Eerder ontkende Rusland dit juist, omdat het grotendeels controle heeft over de gebieden aan de oostkant van de rivier die Oekraïne doorkruist. 'Ze waren al maandenlang bezig om die rivier over te steken', zegt defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Peter Wijninga.

'Tegen alle verwachtingen in heeft het Oekraïense leger voet aan de grond gekregen op de oostelijke oever van de Dnjepr', zei Andriy Yermak, de Oekraïense stafchef van president Volodimir Zelenski. Met behulp satellietbeelden was de aanwezigheid van de Oekraïense defensie op de oostoever al goed zichtbaar, stelt Wijninga. 'Alleen was het nog niet formeel bevestigd door Oekraïense autoriteiten. Dat is nu wel bijzonder.'

'Prikacties'
Eerder probeerde Oekraïne met 'prikacties' te zoeken naar goede locaties om de rivier 'met een grote kans van slagen' over te steken. 'Een paar weken terug zijn ze bij Krynky overgestoken, daar hebben ze een bruggenhoofd gevestigd', legt Wijninga uit. 'Ik denk dat ze gewacht hebben met deze bevestiging, tot ze het idee kregen dat het een grote kans van slagen zou hebben. Waarschijnlijk hebben ze dat nu vastgesteld.'

Nu wacht Oekraïne nog een grote uitdaging, omdat het nu ook verder wel trekken richting het oosten om gebied terug te veroveren. Dat gaat nog een grote klus worden, omdat Oekraïne elders weinig vooruitgang weet te boeken in het offensief, stelt Wijninga. 'Rond Zaporizja zijn ze aanvankelijk wel door de eerste linie gebroken, maar dat stagneert. Bij Avdiivka zijn er problemen en op andere plekken worden ze ook stevig beziggehouden.' Wijninga meldt daarbij dat Oekraïne zich 'tot doel had gesteld om op te rukken tot Melitopol'. De defensiespecialist denkt dat nu Oekraïne de Dnjepr is overgestoken, dat doel alsnog wil halen. 'Daarbij kunnen ze een deel van de Russische verdedigingslinies omzeilen.'

Volgend doel: de Krim
Yermak stelde zelf nog hogere doelen vast. Hij wil uiteindelijk het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland heroveren. Daar zet Wijninga echter grote vraagtekens bij. 'Of ze dat dit jaar gaan redden, betwijfel ik. Maar ik denk wel dat ze dichterbij Melitopol kunnen komen.' Als dat doel kan worden bereikt, is het eenvoudiger om verder te komen, benadrukt Wijninga. 'Dat is een aanvoerknooppunt over de weg en het spoor naar de Krim. Als ze dat bereiken, kan Rusland er geen gebruik meer van maken.'

Mocht het zover komen, dan is dat een 'belangrijke stap' voor Oekraïne, maar met name een 'grote klap' voor de Russische president Poetin. 'Dat betekent dat de Krim als verzamelplek voor militair materieel niet meer van toegevoegde waarde is voor Rusland. Dat zou een gevoelig verlies zijn voor Rusland.'

Bron: BNR

Benji87

#9993
De Amerikanen hebben een tijdelijk akkoord bereikt over het budget van 2024. Steun aan zowel Israël alsmede Oekraïne is hierin niet in opgenomen.

Shutdown in de VS voor enkele weken afgewend door tijdelijk akkoord

Amerikaanse overheidsdiensten hoeven niet vlak voor de feestdagen te sluiten. Dat is het resultaat van een akkoord over de begroting. Zonder het akkoord zouden tal van diensten dicht moeten en krijgen miljoenen ambtenaren geen loon.

De Senaat stemde woensdagavond (lokale tijd) in met het voorstel voor de begroting, nadat eerder het Huis van Afgevaardigden al akkoord was gegaan. Nu moet alleen president Joe Biden nog zijn handtekening zetten.

De Amerikaanse politiek moet elk jaar een akkoord bereiken over de begroting voor het nieuwe jaar. Zonder zo'n overeenstemming moet tijdelijk het mes in de uitgaven. Dit betekent dat miljoenen ambtenaren die voor bijvoorbeeld defensie, toezichthouders, kustwachten en nationale parken werken hun loon korte tijd niet krijgen doorbetaald.

Dit dreigde ook nu weer te gebeuren. Als de politiek deze week geen akkoord zou bereiken, had de overheid een deel van zijn activiteiten moeten stilleggen. Zover is het dus niet gekomen.

Toch zal de vreugde van korte duur zijn. Over iets meer dan twee maanden is er een nieuwe deadline. Een deel van de Republikeinse Partij heeft al laten weten niet zomaar akkoord te gaan met een nieuw voorstel.

Eerder dit najaar werd ook al een tijdelijk akkoord gesloten over de begroting. Dat kostte de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy toen de kop. De eerstvolgende deadline is op 19 januari.

Bron: nu.nl

Master Mack

Vind het nog steeds een gepimpte oude MB en als dat nog kinderziektes heeft dan had ik voor de Vector gegaan. Bah

Harald

Citaat van: MartijnR op 14/11/2023 | 20:48 uur

Alleen Duitsland of zal Nederland ook zijn bijdrage doen aangezien wij ook mee doen aan de gezamenlijke aanschaf.

Het gaat maar om 5 stuks.
leveringen voor NL/DU zouden pas in 2025 plaatsvinden.

deze levering aan de Oekranie, is voor mijn gevoel een manier om "kinderziektes", zwakheden in het ontwerp snel boven water te krijgen en deze nog voor de grote productie te werken in de definitieve uitvoering.
En dan kun je natuurlijk wel zeggen dat het "battle proven" is. 

Harald

#9990
Het is definitief, 60 stuks ex-NL Pruttels naar de Oekranie.
Dit aantal is meer dan dat Duitsland tot op heden heeft geleverd.



US purchases for $118 Mn 60 Dutch Gepard tanks sold to Jordan for €21 Mn
https://www.armyrecognition.com/defense_news_november_2023_global_security_army_industry/us_purchases_for_$118_mn_60_dutch_gepard_tanks_sold_to_jordan_for_%E2%82%AC21_mn.html

Afgedankte Nederlandse pantserwagens zijn in Oekraïne hét perfecte wapen tegen drones

Een opvallende wapenaanschaf voor Oekraïne: de VS koopt voor zo'n 110 miljoen euro pantserwagens met luchtafweergeschut van Jordanië. Dezelfde Cheetah-pantserwagens – ook wel 'pruttels' genoemd – verkocht Nederland in 2013 aan de Jordaniërs, voor een 'belachelijke prijs' van 21 miljoen euro. ,,De situatie in de wereld is veranderd."
Met pijn in het hart deed het Nederlandse leger in 2016 afstand van de laatste van in totaal zestig Cheetah-luchtafweersystemen, ook wel bekend als de 'Pantser Rups Tegen Luchtdoelen' (PRTL). Onze militairen noemden het voertuig liefkozend 'pruttel', vanwege de afkorting. De pantserwagens – een soort tanks met eigen radar en dubbele vuurloop – werden in de Eemshaven in een schip gereden. Eindbestemming: Jordanië. Van de polder naar de woestijn.

( artikel helaas achter betaalmuur )

https://dvhn.nl/binnenland/Afgedankte-Nederlandse-pantserwagens-zijn-in-Oekra%C3%AFne-h%C3%A9t-perfecte-wapen-tegen-drones-28747499.html

Bij de telegraaf (das het orginele artikel) ook achter betaalmuur

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1529289575/dit-is-het-perfecte-wapen-tegen-drones

Huzaar1

Inmiddels al een paar dagen oud maar voor wie hem nog niet gezien heeft, het kijken waard.

Clustermunitie @ work

https://funker530.com/video/nsfw-avdiivka-dpicm-strikes-back/?fbclid=IwAR2CRPnNk1jGBDaHPhWjSVam4k5WpT1lVZI3zzVw_JBCIVJP_-CxwGVxC20
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

MartijnR



Alleen Duitsland of zal Nederland ook zijn bijdrage doen aangezien wij ook mee doen aan de gezamenlijke aanschaf.

Benji87

EU (predictably) admits it will fail artillery shell pledge for Ukraine

As Western production fails to meet targets, most ammunition Ukraine uses for its counteroffensive are from South Korean stocks, Euromaidan Press' defense sources say

The European Union has privately informed member states that the bloc is very unlikely to fulfill its pledge to provide Ukraine with 1 million rounds of artillery ammunition by the March 2024 deadline, Bloomberg reported. EU diplomats were briefed this week that the ambitious ammunition target would probably be missed, based on information from people familiar with the matter.

Under plans made on 20 March 2023, the EU had committed to supplying the 1 million artillery rounds to Ukraine over a 12-month period. The bloc aimed to meet this goal first by tapping existing ammunition stockpiles and then through joint procurement contracts to ramp up industrial capacity.

However, more than halfway through the allotted timeframe, the initiative has so far only delivered around 30% of the target, Bloomberg reported on 26 October 2023.

Some member states have been reluctant to disclose full details of their own ammunition supplies to Ukraine. The issue is expected to be discussed at a meeting of EU defense ministers next week, where the bloc may push for greater transparency from capitals on planned deliveries in order to get a complete picture of the shortfall.

Providing ammunition to Ukraine has become more urgent as Russia increases its own production, possibly aided by supplies from North Korea, some member states noted, as per Bloomberg. As Ukraine braces for a prolonged war, any shortfall from the EU risks becoming critical if US assistance also slows.

The Pentagon said this week it had started to throttle back military aid to Ukraine due to funding delays in Congress.

EU ammunition production plan unrealistic

The shortfall was predictable, according to the Ukrainian outlet Defense Express: the EU did not set either a realistic timeframe, nor did it dedicate enough funds.

Given that the EU delivered 300,000 rounds to Ukraine between March and October 2023, its average tempo of delivery was 42,800 rounds a month (1,426 per day). This includes both stocks and production.

At the same time, the USA, Ukraine's main source of artillery ammunition, was producing 28,000 rounds per month in October 2023, doubling what it was producing at the start of the year and surpassing plans of 24,000 by the end of 2023.

This number is set to increase: the US plans to be producing 100,000 rounds a month in 2025. This means that the US, with all its artillery ammunition production capacities, will need at least two years to hit the 1 million shells production benchmark. For this increased production, and to replace the stocks of ammunition sent to Israel and Ukraine, the Pentagon has requested a $3.1 bn drawdown, in addition to requested $106 bn funding.

Meanwhile, the EU allocated only €0.5 bn for boosting artillery production in May, in addition to the €1 bn allocated for procuring ammunition from member states.

Therefore, with less funds and a shorter timeframe than the US, the EU's original plan to deliver 1 million rounds to Ukraine in a year was set to fail. This shortcoming was evident from the start: in February, Estonia stressed that the EU should invest €4 bn into ammunition production to meet the target of 1 million shells a month.

Ukraine's needs: 590,000 shells a month

How much is 1 million rounds a year, or 2,800 a day? As of March 2023, then Defense Minister Reznikov admitted that Ukraine is using 110,000 155-mm artillery shells per month, i.e. 3,600 a day, in a letter requesting 250,000 rounds a month from the EU.

According to him, on average, Ukraine fired 110,000 155-mm caliber shells per month, a quarter of the amount used by Russia. According to the Ministry of Defense, Ukraine's minimum requirement for successful combat missions is more than 350,000 shells.

If Ukraine were to use all the capabilities of the artillery systems it has, Reznikov said, the military could spend more than 590,000 shells a month.

In May, Reznikov said that Russia fires 25,000-30,000 shells of various calibers a day, which is 7-8 times more than Ukraine's 3,600 a day.

Meanwhile, according to Ukraine's military intelligence, Russia plans to ramp up its production to 2.1 million shells in 2024. This cannot be done without the help of third countries, intelligence said, hinting at the ways that Russia circumvents western sanctions.

Faced with the slow production rate growth in the West amid its depleted material base, most of the shells Ukraine used for its 2023 counteroffensive have come from South Korea, with its massive missile stocks created with the possibility of a massive war with North Korea in mind, a defense source familiar with the matter told Euromaidan Press.

Given that North Korea is now delivering artillery shells to Russia, which were also produced with the war against its southern neighbor in mind, we are seeing the demilitarization of the Korean peninsula in Ukraine, the source said. Recently, South Korean intelligence claimed that North Korea had delivered 1 million artillery shells to Russia, enough for "two months of shelling."

Deficit of artillery

In February, Bloomberg wrote that Russia's war against Ukraine has depleted NATO allies' stockpiles and revealed production gaps.

Now, NATO countries are seeking to increase production capacity and have agreed to change their ammunition stockpiling guidelines to better plan for a potential future conflict.

As of February 2022, Russia fired the same amount of ammunition in one day of war as Europe can produce in a month.

Currently, Russia's ammunition production capacities are seven times higher than the West's and exceed its pre-war production, according to Kusti Salm, Permanent Secretary of the Estonian Ministry of Defense, the NYT reported in September. He cited Russia's cheaper production costs as part of the reason: it costs a Western country $5,000 to $6,000 to make a 155-millimeter artillery round, whereas it costs Russia about $600 to produce a comparable 152-millimeter artillery shell, he said.

Ukraine has been increasing its own production capacity as well. In January, Ukraine's state-owned Ukroboronprom, together with a NATO member state, begun producing 125-mm shells for tank guns. In the same month, the first 122-mm artillery shells made in Ukraine were delivered to the Ukrainian Armed Forces.

According to Ukrainian officials, artillery shells produced in Ukraine are three times cheaper than western analogues. The concrete production numbers are unclear, but strategic industries minister Kamyshin said in August 2023 that Ukraine increased its ammunition production tenfold compared to 2022.

Bron: https://euromaidanpress.com/2023/11/11/eu-predictably-admits-it-wont-hit-artillery-shell-pledge-for-ukraine/

Benji87

Iets met waar rook is is vuur? :angel:

Russische media berichten over terugtrekking, maar trekken daarna zelf terug

Russische staatsmedia meldden maandagochtend dat Russische troepen zich gedeeltelijk hebben teruggetrokken van de westelijke oever van de rivier Dnipro bij Kherson. Later op de dag trokken ze hun berichten weer in.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de "valse publicaties" worden gelinkt aan een Oekraïens "nepaccount". Oekraïne zegt dat de Russen zijn geteisterd door een binnenlandse desinformatiecampagne.

In publicaties op meerdere Russische staatsmedia was te lezen dat het ministerie van Defensie troepen "naar gunstiger posities" verplaatste. Het zou gaan om troepen die van de westelijke naar de oostelijke oever zouden worden verplaatst.

Volgens The Moscow Times waren de publicaties te lezen op de staatspersbureaus TASS en Ria Novosti. Inmiddels zijn de berichten niet meer terug te vinden.

De nepberichten oogden geloofwaardig omdat de taal in de berichtgeving leek op die van eerdere aankondigingen van terugtrekkingen. Het Kremlin wilde niet op het voorval reageren en verwees naar het ministerie van Defensie.

Bron: nu.nl