Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Ace1

Zo'n mijnenjager is toch niet groter als een binnenvaarschip via de Rijn en het kanaal tussen de Donau en de main kun je volgens mij met een mijnenjager in de zwarte zee komen.

Benji87

Turkey says UK minehunters can't be sent to Ukraine

Letting two Royal Navy ships through would violate the Montreux Convention, Ankara declares.
 |
LONDON — Two British minehunter ships destined for Ukraine cannot travel through Turkish waters, Ankara stressed Tuesday, citing an international pact.

U.K. Defense Secretary Grant Shapps announced last month that Ukraine's armed forces had struck a deal to procure the Sandown Class vessels from Britain's Royal Navy as the war-torn country grapples with Russia's continued blockade of the Black Sea.

But Turkey confirmed it had informed its NATO allies that the ships would not be allowed to travel through its waters.

"Our pertinent allies have been duly apprised that the mine-hunting ships donated to Ukraine by the United Kingdom will not be allowed to pass through the Turkish Straits to the Black Sea as long as the war continues," a statement from Turkish President Recep Tayyip Erdoğan's communications directorate said.

The Turkish statement — challenging what it called "disinformation about U.K. mine-hunting ships" — stressed that the Turkish Straits are closed to Russian and Ukrainian warships while the conflict between the two countries continues, citing the Montreux Convention of 1936 which governs maritime traffic through those waters.

The U.K. government had earlier indicated it expected the convention to prevent the immediate transfer of the ships.

Approached for comment, a U.K. Ministry of Defense spokesperson pointed to a press conference by Shapps in London last month at which Ukrainian Admiral Oleksiy Neizhpapa said the vessels could not yet be brought to the Black Sea because of the pact.

But Neizhpapa also noted the ships would still have lots of work to do once the Russia-Ukraine war ends given the ongoing threat of mines in the Black Sea.

Bron: https://www.politico.eu/article/turkey-uk-ships-cannot-be-sent-ukraine-while-war-on-nato/

Lex

Poetin wil aanvallen opvoeren, Oekraïne meldt grote droneaanval

MOSKOU-

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat zijn land de aanvallen wil opvoeren op militaire doelen in Oekraïne. De 71-jarige leider deed die uitspraak tijdens een bezoek aan een militair ziekenhuis in Moskou. Oekraïne meldt ondertussen dat het een "recordaantal" Russische drones heeft neergehaald tijdens de jaarwisseling.
Poetin zei tijdens het bezoek dat een recente beschieting van de Russische stad Belgorod niet onbestraft zal blijven. Daarbij vielen volgens de autoriteiten zaterdag zeker 24 doden en veel gewonden. "We gaan de aanvallen intensiveren. Geen misdrijf tegen burgers zal onbestraft blijven, dat is zeker", zwoer Poetin. Die omschreef de aanval op Belgorod als "terrorisme".

Belgorod kwam onder vuur te liggen na een grote Russische raketaanval waarbij Oekraïense steden waren bestookt, met minstens 39 doden tot gevolg. Oekraïne meldt dat Rusland op oudejaarsavond weer een grote aanval uitvoerde, dit keer met negentig drones. Daarvan zouden er 87 zijn vernietigd, aldus de Oekraïense luchtmacht. De luchtmacht spreekt over een record.

Poetin sprak ook over een mogelijk einde van de oorlog. "Wij willen het conflict ook beëindigen, zo snel mogelijk", aldus de president. Hij beklemtoonde dat zoiets wel "op onze voorwaarden" moet gebeuren. De Russische leider vertelde niet aan welke eisen voldaan zou moeten worden om vrede te kunnen sluiten.

ANP, 01-01-2024, 14:11

Huzaar1

#10132
Interessante paralellen van nu, met die tijdens de latere fasen van de afgelopen koude oorlog.

Er kwamen in de eindfase van deze tijd veel films uit, zowel Amerikaanse als Europese (looking glass, Threads, first strike, world war three), die een koude oorlog heet zien worden. Met name het script vind ik interresant, in hoe de 2 supermachten met elkaar tot het kookpunt komen.


Nu vond ik altijd al rode draden in het te verwachten gedoe met de Soviets/Russen, maar met name de film 'world war three' (Duitse productie) heeft het best goed begrepen hoe de russen werken en wat ze zouden kunnen gebruiken als excuus of casus belli.

In de film World war three wordt Soviet president vervangen door een KGB baas, een hardliner die zich afkeert van toenadering tot het westen. Mind you, dit is voordat er iemand uberhaubt ooit had gehoord van Putin.


Uiteindelijk wordt ons 'westen' verweten nog steeds op de Extreem rechtse Nazi toer te zitten en deze elementen in Duitsland zijn reden om Berlijn af te sluiten en gehele controle op het Oosten van Europa te verstevigen. Als je ipv Duitsland Oekraine plakt, zijn er veel overeenkomsten.


In de film lookingglass is het een Nederlandse olie supertanker die wordt aangevallen door 'omaanse' schepen, maar in feite door een Soviet typhoon classe is aangevallen. En spanningen in de straat van Hormuz en de Rode zee daar tot een kookpunt komen, doordat Amerikaanse schepen de de civiele vaart en doorgang beschermen met elkaar in conflict raken.


Bijzonder om te zien dat zowel de retoriek over fascisme, nazis en extreem rechts nu ook de kaart is die telkens wordt gespeeld en de regio van de rode zee, net naast Oman dan nu ook het toneel is van spanningen en een Amerikaanse boot ook alle pijlen aan het wegvangen is t.b.v bescherming civiele schepen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 29/12/2023 | 12:54 uurStuk minder, maar inderdaad, ze kunnen ze vinden. Echter, gaat het ook vooral om gekwalificeerd personeel.

De echte schande is dat ze nog steeds zo aan het bedelen zijn. Die hele ellende gaat een stuk sneller over als we als EU industriëel mobiliseren en een echte lend-lease deal met de Oekraïners sluiten.





Eens
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 29/12/2023 | 11:01 uurNouja, snap dat ze c17s willen, maar dat brengt ook aardig wat personeel mee. En wat gaan ze er dan mee doen? Of denk aan het eerdere verzoek voor Iron Dome, is geen werkbaar systeem daar.

Vwb THAAD, idem, kijkend naar de bestaande dreiging kijk je dus vooral naar SS26 en AS24 kiljoy. Wat duidelijk een grote dreiging is, maar ook een die al meerdere keren is afgeslagen met Patriot/SAMP-T.

THAAD is nuttig, maar is het ook nuttiger dan 3 patriot batterijen? Lijkt me evident niet. THAAD heeft een grotere footprint, maar officieel tegen een kleinere target set.
Wat ze vragen of wensen is niet altijd wat ze krijgen. Aangezien het geen gebalanceerd speelveld is, noch een rationele transactie richting Oekraïne is het maar de vraag wat er daadwerkelijk komt. Wat er dan komt is vooral bruikbaar. Ze vinden wel een toepassing.

En ze hebben personeel genoeg voor die C17's hoor. Wonen 43 miljoen mensen in Oekraïne.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 28/12/2023 | 22:50 uurdat verloopt allemaal volgens plan hoor. No worries, wij leveren de eerste toestellen, zowel spoor EFTC als UAF.

Dat de levering niet in gevaar komt twijfel ik geen moment aan maar waar het mij omgaat is of het op tijd aan komt voor het volgende offensief of dat het allemaal te laat aankomt om van betekenis te zijn. Zoals ik het nu zie lijkt het erop dat het eerste F16 squadron pas rond de zomer operationeel is. Dat lijkt weer te laat te gaan worden. In die zin zal het niet de game changer gaan worden waarop men hoopt.

Citaat van: Huzaar1 op 28/12/2023 | 22:50 uurgrootste uitdaging zit hem in meest basale: taal. Secundair is het wis en natuurkunde wat een hoger niveau is bij westers model.

Ik ben bekend met deze problemen. Ik vind het overigens wel vrij bijzonder dat ruim 1/3e van de training is uitbesteed aan dit aspect  :neutral:

Citaat van: Huzaar1 op 28/12/2023 | 22:50 uurNeen, zeker niet. Israel heeft nooit op deze schaal met een tegenstander die zowel kwalitatief als kwantitatief sterker is, voor deze duur met deze intensiteit full out oorlog gevoerd.

De afstanden en zowel strategische en tactische luchtverdedigingssystemen met de nieuwste concepten in oorlogsvoering meegenomen is oekraine heer en meester. Israel heeft voornamelijk geënt op statische lucht verdediging. 

Fair point, maar dan blijf ik wel bij mijn standpunt dat Oekraïne meer nodig heeft dan dat het nu krijgt en heeft toegezegd. Maar zoals gesteld, ik hoop dat 19 januari Amerika groen licht geeft voor nieuwe steun en vanuit de EU lijkt men ook een steun pakket voorbij Hongarije te willen knallen. Zodra dat is gebeurd kunnen we wellicht snel nieuwe toezeggingen tegen moet zien

Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 28/12/2023 | 23:48 uurEr zitten wat vreemde dingen in dat lijstje. En de Oekraïeners hebben eerder gekke verzoeken gedaan.

Het zou welkom zijn, vooral tegen de SS26, maar minder een prioriteit dan een aantal extra patriot/SAMP-T.

Wat is er vreemd aan dan exact? Ik mis alleen de A-10 en een roep om meer bradleys.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 28/12/2023 | 15:38 uurKlopt, het is qua technologie, mogelijkheden en zelfs aantallen een behoorlijke upgrade voor de Oekraïense luchtmacht. Het probleem zit hem echter wel in de snelheid van operationeel krijgen van de toestellen. En dan is niet zo zeer de levering het probleem maar vooral de training van de piloten
dat verloopt allemaal volgens plan hoor. No worries, wij leveren de eerste toestellen, zowel spoor EFTC als UAF.

CitaatOp dit moment zijn er 8 piloten in Denemarken in training voor het vliegen met de F16, 6 zijn net geslaagd in de UK voor basic training en zullen nu richting Denemarken vertrekken. 10 andere piloten ronden nu de taal training af en zullen doorstromen naar het basis training programma bij de Britten. Schatting is dat een piloot met ervaring circa 6 maanden nodig heeft om gereed te zijn om te vliegen op een F16. Dit is inclusief de 2 maanden taaltraining. Qua techneuten zit je nu op 65 man die bijna klaar zijn met hun training en "enkele dozijnen" die nu in de UK verder worden getraind. Al met al hoop ik dat vlak voor de zomer toch wel het eerste F16 squadron operationeel is. Misschien nog op tijd voor een nieuw zomer offensief.
grootste uitdaging zit hem in meest basale: taal. Secundair is het wis en natuurkunde wat een hoger niveau is bij westers model.

CitaatIk denk dat Israël die eer is toebedeeld  ;)

Neen, zeker niet. Israel heeft nooit op deze schaal met een tegenstander die zowel kwalitatief als kwantitatief sterker is, voor deze duur met deze intensiteit full out oorlog gevoerd.

De afstanden en zowel strategische en tactische luchtverdedigingssystemen met de nieuwste concepten in oorlogsvoering meegenomen is oekraine heer en meester. Israel heeft voornamelijk geënt op statische lucht verdediging.

Citaatprobleem met Oekraïne is dat het erg  groot is. Ze hebben meer nodig dan wat nu is toegezegd. Dat plus je zit zometeen ook hier met een munitie probleem omdat politici aan het bekvechten zijn. Hopelijk is de 19e snel de kogel door de kerk en wordt er weer een hoop toegezegd . Zou helemaal mooi zijn als ze de gewenste THAAD systemen toegezegd krijgen

Alle luchtverdediging is welkom. Meeste baat hebben ze bij systemen als de Gepard en Cheetah, iris-T, amraams en patriots.

Inmiddels hebben we (NL) ook veel gefrankensteind, kan ik nu niets inhoudelijks over zeggen. Achteraf wordt voor velen de schaal pas duidelijk waarop Oekraïne is ondersteund.

De soviet wapensystemen vormen nog steeds het grootste probleem. Er is nog veel afhankelijkheid van die wapensystemen., maar vrijwel niemand heeft daar nog veel van. En de Amerikanen zijn de hofleverancier van patriots en amraams, laten die nu net ineens zo moeilijk doen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"


Benji87

#10125
Citaat van: Huzaar1 op 28/12/2023 | 12:20 uurExact. Ik ben benieuwd naar de F-16's. Het wordt gedownplayed maar met die sensor capaciteiten van dat toestel kan Oekraine met thuisbasis Lviv toestellen bij Kherson neerhalen.

Klopt, het is qua technologie, mogelijkheden en zelfs aantallen een behoorlijke upgrade voor de Oekraïense luchtmacht. Het probleem zit hem echter wel in de snelheid van operationeel krijgen van de toestellen. En dan is niet zo zeer de levering het probleem maar vooral de training van de piloten

Op dit moment zijn er 8 piloten in Denemarken in training voor het vliegen met de F16, 6 zijn net geslaagd in de UK voor basic training en zullen nu richting Denemarken vertrekken. 10 andere piloten ronden nu de taal training af en zullen doorstromen naar het basis training programma bij de Britten. Schatting is dat een piloot met ervaring circa 6 maanden nodig heeft om gereed te zijn om te vliegen op een F16. Dit is inclusief de 2 maanden taaltraining. Qua techneuten zit je nu op 65 man die bijna klaar zijn met hun training en "enkele dozijnen" die nu in de UK verder worden getraind. Al met al hoop ik dat vlak voor de zomer toch wel het eerste F16 squadron operationeel is. Misschien nog op tijd voor een nieuw zomer offensief.


Citaat van: Huzaar1 op 28/12/2023 | 12:20 uurEn ik vermoed dat in Oekraine inmiddels het meest effectieve luchtverdedigingsnetwerk ter wereld staat.

Ik denk dat Israël die eer is toebedeeld  ;)

 probleem met Oekraïne is dat het erg  groot is. Ze hebben meer nodig dan wat nu is toegezegd. Dat plus je zit zometeen ook hier met een munitie probleem omdat politici aan het bekvechten zijn. Hopelijk is de 19e snel de kogel door de kerk en wordt er weer een hoop toegezegd . Zou helemaal mooi zijn als ze de gewenste THAAD systemen toegezegd krijgen

Huzaar1

Citaat van: Enforcer op 28/12/2023 | 10:41 uurAls het maar werkt... ;D

Exact. Ik ben benieuwd naar de F-16's. Het wordt gedownplayed maar met die sensor capaciteiten van dat toestel kan Oekraine met thuisbasis Lviv toestellen bij Kherson neerhalen.

En ik vermoed dat in Oekraine inmiddels het meest effectieve luchtverdedigingsnetwerk ter wereld staat.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Ter info, uiterlijk 19 januari moet er een akkoord voor het fiscale jaar 2024 zijn bereikt. Dat is overigens sinds oktober al ingegaan. Begint wel een beetje kerstmis traditie te worden die government shutdown's  ;D

VS stuurt voorlopig laatste steunpakket naar Oekraïne, Congres ligt dwars

De Verenigde Staten hebben woensdag een steunpakket ter waarde van zo'n 225 miljoen euro voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee komt voorlopig een einde aan de Amerikaanse steun voor Oekraïne. Over nieuwe steunpakketten wordt flink ruzie gemaakt in het Amerikaanse Congres.

Het voorlopig laatste steunpakket bestaat uit onder meer luchtafweer, artillerie en munitie. Die komen uit de voorraad van het Amerikaanse ministerie van Defensie, meldt het Witte Huis. Daarom is er geen toestemming nodig van het Congres.

Die toestemming is wel nodig voor nieuwe steunpakketten die het Witte Huis aan Oekraïne wil geven. Met name Republikeinse congresleden geven daar nog geen goedkeuring voor. Zij vinden dat de steun in toenemende mate geldverspilling is, omdat Oekraïne geen terrein meer heeft heroverd op de Russen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reisde eerder deze maand af naar Washington. Hij hoopte het Congres te overtuigen om de steun door te zetten, maar keerde met lege handen terug. Republikeinse congresleden stemden allemaal tegen een steunpakket ter waarde van 50 miljard euro.

Zelensky waarschuwde dat Oekraïne de strijd niet kan voortzetten zonder steun van het Westen. De VS is met afstand de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne. De Amerikanen gaven al voor ruim 53 miljard euro aan steun.

Bron: nu.nl

Enforcer

Citaat van: Huzaar1 op 28/12/2023 | 10:26 uurde F-16 geest slaat toe.

Maar ze zijn er nog niet, ik begreep dat de Su's uit de lucht zijn gehaald door slimme Oekrainers met een stel patriot systemen.

Als het maar werkt... ;D

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 28/12/2023 | 09:34 uurhttps://www.newsweek.com/ukraine-f16-russia-fighter-jets-crimea-su34-1855709

Vind je hier van dan? :P

de F-16 geest slaat toe.

Maar ze zijn er nog niet, ik begreep dat de Su's uit de lucht zijn gehaald door slimme Oekrainers met een stel patriot systemen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"