De landmacht van morgen

Gestart door Elzenga, 26/10/2013 | 15:20 uur

Parera



Plannen van de Britse landmacht voor een lichte gemechaniseerde divisie en een zware gemechaniseerde divisie.

Kan interessant zijn als idee van wat de KL kan doen met haar 2 brigades.

Harald

Citaat van: Parera op 23/01/2024 | 16:23 uurIk ben vooral benieuwd naar het geluid dat deze drone produceert, en ja vanaf een (grote) afstand zal dit een prima middel zijn om doelen te observeren maar als je te dichtbij komt zal het zijn camouflage effect verliezen verwacht ik.

Zweefvermogen
De drone bootst de vliegpatronen van adelaars na en kan zweven op thermische opwaartse luchtstromen, net zoals echte adelaars. Dit bespaart stroomverbruik en maakt het mogelijk om de motoren tijdelijk uit te schakelen, een essentiële functie voor missies die stilte en heimelijkheid vereisen.

Een andere opmerkelijke eigenschap van de Evolution Eagle is zijn stille glijvermogen. Echte adelaars produceren doorgaans geen hoog zoemend geluid, en dat doet de Evolution Eagle ook niet. Deze stilte biedt een aanzienlijk tactisch voordeel, aangezien de drone onopgemerkt blijft tijdens kritieke operaties.


Ze kunnen dus de motoren uitzetten en dus een stille vlucht maken, ook las ik dat de "Arend" gebruik kan maken van thermiek om zo te stijgen.

CitaatEvolution Eagle, the remote-controlled fixed-wing aircraft is about the same size, shape, and color as a real eagle. Unlike many other bird-like drones, the Evolution Eagle does not rely on wing flapping to fly. This simplifies the design and extends the battery life. It uses two propellers at the front of its wings for propulsion instead of flapping its wings. The drone also uses flaps on the wings and tail to control the direction and speed, imitating the natural movements of an eagle.

Evolution Eagle's ability to glide on thermal updrafts is a characteristic akin to a real eagle. This feature helps to save battery power and keep the drone's operation silent when needed, which would be really useful for reconnaissance missions where it's important to stay undetected.
https://www.inceptivemind.com/evolution-eagle-drone-overwatches-secures-sky/36314/

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 23/01/2024 | 13:01 uurGoed verhaal maar radars als de MMR kunnen een insect van een vogel onderscheiden. Een drone onderscheiden van een vogel is peanuts. Een drone die daar doorheen wil vliegen moet juist de bewegingen van een vogel imiteren om niet op te vallen.

Technologie foppen is heel moeilijk, maar juist de mens zelf is wel gemakkelijk te foppen met zo'n systeem.
Ik ben het met je eens dat het ontbreken van de vogel bewegingen mij ook vreemd leken, maar het artikel spreekt juist over dat het een arend na doet in zweefvlucht.

Ik ben vooral benieuwd naar het geluid dat deze drone produceert, en ja vanaf een (grote) afstand zal dit een prima middel zijn om doelen te observeren maar als je te dichtbij komt zal het zijn camouflage effect verliezen verwacht ik.

Huzaar1

Goed verhaal maar radars als de MMR kunnen een insect van een vogel onderscheiden. Een drone onderscheiden van een vogel is peanuts. Een drone die daar doorheen wil vliegen moet juist de bewegingen van een vogel imiteren om niet op te vallen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

NEDERLANDS BEDRIJF INTRODUCEERT SURVEILLANCEDRONE IN DE VORM VAN EEN ADELAAR ( best interessant voor SOF en Recon eenheden )



Het Nederlandse bedrijf Guard From Above heeft onlangs de Evolution Eagle onthuld. Deze geavanceerde, onopvallende surveillancedrone, speciaal ontworpen voor militaire doeleinden, is gebaseerd op het uiterlijk van een adelaar. Daardoor kan het toestel onopgemerkt zijn werk doen. De vogelvormige drone kan worden uitgerust met uiteenlopende payloads en is daardoor multi-inzetbaar.



Gevederde fixed-wing
De Evolution Eagle is niet zomaar een drone. Door de grootte, vorm en kleur van zijn gevederde tegenhanger na te bootsen, onderscheidt de Evolution Eagle zich van conventionele vastevleugeldrones. Daardoor komen nieuwe mogelijkheden op het gebied van verkenning en surveillance binnen handbereik.

Voor de voortstuwing maakt de Evolution Eagle gebruik van twee propellers, wat het flapperen van vleugels overbodig maakt. Deze ontwerpbeslissing vereenvoudigt de mechanica van de drone, verlengt de accuduur en garandeert operationele efficiëntie.

Zweefvermogen
De drone bootst de vliegpatronen van adelaars na en kan zweven op thermische opwaartse luchtstromen, net zoals echte adelaars. Dit bespaart stroomverbruik en maakt het mogelijk om de motoren tijdelijk uit te schakelen, een essentiële functie voor missies die stilte en heimelijkheid vereisen.

Een andere opmerkelijke eigenschap van de Evolution Eagle is zijn stille glijvermogen. Echte adelaars produceren doorgaans geen hoog zoemend geluid, en dat doet de Evolution Eagle ook niet. Deze stilte biedt een aanzienlijk tactisch voordeel, aangezien de drone onopgemerkt blijft tijdens kritieke operaties.

Besturing en payloads
Bestuurd via een First Person View (FPV)-controlesysteem, biedt de Evolution Eagle letterlijk en figuurlijk een live 'adelaarsoog' perspectief van het operatiegebied. Het FPV-systeem stelt piloten in staat om te navigeren en realtime beslissingen te nemen, wat zorgt voor effectieve surveillance en verkenning.

Het ontwerp van de drone voorziet in een laadruimte in zijn rug, geschikt voor verschillende hardware. De Evolution Eagle speelt in op verschillende missiebehoeften door een scala aan extra payloads aan te bieden, zoals een daglichtcamera, thermische camera, C-UAS kinetische onderschepping of camera ten behoeve van 3D mapping.

Een ander kenmerk van de Evolution Eagle is dat deze binnen drie minuten kan worden geassembleerd vanuit de draagkoffer. Het draagbare ontwerp van de drone elimineert de noodzaak voor gespecialiseerde lanceersystemen, waardoor het met de hand gelanceerd kan worden zonder de noodzaak van een startbaan.



Biomimicry
De Evolution Eagle is een prachtig voorbeeld van biomimicry of biomimetica, een concept waarbij de natuur dient als inspiratiebron voor technologische innovaties. De Evolution Eagle is zeker niet de eerste drone die op een vogel lijkt. In het verleden zijn vogelgelijkende drones onder andere ingezet voor het verjagen van vogels bij vliegvelden.

Guard From Above heeft overigens veel ervaring met echte vogels. Het bedrijf verwierf in 2016 wereldwijd bekendheid door het idee om getrainde roofvogels in te zetten als bescherming tegen ongewenste drones. De politie experimenteerde enige tijd met deze unieke counter UAS-methode, maar uiteindelijk moest geconstateerd worden dat de inzet van roofvogels teveel haken en ogen met zich meebracht.

https://www.dronewatch.nl/2024/01/23/nederlands-bedrijf-introduceert-surveillancedrone-in-de-vorm-van-een-adelaar/

THE EVOLUTION EAGLE
https://guardfromabove.com/


Master Mack

Hier ook maar even geplaatst
Misschien is het een verkeerd topic maar de gezamenlijke aanschaf van materiaal kan straks ook leiden tot een innige samenwerking met Zweden en Noorwegen.
Dus straks eenheden van NLD krijgsmacht geplaatst in Scandinavië, Baltische Staten en Duitsland (mogelijk Polen).

Harald

Nieuwe vorm van luchtruim verdediging ..  :hrmph:   best interessant

Anduril unveils Roadrunner & Roadrunner-M

Roadrunner is a modular, twin-jet powered autonomous air vehicle with extraordinary performance at low cost. Vertical takeoff and landing capability gives Roadrunner the flexibility to rapidly launch from and safely return to any location, pairing high subsonic speed with exceptional agility and stability.

Roadrunner-M is a high-explosive interceptor variant of Roadrunner for ground-based air defense that can rapidly identify, intercept and destroy an array of aerial threats, including large aircraft that are up to 100 times more expensive, or be safely recovered and reused at near-zero cost.

Roadrunner and Roadrunner-Munition (Roadrunner-M) is an operationally-assessed and validated capability that is ready to deploy today.

https://www.anduril.com/roadrunner

Roadrunner Reusable Anti-Air Interceptor Breaks Cover

Roadrunner can takeoff from its 'nest' vertically, loiter until a drone or missile threat pops up, and destroy it, or return and land if not.

A novel missile-like air vehicle called Roadrunner, with high degrees of modularity and autonomy, and that can be readily reused, has been unveiled by defense contractor Anduril. There is already a version, the Roadrunner-M, with a high-explosive warhead that can be used as a low-cost loitering anti-air interceptor with the ability to return home for refueling and reuse if it isn't expended in the course of its mission. This is just one potential application for this twin-jet-powered platform that boasts high subsonic speed and takes off and lands vertically.

.../...

https://www.thedrive.com/the-war-zone/roadrunner-reusable-anti-air-interceptor-breaks-cover?s=35


Ipkiss

Citaat van: Parera op 05/11/2023 | 19:41 uurIk verwacht dat het niet alle getrokken 120 mm mortieren zal vervangen want de manier van optreden van het Korps Mariniers en 11 LMB zijn niet geschikt voor dit zware systeem. Op basis van de video ziet het er naar uit dat de Mjölner slechts 1,6 miljoen Euro per stuk kost t.o.v. bijna 6,5 miljoen van de CV-90 AMOS wat er dus op neerkomt dat je er 4 kan kopen voor elke CV-90 AMOS die je zou aanschaffen. Zweden kocht er in het begin 20 stuks van, dit is later uitgebreid naar 80 voertuigen.

Ik ga er vanuit dat ook wij met 20 voertuigen zullen beginnen, mogelijk uitbreiding in de toekomst. Dit aantal is gebaseerd op de aankoop van de PULS. Hiermee creëren we 2 mortier batterijen ( 2x 8 ) + 4 opleiding/reserve voertuigen.

ER is idd ook behoefte aan lichtere systemen voor bv LMB. Dat zou een trailer achter een Caracal kunnen zijn.

vwb de eerdere opmerking dat het nu oorverdovend stil is: er wordt druk gewerkt om voor het volgende kabinet (en onze eigen defensietop) de invulling van CLAS aan het 2% budget te geven. Nog even geduld dus ;-)
Huz-Huz1-Kpl-Kpl1-Knt-Tlnt-Elnt-Ritm-Maj

Huzaar1

Citaat van: Lynxian op 29/11/2023 | 16:19 uurIk snap de noodzaak, maar tegelijkertijd lezen we in de media veel verhalen over het hoge munitieverbruik en hoe het Westen de productie en leveranties niet op dat niveau kan houden. Je munitieverbruik (en eventuele bijbehorende kosten) lijken me wel degelijk iets om rekening mee te houden.

Kosten v.s baten. Noem maar een andere oplossing. Een slimme clustermunitie die met deelprojectielen op zoek gaat naar (potentiële) plekken van lamdmijnen lijkt me echt niet zo duur.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 29/11/2023 | 11:52 uurJe zit midden in een offensief, je moet de vijandelijke linies doorbreken, je bevolking wordt elke dag en nacht bestookt met artillerie, drones en kruisraketten. Je weet niet hoelang je de huidige situatie nog volhoudt..


En dan denk jij dat iemand zich drukmaakt over kosten? Dat zie je nu ook niet in Oekr. Dat soort omstandigheden creeren hele andere percepties over kosten en baten.
Ik snap de noodzaak, maar tegelijkertijd lezen we in de media veel verhalen over het hoge munitieverbruik en hoe het Westen de productie en leveranties niet op dat niveau kan houden. Je munitieverbruik (en eventuele bijbehorende kosten) lijken me wel degelijk iets om rekening mee te houden.

Oorlogsvis

Citaat van: Lynxian op 29/11/2023 | 11:43 uurKan het niet een erg kostbaar munitie grapje worden als er veel false positives zijn? Of weegt dat op tegen de baten?
Hoe diep zijn die mijnen velden dan ? 500 meter ?

Huzaar1

#3046
Citaat van: Lynxian op 29/11/2023 | 11:43 uurKan het niet een erg kostbaar munitie grapje worden als er veel false positives zijn? Of weegt dat op tegen de baten?

Je zit midden in een offensief, je moet de vijandelijke linies doorbreken, je bevolking wordt elke dag en nacht bestookt met artillerie, drones en kruisraketten. Je weet niet hoelang je de huidige situatie nog volhoudt..


En dan denk jij dat iemand zich drukmaakt over kosten? Dat zie je nu ook niet in Oekr. Dat soort omstandigheden creeren hele andere percepties over kosten en baten.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 27/11/2023 | 17:16 uurNee maar dat is ook niet erg. Foutmarge blijf je houden. Alternatief is er i.m.o niet.
Kan het niet een erg kostbaar munitie grapje worden als er veel false positives zijn? Of weegt dat op tegen de baten?

Huzaar1

Citaat van: Lynxian op 27/11/2023 | 14:40 uurHopelijk kan de beeldherkenningssoftware onderscheid maken tussen een vers gegraven konijnenhol en een ingegraven kunststof mijn.  :P

Nee maar dat is ook niet erg. Foutmarge blijf je houden. Alternatief is er i.m.o niet.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 26/11/2023 | 21:42 uurIs voor het robot oog niet direct een probleem, grote gok op basis van optische kenmerken dat er gegraven is en gaan.
Hopelijk kan de beeldherkenningssoftware onderscheid maken tussen een vers gegraven konijnenhol en een ingegraven kunststof mijn.  :P