Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Benji87

#10405
Citaat van: Ace1 op 02/03/2024 | 19:59 uurZuid Afrika gaat als BRICS land echt geen munitie leveren aan de Oekraïne.

Nee klopt. Dat was mijn eerste gedachte ook. Volgens mij hebben ze in de stemmingen bij de VN zich ook telkens afzijdig gehouden. Maar ze worden wel degelijk genoemd als partij. Misschien dat de knaken die ze kunnen vangen toch belangrijker zijn

Edit:
Zuid Afrika heeft geen enkele vorm van steun geleverd noch heeft het in de algemene vergadering een stem uitgebracht om de invasie te veroordelen.

Poleme

Citaat van: Ace1 op 02/03/2024 | 19:59 uurZuid Afrika gaat als BRICS land echt geen munitie leveren aan de Oekraïne.
Een goede bondgenoot van Rusland levert artillerie munitie aan ... Oekraïne.

Vreemd ?

Irangate.
Tijdens de Irak -Iran oorlog in 1980 - 1988 leverde Israël in opdracht van de VS wapens aan Iran.
De eerste zending was een partij TOW raketten afgeleverd door een C-130 van de Israëlische luchtmacht.
Latere zendingen gingen ook niet bepaald stiekem.  Want werden door de Israëlische ZIM rederij afgeleverd in Iran.  Waarbij ook gebruik werd gemaakt van de kenmerkende donkerblauwe ZIM zeecontainers.  Met in het ZIM logo 7 davidsterren.  Werd later bekend als het Irangate.

In de wapenhandel gaat zeer veel pecunia om. En wapenleveranties leveren ook politieke invloed op. Boycots kunnen gemakkelijk omzeild worden door leveringen via derden.  Dan wordt er al snel de andere kant opgekeken.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Huzaar1

Citaat van: Ace1 op 02/03/2024 | 19:59 uurZuid Afrika gaat als BRICS land echt geen munitie leveren aan de Oekraïne.

Het is Oekraïne,  niet met 'de' ervoor.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Citaat van: Benji87 op 02/03/2024 | 18:11 uurKleine details van het Tsjechische munitie plan lekken nu uit. Zou om 450.000 tot 800.000 granaten gaan, die binnen "enkele weken" beschikbaar kunnen zijn. Potentiële kandidaten voor verkoop zijn Turkije, Zuid Korea en Zuid-Afrika. Dus logischerwijs zou het hier dan gaan om de gewenste 155mm granaten.

Zuid Afrika gaat als BRICS land echt geen munitie leveren aan de Oekraïne.

Benji87

Kleine details van het Tsjechische munitie plan lekken nu uit. Zou om 450.000 tot 800.000 granaten gaan, die binnen "enkele weken" beschikbaar kunnen zijn. Potentiële kandidaten voor verkoop zijn Turkije, Zuid Korea en Zuid-Afrika. Dus logischerwijs zou het hier dan gaan om de gewenste 155mm granaten.

Huzaar1

Citaat van: Zander op 02/03/2024 | 17:56 uurGoh, cynisme onderkennen is ook lastig.
Met text wel zonder icoontjes ;).

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Citaat van: Huzaar1 op 01/03/2024 | 23:44 uurVolgens mij heb je een biertje teveel gedronken. Als er iemand niet krenterig is zijn het Nederlanders. Er is geen volk wat zo vrijgevig is en wat zich uit in netto donaties, in welk goed doel dan ook.

Dank.
Goh, cynisme onderkennen is ook lastig.
People are sheep

Master Mack

#10398
Citaat van: Huzaar1 op 02/03/2024 | 09:14 uurVanaf een hotel in singapore. Je bent wel een enorm naïef persoon als je dat doet en dan spreekt over die materie.
Mazzelaar. ;D

Huzaar1

Vanaf een hotel in singapore. Je bent wel een enorm naïef persoon als je dat doet en dan spreekt over die materie.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

"Russen luisterden geheime gesprekken tussen Duitse generaals af over levering Taurus-raketten aan Oekraïne"

Russische propagandisten hebben een opname gepubliceerd van een "gesprek tussen vier hoge Duitse officieren". Daarin bespreken ze de mogelijke levering van Taurus-kruisraketten aan Oekraïne. Veel wijst erop dat de opname echt is - ook al heeft de Bundeswehr de echtheid ervan nog niet officieel bevestigd, schrijft 'Bild'.

Vrijdagmiddag circuleerde een half uur durende opname van het gesprek, dat naar verluidt dateert van 19 februari, op Russische propagandakanalen. Margarita Simonjan, het hoofd van de Russische staatsomroep RT, publiceerde vervolgens de opname. Ze zei niet hoe ze die had verkregen.

Het gaat om een vergadering die werd gehouden tussen luitenant-generaal Ingo Gerhartz en drie officieren met behulp van Webex, software voor videoconferenties, zo schrijft 'Die Welt'. Tijdens het gesprek zou te horen zijn hoe de vier hoge officieren de theoretische mogelijkheden van de inzet van Duitse Taurus-raketten bespreken, blijkbaar ter voorbereiding van een briefing aan de Duitse regering. Ze praten over de uitdagingen die een levering van dergelijke raketten aan Oekraïne met zich meebrengen.

De vier officieren gaan er niet vanuit dat hiervoor per se Duitse soldaten naar Oekraïne zouden moeten worden gestuurd. Dit is nochtans precies wat bondskanselier Olaf Scholz herhaaldelijk als reden heeft gebruikt om geen Taurus-raketten aan Oekraïne te leveren. Volgens hem zou Duitsland zo in het conflict worden gesleurd.

De officieren praten ook over de training van Oekraïense piloten en delen technische details over raketsystemen. Ze bespreken eveneens verschillende doelen die de Oekraïners zouden kunnen aanvallen met de Taurus - waaronder munitiedepots en de Kertsjbrug (of Krimbrug), een belangrijke aanvoerroute voor de door Rusland bezette Krim.

Singapore
Het is onduidelijk hoe de Russen aan de opname zijn gekomen. Een van de officieren die deelneemt aan het gesprek, verblijft op dat moment in een hotel in Singapore. Het is denkbaar dat hij daar werd afgeluisterd, dat zijn telefoon werd gecompromitteerd of dat hij inbelde via een onbeveiligd Wifinetwerk.

Gezien het Russische propagandisten waren die de audio-opname de ether instuurden, lijkt het voor de hand te liggen dat Russische geheime diensten erachter zitten.

Schade beperken
De Bundeswehr probeerde vrijdag de schade te beperken door accounts op X die de opname verspreidden, te blokkeren in Duitsland.

Het Duitse ministerie van Defensie gaat na of de communicatie van de luchtmacht door de Russen wordt afgeluisterd. "De Duitse militaire contraspionagedienst (BAMAD) heeft alle nodige maatregelen opgestart", aldus een woordvoerder van het ministerie.

De vraag hoe veilig de interne communicatie van de Bundeswehr is via onversleutelde platforms zoals Webex, kan worden opgeworpen als de geluidsopname authentiek is. Het is ook mogelijk dat andere communicatie door de Russen is onderschept.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had een verklaring van de Duitse regering gevraagd, na de berichten over het gesprek. "Pogingen om antwoorden te vermijden, zullen worden geïnterpreteerd als een schuldbekentenis", aldus Maria Zacharova, de woordvoerster van het Russische ministerie.

https://www.hln.be/buitenland/russen-luisterden-geheime-gesprekken-tussen-duitse-generaals-af-over-levering-taurus-raketten-aan-oekraine~aecb6b9d/

Huzaar1

#10395
Citaat van: Zander op 01/03/2024 | 23:43 uurTja, die krenterige Hollanders he. Nu hebben die Belgen ook geen nagel om aan hun rest te krabben, dus valt er eigenlijk weinig van te zeggen.

Volgens mij heb je een biertje teveel gedronken. Als er iemand niet krenterig is zijn het Nederlanders. Er is geen volk wat zo vrijgevig is en wat zich uit in netto donaties, in welk goed doel dan ook.

Dank.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Citaat van: Huzaar1 op 01/03/2024 | 22:30 uurWat een armoede dit. Nou nou zeg,  wees er maar trots op. Wel 200 miljoen hier en paar miljoen daar. Je noorderbuur staat op 2.3 miljard directe uitgaven, 1.5 milljard uit voorraad, voor dit jaar weer +2 miljard voor komend jaar naast een verbinding van de komende 10 jaar voor oekraine. Kom de fuck on.
Tja, die krenterige Hollanders he. Nu hebben die Belgen ook geen nagel om aan hun rest te krabben, dus valt er eigenlijk weinig van te zeggen.
People are sheep

Huzaar1

#10393
Citaat van: Ace1 op 01/03/2024 | 19:08 uurBelgië stapt voor 200 miljoen euro mee in Europese aankoop van munitie voor Oekraïne

België steekt 200 miljoen euro in de Europese groepsaankoop van artilleriemunitie voor Oekraïne. Het geld gaat naar het initiatief dat Tsjechië opzette om snel zoveel mogelijk munitie te leveren aan de Oekraïners.

België sluit zich aan bij het initiatief van de Tsjechische president Petr Pavel, die gezamenlijke financiering zoekt om op korte termijn 800.000 granaten aan Oekraïne te leveren. Premier Alexander De Croo (Open VLD) bevestigde tijdens een persconferentie dat België zich daarbij aansluit. Ons land maakt daarvoor 200 miljoen euro vrij.

Het gaat om de laatste 200 miljoen euro die nog niet was vastgelegd in het steunpakket van 1,7 miljard dat dit jaar gebudgetteerd is voor Oekraïne. De Croo benadrukte dat niet de belastingbetaler dat bedrag moet ophoesten. Het gaat om de belasting op de winsten van de Russische tegoeden die bevroren zijn bij de financiële instelling Euroclear.

De Croo gaf mee dat dat ook de vraag was van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij wil nu snel munitie, zodat Oekraïne kan standhouden tegen Rusland. Op die vraag gaat België ook in. Grondtroepen zullen we echter niet sturen, maakte De Croo nog duidelijk.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gaf mee dat behalve de 200 miljoen die wordt vrijgemaakt voor de Europese levering van munitie, eerder al beslist was voor 334 miljoen euro militaire steun te bieden. Zo gaat 100 miljoen euro naar de F-16-coalitie. België leidt Oekraïense gevechtspiloten op. Daarnaast was ook al voorzien in 80 miljoen euro aan munitie uit de stock van het Belgische leger en nog eens voor 90 miljoen euro aangekochte munitie voor Oekraïne. België zit ook voor 30 miljoen euro mee in het Benelux-programma voor de levering van gepantserde ambulances en verkenningsdrones.

Oekraïense vluchtelingen
Een andere vraag van Zelensky was de gulle opvang van Oekraïense vluchtelingen af te bouwen, zodat meer geld naar het militaire kan gaan en meer Oekraïense mannen zouden terugkeren voor de oorlog tegen Rusland.

Die vraag lag ook voor op het kernkabinet, maar De Croo liet verstaan dat alles bij het oude blijft. Ongeveer de helft van het steunpakket van 1,7 miljard euro dient voor militaire steun, de andere helft voor civiele steun. Het gaat dan niet alleen om de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar ook om de wederopbouw van Oekraïne.

Sinds de Russische invasie in februari 2022 zijn zo'n 72.000 Oekraïense vluchtelingen in ons land opgevangen. Volgens het kabinet van minister van Sociale Integratie Karine Lalieux (PS) deden 34.341 Oekraïense vluchtelingen een aanvraag voor een leefloon. Het gaat om een gecumuleerd bedrag van 449 miljoen euro sinds maart 2022.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) benadrukte dat de steun voor de bevolking in Oekraïne zelf evenmin wordt teruggeschroefd. Het civiele steunpakket voor Oekraïne komt voor dit jaar neer op 185 miljoen euro. Daarvan gaat 150 miljoen naar de wederopbouw van de zwaar gebombardeerde stad Tsjernihiv, dicht bij de Russische grens. 'Daarbij richten we ons op onze specialiteiten: onderwijs, gezondheidszorg en energie', zei Gennez.

Daarnaast is in 35 miljoen euro voorzien voor humanitaire noodhulp en economische investeringssteun. Dat geld komt deels van de Belgische ontwikkelingsbank Bio en van de Wereldbank.

Gennez gaf ook mee dat nu 16,5 miljoen mensen in Oekraïne afhankelijk zijn van noodhulp. De materiële schade in Oekraïne is opgelopen tot 485 miljard dollar. 'We dragen dus ons bescheiden, maar noodzakelijke deel bij', zegt Gennez. 'België en Europa zullen pas veilig zijn als ook Oekraïne veilig is'.

https://www.tijd.be/dossiers/oorlog-in-oekraine/belgie-stapt-voor-200-miljoen-euro-mee-in-europese-aankoop-van-munitie-voor-oekraine/10530042.html

Wat een armoede dit. Nou nou zeg,  wees er maar trots op. Wel 200 miljoen hier en paar miljoen daar. Je noorderbuur staat op 2.3 miljard directe uitgaven, 1.5 milljard uit voorraad, voor dit jaar weer +2 miljard voor komend jaar naast een verbinding van de komende 10 jaar voor oekraine. Kom de fuck on.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Ace1 op 01/03/2024 | 19:21 uurGaat het om 155mm granaten of om 105mm granaten?

Als je wereldwijd wilt inkopen buiten de VS en Europa kom je al snel in Brazilie , India of Zuid Afrika uit. Tenzij Korea of Japan ook granaten kunnen leveren?

En Brazilië, India en Zuid Afrika gaan niet leveren omdat deze bij de Brics landen zitten aangesloten.

En ook Israël gaat geen granaten leveren men is bang dat Rusland, Russische joden gaat vervolgen.

Wel zou men wereldwijd 152mm  granaten kunnen gaan opkopen voor de Oekraïne.

Zuid Korea en Turkije zijn genoemd als potentiële kandidaten. Het is mij nog onduidelijk om wat voor munitie het gaat.


Ace1

Op de grond loopt het vast, maar Oekraïne schiet wel het ene na het andere Russische vliegtuig uit de lucht

Hoewel de grondtroepen al weken in het defensief worden gedrongen, lijkt het de Oekraïense luchtmacht veel beter te vergaan. Als de beweringen van Kiev kloppen, zouden er de voorbije twee weken al dertien Russische vliegtuigen zijn neergehaald.

Donderdag zouden nog maar eens drie Russische bommenwerpers uit de lucht zijn geschoten. ,,Een eerste Su-34 bommenwerper werd kort na middernacht neergehaald, gevolgd door twee andere in de loop van de ochtend, in de buurt van Avdiivka en Marioepol", aldus Oleksandr Syrskyi, de recent aangestelde opperbevelhebber van het Oekraïense leger.

Met die drie erbij zou het aantal neergehaalde Russische vliegtuigen in de voorbije dertien dagen op dertien komen te staan. Het zou voornamelijk om Su-34's gaan, maar ook om twee zeldzame en zeer waardevolle Beriev A-50-radarvliegtuigen. Van die vliegende radars, die alles zien tot 350 kilometer ver, andere vliegtuigen kunnen aansturen en ruim 300 miljoen euro per stuk zouden kosten, zouden de Russen er naar verluidt maar maximaal negen hebben gehad. Ook de prijs van één Su-34 zou makkelijk oplopen tot 50 miljoen euro.

Als de meldingen kloppen, zou de Russische luchtmacht in minder dan twee weken tijd dus voor meer dan een miljard euro aan vliegtuigen kwijtgeraakt zijn. Een enorme klap, zeker als je weet dat de Russen in het begin van de oorlog gemiddeld ,,maar" vier vliegtuigen per maand verloren.

F-16's
Voorlopig is niet met zekerheid te zeggen waar de Oekraïners hun recente successen in de lucht precies aan te danken hebben. Experts denken dat Kiev mogelijk een van zijn Patriot-luchtverdedigingssystemen van Amerikaanse makelij, die tot nu toe werd gebruikt om de hoofdstad te beschermen, heeft verplaatst naar de frontlinie waar de Oekraïense troepen zware Russische bombardementen te verwerken krijgen, vooral in het oosten.

De afstand waarop de A-50 afgelopen vrijdag werd neergeschoten - bijna 200 kilometer - wijst er echter op dat er een raketsysteem met een nog groter bereik betrokken was. Mogelijk gaat het om een S-200 die gebruikt werd tijdens de Koude Oorlog maar nu door de Oekraïense luchtmacht weer in roulatie werd gebracht.

De doorgaans goed ingelichte Oekraïne-expert Sergej Sumlenny denkt dat er - in het grootste geheim - mogelijk al F-16's worden ingezet. ,,Het lijkt er meer en meer op dat er F-16's plezier aan het maken zijn in het Oekraïense luchtruim", schreef hij enkele dagen geleden al op X. Het blijft echter bij theorieën, want hoewel van F-16's bekend is dat ze zeer efficiënt zijn tijdens luchtgevechten, werd er nog geen enkele gespot boven Oekraïne.

Russische overmoed
Mogelijk is een en ander ook te wijten aan Russische overmoed. Ze weten dat ze het momentum hebben aan het front en willen nu doorduwen. Gevolg: ze voeren meer vluchten uit dichter bij de frontlinie, waardoor de vliegtuigen natuurlijk gevoeliger worden voor tegenaanvallen. ,,De vijand heeft zijn angst overwonnen om hun vliegtuigen direct boven het slagveld te gebruiken", meldt het Oekraïense Centrum voor Defensiestrategieën. ,,Hoewel dat resulteert in een groter verlies van toestellen, verkrijgen hun grondtroepen er een aanzienlijk vuurkrachtvoordeel door."

Vraag is wel: hoe lang kunnen de Russen die tactiek blijven gebruiken? Hoewel ze 'in theorie' meer dan genoeg vliegtuigen hebben, is dat aantal in de praktijk veel kleiner omdat lang niet alle toestellen gevechtsklaar zijn. ,,De Russische luchtmacht staat gevaarlijk dicht bij de totale instorting", meldt Forbes. ,,Ze verliezen sneller vliegtuigen dan ze zich kunnen veroorloven. De door sancties belemmerde Russische lucht- en ruimtevaartindustrie heeft alle moeite van de wereld om meer dan een paar tientallen nieuwe vliegtuigen per jaar te bouwen."

De Russische militaire autoriteiten gaven geen commentaar op de vermeende verliezen.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1055486741/op-de-grond-loopt-het-vast-maar-oekraine-schiet-wel-het-ene-na-het-andere-russische-vliegtuig-uit-de-lucht