Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Benji87

Schijnt niet best te gaan in Avdiivka. Enkele bronnen spreken er zelfs al over dat de Russen Avdiika zijn binnen gedrongen.


Huzaar1

Citaat van: Lex op 08/12/2023 | 21:53 uurIs het begrip 'ons' en 'onze' niet voor een uitgebreidere uitleg vatbaar?

Hmwoah, leek me wel logisch. Maar voor jou graag. Tromgeroffel, trompetten!

Komt ie











*'het westen'*
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Citaat van: Huzaar1 op 08/12/2023 | 21:48 uurLigt met name aan onze steun. Oekraïne kan niet zonder ons, dat is alleen maar erger geworden sinds ze nu met westers materieel werken.
Is het begrip 'ons' en 'onze' niet voor een uitgebreidere uitleg vatbaar?

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 08/12/2023 | 21:44 uurHet lijkt meer uit te lopen op een patstelling. Het is niet alsof Rusland wel grote overwinningen behaalt op het slagveld. Ze hebben nu al 3 mislukte tegen offensieven uitgevoerd, de mobilisaties benen de verliezen niet meer bij en de Russische zwarte zee vloot is momenteel ook terug gedrongen.

Het probleem voor Oekraïne is dat ze o.a te weinig wapens krijgen en ook nog eens te laat.als ze er afgelopen keer al niet in slaagden om door de Russische verdedigingswerken te beuken zie ik ze dat volgend jaar al helemaal niet meer doen. Rusland heeft haar verdedigingswerken inmiddels ook uitgebreid en verstevigd.

Ligt met name aan onze steun. Oekraïne kan niet zonder ons, dat is alleen maar erger geworden sinds ze nu met westers materieel werken.

Tot zover blijven we dat met zijn allen leveren. En yes de 155mm staat onder spanning. Maar het komt er allemaal aan hoor.

Konden we Hongarije maar overtuigen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Oorlogsvis op 08/12/2023 | 20:01 uurGaat niet goed deze oorlog voor de Oekraine ...

Het lijkt meer uit te lopen op een patstelling. Het is niet alsof Rusland wel grote overwinningen behaalt op het slagveld. Ze hebben nu al 3 mislukte tegen offensieven uitgevoerd, de mobilisaties benen de verliezen niet meer bij en de Russische zwarte zee vloot is momenteel ook terug gedrongen.

Het probleem voor Oekraïne is dat ze o.a te weinig wapens krijgen en ook nog eens te laat.als ze er afgelopen keer al niet in slaagden om door de Russische verdedigingswerken te beuken zie ik ze dat volgend jaar al helemaal niet meer doen. Rusland heeft haar verdedigingswerken inmiddels ook uitgebreid en verstevigd.

Huzaar1

Citaat van: Oorlogsvis op 08/12/2023 | 20:01 uurGaat niet goed deze oorlog voor de Oekraine ...

Nee we steunen ze ook niet genoeg. Wacht maar als Rusland win, moet het defensiebudget met een factor 3 omhoog. Blijft er helemaal niks meer over voor henk en ingrid.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Oorlogsvis

Gaat niet goed deze oorlog voor de Oekraine ...

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Ben de Vickers en Maxim al vaker tegengekomen in de media vanuit het slagveld in Oekraine hoor. Al in 2014 liepen ze daarmee rond te sjouwen. En natuurlijk nu nog. Evengoed voor Mosim Nagants etc.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Citaat van: Thomasen op 06/12/2023 | 20:38 uurZn broertje, de Maxim lijkt me.

Van dergelijk materieel gaat er nog wel het nodige rond.

Je bedoeld deze?

https://en.wikipedia.org/wiki/Maxim_gun

Ace1

#10034
Het lijkt wel een dubbele versie van het beroemde Vickers machinegeweer uit de eerste en tweede wereldoorlog? AJ jij bent luchtafweer geschut specialist kijk eens goed naar beide foto's.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vickers_machine_gun

Bovenste foto is wat de Oekraïners gebruiken.



Tweede foto is het Vickers machinegeweer.



Ace1

Met afweergeschut uit jaren 30 haalt Oekraïne Russische drones uit de lucht

De Russen zetten steeds meer drones in, maar alleen belangrijke steden zoals Kiev hebben een goed luchtafweersysteem. In Tsjerkasy wordt met oud geschut op de drones gejaagd. 'Mijn grootvader kon met dit geweer geschoten hebben.'

'Met een geweer van voor de Tweede Wereldoorlog. Stel je voor. Mijn grootvader kon er nog mee geschoten hebben.' Vladislav Bondarenko, een beer van een vent, schiet in een bulderlach. Het oude machinegeweer behoort tot de uitrusting waarmee zijn team de Russische drones boven Tsjerkasy moet neerhalen.

De 55-jarige ondernemer staat aan het hoofd van Zagin 5, een groep van een dertigtal vrijwilligers die de stad van 250.000 inwoners tegen de dodelijke Russische droneaanvallen probeert te beschermen. Tsjerkasy ligt in het centrum van Oekraïne, vanuit Kiev 200 kilometer stroomafwaarts langs de Dnjepr. De stad ligt binnen het bereik van Iraanse Shahed-drones, die vertrekken van de Krim of vanuit de Russische stad Rostov-on-Don. Ze kunnen 40 kilogram explosieven bij zich hebben, voldoende om enkele gebouwen plat te leggen.

In een donker achterafgebouwtje wachten enkele mannen tot de nachtploeg hen komt aflossen. Buiten is het ijzig koud, binnen brengt een hete kachel de sfeer op saunatemperatuur. Bondarenko zit in zijn warme uniform achter een aftands bureautje, zijn ogen dwalen geregeld naar het scherm van zijn pc, de walkietalkie ligt binnen handbereik. Hij pakt er het logboek bij, een papieren schriftje waarin de droneaanvallen met pen worden genoteerd. Vrijdag een aanval tussen elf en twee overdag, zaterdag een aanval rond de middag en een na middernacht, zondag kort na de middag. De aanvallen duren twee tot drie uur en lang niet alle drones raken doel. Vaak komen de bewoners van de regio er met de schrik van af, omdat de onbemande vliegende bommen uiteindelijk een eind verder in het veld terechtkomen.

Net als op concerten
Zodra de radar drones in het Oekraïense luchtruim heeft gespot, worden de teams gewaarschuwd. Vanaf dan hebben ze vijftien tot twintig minuten. Ze lopen naar buiten en speuren de hemel af op zoek naar de drie meter grote drones. Op basis van hun verschillende waarnemingen schatten ze in waar de drone naartoe vliegt, waarna het luchtalarm in die stad afgaat. Schutters, zoals de mannen van Bondarenko, proberen de drones ondertussen neer te halen.

De commandant neemt ons mee naar buiten om het lichtkanon te tonen. Het is een grote spot, het type dat op concerten wordt gebruikt. Hoog in de lucht projecteert Bondarenko een lichtkegel in de nachtelijke hemel. Je ziet zoiets in stripverhalen, in oude films en blijkbaar ook in de Oekraïense regio's die geen gesofisticeerd luchtafweersysteem hebben.

'Nee, in Kiev hebben ze dat lichtkanon niet nodig, daar hebben ze betere systemen', zegt Bondarenko. Hij pakt zijn gsm en toont met een spottende lach een oude pick-up met een geweer op de laadbak gemonteerd. 'Zo trekken wij ten oorlog.' De uniformen, de kogels en de auto's hebben de vrijwilligers zelf gekocht of via donaties gekregen. Het geschut komt uit het oude legerarsenaal.

Het team is er niet gerust op. Vorig jaar lieten de drones Tsjerkasy links liggen, maar dit jaar komen er meer en meer. Vaak wordt een groep van drie tot zes drones in de buurt gesignaleerd. De Russen hebben bijgeleerd: de eerste drones waren wit, waardoor ze 's nachts tegen de donkere hemel oplichtten, nu zijn ze zwart en stil. Je ziet en hoort ze niet. Ze hebben een powerbank aan boord en kunnen hun route onderweg veranderen.

De Russen proberen de Oekraïners te misleiden. De eerste twee drones die worden gedetecteerd, hebben geen explosieven aan boord, de volgende twee gaan plots een andere richting uit. Of de radar detecteert zes drones, terwijl er maar twee op komst zijn.

Tsjerkasy zet zich schrap. De derde oorlogswinter is begonnen en iedereen vreest dat de Russen, net als vorig jaar, de energievoorzieningen van het land zullen platleggen. De stad heeft, naar goeie Sovjetgewoonte, een centraal warmwatersysteem. Eén drone kan maken dat de hele stad geen warm water of verwarming heeft. Veel drones kunnen haar van de kaart vegen.


Het oude wapentuig behoort tot de uitrusting waarmee het team de Russische drones boven Tsjerkasy moet neerhalen.

Boven op een oude kraan in de haven, houdt Serhii Stojakov overdag de wacht, twaalf uur in de bijtende kou op een ijzeren platform. Hij neemt er achter twee automatische geweren plaats, een uit 1932 en een uit 1936, allebei keurig onderhouden. In de ruimte van de kraanman, zijn schuilplaats, liggen een slaapzak, een walkietalkie, een waterkoker, pakken koffie, een verrekijker en een nachtkijker. In het dagelijkse leven werkt Serhii bij de bank. Hij is vrijgesteld van het leger omdat zijn vrouw zwaar ziek is. 'Hier kan ik als vrijwilliger toch mee mijn land verdedigen', zegt hij. Sinds kort krijgen de vrijwilligers, die het luchtafweersysteem boven Tsjerkasy zelf hebben uitgedokterd, steun van het leger. 'Wij geven onze kennis en ervaring door', zegt Bondarenko.

De regio Tsjerkasy heeft een tiental teams van dertig tot tachtig man die met lichtkanonnen en oude geweren weerstand proberen te bieden tegen de nieuwste aanvalstechnieken van de Russen, die het gebruik van drones van de Oekraïners hebben afgekeken. Eind november heeft het Russische leger de grootste droneaanval op Kiev sinds de invasie uitgevoerd. Volgens de Oekraïense overheid waren toen 75 drones op weg naar de hoofdstad. 74 zijn neergehaald. Velen vrezen dat dit nog maar een begin is. Bondarenko zou graag meer en moderner materiaal hebben om z'n stad te verdedigen.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20231205_96508262?utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=oekraine&utm_content=wide_1&utm_term=0-0&M_BT=4233484026835&articlehash=OLFtuZUEKhmNMNx5RqUPoEEojhz7c%2BLJg9aTSVm7%2FcOA4nEq6YPjRgxYFIOCbq9PNbystlZYpINCif%2BXs5vn76NieC9uqrz1c43ilWnDAe8MmWny6ROhBVVY2lu6rBDaJtxbTamtbaqSS0CASST7MbPlPQ1ifzsuBLy%2BTAkcM8J3u9tiF7B3lVidYLj%2Fxkqp9Q8aw1m7ZLTJ1ldxA9dyjZmWyE2HGc3QRPCr2SSVqLUVrF%2Fz3THlY2MO6Z0FDxO5yt5g06gf9auC3SsCvjtewl8g93chFwNdQo52v3no7vXDdYZUY9RDn%2FsCYvR6jpWqSFmCzwgLXWPRUw1YN3FufQ%3D%3D

Lex

Kremlin waarschuwt NAVO over inzet F-16's door Oekraïne

MOSKOU-

Het eventueel leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen door westerse landen aan Oekraïne vergroot de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, waarschuwt het Kremlin. Onder meer Nederland is van plan een aantal van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.
De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat een aanzienlijk deel van de Oekraïense vliegvelden niet meer bruikbaar is. Ze vreest dat de Oekraïense vliegtuigen dan mogelijk gaan opereren vanaf vliegvelden in buurlanden zoals Polen, Roemenië of Slowakije, allemaal NAVO-lidstaten.

Maar wanneer Oekraïense gevechtsvliegtuigen aan de strijd deelnemen blijven ze doelwit van de Russen, ongeacht waar ze vandaan komen, waarschuwde de woordvoerster. Zo raakt volgens haar de NAVO steeds dieper in de oorlog betrokken en dreigt een directe confrontatie, berichtte persbureau Interfax.

ANP, 06-12-2023, 12:16

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 05/12/2023 | 09:34 uurRpg
Chauf is ok
Dus toch een RPG: ik kon me een ATGM niet voorstellen, gezien de geringe schade, maar tegelijkertijd: gezien Russische kwaliteit tot nu toe kon ik 't ook weer niet uitsluiten.

Fantastisch dat de chauffeur eruit is gekomen!