Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Zander

Citaat van: Ace1 op 16/02/2024 | 20:14 uurMoldavië ligt tussen Oekraïne en Roemenië in Welke EU landen rondom Moldavië bedoel jij dan nog meer?
Ik heb nergens gezegd grenzend aan. Maar ik zou zeggen pak een kaart....
People are sheep

Ace1

Citaat van: Zander op 16/02/2024 | 18:11 uurMisschien moeten we daar eens een blokkade omheen gooien. Schenk Oekraïne middelen om alles tussen Odessa en Moldavië op slot te gooien. Knal alle EU landen rondom Moldavië vol met Patriots ed en bewapen Moldavië vóór het uit de hand loopt.

Moldavië ligt tussen Oekraïne en Roemenië in Welke EU landen rondom Moldavië bedoel jij dan nog meer?

Huzaar1

#10343
Citaat van: Zander op 16/02/2024 | 18:11 uurMisschien moeten we daar eens een blokkade omheen gooien. Schenk Oekraïne middelen om alles tussen Odessa en Moldavië op slot te gooien. Knal alle EU landen rondom Moldavië vol met Patriots ed en bewapen Moldavië vóór het uit de hand loopt.

We moeten als Europa echt onze ballen eens laten neerdalen en accepteren dat er echt iets aan de hand is en zelf Moldavie militair per direct gaan voorzien van ondersteuning.

Echt dat eeuwige gewauwel over niet willen escaleren laten varen en initiatief nemen in de puinhoop.

Tegelijkertijd moeten we de gehele Suwalki gap per direct militair gaan dichtgooien. We weten allemaal dat als het knalt daar gaat gebeuren.

We staan continue een stap achter, het begint crimineel te worden dat we worden geleid door een stel duiven.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Enforcer

Citaat van: Zander op 16/02/2024 | 18:11 uurMisschien moeten we daar eens een blokkade omheen gooien. Schenk Oekraïne middelen om alles tussen Odessa en Moldavië op slot te gooien. Knal alle EU landen rondom Moldavië vol met Patriots ed en bewapen Moldavië vóór het uit de hand loopt.

Is er al iets met een bescherminsgovereenkomst met Moldavië? Plaatsen van van NAVO Militairen al daar?

Zander

Citaat van: Umbert op 16/02/2024 | 18:03 uurHoe worden die Russen in Moldavie eigenlijk bevoorraad?
Lijkt me op dit moment geen pretje om daar te zitten maar waarschijnlijk veel beter als in het Oosten van de Oekraine.
Misschien moeten we daar eens een blokkade omheen gooien. Schenk Oekraïne middelen om alles tussen Odessa en Moldavië op slot te gooien. Knal alle EU landen rondom Moldavië vol met Patriots ed en bewapen Moldavië vóór het uit de hand loopt.
People are sheep

Umbert

Hoe worden die Russen in Moldavie eigenlijk bevoorraad?
Lijkt me op dit moment geen pretje om daar te zitten maar waarschijnlijk veel beter als in het Oosten van de Oekraine.

Ace1

Laatste beelden tonen lachende Navalny een dag voor zijn dood in rechtszaal

Aleksej Navalny is donderdag, een dag voor het nieuws van zijn dood werd bekendgemaakt, nog via videoverbinding in de rechtszaal verschenen. De Kremlincriticus werd al lachend gefilmd in een cel in de Siberische strafkolonie IK-3.

Op onderstaande link is een video te bekijken.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240216_94521494

Ace1

Correspondent Olaf Koens: 'Navalny is vermoord, dat is wat er is gebeurd'

"Hij is vermoord. Dat is wat het Russische gevangenensysteem met politieke tegenstanders doet." Het zijn de woorden van Olaf Koens, RTL Nieuws-correspondent. Hij is aangeslagen door het nieuws dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny volgens de gevangenis waar hij zat, is overleden.

"Hij was kerngezond en hartstikke fit voordat hij de gevangenis in ging", zegt Rusland-correspondent Olaf Koens. "Het Russische systeem heeft Navalny langzaam maar zeker vermoord, in slow motion, vanaf de dag dat hij gevangen werd genomen."

'Dit systeem breekt mensen'
Volgens Koens is het leven achter de tralies in Rusland zwaar. "Er is deze man systematische medische zorg ontzegd. Je wordt daar in de cel wakker gehouden in de nacht, je zit in een isoleercel, het is er koud, je wordt snel ziek, krijgt geen behandeling. Je moet de hele dag werken, je wordt geslagen. Zo werkt het Russische systeem. Het breekt mensen. Dat was al zo in de tijd van de Sovjet Unie, en dat is nog steeds zo."

Koens, die jarenlang in Rusland als correspondent werkte voor RTL Nieuws, kende Navalny goed. "Al sinds de tijd dat hij een jonge, ambitieuze advocaat was, vol met plannen. We liepen niet de deur bij elkaar plat, maar ik kwam hem vaak tegen, begon hem te volgen. Hij werd in korte tijd razend populair en voelde de druk toenemen. Hij werd veroordeeld, kwam weer vrij, hij kreeg enorm veel aanhangers."

De schok dat hij vermoord zou worden kwam bij Koens, en vele anderen, eerst al een paar jaar geleden, toen hij vergiftigd werd. "Maar dat wist hij op wonderbaarlijke wijze te overleven. Hij ging terug naar Rusland, tegen alle adviezen in. Nergens bang voor, die Navalny. Een ontzettend bijzondere, dappere man."

De correspondent verwacht dat de dood van de oppositieleider veel los zal maken. "Hij heeft heel veel aanhangers, je kan verwachten dat mensen de straat opgaan. Hij is populair in Rusland. Ik denk wel dat we iets van een protest gaan zien, in verschillende Russische steden. De dood van zo iemand zal ongetwijfeld gevolgen hebben."

'Hij is miserabel behandeld'
"Ik viel bijna van mijn stoel toen ik het hoorde", zegt ook Hans van Koningsbrugge, hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Je denkt: dit zal toch niet gebeuren. Aan de andere kant: deze man is de afgelopen jaren miserabel behandeld. Hij is ontelbare keren in een isoleercel gezet, voortdurend zijn slaap ontnomen en op andere manieren het leven onmogelijk gemaakt."

Het is niet te verwachten, zo zegt Koens, dat de Russische regering hier zelf iets over gaat zeggen.


In onderstaande link een video wordt uitgelegd hoe Poetins belangrijkste criticus langzaam maar zeker de mond werd gesnoerd:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5435376/olaf-koens-navalny-vermoord-slow-motion

Parera

Citaat van: Lynxian op 16/02/2024 | 14:05 uurHm, zeker ook uit het raam gevallen in een zelfmoordpoging? Ik ben verbaasd dat het zo lang heeft geduurd.
Nee in de gevangenis is het niet geloofwaardig als je uit het raam valt door alle tralies. Hij schijnt onwel geworden te zijn tijdens een wandeling, maar in Moskou zeggen ze niets te weten over de doodsoorzaak. Een ding is duidelijk... dit zaakje stinkt.

Lynxian

Citaat van: Ace1 op 16/02/2024 | 12:10 uurAls ik naar de kaart kijk is zelfs een luchtlanding lastig.


Ze wilden ook al aan het begin van de oorlog heel snel Odessa innemen, wat ook glorieus mislukte, maar misschien willen ze dat nieuw leven inblazen en twee vliegen in één klap neerslaan. Ik wens ze veel succes.

Citaat van: Parera op 16/02/2024 | 12:48 uurRussische oppositieleider Navalny (47) overleden in gevangenschap

(...)

https://nos.nl/artikel/2509106-russische-oppositieleider-navalny-47-overleden-in-gevangenschap
Hm, zeker ook uit het raam gevallen in een zelfmoordpoging? Ik ben verbaasd dat het zo lang heeft geduurd.

Parera


Russische oppositieleider Navalny (47) overleden in gevangenschap

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny (47) is overleden. Dat melden de regionale gevangenisautoriteiten van het district waar Navalny zat opgesloten. Navalny was een fel criticus van president Poetin en was tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld.

Het Kremlin zegt dat president Poetin op de hoogste gebracht is en dat het geen informatie heeft over de doodsoorzaak. De gevangenis beweert in een eerste verklaring dat Navalny onwel werd tijdens een wandeling.

Eind december werd Navalny overgebracht naar de strafkolonie IK-3, in het hoge noorden van Rusland, op de rand van de Poolcirkel. De oppositieleider was de dagen daarvoor wekenlang spoorloos.

Felle kritiek op Poetin
Navalny was een van de bekendste tegenstanders van president Poetin. De oppositieleider werd in januari 2021 opgepakt op de luchthaven Sjeremetjevo bij Moskou. Enkele maanden daarvoor werd hij vergiftigd met het zenuwgas novitsjok en kreeg hij een behandeling in Duitsland.

Hij zat een jarenlange gevangenisstraf uit. Een Russische rechtbank had hem veroordeeld wegens wat werd genoemd "het oprichten van een extremistische beweging".

Met zijn anti-corruptiestichting bracht Navalny sinds 2011 misstanden aan het licht, zoals de bouw van een miljardenpaleis aan de Zwarte Zee dat in bezit zou zijn van president Poetin.

Vorig jaar werden drie advocaten van Navalny opgepakt en veroordeeld.



https://nos.nl/artikel/2509106-russische-oppositieleider-navalny-47-overleden-in-gevangenschap

Ace1

#10334
Citaat van: Parera op 16/02/2024 | 11:19 uurLuchtlanding is het meest voor de hand liggend, maar het zal geen makkie zijn voor ze. En met nog maar 2 grote landings schepen in de Zwarte zee is een amfibische aanval ook niet echt haalbaar.

Er zitten wel al Russische troepen in Transnistrië (maximaal 1500 man) en het leger van Transnistrië zelf bestaat uit een kleine 4500 man.

Als ik naar de kaart kijk is zelfs een luchtlanding lastig.







Parera

Citaat van: Ace1 op 16/02/2024 | 11:13 uurHoe gaan de Russen, Moldavië binnen vallen dan, door de lucht of via zee?

Over zee is geen optie nu de Russische vloot zich niet kan verdedigen tegen Oekraïense USV's en Russische vliegtuigen in de buurt van de Oekraïense grens gaan ook neergeschoten worden. 

Luchtlanding is het meest voor de hand liggend, maar het zal geen makkie zijn voor ze. En met nog maar 2 grote landings schepen in de Zwarte zee is een amfibische aanval ook niet echt haalbaar.

Er zitten wel al Russische troepen in Transnistrië (maximaal 1500 man) en het leger van Transnistrië zelf bestaat uit een kleine 4500 man.

Ace1

Hoe gaan de Russen, Moldavië binnen vallen dan, door de lucht of via zee?

Over zee is geen optie nu de Russische vloot zich niet kan verdedigen tegen Oekraïense USV's en Russische vliegtuigen in de buurt van de Oekraïense grens gaan ook neergeschoten worden. 

Parera

#10331
Amerikaanse denktank: "Rusland legt basis voor mogelijke invasie van Moldavië"

Experten hebben al meermaals gewaarschuwd dat het volgende slachtoffer van Rusland wel eens Moldavië zou kunnen zijn. In een nieuw rapport herhaalt 'The Institute for the Study of War' (ISW) dat die dreiging reëel is. Sterker nog: volgens de gerenommeerde Amerikaanse denktank is Rusland op dit moment "voorwaarden aan het stellen om een invasie van het Oost-Europese land te rechtvaardigen".

De manier waarop de Russen over Moldavië spreken, doet erg denken aan hun houding tegenover Oekraïne vlak voor het begin van de oorlog, oordeelt het ISW. Volgens de denktank legt Moskou de basis voor een escalatie in het Oost-Europese land, dat in juni 2022 de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie kreeg.

Timing is onduidelijk
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov maakte woensdag in een toespraak voor de Doema, het Russische Lagerhuis, enkele opmerkingen over Moldavië en het conflict met Transnistrië. Die dwergstaat aan de grens met Oekraïne wordt internationaal erkend als deel van Moldavië, maar wordt gecontroleerd door Russische separatisten.

Lavrov beweerde onder meer dat de Verenigde Staten en de Europese Unie de Moldavische regering zouden beïnvloeden. De minister zei ook dat er ongeveer 200.000 Russische burgers in Transnistrië wonen en dat Moskou "bezorgd is over hun lot" en niet zal toestaan dat ze het slachtoffer "van een Westers avontuur" worden.

Maar volgens het ISW gebruikt het Kremlin "de bescherming van Russische burgers in het buitenland" als excuus om de bezetting van Transnistrië én de invasie van Oekraïne te rechtvaardigen. "De timing van een mogelijke Russische operatie in Moldavië is onduidelijk, maar het Kremlin stelt wel de informatieve voorwaarden om er zo snel mogelijk werk van te maken", klinkt het.

Dubbelzinnig
Ook de Belgische legerchef Michel Hofman voorspelde enkele maanden geleden al dat het niet uitgesloten is dat Rusland Moldavië zal aanvallen. "De taal van het Kremlin en van president Poetin is altijd dubbelzinnig. Het is absoluut niet uitgesloten dat de Russen later ook andere ideeën krijgen. Ofwel in het zuiden in Moldavië of de Baltische Staten", aldus Hofman.

Toch is het niet onbelangrijk om te benadrukken dat het voorlopig enkel om voorspellingen gaat. De Russische president Vladimir Poetin beweerde vorige week immers dat Moskou helemaal geen belang heeft bij het aanvallen van andere landen. "Het druist in tegen het gezond verstand om betrokken te raken bij een wereldoorlog", zei Poetin.

https://www.hln.be/buitenland/amerikaanse-denktank-rusland-legt-basis-voor-mogelijke-invasie-van-moldavie~ad573a8e/