Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Sparkplug

Met betrekking tot post #1139.

Nederland in 2019 opnieuw in 'flitsmacht'

Defensie.nl | 8 oktober 2015

.../...

In Brussel ondertekende de minister ook een intentieverklaring over het gezamenlijk aankopen van precisiegeleide lucht-grondmunitie voor onze F-16's. Nederland en België sloten zich vandaag aan bij dit Deense initiatief. Dat maakt het mogelijk de munitie aan te schaffen zonder een langdurig proces van Amerikaanse toestemming te doorlopen. Door samen te werken zijn bovendien schaalvoordelen te behalen. Ook is munitie makkelijker tussen landen uit te wisselen. Dit vermindert ook de spanningen die er staan op de voorraden van sommige soorten munitie voor jachtvliegtuigen. Griekenland, Noorwegen, Portugal, Spanje en Tsjechië zijn de andere deelnemende landen.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2015/10/08/nederland-in-2019-opnieuw-in-%E2%80%98flitsmacht%E2%80%99
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Mourning

Citaat van: Zeewier op 08/10/2015 | 13:51 uur
"Op de NAVO-top van vorig jaar sloten zes landen - Denemarken, Tsjechië, Spanje, Portugal, Griekenland en Noorwegen - al een akkoord voor de aanschaf van zulke laser- of gps-gestuurde bommen."

Aan de kant, aan de kant. Wij dringen even voor. Of doe mee in Syrië en Irak.

Ja, je gaat dan natuurlijk meteen denken aan de berichten over de tekorten aan SDB's, maar vallen die eigenlijk wel onder die overeenkomst van die 6 landen? Of niet?
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Harald

in 2011 hebben wij nog tig bommen aan Denemarken verkocht ! .... en nu ... kopen we ze weer terug ?

Denen bestoken Libië met Nederlandse bommen

DEN HAAG - Denemarken koopt Nederlandse bommen voor F-16-gevechtsvliegtuigen om daarmee gronddoelen in Libië te kunnen bestoken.

Over een à twee weken worden de eerste bommen opgehaald, zei plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Wim Nagtegaal donderdagavond tijdens een militaire briefing in de Tweede Kamer over de NAVO-missie in Libië.

Volgens hem worden tientallen bommen aan Denemarken verkocht. Welk bedrag daarmee is gemoeid, kon hij niet in het openbaar aangeven. De Denen deden enkele weken geleden een verzoek om bommen te leveren, omdat ze een tekort aan munitie hebben.

Denemarken voert wel bombardementen in Libië uit, Nederland doet dat niet. Volgens Nagtegaal past de levering van de bommen binnen de NAVO-afspraken. ''Als je onderling onderdelen nodig hebt, dan wordt dat van dezelfde systemen vaak uitgewisseld'', zei hij.


http://www.nu.nl/politiek/2541990/denen-bestoken-libie-met-nederlandse-bommen.html

Zeewier

"Op de NAVO-top van vorig jaar sloten zes landen - Denemarken, Tsjechië, Spanje, Portugal, Griekenland en Noorwegen - al een akkoord voor de aanschaf van zulke laser- of gps-gestuurde bommen."

Aan de kant, aan de kant. Wij dringen even voor. Of doe mee in Syrië en Irak.

DvdW

Citaat van: Ros op 08/10/2015 | 13:02 uur
Een intentieverklaring is altijd goed  :devil:
Papier is gewillig....  :cute-smile:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Ros

#8491
Een intentieverklaring is altijd goed  :devil:


Sparkplug

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 08/10/2015 | 12:44 uur
Op de NAVO-top van vorig jaar sloten zes landen - Denemarken, Tsjechië, Spanje, Portugal, Griekenland en Noorwegen - al een akkoord voor de aanschaf van zulke laser- of gps-gestuurde bommen.

Nederland en België sluiten zich nu ook aan bij deze door de Denen geleide groep binnen de NAVO. De gezamenlijke aanschaf moet de kosten drukken. Mogelijk sluiten zich nog andere landen aan.
http://www.nu.nl/politiek/4141222/nederland-en-belgie-in-navo-groep-aanschaf-precisiebommen.html

Vraag je je toch af waarom België en Nederland zich niet vorig jaar al bij de zes andere landen hadden aangesloten.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Nederland en België in NAVO-groep aanschaf precisiebommen 

08 oktober 2015

Nederland en België hebben zich donderdag aangesloten bij een groep NAVO-landen die gezamenlijk Amerikaanse precisiebommen gaan aanschaffen.

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Belgische collega Steven Vandeput zetten op het NAVO-hoofdkwartier hun handtekening onder een intentieverklaring.

Op de NAVO-top van vorig jaar sloten zes landen - Denemarken, Tsjechië, Spanje, Portugal, Griekenland en Noorwegen - al een akkoord voor de aanschaf van zulke laser- of gps-gestuurde bommen.

Nederland en België sluiten zich nu ook aan bij deze door de Denen geleide groep binnen de NAVO. De gezamenlijke aanschaf moet de kosten drukken. Mogelijk sluiten zich nog andere landen aan.

Precisiebommen worden nu al gebruikt door onder meer de Nederlandse F-16's die bombardementen uitvoeren boven Irak.

Door: ANP

http://www.nu.nl/politiek/4141222/nederland-en-belgie-in-navo-groep-aanschaf-precisiebommen.html


A.J.

ABP haakt af bij loonakkoord ambtenaren

Begroting kraakt

Het ambtenarenpensioenfonds ABP dreigt een streep te zetten door het recent gesloten loonakkoord voor zeshonderdduizend ambtenaren.

Omdat het pensioenfonds er slecht voor staat, kunnen de pensioenpremies volgens het fondsbestuur niet omlaag. Maar een belangrijk deel van de beloofde loonsverhoging van 5 procent moest uit de verlaging van de pensioenpremie komen. Als die niet doorgaat, moet het kabinet dat compenseren. Dat leidt tot een structurele begrotingstegenvaller, die kan oplopen tot enkele honderden miljoenen per jaar.

Het ABP stelt dat het pensioenfonds de premie niet te veel kan verlagen omdat de pensioenen dan in gevaar komen. Dat schrijft het bestuur in een notitie aan de pensioenkamer van het ABP, die in bezit is van de Volkskrant.

Die premieverlaging is altijd de zwakke schakel geweest in het akkoord tussen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en drie kleinere vakcentrales onder aanvoering van het CNV. Want niet de minister of de vakbonden bepalen de hoogte van de pensioenpremies, dat doen de pensioenfondsen. De fondsen hebben zich te houden aan de regels van De Nederlandsche Bank (DNB). Die heeft, gedwongen door de economische omstandigheden, de regels aangescherpt sinds het loonakkoord is gesloten. Dat het ABP in zwakke conditie verkeert, bleek al eerder.

Twee keuzes
Uiterlijk maandag wordt duidelijk wat het ABP, met 2,8 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds, zal doen. In de notitie legt het bestuur twee keuzes voor: de pensioenuitkeringen versoberen, of de premies in de buurt van het huidige niveau houden en dus niet te veel verlagen.

De eerste optie, de pensioenen verlagen, lijkt onhaalbaar. Zo'n besluit moet worden gesteund door de werknemers in de pensioenkamer van het ABP, waarin ook de werkgevers zitten. 'De werknemers willen niet dat de pensioenen verder worden versoberd', zegt Jan Willem Dieten, die namens de vakbonden in de pensioenkamer zit.

Dan blijven dus de premies over. Het kabinet ging ervan uit dat een lagere pensioenpremie een miljard euro aan loonsverhoging zou opleveren. Nu de premies minder dalen, moet het kabinet het restant zelf bijpassen.

Omstreden
Volgende maand wordt duidelijk hoe groot de tegenvaller voor het kabinet precies wordt. Dan stelt het bestuur van het ABP de premies voor volgend jaar vast. Als werkgever van rijksambtenaren, maar ook indirect via het onderwijs, draait het kabinet op voor de tegenvallers in de pensioenpremies, zegt Patrick Fey van CNV Overheid. 'In het loonakkoord is vastgelegd dat de pensioenpremies kostendekkend moeten zijn. De loonsverhoging van 5,05 procent voor twee jaar en een eenmalige uitkering van 500 euro zijn niet terug te draaien.'

En zo draait het kabinet alsnog grotendeels zelf op voor de hele loonsverhoging van 5 procent. De woordvoerster van Plasterk wil verder niets zeggen. 'Het loonruimteakkoord staat. Zoals gebruikelijk worden de details in de uitvoering nader besproken', reageert ze per sms.

Het loonakkoord is al omstreden sinds het vlak voor de zomervakantie werd gesloten. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken kwam met drie kleinere vakbonden overeen dat zeshonderdduizend ambtenaren, leerkrachten, militairen en douaniers er in twee jaar 5,05 procent loon en een eenmalige uitkering van 500 euro zouden krijgen.

'Sigaar uit eigen doos'
De FNV vindt het een 'sigaar uit eigen doos' en stond vorige week nog, tevergeefs, bij de rechter. Iets meer dan de helft van de loonstijging betalen de ambtenaren zelf doordat ze genoegen nemen met een lagere opbouw van hun pensioen, zei vice-voorzitter Ruud Kuin.

Maar met het CNV voorop vinden de kleinere bonden het belangrijker dat de ambtenaren, leerkrachten, militairen en douaniers er na jaren nullijn weer eens geld bij krijgen. Het loonakkoord is inmiddels vastgelegd in drie van de veertien cao's voor de publieke sector. De politie voert nog altijd actie omdat ze het loonbod te mager vinden.

Volkskrant


Zeewier

#8485
https://www.kustwacht.nl/nl/persberichten
Nederland organiseert van 5 tot en met 8 oktober de internationale top, de North Atlantic Coast Guard Forum. Het gastland behoort als onderdeel hiervan ook een grote oefening te organiseren. Onder de noemer GUARDEX vindt er op dinsdag 6 oktober een Search & Rescue en Milieu-oefening plaats en op woensdag 7 oktober een Handhavingsoefening. Tijdens beide oefeningen komen allerlei aspecten aan bod op het gebied van rampbestrijding, het redden van mensen en handhaving.

Samen met de Koninklijke Marine, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Douane, Politie, Brandweer op de Noordzee Pre Sar (BroNS) en andere internationale kustwachten, laat de Nederlandse Kustwacht zien dat zij de handen ineen kunnen slaan. De Nederlandse Kustwacht is er om de veiligheid op de Noordzee te waarborgen. Ook ziet de Kustwacht toe op een verantwoord gebruik van de Noordzee. De Noordzee is één van de drukst bevaren zeeën ter wereld. De kans is groot dat er in onze territoriale wateren mensen in problemen raken. Regelmatig wordt de Kustwacht ingeschakeld bij rampen en incidenten. Soms gaat het om een aanvaring of schepen raken in de problemen als gevolg van de weersomstandigheden. Alleen al op het gebied van Search and Rescue, de internationale benaming van het redden van mensen op zee, vinden er ongeveer 1.700 acties per jaar plaats, gecoördineerd door de Kustwacht. Bij grote incidenten komen meerdere hulpdiensten in actie. De aansturing vanuit het Kustwachtcentrum en de samenwerking op de ramplocatie moeten dan vlekkeloos verlopen. Op dinsdag 6 oktober krijgen de hulpdiensten te maken met een veelheid aan incidenten en rampen: een aanvaring tussen 2 schepen, brand aan boord, drenkelingen, gewonden, olievervuiling. Het komt allemaal samen. Op woensdag 7 oktober vindt er een drugstransport plaats en doet de Politie het verzoek aan de Kustwacht om mede met behulp van Defensie het transport op zee op te sporen en vervolgens een interventie te plegen.

Zag vandaag al Chinooks langs de kust vliegen.

Lex

Ik heb geen idee wat de reden is voor de sluiting van deze velden op 7 oktober:

EHLW   LEEUWARDEN

M2097/15 NOTAMN
Q) EHAA/QFALC/IV/NBO/A /000/999/5314N00545E005
A) EHLW B) 1510070600 C) 1510071430
E) AD CLOSED.

EHVK VOLKEL

M2139/15 NOTAMN
Q) EHAA/QFALC/IV/NBO/A /000/999/5139N00542E005
A) EHVK B) 1510060600 C) 1510071445
E) AD CLSD.

EHGR GILZE RIJEN

M2199/15 NOTAMN
Q) EHAA/QFALC/IV/NBO/A /000/999/5134N00456E005
A) EHGR B) 1510070700 C) 1510071430
E) AERODROME CLOSED

EHLW LEEUWARDEN

M2097/15 NOTAMN
Q) EHAA/QFALC/IV/NBO/A /000/999/5314N00545E005
A) EHLW B) 1510070600 C) 1510071430
E) AD CLOSED.

Ros

#8483
Citaat
In de internationale politieke en economische wereld, beginnen deze mooie prestaties aandacht te krijgen en daar rijst nu de vraag hoe het toch kan dat in Nederland de regeringscoalitie van VVD en PvdA in de opiniepeilingen meer dan gehalveerd is. Een goede vraag die het kabinet te denken moet geven

Te denken moet zetten ? Het antwoord ligt open en bloot op tafel. Deze regering geeft meer om internationale en Europese belangen dan om de problemen en onvrede in eigen land. De hoge premiedruk voor burgers en bedrijven, de torenhoge werkeloosheid en het tekort aan betaalbare woningen. Zet daar tegenover een falende nationale en regionale overheid dat uitblinkt in miljarden over de balk smijten en budget overschrijdende projecten. Een overheid die geen andere aanpak kan bedenken voor het ontstane migratiegolf dan op de rug te gaan liggen. Tel daarbij de incidenten met wanprestaties van ministers en staatssecretarissen waarbij burgers de dupe zijn geworden. Een overheid die scoort door haat personeel jarenlang op de 0 lijn te houden en weigert fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden af te spreken. Een overheid die bewust aanstuurt op het groter maken van de kloof tussen rijk en arm...........

Vreemd dat ze het minder doen in de peilingen........... :sick:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Rutte 2 niet beloond

4 oktober 2015

De economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg stellen vast dat het kabinet Rutte 2 de afgelopen week geschiedenis heeft geschreven door twee opvallende topprestaties. Alle economische seinen staan nu op groen en de waarde van onze economie is weer terug op het niveau van vóór de economische wereldcrisis 2008-2009. Maar internationaal valt vooral op dat Nederland op de internationale ranglijst van de meest concurrerende economieën ter wereld is opgeklommen naar een historische hoge vijfde plaats.

Terwijl het kabinet Rutte 2 in de publieke opinie vooral opvalt door Haagse politieke incidenten en onenigheid in de coalitie, schreef het deze week wel geschiedenis. Dat werd niet vastgelegd in een ronkend persbericht en haalde ook niet de voorpagina's. In andere landen wordt succes vaak breed uitgemeten, maar in Nederland niet. Internationaal vallen we vaak op door gezeur over alles wat bij ons fout gaat en hebben we geen oog voor wat goed gaat. Maar gelukkig zijn er anderen die dat met cijfers onderstrepen, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de internationaal gezaghebbende denktank World Economic Forum (WEF). Uit becijferingen van het CBS blijkt dat de Nederlandse economie weer terug is op het niveau van vóór de crisis die in de tweede helft van 2008 uitbrak.

Ze laten ook zien dat onze export blijft groeien en dat consumenten meer geld uitgeven. Daarnaast neemt het aantal banen toe, de werkloosheid daalt en de productie van de industrie stijgt. Bovendien ligt de graadmeter voor het consumentenvertrouwen duidelijk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Kortom: alle economische seinen staan op groen. Maar de echte klapper voor de coalitie van VVD en PvdA is het rapportcijfer dat het kabinet afgelopen woensdag kreeg van de topexperts van het wereld vermaarde WEF. Op de internationale ranglijst van de meest concurrerende economieën ter wereld is Nederland opgeklommen van de achtste naar de vijfde plaats. Op deze WEF-ranglijst die bij alle regeringen in de wereld op het nachtkastje ligt en de economieën van 140 landen omvat, staat Zwitserland op de eerste plaats. Daarna volgen Singapore, de VS en Duitsland.

Nederland heeft de historisch hoge vijfde plaats bereikt door de gezamenlijke prestaties van ondernemers, kennisinstellingen en overheden. Volgens de onderzoekers doet ons land het vooral goed op het terrein van innovatie, infrastructuur en een betrouwbare overheid. Ook de kwaliteit van onze gezondheidszorg wordt geprezen. De experts geven Rutte 2 bovendien een opvallend compliment voor het gevoerde beleid. Ze vinden dat ook het macro-economische beleid en de hervormingsmaatregelen die het kabinet heeft genomen, zoals met betrekking tot de arbeidsmarkt en banken, hebben bijgedragen aan de hoge plaats van Nederland op de concurrentieranglijst.

In eigen land roepen tegenstanders van Rutte 2 juist dat de successen van het kabinet louter te danken zijn aan de lage olieprijs en zwakke euro en dat het kabinet een afbraakbeleid voert. Buiten Nederland komen onafhankelijke experts, op basis van harde feiten, tot een geheel andere conclusie. Dat ons land er goed voor staat wordt nog eens onderstreept door het recente Global Wealth Report. Volgens dit onderzoeksrapport staat Nederland op de zesde plek in de top-20 van rijkste landen in de wereld.

In de internationale politieke en economische wereld, beginnen deze mooie prestaties aandacht te krijgen en daar rijst nu de vraag hoe het toch kan dat in Nederland de regeringscoalitie van VVD en PvdA in de opiniepeilingen meer dan gehalveerd is. Een goede vraag die het kabinet te denken moet geven. De parlementaire geschiedenis kan daarbij helpen en die leert dat een coalitie eendrachtig en volop het kabinetsbeleid moet verdedigen en uitdragen, zeker als dat succesvol is. En ook dat het openlijk opblazen van onenigheid, het 'creëren' van incidentjes en profileringsdrang coalitiepartijen geen kiezerswinst oplevert, maar alleen maar een fors verlies.

Ondanks onze ijzersterke internationale positie moeten we ons niet in slaap laten sussen. In de eerste plaats omdat ons land zwakke punten kent, zoals een hoge belasting- en premiedruk op burgers en bedrijven en volgens het WEF een starre arbeidsmarkt en een haperende kredietverlening aan het MKB en start-ups. Bovendien moeten we er rekening mee houden dat andere landen niet stil zitten. Daarom moeten we goed kijken naar belangrijke internationale trends die van invloed zijn op onze open economie en werkgelegenheid.

Op dit moment zijn dat er drie die de aandacht trekken. Bij de belastingheffing is er internationaal sprake van een verlaging van de tarieven op bedrijfswinsten richting 20 procent en lager, terwijl de toptarieven van de loon-en inkomstenbelasting in de meeste landen in de range 40-45 procent komen te liggen. Nederland loopt met veel hogere tarieven nu al uit de pas. Politieke partijen in ons land die menen dat ze nog wel hoger kunnen, snijden zichzelf in de vingers. Internationale studies wijzen uit dat hogere tarieven in veel gevallen niet alleen slecht uitpakken voor de economische groei van een land, maar ook leiden tot een lagere opbrengst voor de schatkist. Anders gezegd en dat zal voor sommige politieke partijen wennen zijn; met een lager tarief kun je zowel de groei bevorderen als extra opbrengsten voor de schatkist realiseren.

De tweede internationale trend is dat steeds meer landen met beleidsmaatregelen komen om tech start-ups te bevorderen. Nederland zou daarbij voorop moeten lopen. In een eerdere column hebben wij daarvoor een plan gelanceerd. De derde trend is de nadruk die wereldwijd wordt gelegd op klimaat en energiebeleid. Deze is vooral aangewakkerd door het klimaatplan van de Amerikaanse president Barack Obama en de afspraken die de VS heeft gemaakt met China over het terugdringen van de uitstoot van CO2. Het is de bedoeling deze voornemens in verdragen vast te leggen, begin december, tijdens de wereldklimaattop in Parijs.

De prestaties van Nederland op dit terrein zijn ronduit beschamend. Door het wispelturige Haagse beleid zitten we internationaal ver in de achterhoede en met het huidige Energie Akkoord zullen we geen aansluiting bij de kopgroep krijgen. Dat kan wel als we veel meer nadruk leggen op energiebesparingen in woningen, kantoren en fabrieken en voorop gaan lopen met een CO2-belasting op steenkool, olie en gas. Daarnaast helpt ook het stimuleren van zogenoemde green tech start-ups die met slimme nieuwe technologie de rendementen van hernieuwbare energie en energiebesparingen verhogen.

http://eservice-data.solidam.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/publication/telegraaf/native-app/issue/2015/10/04/0001/public/frame/4f931279dca5e4b2bef8cf1f0de1b5f23288651e.html