Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Huzaar1

NOS Nieuws
Minister Ollongren: geen grens aan wapensteun Oekraïne
Er is geen limiet aan de wapensteun voor Oekraïne, vindt demissionair minister Ollongren van Defensie. "Als het gaat over wapens, conventionele wapens, trainingen en reserveonderdelen zou er geen grens moeten zijn, wat mij betreft", zegt ze vanavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Ollongren vindt het belangrijk om Oekraïne "blijvend" te steunen. "Ik denk dat we zijn geëvolueerd in hoe we dat doen", zegt de minister in het interview waarin ze terugblikt op haar periode als minister van Defensie. "We begonnen met leveren uit eigen voorraad en nu doen we dat in samenwerking met andere landen en industrieën, omdat we ook onze voorraad op peil moesten houden."

Steun
Sinds de start van de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 heeft Nederland voor 2,63 miljard euro aan militaire steun geleverd. Het gaat bijvoorbeeld om gevechtsvoertuigen, luchtverdedigingssystemen, F-16's en munitie, maar ook om veldbedden en computers.

Niet alleen Oekraïne, maar ook de veiligheid van Nederland is gebaat bij de militaire steun, benadrukt Ollongen. "Het is niet zo dat wij hier veilig achter de dijken zitten. Wij zijn onderdeel van de EU en van de NAVO, en het kan ons ook raken."

Ze wijst erop dat het een grootschalige oorlog is, met loopgraven en drones. "Dat is wat ons te wachten staat als we hier niet verstandig mee omgaan." Ze vindt het belangrijk dat Nederland genoeg geld uittrekt voor defensie.

Echo
Verder haalt ze hard uit naar PVV-Kamerlid Pool, die afgelopen week in de Tweede Kamer zei dat de steun aan Oekraïne een provocatie is richting Rusland. "Dat is het geluid dat het Kremlin graag hoort.
Daar moeten we eerlijk over zijn. Als je zegt: 'Het Westen provoceert Rusland', dan is dat precies een echo van wat Poetin ook zegt. Het is een valse voorstelling van zaken."

Minister Ollongren: geen grens aan wapensteun Oekraïne

https://f7td5.app.goo.gl/7i1pf5

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Heb vannacht gekeken en besefte me direct dat het Amerikaanse publiek niet dr concentratieboog heeft om naar een 2 uur lang paradoxaal  en hypocriet college van Putin te gaan luisteren.

Een monoloog, zonder een kritische vraag, propaganda, na 20 minuten uitgezet en lekker gaan slapen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Voor degene die er nog in geïnteresseerd waren om Putin 2 uur lang alles te zien recht lullen


Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 08/02/2024 | 23:09 uurAmerikanen zijn trouwens om, portomonnee voor militaire steun aan Oekr is getrokken. Senaat heeft ruim ingestemd.  Nog 1 hobbel.

Die laatste hobbel is het moeilijkst. De senaat heeft al 4x een voorstel goedgekeurd wat vervolgens door het huis van afgevaardigden weer werd afgeknald. En ook nu roepen de republikeinen in het huis van afgevaardigden weer op om het voorstel te weigeren. Ik snap ook niet dat dit voorstel ineens wel de oplossing is volgens de senaat. De financiering van grensbewaking is nu helemaal niet meegenomen in het voorstel. Hoezo zou dit dan wel worden goedgekeurd?

Huzaar1

#10311
Amerikanen zijn trouwens om, portomonnee voor militaire steun aan Oekr is getrokken. Senaat heeft ruim ingestemd.  Nog 1 hobbel.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

O god de Belgen komen erachter. Is al heel lang geleden aangekondigd. Het is een bom die op een staartstuk van een GMLR is geplakt. Door de zweeffunctie kan het wat langer in vlucht zijn.

Genoeg nadelen, maar goed idee geweest. Niet te vergelijken met een Storm shadow. Prijskaartje ernaast houden getuigt dat je als auteur niet snapt waar je over schrijft.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

"Een belangrijke troef": Oekraïne zal als eerste land ter wereld gloednieuwe raket inzetten op slagveld

Oekraïne zou sinds deze week beschikken over een gloednieuw langeafstandswapen om de Russen tot ver achter de frontlinies te bedreigen. De trefzekere Ground Launched Small Diameter Bombs (GLSDB) kunnen doelen raken tot op 150 kilometer. Dat is bijna dubbel zo ver als het bereik van de eerder gestuurde HIMARS-raketten.

Vier bronnen hebben aan 'Politico' verteld dat Oekraïne deze week een nieuwe lading geleide bommen van Amerikaanse makelij ontvangt. Boeing en Saab hebben het precisiewapen samen ontwikkeld.

In 2015 gebeurden de eerste tests met de langeafstandsraket en vorig jaar kondigde de Amerikaanse regering aan dat het nieuwe wapen naar Oekraïne zou worden gestuurd. Volgens 'Reuters' gebeurde er op 16 januari een laatste succesvolle test in Florida. Normaal gezien zou Oekraïne de GLSDB's vanaf woensdag al als eerste land ter wereld op het slagveld kunnen inzetten, zo hebben anonieme Amerikaanse functionarissen aan 'Politico' verklaard.

Een GLSDB wordt vanop de grond afgevuurd met bijvoorbeeld een HIMARS-systeem en vervolgens door een draagraket omhooggestuwd. Op het hoogste punt in de lucht worden raket en bom losgekoppeld. Dan ontplooien de vleugels, waarna de zwevende bom naar zijn doel vliegt.

Het is een vrij wendbaar projectiel dat allerlei bochten kan maken om zo de vijandelijke afweer te ontwijken. De GLSDB-bommen met een kleine diameter kunnen tot 150 kilometer ver vliegen en zo Russische posities achter de frontlinies bedreigen. Bovendien zijn ze relatief goedkoop.

Hiermee kan Oekraïne zijn arsenaal langeafstandswapens snel uitbreiden, wat erg noodzakelijk en dringend is. Door de beperkte voorraad munitie en andere problemen is het land immers moeten overschakelen op 'actieve verdediging'.

Het nieuwe wapen is dan ook een erg goede aanvulling op de andere langeafstandsraketten die Oekraïne al kreeg uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Die hebben weliswaar een groter bereik van 250 kilometer, maar zijn beperkt in stock en moeten vanuit een vliegtuig worden afgevuurd, wat meer risico met zich meebrengt, zo duidt 'De Morgen'.

Nog een nadeel is het peperdure prijskaartje: een Britse Storm Shadow kost al snel 2 miljoen pond (meer dan 2,3 miljoen euro). Ter vergelijking: een GLSDB kost slechts 40.000 dollar (omgerekend 37.000 euro).

Dankzij de GLSDB's kan Oekraïne nu ook makkelijker in de door Rusland bezette gebieden toeslaan. Dit zal het Russische leger ook dwingen om de logistiek verder van het front te brengen, schrijft 'De Morgen'. Een bron bij 'Reuters' spreekt over "een significante extra troef voor Oekraïne en een extra pijl in hun koker".

https://www.hln.be/buitenland/een-belangrijke-troef-oekraine-zal-als-eerste-land-ter-wereld-gloednieuwe-raket-inzetten-op-slagveld~afbff9f6/


Benji87

Citaat van: PaxImperator op 08/02/2024 | 18:18 uurEen grote propagandashow voor Poetin is volgens mij precies wat hij ermee wil bereiken. Wat een verrader.

Dit is ook gewoon een shitshow voor de
Amerikaanse publieke opinie over de oorlog in Oekraïne. De republikeinen spelen het nu al heel vies maar dat gaat erger worden als die wortel aan de macht komt. Maar wat ik helemaal niet snap is dat Fox zich nog achter trump durft te scharen na al die rotzooi die ze geflikt hebben in het verleden.

Citaat van: Benji87 op 08/02/2024 | 19:40 uurZelensky vervangt opperbevelhebber van het Oekraïense leger

De kogel is door de kerk. Hij hing al even in de lucht maar Zaluzhnyi is vervangen. Jammer, ik vond hem wel sterk over komen. Hij had een duidelijke visie van waar hij naar toe wou met het Oekraiense leger.

Benji87

Zelensky vervangt opperbevelhebber van het Oekraïense leger

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een nieuwe opperbevelhebber aangesteld. Generaal Oleksandr Syrskyi vervangt Valerii Zaluzhnyi als commandant der strijdkrachten. Zaluzhnyi blijft wel deel uitmaken van de legertop.

Al enkele weken ging het gerucht dat Zelensky een nieuwe legerleider wilde aanstellen. Dinsdag bevestigde de president dat er een nieuwe opperbevelhebber zou komen.

Maar Zelensky blijkt nu niet helemaal van Zaluzhnyi af te willen. Hij heeft hem een andere functie in de legertop aangeboden.

Syrskyi was hiervoor de commandant van de grondtroepen. Hij leidde onder andere de verdediging van de hoofdstad Kyiv in april 2022, kort na het uitbreken van de oorlog.

Zelensky en Zaluzhnyi bespraken vernieuwing van het leger

Zelensky laat via X weten dat hij donderdag met Zaluzhnyi heeft gesproken. "We bespraken wat er nodig is voor de vernieuwing van het Oekraïense leger en wie het leger moet gaan leiden", schrijft de president. "Nu is dat moment aangebroken."

Kort daarna kwam ook Zaluzhnyi met een verklaring. De oud-legerleider zegt dat hij een "belangrijk en serieus gesprek" met Zelensky heeft gevoerd.

"De taken van 2022 zijn anders dan die van 2024", schrijft Zaluzhnyi. "Iedereen moet zich aanpassen aan de huidige situatie, zodat we samen kunnen winnen."

De wisseling in de legertop lijkt samen te gaan met een nieuwe aanpak. Zelensky kondigde namelijk ook andere veranderingen aan. Volgens de president moet het leger de mobilisatie en rekrutering van troepen anders gaan aanpakken.

President en legerleider zaten niet op één lijn

Zelensky was het de afgelopen maanden regelmatig met Zaluzhnyi oneens over het strijdplan en de mogelijkheden aan het front.

In november schreef Zaluzhnyi in een artikel voor The Economist dat de oorlog in een patstelling was terechtgekomen. De president sprak dat openlijk tegen.

Zaluzhnyi wilde ook 500.000 nieuwe militairen oproepen, maar Zelensky vond dat niet realistisch.

Bron: nu.nl

PaxImperator

Citaat van: Benji87 op 08/02/2024 | 16:19 uurTja, te belachelijk voor woorden. Wat hoopt zo'n gozer hiermee te bereiken? Dat wordt een grote propaganda show van Putin.

Een grote propagandashow voor Poetin is volgens mij precies wat hij ermee wil bereiken. Wat een verrader.

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 08/02/2024 | 15:51 uurEn daar komt straks tuckers interview nog overheen.

Tja, te belachelijk voor woorden. Wat hoopt zo'n gozer hiermee te bereiken? Dat wordt een grote propaganda show van Putin.

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 08/02/2024 | 10:04 uurWederom "no deal" voor de Amerikaanse steun aan Oekraïne. Ditmaal strande het voorstel al in de senaat :silent:
En daar komt straks tuckers interview nog overheen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Wederom "no deal" voor de Amerikaanse steun aan Oekraïne. Ditmaal strande het voorstel al in de senaat :silent: