Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Ace1

Gaat het om 155mm granaten of om 105mm granaten?

Als je wereldwijd wilt inkopen buiten de VS en Europa kom je al snel in Brazilie , India of Zuid Afrika uit. Tenzij Korea of Japan ook granaten kunnen leveren?

En Brazilië, India en Zuid Afrika gaan niet leveren omdat deze bij de Brics landen zitten aangesloten.

En ook Israël gaat geen granaten leveren men is bang dat Rusland, Russische joden gaat vervolgen.

Wel zou men wereldwijd 152mm  granaten kunnen gaan opkopen voor de Oekraïne.

Ace1

België stapt voor 200 miljoen euro mee in Europese aankoop van munitie voor Oekraïne

België steekt 200 miljoen euro in de Europese groepsaankoop van artilleriemunitie voor Oekraïne. Het geld gaat naar het initiatief dat Tsjechië opzette om snel zoveel mogelijk munitie te leveren aan de Oekraïners.

België sluit zich aan bij het initiatief van de Tsjechische president Petr Pavel, die gezamenlijke financiering zoekt om op korte termijn 800.000 granaten aan Oekraïne te leveren. Premier Alexander De Croo (Open VLD) bevestigde tijdens een persconferentie dat België zich daarbij aansluit. Ons land maakt daarvoor 200 miljoen euro vrij.

Het gaat om de laatste 200 miljoen euro die nog niet was vastgelegd in het steunpakket van 1,7 miljard dat dit jaar gebudgetteerd is voor Oekraïne. De Croo benadrukte dat niet de belastingbetaler dat bedrag moet ophoesten. Het gaat om de belasting op de winsten van de Russische tegoeden die bevroren zijn bij de financiële instelling Euroclear.

De Croo gaf mee dat dat ook de vraag was van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij wil nu snel munitie, zodat Oekraïne kan standhouden tegen Rusland. Op die vraag gaat België ook in. Grondtroepen zullen we echter niet sturen, maakte De Croo nog duidelijk.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gaf mee dat behalve de 200 miljoen die wordt vrijgemaakt voor de Europese levering van munitie, eerder al beslist was voor 334 miljoen euro militaire steun te bieden. Zo gaat 100 miljoen euro naar de F-16-coalitie. België leidt Oekraïense gevechtspiloten op. Daarnaast was ook al voorzien in 80 miljoen euro aan munitie uit de stock van het Belgische leger en nog eens voor 90 miljoen euro aangekochte munitie voor Oekraïne. België zit ook voor 30 miljoen euro mee in het Benelux-programma voor de levering van gepantserde ambulances en verkenningsdrones.

Oekraïense vluchtelingen
Een andere vraag van Zelensky was de gulle opvang van Oekraïense vluchtelingen af te bouwen, zodat meer geld naar het militaire kan gaan en meer Oekraïense mannen zouden terugkeren voor de oorlog tegen Rusland.

Die vraag lag ook voor op het kernkabinet, maar De Croo liet verstaan dat alles bij het oude blijft. Ongeveer de helft van het steunpakket van 1,7 miljard euro dient voor militaire steun, de andere helft voor civiele steun. Het gaat dan niet alleen om de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar ook om de wederopbouw van Oekraïne.

Sinds de Russische invasie in februari 2022 zijn zo'n 72.000 Oekraïense vluchtelingen in ons land opgevangen. Volgens het kabinet van minister van Sociale Integratie Karine Lalieux (PS) deden 34.341 Oekraïense vluchtelingen een aanvraag voor een leefloon. Het gaat om een gecumuleerd bedrag van 449 miljoen euro sinds maart 2022.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) benadrukte dat de steun voor de bevolking in Oekraïne zelf evenmin wordt teruggeschroefd. Het civiele steunpakket voor Oekraïne komt voor dit jaar neer op 185 miljoen euro. Daarvan gaat 150 miljoen naar de wederopbouw van de zwaar gebombardeerde stad Tsjernihiv, dicht bij de Russische grens. 'Daarbij richten we ons op onze specialiteiten: onderwijs, gezondheidszorg en energie', zei Gennez.

Daarnaast is in 35 miljoen euro voorzien voor humanitaire noodhulp en economische investeringssteun. Dat geld komt deels van de Belgische ontwikkelingsbank Bio en van de Wereldbank.

Gennez gaf ook mee dat nu 16,5 miljoen mensen in Oekraïne afhankelijk zijn van noodhulp. De materiële schade in Oekraïne is opgelopen tot 485 miljard dollar. 'We dragen dus ons bescheiden, maar noodzakelijke deel bij', zegt Gennez. 'België en Europa zullen pas veilig zijn als ook Oekraïne veilig is'.

https://www.tijd.be/dossiers/oorlog-in-oekraine/belgie-stapt-voor-200-miljoen-euro-mee-in-europese-aankoop-van-munitie-voor-oekraine/10530042.html

Ace1

Nederland trekt 100 miljoen euro extra uit voor granaten Oekraïne

Nederland draagt 100 miljoen euro bij aan een Tsjechisch initiatief om snel artilleriegranaten te kopen voor Oekraïne. Dat zei demissionair premier Mark Rutte vanavond na afloop van een bijeenkomst in Parijs. Volgens een woordvoerder van Rutte gaat het om nieuw geld waarover afgelopen week overeenstemming is bereikt.

Rutte was in Parijs voor een bijeenkomst waar leiders van twintig landen bespraken hoe ze de steun aan Oekraïne kunnen versterken. De bijeenkomst was op initiatief van de Franse premier Emmanuel Macron.

Oekraïne zit al lange tijd verlegen om munitie voor zwaar geschut. Het land moet heel zuinig zijn met zijn granaten, terwijl Rusland de Oekraïense linies naar hartenlust bestookt. De EU beloofde rond deze tijd 1 miljoen granaten te hebben geleverd, maar maakte hooguit de helft daarvan waar.

Artilleriegranaten naar Oekraïne
"Twee jaar na de invasie blijven de Oekraïense troepen moedig stand houden. Maar we zien ook dat Rusland druk blijft uitoefenen op de frontlinies", schreef Rutte op X.

"Het is in de eerste plaats essentieel dat we leveren wat we hebben beloofd. En dat we daarnaast kijken wat we nog meer kunnen doen. Daarom draagt Nederland ruim 100 miljoen euro bij aan het Tsjechische initiatief om snel honderdduizenden artilleriegranaten aan Oekraïne te leveren."

Volgens Rutte wil de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne een oorlog die lang duurt en is het daarom belangrijk te laten zien 'dat we standvastig zijn en dat de tijd niet aan zijn zijde staat'. Hij wijst daarbij op het belang van het vorige week overeengekomen veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne.

De regeringsleiders werden in Parijs via een videoverbinding toegesproken door de Oekraïense president Zelensky.

Volgens Macron werden de landen het niet eens over het sturen van troepen naar Oekraïne 'maar niets mag worden uitgesloten'. "We zullen alles doen wat we kunnen om te zorgen dat Rusland niet wint."

Ook zei Macron dat Europese landen de sancties zullen opvoeren tegen staten die Rusland helpen. Om zo het omzeilen van de sancties door Rusland te bemoeilijken. De Franse president liet verder weten dat een 'coalitie' van landen wordt gevormd die Oekraïne zal gaan voorzien van 'raketten en bommen voor middellange en lange afstand'.

Tientallen miljoenen
Eind vorige maand kondigde het kabinet aan dat het Oekraïne 87 miljoen euro geeft voor de aankoop van artilleriegranaten en 10 miljoen voor het versterken van de cyberverdediging. Ook maakte het toen bekend dat het demissionaire kabinet nog eens 25 miljoen steekt in het Internationaal Fonds voor Oekraïne waaruit wapens voor Kyiv worden gefinancierd.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5437155/hoeveel-geld-en-wapens-stuurt-nederland-naar-oekraine

Benji87

800.000 granaten op korte termijn lees ik net. Wat voor granaten en op wat voor termijn?

Parera

Nederland doneert vaartuigen aan Oekraïne
Nederland levert Oekraïne snelle en wendbare vaartuigen. Het gaat om rubber-, patrouille- en gevechtsboten. Ook draagt ons land €250 miljoen bij aan het Tsjechische initiatief om op korte termijn grote aantallen artilleriegranaten voor Oekraïne te bestellen. Dat meldt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om 14 rigid hull inflatable boats (RHIB's), 8 gemilitariseerde rivierpatrouilleboten en CB90 gevechtsboten. Het betreft een mix van boten uit eigen middelen en boten die afkomstig zijn van de industrie.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/03/01/nederland-doneert-vaartuigen-aan-oekraine

Huzaar1

Citaat van: Lynxian op 29/02/2024 | 15:33 uurAls de Russen zouden kunnen doorstoten dan hadden ze dat allang gedaan. Bovendien moeten ze dan ook een paar kilometer van hun eigen verdedigingswerken weghalen. Ik denk dat Oekraïne daar gretig gebruik van zou maken.

Klopt
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Maar, even advocaat van de duivel, wat als de Rus wel doorbreekt en door lijkt te stoten naar Moldavië?

Dat zou voor Rusland een enorm strategisch voordeel opleveren tov de NAVO. Gaan we dat accepteren?
Zijn de NAVO en EU dan wél bereid in te grijpen?

Moet er niet op voorhand al een NAVO aanwezigheid in Moldavië komen? Compleet met airdefense paraplu en luchtruim beveiliging.
Is dit niet dé rode lijn die we ook fysiek moeten trekken?

Met voldoende Patriots in Roemenië en Moldavië kunnen we eventueel ook Russische drones en raketten boven een deel van Oekraïne slijten.

Achterover leunen hebben we lang genoeg gedaan. Dit is het moment om de boel in Moldavië op slot te gooien voor de Rus. Blokkeer de hele bende maar. Zelfde voor Kaliningrad, ijzeren gordijn er omheen inclusief zeeblokkade.

Geef die lui de kans om zich terug te trekken uit Oekraïne of de boel blijft dicht.
Ik geloof nooit dat ze voldoende capaciteit hebben om nog twee fronten te openen. Nucleaire inzet geloof ik ook geen bal van. Dan is Poetin tot in lengte van dagen de man die Rusland vernietigde. Voor zijn eigen ego is dat funest. Doet hij echt niet.

Einde diplomatie, nu druk op de ketel. Zet de militaire macht maar eens in. Dat is het enige waar die clown in Moskou van onder de indruk is.
People are sheep

Benji87

Citaat van: Lynxian op 29/02/2024 | 15:33 uurAls de Russen zouden kunnen doorstoten dan hadden ze dat allang gedaan. Bovendien moeten ze dan ook een paar kilometer van hun eigen verdedigingswerken weghalen. Ik denk dat Oekraïne daar gretig gebruik van zou maken.

Lijkt mij ook niet nee. Oekraïne kan het aardig ophouden rondom de Dnjepr, die een vrij natuurlijk verdedigingswerk vormt tegen een verdere Russische opmars. Het Oekraïense bruggenhoofd rondom Antonivka is ook nog intact ondanks dat er tegen aanvallen zijn gedaan door de Russen. En aangezien het zwaartepunt van de Russische tegenoffensieven nu rondom Avdiika en nabij Robotyne. Een dikke opmars richting Moldavië zie ik dus niet gebeuren.

Lynxian

Citaat van: Harald op 29/02/2024 | 09:51 uurhttps://twitter.com/disclosetv/status/1762820797029110046?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1762820797029110046%7Ctwgr%5Ec3982a3b933597640f99548ac3545422522ddd7c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.snafu-solomon.com%2F

 :hrmph:  als dit waar is, kan dit wel voor escalatie zorgen.   
Maar of de Russen dan geheel doorkunnen stoten ?
Als de Russen zouden kunnen doorstoten dan hadden ze dat allang gedaan. Bovendien moeten ze dan ook een paar kilometer van hun eigen verdedigingswerken weghalen. Ik denk dat Oekraïne daar gretig gebruik van zou maken.


Huzaar1

Citaat van: Oorlogsvis op 28/02/2024 | 15:19 uurPuta niet natuurlijk ...maar de gewone Ivan de soldaat wel hoor

Echt niet.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Citaat van: Huzaar1 op 28/02/2024 | 19:45 uurOud nieuws, allang beslecht.
Ik dacht al dat we hierover gesproken hadden.  ;)

Huzaar1

Oud nieuws, allang beslecht.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Netherlands acquires Czech Dita self-propelled howitzer for Ukraine ( 9 stuks, ik dacht dat deze al geleverd waren )

The Netherlands has reached a purchase agreement with the Czech Republic to supply Ukraine with advanced self-propelled artillery systems known as Dita. This contract stipulates that the Dutch Ministry of Defense will order nine Dita-wheeled self-propelled howitzers for the Ukrainian armed forces.



The Dita is a self-propelled howitzer using standard NATO 155 mm ammunition. It continues the original Czech concept of Tatra truck-mounted howitzers but significantly improves operational autonomy. This artillery system stands out for its rate of fire, requiring only two crew members to operate: the driver and the commander. It is equipped with a modern Onboard Control System, allowing for impressive speed in taking up and leaving firing positions, high firing accuracy, and excellent cross-country capability in difficult terrain.

The Dita was designed around a fully autonomous superstructure, allowing it to be mounted on a tracked chassis. The Dita program reached a significant milestone with the completion of a functional prototype in January 2021, and since then, it has undergone a series of successful tests and trials over the following years.

Regarding technical characteristics, the Dita weighs 29 tons and has significant dimensions, with a length of 13.02 m, a width of 3.085 m, and a height of 3.122 m. It is powered by a Tatra T3C-928-90 engine with 300 kW output, giving it a maximum speed of 90 km/h on roads and 25 km/h off-road, with a range of 600 kilometers.

The main armament consists of a 155 mm cannon capable of reaching a firing range of 39 kilometers, with fully automatic, manual, or emergency guidance options, and an automatic loading system. It can initially fire six shots per minute and then maintain a rate of fire of five shots per minute while carrying 40 rounds of ammunition in its conveyors. Fire control is managed by an Onboard Control System equipped with a ballistic computer.

The Dita is based on a special Tatra 8x8 chassis, known for its exceptional driving capabilities, especially in terms of off-road mobility and constant payload capacity, regardless of operating conditions. The vehicle is equipped with R20 14.00 tires with a Central Tire Inflation System (CTIS), and can ford depths of 1.2 meters without preparation, climb gradients of 30°, cross trenches of 470 mm, and overcome vertical obstacles up to 2 meters.

These preliminary characteristics highlight the versatility and power of the Dita as a leading-edge artillery system, designed to meet the demands of modern military operations while remaining flexible for integration on different types of chassis. It is thus a very interesting acquisition for the Ukrainian forces, and it will be curious to see the performance of these 9 Ditas on the battlefield.

https://www.armyrecognition.com/defense_news_february_2024_global_security_army_industry/netherlands_acquires_czech_dita_self-propelled_howitzer_for_ukraine.html

Oorlogsvis

Citaat van: Huzaar1 op 27/02/2024 | 21:59 uurDe Russen zijn dit helemaal niet zat.
Puta niet natuurlijk ...maar de gewone Ivan de soldaat wel hoor