Defensieforum.nl

Archief => Archief overigen => Topic gestart door: OWMRemco op 06/04/2009 | 22:06 uur

Titel: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: OWMRemco op 06/04/2009 | 22:06 uur
Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden

In Afghanistan is een Nederlandse militair omgekomen bij een aanval Kamp Holland in Uruzgan. Het gaat om een 20-jarige soldaat eerste klasse Azdin Chadli, die nog maar enkele dagen in Afghanistan was. Chadli was sinds 30 maart in het land.

Bij de aanslag raakten ook vijf Nederlandse militairen raakten gewond. De toestand van de gewonden is stabiel. De gewonden zijn in de leeftijd van 19 tot 24 jaar.

In totaal werden vier raketten afgeschoten, waarvan er twee in het kamp terecht kwamen. Het is nog niet bekend waar het projectiel precies is ingeslagen.

De familie van de militairen is inmiddels op de hoogte gesteld.

Meer aanvallen
Het is voor het eerst dat Kamp Holland geraakt is door een raket.

Het ministerie van Defensie gaf zojuist een persconferentie waarin Commandant der Strijdkrachten Van Uhm nadere toelichting gaf.

Volgens Van Uhm zijn er vandaag nog twee aanvallen geweest op Nederlandse bases, een op Kamp Holland en een op Vliegveld Kandahar. Daarbij vielen geen slachtoffers.

Nadere informatie volgt.


http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/4/6/060409_militiair_omgekomen.html
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 06/04/2009 | 22:18 uur
Zie: http://www.defensieforum.nl/Forum/omgekomen_nederlanders_sinds_begin_missie_afghanistan-t14797.0.html
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Chris81 op 06/04/2009 | 22:18 uur
Klote man.
Heb net de 2e aflevering gezien van Patrick in Uruzgan. En dan dit nieuws

Veel sterkte gewenst aan de nabestaanden.

CHris
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 06/04/2009 | 22:25 uur
Waarmee wat mij betreft weer de vraag actueel wordt (is): waarom geen raketafweersysteem als de goalkeeper aanwezig?
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 06/04/2009 | 22:46 uur
Nederlandse militair sneuvelt in Uruzgan

Bij een raketaanval op Kamp Holland is vandaag de 20-jarige soldaat der eerste klasse Azdin Chadli gesneuveld. Vijf Nederlandse militairen raakten gewond bij de aanval op de grootste Nederlandse basis in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hun toestand is stabiel. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft dit vanavond bekend gemaakt.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi58.photobucket.com%2Falbums%2Fg261%2Fsassykatlex%2FSld1_Azdin_Chadli.jpg&hash=e901f42b23699ce4187ae7035d78d3169e2aa622)

Twee gewonden zijn voor behandeling overgebracht naar het hospitaal op Kandahar Airfield. De anderen zijn op Kamp Holland behandeld. Het gaat om militairen variërend in leeftijd van 19 tot 24 jaar. Onder hen is één vrouw. Soldaat Chadli en vier gewonden zijn afkomstig van 42 Pantserinfanteriebataljon van de Limburgse Jagers. De 5e gewonde zit bij 413 Pantsergeniecompagnie. Beide eenheden zijn gelegerd op de De Ruyter van Stevenickkazerne in Oirschot. De families van de betreffende militairen zijn inmiddels ingelicht.

107 mm raketten
De Nederlandse basis werd rond 18:00 uur Afghaanse tijd onder vuur genomen met vermoedelijk twee 107 mm raketten. Eén raket maakte de Nederlandse slachtoffers, de tweede raket raakte het nabijgelegen kamp van het Afghaanse leger en veroorzaakte lichte verwondingen bij 2 Afghaanse militairen. Naast de raketaanvallen waarbij het dodelijke slachtoffer en de gewonden zijn gevallen, hebben vanavond nog twee andere beschietingen plaatsgevonden. Eén op Kamp Holland, de ander op Kandahar Airfield. Beide beschietingen richtten geen schade aan.

Het condoleanceregister is geopend.

Tekst persconferentie CDS:
http://www.defensie.nl/_system/handlers/generaldownloadHandler.ashx?filename=/media/persconferentie_door_generaal_peter_van_uhm_tcm46-129939.pdf

MINDEF, 6 april 2009, 22.01 uur
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 06/04/2009 | 22:48 uur
Het condoleanceregister vermeldt:

"Soldaat Chadli was pas kort in Afghanistan. Hij maakte deel uit van de Battle Group die op 30 maart van start is gegaan."

Uit het condoleancebericht van de defensieleiding:

"Met het overlijden van Azdin Chadli verliest de Nederlandse krijgsmacht opnieuw een militair die zich met gedrevenheid heeft ingezet voor onze veiligheid en een betere toekomst voor de Afghaanse bevolking."

Wederom constateer ik dat de simplistische PR-machine wederom z'n standaard riedel uitbraakt......

Ook MINBUZA himself deed een duit in het zakje: "Hij verdient het grootste respect voor zijn moedige werk voor een betere toekomst van Afghanistan."



Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: A.J. op 06/04/2009 | 23:02 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 06/04/2009 | 22:48 uur
Wederom constateer ik dat de simplistische PR-machine wederom z'n standaard riedel uitbraakt......

Idd het viel mij ook al op, nog niet eens de tijd gehad om zijn pluba uit te pakken en men ouwehoert alweer over een betere toekomst, gedrevenheid, veiligheid, inzet en moedig...

Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Enforcer op 06/04/2009 | 23:07 uur
Inderdaad, mijns inziens net zo fout als het SP spotje.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 06/04/2009 | 23:13 uur
Trieste zaak... weer een jong leven geofferd voor een omstreden zaak..jammer.. :-\
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 06/04/2009 | 23:21 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 06/04/2009 | 22:25 uur
Waarmee wat mij betreft weer de vraag actueel wordt (is): waarom geen raketafweersysteem als de goalkeeper aanwezig?
voor 15 miljoen dollar kan men een counter-RAM aanschaffen. Misschien als de Amerikaanse heligroep er zo meteen bij komt dat er zo'n systeem wordt geplaatst. 
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 07/04/2009 | 00:17 uur
Van Uhm: veiligheid in Uruzgan kwetsbaar
DEN HAAG -  ,,Het sneuvelen van soldaat Chadli geeft aan hoe kwetsbaar de veiligheid in Uruzgan nog is." Dat zei commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maandagavond.

Er is het afgelopen jaar grote vooruitgang geboekt in het bereiken van veiligheid. Maar het blijft voor enkelingen toch mogelijk raketaanslagen te plegen, lichtte hij toe.

,,We zullen doorgaan om die enkelingen te bestrijden en daarnaast ervoor zorgen dat het overgrote gedeelte van de bevolking van Uruzgan kan blijven profiteren van de veiligheid die wij ze, samen met het Afghaanse gezag, bieden."

Na de aanslag met twee raketten op Kamp Holland waarbij vijf andere Nederlandse militairen gewond raakten en twee Afghaanse militairen lichtgewond raakten, was er nog een aanslag op de basis in Uruzgan. Er vlogen weer twee raketten over. Veel later op de avond werd Kandahar Airfield beschoten.

Twee laatst genoemde aanslagen richtten geen schade aan, zei Van Uhm. ,,Maar het geeft wel aan hoe reëel de dreiging van deze projectielen is." De 107 mm raketten die daarbij worden gebruikt, zijn in grote hoeveelheden aanwezig in Afghanistan. Veelal betreft het oude munitie uit eerdere conflicten. De raketten zijn uiterst onnauwkeurig en treffen volgens Van Uhm zelden doel. Maandag was daarop een trieste uitzondering.

Het aantal raketaanvallen in Uruzgan en Kandahar is de afgelopen maanden weer toegenomen. Volgens Van Uhm wordt er alles aan gedaan om deze dreiging tegen te gaan. Zo zijn er actieve beschermingsmaatregelen en voorzorgsmaatregelen getroffen op de kampen. En worden er operaties uitgevoerd in de omgeving van de vermoedelijke afvuurlocaties. Met enige regelmaat zijn daarbij opslagplaatsen met 107 mm raketten gevonden.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3651774/___Veiligheid_Uruzgan_kwetsbaar___.html?p=1,2
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 07/04/2009 | 00:18 uur
Van Middelkoop: aanslag grote schok

CONSTANZA -  Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) noemde het bericht over de aanslag op Kamp Holland een grote schok. ,,Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden, de gewonden en de eenheid van soldaat eerste klasse Azdin Chadli", zei de minister vanuit de Roemeense havenstad Constanza.

,,De afgelopen maanden was het rustig in Uruzgan en werd hard gewerkt aan veiligheid en opbouw." De minister bezoekt in Roemenië een internationale marine-oefening en werd vlak na aankomst van het slechte nieuws op de hoogte gesteld.

In Den Haag uitte Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm zijn medeleven met de nabestaanden van Chadli en de relaties van de gewonden. ,,Onze gedachten gaan naar hen uit en we zijn in gedachten ook bij onze collega's die zojuist dit slechte nieuws hebben moet ontvangen." Volgens Van Uhm blijven de Nederlandse militairen vastberaden. ,,In Nederland is sinds vanavond een aantal gezinnen in diepe rouw of bezorgdheid. Aan hen zijn we verplicht om deze moeilijke taak met extra inzet te volbrengen."

Op de website van het ministerie van Defensie is inmiddels een condoleanceregister geopend. Daar heeft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) ook zijn medeleven betuigd.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3651721/___Aanslag_grote_schok___.html?p=1,2
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 07/04/2009 | 00:19 uur
Balkenende: laffe aanval op Kamp Holland

DEN HAAG -  Premier Jan Peter Balkenende spreekt maandagavond van een ,,laffe aanval" op Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan. Bij een raketaanval kwam een militair om het leven en raakten vijf militairen gewond.

,,Onze gedachten gaan uit naar de familieleden en vrienden van soldaat Azdin Chadli. Hun verdriet is bijna niet voor te stellen. Het kabinet leeft intens met hen mee", aldus Balkenende maandagavond in een eerste reactie. ,,We denken ook aan de gewonden en hun naasten. We hopen op een voorspoedig herstel. En niet in de laatste plaats aan de Nederlandse mannen en vrouwen in Afghanistan, die vandaag een collega verloren bij de laffe aanval op Kamp Holland."
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3651901/__Balkenende__laffe_aanval__.html?p=1,1
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 07/04/2009 | 00:21 uur
Laffe aanval? en dat zijn bombardementen van F-16's en bewapende UAV's op Taliban kampementen niet dan? Ik weet het niet, maar dit is gewoon een "normale" aanval bij mijn weten in dit soort asymmetrische conflicten. Waar je elk moment van de dag beducht op moet zijn.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 07/04/2009 | 01:17 uur
Citaat van: Telegraafsite op 07/04/2009 | 00:18 uur
,,De afgelopen maanden was het rustig in Uruzgan en werd hard gewerkt aan veiligheid en opbouw."

Blablablabla......

Citaat van: Telegraafsite op 07/04/2009 | 00:18 uur
Volgens Van Uhm blijven de Nederlandse militairen vastberaden. ,,In Nederland is sinds vanavond een aantal gezinnen in diepe rouw of bezorgdheid. Aan hen zijn we verplicht om deze moeilijke taak met extra inzet te volbrengen."

Hoezo?
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: hermandad op 07/04/2009 | 06:06 uur
Heren,

Is het nou zo moeilijk om eerst een dag te rouwen om het sneuvelen van de collega, voordat we commentaar geven over de missie, de minister en defensie. Ik vind het respectloos.

Mijn gedachten zijn bij zijn familie, vrienden en directe collega's.

Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: HermanB op 07/04/2009 | 08:41 uur
Rust in vrede. En beterschap aan de gewonden troepen.

PS. Jammer dat sommige figuren het nodig vinden om een topic dat over het overlijden van een jongeman gaat te vergallen met hen persoonlijke inzichten over het nut van de missie. Doe dat lekker in de 25 andere topics die hier op het forum staan.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Enforcer op 07/04/2009 | 10:07 uur
Kijk naar de titel en zie dat het niet gaat om een persoonlijk topic, maar om de trieste resultaten van een raketaanval.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Chris81 op 07/04/2009 | 10:11 uur
Citaat van: Enforcer op 07/04/2009 | 10:07 uur
Kijk naar de titel en zie dat het niet gaat om een persoonlijk topic, maar om de trieste resultaten van een raketaanval.

Maakt niet uit. Ze hebben wel gelijk.
In andere topics word genoeg gezegd over de missie. Doe dat lekker daar en niet in dit topic.

Chris
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: skual op 07/04/2009 | 10:25 uur
Citaat van: Chris81 op 07/04/2009 | 10:11 uur
Citaat van: Enforcer op 07/04/2009 | 10:07 uur
Kijk naar de titel en zie dat het niet gaat om een persoonlijk topic, maar om de trieste resultaten van een raketaanval.

Maakt niet uit. Ze hebben wel gelijk.
In andere topics word genoeg gezegd over de missie. Doe dat lekker daar en niet in dit topic.

Chris

Eensch :-\
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 07/04/2009 | 12:05 uur
Ik wil duidelijk stellen dat het defensieforum een discussieforum is. De doelstelling is derhalve discussie, ook als het een triest bericht betreft over het omkomen van een collega in Uruzgan. Condoleances en herdenkingsuitingen worden uit respect voor de collega en de nabestaanden niet verwijderd, maar er hoeft niet de andere kant doorgeslagen te worden met stellingen dat discussie niet zou mogen of moeten worden uitgesteld voor een dag. Daarbij zijn er voor het uiten van condoleances e.d. ook nog andere (internet)mogelijkheden. Ik ben van mening dat bij het zoveelste slachtoffer in Uruzgan met de daarbij behorende reacties van hoogwaardigheidsbekleders (alsmede allerhande zaken die aan deze aanslag te relateren zijn) e.e.a. aan discussie onderhevig mag zijn. En dat heeft niets met een gebrek aan respect te maken of dat een topic "vergald wordt"!

Rob
Forumbeheerder
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ros op 07/04/2009 | 12:30 uur
Volgens mij staat dit bericht gewoon in Defensienieuws Nationaal en gaat dit over de aanval op Kamp Holland en uiteraard de gevolgen van deze aanval.

Om uit respect voor de omgekomen militair een dag of wat mijn persoonlijke mening over de missie niet te ventileren dat verdom ik toch in alle standen. Iedere reactie  die het kan voorkomen dat er nog meer jonge mensen het leven laten voor een kansloze zaak zal ik niet onbenut laten.

Wat ik wel walgelijk vind is dat nu weer het standaard verhaaltje van de premier en MINDEF word afgedraaid. Straks bij nummer 20 is het een kwestie van naam en datum aanpassen en draaien maar.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 07/04/2009 | 12:52 uur
Ik vond het trouwens "opvallend" dat in het defensie-interne bericht van de CDS waarin het omkomen van de collega bekendgemaakt werd de "veiligheid, betere toekomst en wederopbouw PR geneuzel" niet vermeld werd. Zo zie je maar dat dit laatste louter PR-blabla voor de buitenwereld is. Het emailtje wat wij toegestuurd kregen, was wat mij betreft een down to earth, oprecht schrijven. Ik zou willen dat op dergelijke wijze ook naar buiten toe werd gecommuniceerd........
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Chris81 op 07/04/2009 | 13:14 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/04/2009 | 12:05 uur
Ik wil duidelijk stellen dat het defensieforum een discussieforum is. De doelstelling is derhalve discussie, ook als het een triest bericht betreft over het omkomen van een collega in Uruzgan. Condoleances en herdenkingsuitingen worden uit respect voor de collega en de nabestaanden niet verwijderd, maar er hoeft niet de andere kant doorgeslagen te worden met stellingen dat discussie niet zou mogen of moeten worden uitgesteld voor een dag. Daarbij zijn er voor het uiten van condoleances e.d. ook nog andere (internet)mogelijkheden. Ik ben van mening dat bij het zoveelste slachtoffer in Uruzgan met de daarbij behorende reacties van hoogwaardigheidsbekleders (alsmede allerhande zaken die aan deze aanslag te relateren zijn) e.e.a. aan discussie onderhevig mag zijn. En dat heeft niets met een gebrek aan respect te maken of dat een topic "vergald wordt"!

Rob
Forumbeheerder


Best, dan zal ik bij deze hier niet meer komen, want als het idee is achter het forum dat er altijd op deze manier gereageerd moet worden, dan schaam ik mij diep om hier van deel uit te maken.

Chris
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: sgt Rob op 07/04/2009 | 13:23 uur
Taliban rouwt ook niet...

En Chris, standvastige en stabiele jongens "zoals jij" kunnen  we goed gebruiken.

Als we allemaal af zouden haken als het eens een keer niet naar onze zin is...
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 07/04/2009 | 13:29 uur
Citaat van: Chris81 op 07/04/2009 | 13:14 uur
want als het idee is achter het forum dat er altijd op deze manier gereageerd moet worden

Lezen blijkt moeilijker dan je denkt; bovenstaande is niet gebezigd. Wat individuele forumleden willen bijdragen aan een discussie is aan hun, net zoals jij er iets over wilde zeggen.

Citaat van: Chris81 op 07/04/2009 | 13:14 uur
dan schaam ik mij diep om hier van deel uit te maken.

Ik vind het jammer en zelfs overdreven dat mijn technische aanwijzingen als forumbeheerder blijkbaar deze gevoelens bij je losmaken.  

Citaat van: Chris81 op 07/04/2009 | 13:14 uur
Best, dan zal ik bij deze hier niet meer komen

Dank voor  je bijdrages en wie weet tot ziens; je bent niet de eerste die in z'n emotie opstapt en later weer terugkeert.  ;)
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: skual op 07/04/2009 | 13:50 uur
Jongens, deze reactie's. Jammer, jammer. :'(

Ik zie dit forum als:
1) een plaats om informatie te zoeken/geven
2) discussieplatform

maar niet om persoonlijk te worden of naar elkaar uit te halen.

Ik kan me redelijk vinden in Chris, maar ook in Kapt. Rob (en Sgt. Rob)

Let wel!!!! is maar een mening ;)
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 07/04/2009 | 14:11 uur
Vier gewonde militairen naar Kandahar

TARIN KOWT - Vier van de vijf militairen die maandag gewond raakten bij de raketaanslag op Kamp Holland in Uruzgan zijn overgebracht naar het militair hospitaal in Kandahar. Zij worden zo snel mogelijk naar Nederland vervoerd.
Dat heeft brigadegeneraal Tom Middendorp, de hoogste commandant van de militairen in Uruzgan, dinsdag gezegd in het Radio 2-programma Tijd voor twee.

Een militair wordt nog behandeld in het militair hospitaal op Kamp Holland. ,,Er is gelukkig geen levensbedreigende situatie meer", zei de commandant van de militaire stabilisatiemacht in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Telegraaf, di 07 apr 2009, 13:44
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: ThomasDR op 07/04/2009 | 14:54 uur
Sterkte gewenst aan de familie en vrienden  :(
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 07/04/2009 | 15:11 uur
Citaat van: skual op 07/04/2009 | 13:50 uur
Jongens, deze reactie's. Jammer, jammer. :'(

Ik zie dit forum als:
1) een plaats om informatie te zoeken/geven
2) discussieplatform

maar niet om persoonlijk te worden of naar elkaar uit te halen.

Je deed er anders zelf aan mee door een posting van voormalig forumlid Chris81 te quoten en vervolgens te onderschrijven.

Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: skual op 07/04/2009 | 15:21 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/04/2009 | 15:11 uur
Citaat van: skual op 07/04/2009 | 13:50 uur
Jongens, deze reactie's. Jammer, jammer. :'(

Ik zie dit forum als:
1) een plaats om informatie te zoeken/geven
2) discussieplatform

maar niet om persoonlijk te worden of naar elkaar uit te halen.

Je deed er anders zelf aan mee door een posting van voormalig forumlid Chris81 te quoten en vervolgens te onderschrijven.



Ik gaf aan dat ik het met die betreffende stelling 'eensch' was. Daarna vond de stellingname ietwat onterecht cq niet op z'n plaats.

Graag weer on-toppic?
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 07/04/2009 | 15:54 uur
Citaat van: skual op 07/04/2009 | 15:21 uur
Daarna vond de stellingname ietwat onterecht cq niet op z'n plaats.

Waarmee je ook nu een mening ventileert die bijdraagt aan hetgeen je niet op z'n plaats schijnt te vinden in dit topic...... ;)
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: hermandad op 07/04/2009 | 15:59 uur
Nou, nou, ik zie dat er aardig is gereageerd na aanleiding van mijn reactie vanochtend. Toen ik vanochtend de topic las met de reacties hierop, moest ik gelijk denken aan de radioreclame "Nederland wordt steeds a-socialer". Ik zag dat na 1 uur van de berichtgeving over het sneuvelen van onze collega in TK de reacties gingen over het pr-praatje van defensie en de zin en onzin van de missie. Ik vond en vind dat nog steeds respectloos en behoorlijk off-topic. Ik wilde diegene die het aanging alleen wijzen op hun fatsoensnormen.

In mijn ogen lijkt het wel dat elke reactie in de pers die door de minister, staatssecretaris of cds wordt gegeven aangegrepen wordt om commentaar te geven over het gevoerde beleid op dit forum. Aangezien de topic over het aanslag gaat en niet over de pr-acties van bovengenoemden. Er bestaan reeds topics over de PR en de missie. Ik moet enkele reageerders hier absoluut gelijk in geven.

Ik zelf zie mij reactie niet als overdreven, maar zoals genoemd meer fatsoenlijk.

Ik heb vanochtend ook de e-mail van de CDS gelezen en vond hem idd ook down to earth. Echter kan ik mij ook voorstellen dat betrokkenen en de burger het een botte reactie vind en liever iets wenselijkers hoort.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: skual op 07/04/2009 | 16:07 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/04/2009 | 15:54 uur
Citaat van: skual op 07/04/2009 | 15:21 uur
Daarna vond de stellingname ietwat onterecht cq niet op z'n plaats.

Waarmee je ook nu een mening ventileert die bijdraagt aan hetgeen je niet op z'n plaats schijnt te vinden in dit topic...... ;)

Waarom denk ik (weet ik) dat ik dit spelletje nooit zal winnen  :D
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 07/04/2009 | 16:57 uur
Citaat van: hermandad op 07/04/2009 | 15:59 uur
Ik vond en vind dat nog steeds respectloos en behoorlijk off-topic. Ik wilde diegene die het aanging alleen wijzen op hun fatsoensnormen.

Het topic ging en gaat over een raketaanval op Kamp Holland, waarbij treurig genoeg een dodelijk slachtoffer is gevallen. Het topic gaat echter niet specifiek en alleen over onze gevallen collega. Alles wat in een openingsposting staat vermeld, kan reden zijn tot het geven van meningen en/of gevoelens. Het is erg aanmatigend om vervolgens te insinueren dat forumleden (waaronder ikzelf) fatsoensnormen zouden overtreden of dat deze zelfs asociaal zouden zijn als deze willen discussieren over hetgeen gepost is. En wat mij betreft kan niet vaak genoeg gewezen worden op de absurde PR-praatjes die over het hoofd van onze gevallen collega's worden geuit. Daar zou je een fatsoensvraag bij kunnen of wellicht moeten stellen! En dat jij het respectloos vindt dat hier gediscussieerd wordt i.p.v. het topic te zien als een steunbetuigingstopic o.i.d., is verder jouw mening. Ik onderschrijf dat gevoel absoluut niet. Het is absoluut niet verboden om in een dergelijk topic opmerkingen en steunbetuigingen te plaatsen, maar zoals ik in mijn forumbeheerdersreactie al heb weergegeven, is het DF nog steeds primair een discussieforum. En ik vind het elke keer weer gerechtvaardigd mijn vraagtekens te stellen bij de PR-machine, bij het uitgedragen van het "nut" van de missie, etc. als er weer een dode collega terug naar Nederland gaat komen. En dat heeft wat mij betreft niets met respectloosheid of gebrek aan fatsoen te maken!!

Citaat van: hermandad op 07/04/2009 | 15:59 uur
In mijn ogen lijkt het wel dat elke reactie in de pers die door de minister, staatssecretaris of cds wordt gegeven aangegrepen wordt om commentaar te geven over het gevoerde beleid op dit forum. Aangezien de topic over het aanslag gaat en niet over de pr-acties van bovengenoemden.

Dan zou ik nog maar eens gaan lezen wat de defensieleiding in de pers mededeelt en wat er intern wordt gezegd. Waarom kan de interne reactie wel zuiver zijn en die naar buiten toe gelardeerd met PR-blabla? Het zou m.i. juist de leiding sieren hetzelfde (interne) bericht, dus ontdaan van de overbodige PR, naar de media te sturen.

Citaat van: hermandad op 07/04/2009 | 15:59 uur
Ik heb vanochtend ook de e-mail van de CDS gelezen en vond hem idd ook down to earth. Echter kan ik mij ook voorstellen dat betrokkenen en de burger het een botte reactie vind en liever iets wenselijkers hoort.

En dan gaat defensie bepalen dat de burger en betrokkenen het wenselijk vinden te horen dat er aan die geweldige toekomst wordt gewerkt? Aan de veiligheid van de Afghaanse bevolking? Ik vind dat er gerechtvaardigde opmerkingen worden gemaakt. Leg maar eens uit waarom er geen Goalkeeperachtige wapens (kunnen) staan bij Kamp Holland, leg maar eens uit wat een gevallen soldaat voor bijdrage heeft geleverd aan het welzijn van de Afghaanse bevolking, gewerkt heeft aan een betere toekomst. Maar nee, op de eerste vraag blijft het vaak ijzingwekkend stil en verder verliest de defensieleiding zich in de standaardriedel die je elke keer langs hoort komen. Blabla, het geweldige werk dat gedaan is en wordt door elke gevallen militair. Het wordt nog genanter als je je realiseert dat de omgekomen collega net een week in Uruzgan was....... En dat doet niets af aan het verlies dat te betreuren valt, maar maakt wat mij betreft de reacties zoals in de media worden gegeven en in het MINDEF-condoleanceregister zijn opgetekend iets van algemene aard i.p.v. op de persoon toegesneden en persoonlijk gemeend. En dat, waarde Hermandad, vind ik pas fatsoenloos.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Mourning op 07/04/2009 | 17:05 uur
Citaat van: Sgt Rob op 07/04/2009 | 13:23 uur
Taliban rouwt ook niet...

En Chris, standvastige en stabiele jongens "zoals jij" kunnen  we goed gebruiken.

Als we allemaal af zouden haken als het eens een keer niet naar onze zin is...


AMEN!

Verder kan ik alleen mijn oprechte medeleven aan de nabestaanden, familie en kennissen van Azdin uitspreken.

Regards,

Mourning  8)
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 07/04/2009 | 17:06 uur
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de "interne" reactie van de CDS.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: sgt Rob op 07/04/2009 | 17:10 uur
Citaat van: skual op 07/04/2009 | 13:50 uur
Jongens, deze reactie's. Jammer, jammer. :'(

Ik zie dit forum als:
1) een plaats om informatie te zoeken/geven
2) discussieplatform

maar niet om persoonlijk te worden of naar elkaar uit te halen.

Ik kan me redelijk vinden in Chris, maar ook in Kapt. Rob (en Sgt. Rob)

Let wel!!!! is maar een mening ;)



Een Forum is een plein waar wijzen informatie uitwisselen (50 v Chr.)
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 07/04/2009 | 19:29 uur
Gewonden raketaanval naar Nederland

RIJSWIJK - De vijf militairen die maandag bij de aanval op Kamp Holland in Uruzgan gewond raakten, worden hoogstwaarschijnlijk in de nacht van dinsdag op woensdag vanuit Afghanistan naar Nederland gebracht.

Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) gezegd in Roemenië. De bewindsman brengt op dit moment een bezoek aan dat land.

Het is niet bekend wanneer het lichaam van de omgekomen soldaat der eerste klasse Azdin Chadli naar Nederland wordt gebracht.

Van de gewonden is er een slecht aan toe, maar buiten levensgevaar. Van de vijf werden er dinsdag al vier naar het militair hospitaal in Kandahar gebracht.

Snel

Volgens Van Middelkoop is er altijd een enorme 'drive' om gewonde mensen snel naar Nederland te krijgen. Ook ernstig gewonden kunnen vaak goed vervoerd worden.

Het draait ook om de zekerheid die Defensie aan militairen wil meegeven. Volgens de minister gaat het dan niet alleen om de eigen faciliteiten die Defensie de mensen biedt, maar ook om het moreel.

''Wat er ook gebeurt, militairen moeten weten dat er voor hen wordt gezorgd. Ze moeten ervan kunnen uitgaan dat ze in zo'n situatie snel terug worden gebracht.''

© ANP Uitgegeven: 7 april 2009 21:01
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: hermandad op 07/04/2009 | 20:26 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/04/2009 | 16:57 uur

En dat jij het respectloos vindt dat hier gediscussieerd wordt i.p.v. het topic te zien als een steunbetuigingstopic o.i.d., is verder jouw mening. Ik onderschrijf dat gevoel absoluut niet.

Leg maar eens uit waarom er geen Goalkeeperachtige wapens (kunnen) staan bij Kamp Holland

IK heb het nooit over steunbetuigingen op de DF gehad, alleen over de posting na nog geen uur na het bekendmaken van het overlijden. Dat vond en vind ik niet fatsoenlijk. Daarnaast heb ik jullie niet a-sociaal genoemd, maar verwezen naar een radioreclame wat gaat over fatsoensnormen. Verder ga ik in herhaling vallen.

Jouw idee om een Goalkeeperachtig wapen te plaatsen op Kamp Holland, dat vind ik meer on-topic betreffende de topic. Ik ben alleen bang dat een goalkeeper meer burgerslachtoffers gaat veroorzaken bij een raketaanval, gezien de richting waarvan ze vandaan komen en de effect van een goalkeeper.  ;)
Ik kan mij ooit een test herinneren met de goalkeeper.... :o

Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 07/04/2009 | 20:32 uur
Citaat van: hermandad op 07/04/2009 | 20:26 uur
Ik kan mij ooit een test herinneren met de goalkeeper.
Ik kan me hier niets bij voorstellen. Heb je nadere info?
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 07/04/2009 | 20:33 uur
Citaat van: hermandad op 07/04/2009 | 20:26 uur
alleen over de posting na nog geen uur na het bekendmaken van het overlijden. Dat vond en vind ik niet fatsoenlijk.

Je mag vinden wat je vind; ik zou niet weten waarom je er niet meteen over mag discussieren. Als er een vliegtuig neerstort of een ander ongeluk gebeurt, beginnen ze in ons land ook meteen over de schuldvraag....... :-\ Daarbij, wanneer dan wel? Na 2 uur? 3 uur? Een dag? Het DF is, met alle respect, geen condoleanceregister o.i.d.. Nogmaals, primair discussieren we hier.

Citaat van: hermandad op 07/04/2009 | 20:26 uur
Daarnaast heb ik jullie niet a-sociaal genoemd, maar verwezen naar een radioreclame wat gaat over fatsoensnormen.

Duhuh, leuk trukje en technisch heb je gelijk. Maar die verwijzing leg je niet toevallig neer.....

Citaat van: hermandad op 07/04/2009 | 20:26 uur
Jouw idee om een Goalkeeperachtig wapen te plaatsen op Kamp Holland, dat vind ik meer on-topic betreffende de topic. Ik ben alleen bang dat een goalkeeper meer burgerslachtoffers gaat veroorzaken bij een raketaanval, gezien de richting waarvan ze vandaan komen en de effect van een goalkeeper.  ;)

Ik meen begrepen te hebben dat Kamp Holland niet direct midden tussen bebouwing ligt. En de GK is een verdedigingsmiddel voor de zeer korte afstand, dus met die burgerslachtoffers die er mogelijk vallen zal het m.i. wel loslopen. En hoezo "meer"?
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 07/04/2009 | 20:38 uur
Citaat van: hermandad op 07/04/2009 | 15:59 uur
Nou, nou, ik zie dat er aardig is gereageerd na aanleiding van mijn reactie vanochtend. Toen ik vanochtend de topic las met de reacties hierop, moest ik gelijk denken aan de radioreclame "Nederland wordt steeds a-socialer". Ik zag dat na 1 uur van de berichtgeving over het sneuvelen van onze collega in TK de reacties gingen over het pr-praatje van defensie en de zin en onzin van de missie. Ik vond en vind dat nog steeds respectloos en behoorlijk off-topic. Ik wilde diegene die het aanging alleen wijzen op hun fatsoensnormen.
Omdat hier mede op mijn persoontje wordt gedoeld toch even een reactie. Ik weet niet wat het met fatsoensnormen te maken heeft om je eigen "spelregels" op dit vlak op te leggen aan een ander. En al helemaal aan iemand die in zijn omgeving bekend staat als uiterst fatsoenlijk en met hoge fatsoensnormen. Verder ontgaat het je blijkbaar volledig, dat de uitingen veelal gedaan worden uit grote boosheid en frustratie (= grote betrokkenheid) dat er weer een leven van een jong mens vroegtijdig is beëindigt in het kader van een nogal omstreden missie, zowel qua aanleiding als qua doelstelling en realiseerbaarheid. Waarbij juist wederom politici en legerleiding de gelegenheid direct aangrijpen deze omstreden missie te verdedigen of als eervol en zinvol te betitelen om blijkbaar voor te sterven. Wat mijn persoontje, en volgens mij ook Kapitein Rob, pas ronduit onfatsoenlijk vindt. En een schaamteloos politiek misbruik maken van de dood van deze militair. Dat was de aanleiding althans voor mijn directe en felle reacties.

En als we allemaal blijven zwijgen dan zal hier voorlopig geen einde aan komen en volgen er nog meer.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 07/04/2009 | 21:05 uur
Van Middelkoop: beschieting op kamp extra zorg

CONSTANTA - De fatale beschieting met granaten op Kamp Holland in Uruzgan maandag is een extra zorg voor Defensie. Het is aan de commandant ter plekke om daar een antwoord op te geven, zoals bescherming en preventie.
Dat zei een geschrokken minister Eimert van Middelkoop (Defensie) dinsdag in de Roemeense havenplaats Constanta. Daar bezoekt hij een grote Nederlands-Roemeense oefening van de marine. Van Middelkoop liep de hele dag rond met de angst van een tweede melding, omdat een van de gewonden er slecht aan toe was.

Van Middelkoop noemt de granaten verraderlijk, net zoals de geïmproviseerde explosieven in de grond (IED's). Ook de granaten worden op een onconventionele manier gebruikt. Ze zijn makkelijk in een tas te vervoeren en eenvoudig af te schieten, eventueel met een buis en een mobieltje. Richten is wel moeilijk.

Kamp Holland was lange tijd niet beschoten, tot enkele maanden terug. De 107 mm dikke projectielen kwamen buiten het kamp terecht. Wel werden bestaande maatregelen verscherpt, zoals de regel dat iedereen in gepantserde containers moet slapen. Doordat het aantal militairen was toegenomen, moesten er containers bij. De minister mag om operationele redenen niets zeggen over andere maatregelen.

Dat de missie doorgaat, staat voor hem buiten kijf. ,,Deze vreselijke gebeurtenis breekt niet de wil van de militairen. Het schept juist nog meer verantwoordelijkheids- en veiligheidsbesef." Ook de mensen op het kamp, van wie twee derde niet buiten de poorten komt, zullen zich volgens hem aanscherpen. ,,Zij waanden zich tot nu toe eigenlijk veilig."
De minister was juist van plan tijdens zijn bezoek zijn ambtgenoot Mihai Stanisoara te condoleren met het verlies van een Roemeense militair enkele dagen geleden in Afghanistan. Maar toen trof het noodlot ook een Nederlandse militair. Het werd nog pijnlijker toen dinsdagochtend opnieuw een Roemeen sneuvelde.

Volgens Van Middelkoop bestaat er tussen defensieministers altijd een gevoel van bondgenootschap en lotsverbondenheid. Zonder over Roemenië uit te willen wijden, realiseerde Van Middelkoop zich na zijn gesprek des te meer hoe realistisch mensen in Nederland reageren op de dood van een militair.

,,Het is elke keer een grote schok. Maar in Nederland reageren mensen daar op een passend niveau op, met ernst en pijn, maar op een realistische manier." Juist militairen zelf gaan er volgens hem zo mee om, met een eerlijke inschatting van de risico's.

Telegraaf, di 07 apr 2009, 20:53
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 07/04/2009 | 21:07 uur
Citaat van: hermandad op 07/04/2009 | 20:26 uur
Ik ben alleen bang dat een goalkeeper meer burgerslachtoffers gaat veroorzaken bij een raketaanval, gezien de richting waarvan ze vandaan komen en de effect van een goalkeeper.  ;)
Ik kan mij ooit een test herinneren met de goalkeeper.... :o
bij de C-RAM hebben de 20mm granaten een zelfvernietigend mechanisme. Ook is het bereik inderdaad vrij beperkt. En dus is colleteral damage een minder groot probleem als de basis op enige afstand van de bewoonde wereld ligt.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Big IE op 07/04/2009 | 21:30 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/04/2009 | 12:05 uur
Ik wil duidelijk stellen dat het defensieforum een discussieforum is. De doelstelling is derhalve discussie, ook als het een triest bericht betreft over het omkomen van een collega in Uruzgan. Condoleances en herdenkingsuitingen worden uit respect voor de collega en de nabestaanden niet verwijderd, maar er hoeft niet de andere kant doorgeslagen te worden met stellingen dat discussie niet zou mogen of moeten worden uitgesteld voor een dag. Daarbij zijn er voor het uiten van condoleances e.d. ook nog andere (internet)mogelijkheden. Ik ben van mening dat bij het zoveelste slachtoffer in Uruzgan met de daarbij behorende reacties van hoogwaardigheidsbekleders (alsmede allerhande zaken die aan deze aanslag te relateren zijn) e.e.a. aan discussie onderhevig mag zijn. En dat heeft niets met een gebrek aan respect te maken of dat een topic "vergald wordt"!

Rob
Forumbeheerder


Vind het zelf een beetje goedkoop om over de rug van een gesneuvelde soldaat weer de gebruikelijke frustraties over defensie te uiten. En dan de positie van beheerder te gebruiken om die praatjes veilig te stellen.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: A.J. op 07/04/2009 | 21:57 uur
Onze MinDef verkoopt weer mooie praatjes, ik wil hem er wel aan herinneren dat de eerste raketaanval op Kamp Holland halverwege oktober 2006 was. Sindsdien is het regelmatig raak geweest op Kamp Holland en de militairen zijn een aantal keren door het oog van de naald gegaan. Hij doet nu alsof de aanvallen pas sinds korte tijd plaats vinden...
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: hermandad op 07/04/2009 | 22:07 uur
@Kapitein Rob

Geloof me dat de verwijzing niet toevallig is. Ik moest er toevallig bij het reageren vanochtend aan denken. Dat men de kop bij die reclameboodschap nou eenmaal gebruikt heeft, tja.

Verder eventjes een onderzoekje gedaan naar de goalkeeper. Zijn effectiviteitsdracht is idd maar max 2000 meter. Ging ervanuit dat die verder zou zijn. Dus m.i. best wel een geschikt wapen idd.

@Elzenga

Ik vond jou reactie kort op de berichtgeving van 22.00 uur niet fatsoenlijk. Over jou kan ik persoonlijk niets zeggen, iik ken je namelijk niet. ;)
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 07/04/2009 | 22:49 uur
Citaat van: hermandad op 07/04/2009 | 22:07 uur
@Elzenga

Ik vond jou reactie kort op de berichtgeving van 22.00 uur niet fatsoenlijk. Over jou kan ik persoonlijk niets zeggen, iik ken je namelijk niet. ;)
En dan wel zwijgen over de "politieke" gekleurde reacties van de CDS, Minister en Premier. Waar ik primair op reageerde. Tja, dat zegt mij weer veel over de blijkbaar selectieve verontwaardiging en fatsoensnormen die jij hier hanteert. Want blijkbaar vind jij het fatsoenlijk mensen op basis van leugens en een vertekende beeldvorming een oorlog in te sturen en daar voor te laten sneuvelen. Mag hoor, maar ik wens daar niet blind voor te zijn laat staan over te zwijgen. Zeker niet als er weer een leven vroegtijdig is beëindigd.

Maar goed, terug ontopic...
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 07/04/2009 | 23:04 uur
Citaat van: Big IE op 07/04/2009 | 21:30 uur
Vind het zelf een beetje goedkoop om over de rug van een gesneuvelde soldaat weer de gebruikelijke frustraties over defensie te uiten.

Misschien moet je eens de email (nog eens?) bekijken die de CDS intern heeft gestuurd en die vergelijken met de extern gerichte berichtgeving via persverklaring en/of MINDEF-condoleanceregister. Dan zie je hoe de buitenwereld "bespeeld" wordt met PR. Want binnen onze organisatie wordt die PR-opsmuk niet gebezigd. En dat heeft niets met de "gebruikelijke frustaties" over defensie te maken die ik volgens jou weer zo nodig moet uiten. Het is mijn grenzeloze ergenis dat dieptrieste gebeurtenissen extern worden gelardeerd met "mooie woorden" die wat mij betreft niet of nauwelijks door de praktijk ondersteund worden en die we intern niet horen.

Citaat van: Big IE op 07/04/2009 | 21:30 uur
En dan de positie van beheerder te gebruiken om die praatjes veilig te stellen.

Het moge duidelijk zijn dat ik het niet met je eens ben. Edoch, over mijn functioneren als beheerder ga ik niet discussieren. En zoals je weet kun je je eventuele klachten op dat gebied bij de algeheel beheerder deponeren. Ik vind het echter op mijn beurt goedkoop om de mening van een ander af te doen als "praatjes". Ik denk mijn "praatjes" in deze redelijk te onderbouwen en anders moet het voor jou een koud kunstje zijn ze aan diggelen te schieten.  ;)
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 07/04/2009 | 23:09 uur
Citaat van: MINDEF op De Telegraaf-site op 07/04/2009 | 21:05 uur
,,Het is elke keer een grote schok. Maar in Nederland reageren mensen daar op een passend niveau op, met ernst en pijn, maar op een realistische manier."

Ben benieuw waar buiten Nederland de minister dan vindt dat men niet passend reageert.

Citaat van: MINDEF op De Telegraaf-site op 07/04/2009 | 21:05 uur
Juist militairen zelf gaan er volgens hem zo mee om, met een eerlijke inschatting van de risico's.

Laat ik het er maar op houden dat het een (m.i. discutabele) inschatting van de minister is.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: hermandad op 08/04/2009 | 06:17 uur
Citaat van: Elzenga op 07/04/2009 | 22:49 uur
Citaat van: hermandad op 07/04/2009 | 22:07 uur
@Elzenga

Ik vond jou reactie kort op de berichtgeving van 22.00 uur niet fatsoenlijk. Over jou kan ik persoonlijk niets zeggen, iik ken je namelijk niet. ;)
En dan wel zwijgen over de "politieke" gekleurde reacties van de CDS, Minister en Premier. Waar ik primair op reageerde. Tja, dat zegt mij weer veel over de blijkbaar selectieve verontwaardiging en fatsoensnormen die jij hier hanteert. Want blijkbaar vind jij het fatsoenlijk mensen op basis van leugens en een vertekende beeldvorming een oorlog in te sturen en daar voor te laten sneuvelen. Mag hoor, maar ik wens daar niet blind voor te zijn laat staan over te zwijgen. Zeker niet als er weer een leven vroegtijdig is beëindigd.

Maar goed, terug ontopic...

Nogmaals Elzenga, Ik heb gereageerd op de reactie kort na de berichtgeving van 22.00 uur. Omdat ik niet wens te reageren op de reacties van de CDS, Minister en Premier, waar jij primair op reageerde, zegt helemaal niets over hoe ik denk en welke fatsoennormen ik hanteer. Ik vind en vond de reactes gewoonweg niet passen in deze topic. Ik wil best over discusseren over de PR-machine van defensie, maar niet in deze topic. En mijn gedachten over de PR van defensie zou jou, zoals ik lees, je nog wel eens kunnen verbazen..

Maar inderdaad, terug ontopic.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 08/04/2009 | 08:56 uur
Radar bood geen soelaas

Den Haag - De schrik op Kamp Holland zit er goed in nu blijkt dat alle beschermingsmaatregelen op en buiten de basis onvoldoende zijn gebleken om een dodelijke raketaanval te voorkomen.
Het kamp waar 1500 militairen wonen en werken, beschikt over geavanceerde radarsystemen waarbij naderende raketten in een vroegtijdig stadium kunnen worden herkend. Het uitgangspunt is dat er na het ontdekken van een inkomend explosief nog tijd genoeg is om alle soldaten te waarschuwen een veilig heenkomen te zoeken.

Systeem
Dit systeem bood eergisteren geen uitkomst toen rond 18.00 uur lokale tijd een vijandelijke 107 mm-raket midden in het tot dan toe zo veilig geachte Kamp Holland neerkwam.

Bij de ontploffing overleed soldaat der eerste klasse Azdin Chadli (20) en raakten vijf collega's van De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot gewond. Brigadegeneraal Tom Middendorp van de Taskforce Oeroezgan stond slechts een paar meter van de inslag achter een container. "Ik was als één van de eersten ter plekke."
Defensiezegsman overste Robin Middel acht het te vroeg voor conclusies als zou het waarschuwingssysteem voor inkomende raketten onvoldoende hebben gewerkt: "Feit is dat alle veiligheidsmaatregelen, zoals ook een netwerk van ons goed gezinde bewoners en de bepantsering op het kamp zelf, niet konden voorkomen dat dit gebeurde."

Radarspecialist Thales leverde het zogeheten Discus-systeem aan Defensie ter bescherming van Kamp Holland. Deze combinatie van radar en infraroodkijkers kan objecten en personen opsporen tot op tientallen kilometers afstand. "Het is louter geschikt voor alles wat op de grond gebeurt en biedt geen soelaas voor hoog inkomende objecten", aldus zegsman Lars Wormgoor.
Inmiddels voelen de ISAF-militairen zich een stuk minder veilig in hun eigen kamp. "Zo'n raket op je eigen basis heeft een behoorlijke impact", zo meldt generaal-majoor Mart de Kruif. De baas van de internationale NAVO-troepen in Zuid-Afghanistan geeft aan dat Kamp Holland het best beveiligde militaire kamp in de regio is. "Ik heb ze wel anders gezien." Toch is honderd procent veiligheid volgens de generaal onmogelijk. De vijf gewonde militairen worden zo snel mogelijk overgebracht naar Nederland.

Telegraaf, wo 08 apr 2009, 05:30
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: A.J. op 08/04/2009 | 09:48 uur
Citaat van: Lex op 08/04/2009 | 08:56 uur
Radar bood geen soelaas

Radarspecialist Thales leverde het zogeheten Discus-systeem aan Defensie ter bescherming van Kamp Holland. Deze combinatie van radar en infraroodkijkers kan objecten en personen opsporen tot op tientallen kilometers afstand. "Het is louter geschikt voor alles wat op de grond gebeurt en biedt geen soelaas voor hoog inkomende objecten", aldus zegsman Lars Wormgoor.

Telegraaf, wo 08 apr 2009, 05:30

Oud nieuws, dit is al bekend sinds het Discus systeem daar staat. Het systeem is initieel bedoeld voor grondwaarneming, dat men zo nu en dan een raket kan peilen is meer geluk dan wijsheid.

Ik krijg alweer (ook na het riedeltje van v. Middelkoop) een behoorlijk Kalf, Put, verdronken enzo gevoel.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 08/04/2009 | 19:31 uur
Gewonden aanslag Uruzgan terug in Nederland

DEN HAAG - Vier van de vijf militairen die maandag op Kamp Holland gewond zijn geraakt door een beschieting, zijn woensdagmiddag in Nederland aangekomen voor verdere medische behandeling. Hun toestand is stabiel.

Dat heeft Defensie bekendgemaakt.
De gewonden zijn overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht, waar ze zijn herenigd met hun familie.

Van de vijfde militair zijn de verwondingen volgens Defensie zo licht dat hij in Afghanistan blijft en zijn missie waarschijnlijk kan voortzetten.

© ANP Uitgegeven: 8 april 2009 18:31
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 09/04/2009 | 18:18 uur
Omgekomen militair overgedragen aan familie

DEN HAAG - 
De omgekomen militair Azdin Chadli is donderdag aan het eind van de middag teruggebracht in Nederland. Na aankomst op de vliegbasis in Eindhoven, werd hij na een korte ceremonie overgedragen aan zijn familie. Dat heeft Defensie donderdag bekendgemaakt. De 20-jarige Chadli stierf maandag door een raketaanslag op Kamp Holland.

Bij de aankomst waren onder anderen de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, de commandant der landstrijdkrachten luiternant-generaal Rob Bertholee en de waarnemend brigadecommandant van 13 gemechaniseerde brigade in Oirschot, kolonel Harold Jacobs aanwezig. Chadli maakte deel uit van de C-compagnie, 42ste Bataljon Limburgse Jagers, 13 gemechaniseerde Brigade in Oirschot.

ANP | Gepubliceerd op 09 april 2009, 18:16
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Nikehercules op 09/04/2009 | 18:55 uur
Volgens mij hebben we het hier al eens eerder over gehad, maar ik vraag me af of onze cheetah's hierin geen rol hadden kunnen spelen.

http://www.youtube.com/watch?v=BukkrjTc370

Volgens dit filmpje van kraus maffei wegmann (bij 2:36) zou de Duitse gepard wel effectief zijn tegen rakketen en artillerie granaten.
En zoniet lijkt mij inderdaad dat een goalkeeper dit varkentje wel zou moeten kunnen wassen.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: A.J. op 09/04/2009 | 21:21 uur
Citaat van: Nikehercules op 09/04/2009 | 18:55 uur
Volgens mij hebben we het hier al eens eerder over gehad, maar ik vraag me af of onze cheetah's hierin geen rol hadden kunnen spelen.

http://www.youtube.com/watch?v=BukkrjTc370

Volgens dit filmpje van kraus maffei wegmann (bij 2:36) zou de Duitse gepard wel effectief zijn tegen rakketen en artillerie granaten.
En zoniet lijkt mij inderdaad dat een goalkeeper dit varkentje wel zou moeten kunnen wassen.

Ik denk dat het een verkooppraatje (of een "theoretische" mogelijkheid) van KMW is, ik weet dat er een paar jaar terug een Gepard in Todendorf op allerlei bokken stond waarmee ze proeven aan het doen waren op mortiergranaten, wat daar de uitkomst van was weet ik niet, ik zal eens wat vragen stellen bij de Duitse collega's (als ik daar weer eens ben)

Wat ik wel weet is dat zolang het systeem niet geautomatiseerd is, je te weinig reactietijd hebt om een raket de lucht uit te schieten. In het verleden hebben we het in Bergen wel eens geprobeerd om een MLRS raket in volgen te krijgen... Je ziet de raket in 3 sprongen over je beeldscherm heengaan en weg is ie weer. Dit was overigens met de Flycatcher waar een modernere/ betere radar opzat dan op de Cheetah/ PRTL.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ace1 op 09/04/2009 | 21:51 uur
Gewoon een paar Fennek Stinger Weapon Platforms naar Afganistan sturen.
Waarom iets nieuws kopen als je al iets in huis hebt?

http://www.defensie.nl/landmacht/materieel/bewapening_en_geleide_wapens/luchtverdedigingswapens/stinger

nog wat meer info over Stinger Weapon Platforms

http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/docs/ch2.pdf

http://www.inetres.com/gp/military/cv/ada/Avenger.html
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: sgt Rob op 09/04/2009 | 22:16 uur
Een omgeving zoals om dit kamp is vrij makkelijk te zekeren. Dan maar een paar man minder aan de klaverjas. als je dan een verdachte beweging ziet knal je de boel overhoop.
Er worden vrijveel van die vuurpijlen deze kant op geschoten, het verwondert me eigenlijk (niet, gezien de discipline van de talibs) dat er niet eerder een voltreffer te betreuren viel.
Ik ken in NLD beter bewaakte plekken waar aanzienlijk minder te vrezen valt dan hier
Maarja, voor dat ene nachie maakt het mij ook niet meer uit
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: A.J. op 09/04/2009 | 22:44 uur
Citaat van: Ace1 op 09/04/2009 | 21:51 uur
Gewoon een paar Fennek Stinger Weapon Platforms naar Afganistan sturen.
Waarom iets nieuws kopen als je al iets in huis hebt?

http://www.defensie.nl/landmacht/materieel/bewapening_en_geleide_wapens/luchtverdedigingswapens/stinger

nog wat meer info over Stinger Weapon Platforms

http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/docs/ch2.pdf

De stinger is daar niet geschikt voor. (lees technisch en praktisch onmogelijk)
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ace1 op 09/04/2009 | 23:07 uur
Citaat van: A.J. op 09/04/2009 | 22:44 uur
Citaat van: Ace1 op 09/04/2009 | 21:51 uur
Gewoon een paar Fennek Stinger Weapon Platforms naar Afganistan sturen.
Waarom iets nieuws kopen als je al iets in huis hebt?

http://www.defensie.nl/landmacht/materieel/bewapening_en_geleide_wapens/luchtverdedigingswapens/stinger

nog wat meer info over Stinger Weapon Platforms

http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/docs/ch2.pdf

De stinger is daar niet geschikt voor. (lees technisch en praktisch onmogelijk)

Volgens mij wel (lees technisch wel mogelijk)

http://www.olive-drab.com/od_mvg_hmmwv_avenger.php

http://www.inetres.com/gp/military/cv/ada/Avenger.html
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: A.J. op 09/04/2009 | 23:59 uur
Citaat van: Ace1 op 09/04/2009 | 23:07 uur

Volgens mij wel (lees technisch wel mogelijk)

http://www.olive-drab.com/od_mvg_hmmwv_avenger.php

http://www.inetres.com/gp/military/cv/ada/Avenger.html

Nope niet mogelijk, een cruise missile is wat anders dan een inkomende granaat.

Enne luchtverdediging is mijn dagelijks werk. (lees: ik ben van de propellorartillerie)
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 10/04/2009 | 00:23 uur
Ik zie de stinger ook niet werken nee....en relatief een dure oplossing. De C-RAM lijkt me qua kanon een betere oplossing dan. Al zal die ook niet 100% garantie geven. Alleen moet men dan wel minstens 15 miljoen dollars meenemen. En heb je er meer nodig want het effectieve bereik is geloof ik een kilometer rondom. Ook is Israël bezig met een systeem, de Iron Dome, maar dat is nog niet operationeel. De Goalkeeper ombouwen voor dit doel lijkt me tijdrovend en kostbaar. Ik kan me ook voorstellen dat je de observatiemiddelen uitbreidt. Misschien een systeem dat op enige hoogte boven een kampement een beter 3D beeld (ook visueel) kan geven van de omgeving (geen UAV maar bijv. een ballon met apparatuurgondel). Waarbij je dan sneller een patrouille kan uitsturen als je iets verdachts waarneemt.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 10/04/2009 | 00:26 uur
Citaat van: Elzenga op 10/04/2009 | 00:23 uur
De Goalkeeper ombouwen voor dit doel lijkt me tijdrovend en kostbaar. 

Mij niet; toen de ZKRS in de jaren negentig naar de Golf moest, werd er stantepede een GK opgezet. Ik meen me te herinneren op een soort container boven op de hangaar en dat het in een vloek en een zucht was geregeld. En kostbaar zou geen issue mogen/moetenzijn als we het hebben over veiligheid!
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 10/04/2009 | 00:35 uur
De GK op ZKRS zelf is in zeer korte tijd geplaatst in een speciaal ontwikkelde stellage aan SB bovenzijde van de hangaar.
Voor de bediening zijn een tweetal containers geplaatst op de hangaar, waarvan er een gebruikt werd voor de bediening.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 10/04/2009 | 00:38 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 10/04/2009 | 00:26 uur
Mij niet; toen de ZKRS in de jaren negentig naar de Golf moest, werd er stantepede een GK opgezet. Ik meen me te herinneren op een soort container boven op de hangaar en dat het in een vloek en een zucht was geregeld. En kostbaar zou geen issue mogen/moetenzijn als we het hebben over veiligheid!
De Goalkeeper heeft in tegenstelling tot de Phalanx dus inderdaad een hoge container nodig omdat hij anders is opgebouwd. De Phalanx kun je overal op plaatsen en heeft op schepen ook nauwelijks extra ruimte eronder nodig. Geen dekdoorbraak nodig...ook moet er 30mm munitie beschikbaar zijn die zichzelf kan vernietigen op een bepaalde afstand. Anders is de kans op colleteral damage veel te groot. En zal het radarsysteem geschikt moeten zijn voor inzet op land. Men heeft indertijd wel een land-versie voorgesteld kan ik me nog herinneren (stond toen een stuk over in de KIJK ;) ). Maar hoezeer ik de Goalkeeper ook zou willen gebruiken denk ik dat het goedkoper is dan enkele C-RAM's aan te schaffen. Maar ik vermoed dat die er wel komen als de Amerikanen op de basis neerstrijken met hun heli's. Dan zullen vermoed ik wel enkele van de 12 C-RAM's die de Amerikanen in Irak hebben ingezet worden overgeplaatst naar Afghanistan.

(verdomd zit ik hier nu een Amerikaans systeem te promoten!?! ;) ::) ;D)  
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 10/04/2009 | 00:44 uur
Qua verticale ruimte zit er tussen de GK en Phalanx slechts een verschil van +/- 6 cm; dit is dus te verwaarlozen.
Grootste probleem voor de GK is dat deze niet meer gemaakt wordt, sinds de KM in haar behoefte voor de (toenmalige) schepen had voorzien. Er zijn zelfs exemplaren mede verkocht met de fregatten.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 10/04/2009 | 00:54 uur
Citaat van: Lex op 10/04/2009 | 00:44 uur
Qua verticale ruimte zit er tussen de GK en Phalanx slechts een verschil van +/- 6 cm; dit is dus te verwaarlozen.
Grootste probleem voor de GK is dat deze niet meer gemaakt wordt, sinds de KM in haar behoefte voor de (toenmalige) schepen had voorzien. Er zijn zelfs exemplaren mede verkocht met de fregatten.
Als ik de factsheet mag geloven lijkt me dat verschil groter... http://www.gdatp.com/Products/PDFs/Goalkeeper.pdf
Maar goed die zijn overkoombaar... er zijn inderdaad meer problemen om de GK voor dit doel geschikt te maken en snel inzetbaar.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 10/04/2009 | 01:00 uur
Als ik mij niet vergis hebben we het hierover reeds eerder gehad in een ander topic; daar staat ook ergens een foto van een, naar ik meen UK Phalanx installatie overgebracht naar het inzetgebied.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: A.J. op 10/04/2009 | 01:12 uur
Ter info, Nederland is leading geweest in het DAMA (Defence Against Mortar Attacks) project, wat achtergronden:

http://www.nato.int/docu/update/2007/03-march/e0327a.html
http://www.tno.nl/images/shared/overtno/magazine/denv_1_2007_11.pdf
http://www.rheinmetall-detec.de/index.php?lang=2&fid=3951
http://www.blinkx.com/video/germany-new-military-technology-tested-by-nato-in-germany/IFOTIJ5esbt0j_VKkQBvKA

Bij de laatste link zie je in een flits de Gepard op bokken nog voorbij komen, waar ik het eerder over had.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ace1 op 10/04/2009 | 16:49 uur
Het klopt dat er op Kamp Holland een Mortier Radar aanwezig is. En men heeft ook een soort net waarmee men mortier granaten tegenhoudt stond enige tijd geleden in de media. Wie weet hiermeer van?
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 10/04/2009 | 19:10 uur
Citaat van: Ace1 op 10/04/2009 | 16:49 uur
Het klopt dat er op Kamp Holland een Mortier Radar aanwezig is. En men heeft ook een soort net waarmee men mortier granaten tegenhoudt stond enige tijd geleden in de media. Wie weet hiermeer van?
http://www.nov-officieren.nl/Oudesite/Carre/Carre%202006/Carre%20novdec%2006/ca111223.pdf en er is geloof ik een topic hierover op dit forum.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ace1 op 10/04/2009 | 19:20 uur
Citaat van: Lex op 10/04/2009 | 00:44 uur
Qua verticale ruimte zit er tussen de GK en Phalanx slechts een verschil van +/- 6 cm; dit is dus te verwaarlozen.
Grootste probleem voor de GK is dat deze niet meer gemaakt wordt, sinds de KM in haar behoefte voor de (toenmalige) schepen had voorzien. Er zijn zelfs exemplaren mede verkocht met de fregatten.

Lex, volgens mij wordt de goalkeeper nog steeds gemaakt?

http://www.thalesgroup.com/markets/Activities/Shipyards/Naval-Radar-Systems.html?marketId=52167C3B-090D-7451-5679-394928511D4E&type=Market&capabilityId=30725640-7D0B-284D-2E13-2F760F532768
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 10/04/2009 | 19:28 uur
Helaas werkt die link niet.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ace1 op 10/04/2009 | 19:34 uur
Citaat van: Lex op 10/04/2009 | 19:28 uur
Helaas werkt die link niet.

Bij mij anders wel. maar probeer deze link http://www.thalesgroup.com/netherlands en typ bij zoeken het woord goalkeeper eens in.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ace1 op 10/04/2009 | 19:39 uur
nog wat info over dat stingerplatform gevonden op de site van defensie.

http://www.defensie.nl/dmo/materieelprojecten/landstrijdkrachten/verbetering_mobiliteit_stinger-platform/_kamerstukken

http://www.defensie.nl/dmo/materieelprojecten/landstrijdkrachten/verbetering_mobiliteit_stinger-platform/_kamerstukken/09-09-2005

Ben het wel eens dat je er geen inkomende granaten mee kunt uitschakelen maar daar heb je dat net van TNO voor.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 10/04/2009 | 19:48 uur
Is er al iets meer bekend waar de 107mm raket precies neer kwam? of is dit classified? Als ik de filmpjes over de 107mm raketten zie heeft ie een vrij vlakke baan...en wordt soms gewoon vanaf een zandzak afgevuurd....lijkt me niet zo eenvoudig uit te schakelen als een mortiergranaat... 
o.a. hier..
http://www.youtube.com/watch?v=xnP5eJB3ArQ
http://www.youtube.com/watch?v=f_gEwNbG8uU
http://www.youtube.com/watch?v=Og7KRzBY4hs
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 10/04/2009 | 23:13 uur
Citaat van: Ace1 op 10/04/2009 | 19:34 uur
Bij mij anders wel. maar probeer deze link http://www.thalesgroup.com/netherlands en typ bij zoeken het woord goalkeeper eens in.
Ik kan daar geen bevestiging vinden dat de GK nog geproduceerd wordt.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ace1 op 11/04/2009 | 00:52 uur
Citaat van: Lex op 10/04/2009 | 23:13 uur
Citaat van: Ace1 op 10/04/2009 | 19:34 uur
Bij mij anders wel. maar probeer deze link http://www.thalesgroup.com/netherlands en typ bij zoeken het woord goalkeeper eens in.
Ik kan daar geen bevestiging vinden dat de GK nog geproduceerd wordt.

Heb een PDFje van Goalkeeper van de site van Thales kunnen downloaden was wel vorig jaar. Als iemand uitleg hoe ik het hier moet  uploaden dan doe ik dat.
Heb trouwens horen vertellen dat de Portugese Marine de 2 M fregatten zonder Goalkeeper heeft verkocht en bij Thales Nederland 2 nieuwe heeft besteld.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: A.J. op 11/04/2009 | 01:24 uur
Citaat van: Ace1 op 10/04/2009 | 19:39 uur
Ben het wel eens dat je er geen inkomende granaten mee kunt uitschakelen maar daar heb je dat net van TNO voor.

Dan zijn we het daar alvast over eens... Echter, dat net waar jij het over hebt is voor inkomende RPG raketten, wederom een heel ander verhaal dan inkomende mortieren/ 107MM's...
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Poleme op 11/04/2009 | 01:59 uur
Het 'TNO-net' tegen mortiergranaten en artillerie-raketten?  Nee, dat maakt de schade door scherfwerking nog groter.  Het net is alleen bedoeld als alternatief van de metalen (vogel)kooi-bepantsering tegen RPG's.

Elzinga, de precieze inslag-lokatie is uiteraard geheim, bekendheid van deze lokatie bij de OMF kan voor nauwkeuriger uitgebrachte 'schoten' zorgen.

De Goalkeeper is veel groter, zwaarder en duurder maar ook capabeler dan de Amerikaanse Phalanx.  De Goalkeeper wordt echter ook als 'landrot' gebruikt in een land in het Midden-Oosten. Wie?, dat behoort niet tot het publieke domein.

De Goalkeeper wordt nog steeds aangeboden als concurrent van de Phalanx.

Dan de C-RAM Phalanx,  dit wapen onderschept slechts 60 tot maximaal 80% van de inkomende granaten en /of vuurpijlen.  Dus de C_RAM is niet Het Wondermiddel.   De Amerikanen proberen lanceringen / mortierbeschietingen in Iraq te voorkomen door binnen een straal van ca. 9 km vanaf 'the wire' (hek v.d. basis) te patrouilleren met zeer mobiele eenheden.  Zien sensoren zoals de TPQ-36 /37 Firefinder artillerie-opsporingsradar of tientallen meters hoge masten voorzien van Infra-Rood- en daglichtcamera's gecombineerd met radars vergelijkbaar met  de Thales Squire op de Discus-mast een mortier of 'Katyusha' aanval.   Dan wordt de precieze afvuurlokatie berekend en zo snel mogelijk doorgegeven aan deze snelle patrouille-eenheden.   Door de manouevres van deze laatsten, kunnen de guerilla's maar 1 a 2 schoten afvuren en moeten dan weer snel verplaatsen.  Wil je nauwkeurig mortiervuur uitbrengen, dan zal je eerst 1 a 2 schoten 'aanpassend vuur' moeten uitbrengen en daarna pas 'effektief vuur'  kunnen uitbrengen.

De Batavieren hebben (nog) geen Counter-Rocket And Mortar wapens, maar de Amerikanen hebben (nog) geen gepantserde containers, die doen het nog met tenten en plywood (dunne houtplaat) gebouwtjes.

In Ariana kost zo'n 107mm raket ca. 300 US dollar en er zijn zelfs ezels gebruikt als (mobiele) lanceer-installatie.   ;D Of ze na de lancering nog iaah iaah deden weet ik niet.

'Pruttel' (Cheetah/ Gepard) 'nieuwe stijl'
De dubbelloops Pruttel braakt in totaal 1.100x per minuut 35mm heavy metal uit, met een max effektieve afstand van 4.800 m. en heeft 660 schoten aan boord.
Maar de Pruttel zit echter op een verouderd LeopardI onderstel en d.m.v. een 'efficientie-slag' wast ie niet meer nodig.

Nou maakt het Zwitserse Oerlikon Contraves een 1-loops 35mm kanon, dat luistert naar de naam Millenium Gun.  Het weegt 3.200 kg inclusief 200 granaten (= 354 kg) en exclusief sensors & vuurleiding.  Is behuist in een stealthy (steelse) toren en braakt 1.000 Advanced Hit Efficiency And Destruction granaten uit.  'Het torentje' inklusief sensor(en) kan op een 20 voets (6,10m) of 40 voets zee-kontainer, maar het kan ook op een CV90 geplaatst worden. Dan kun je je ook buiten 'the wire / de poort' beschermen tegen mortier en/of Katyusha-aanvallen.

En wie weet kom je in een toekomstig konflikt weer eens onvriendelijke wentelwieken of vliegtuigen tegen, die gaan die CV90 PantserRups Tegen Luchtdoelen vast niet leuk vinden.
De AHEAD-granaat beschikt over een tijd-ontsteker en 152 wolfram cilindertjes van elk 3,3 gram.  In de 'Green Zone' en/of bebouwde (quala) kom kan zo'n granaat ook een 'efficientie-slag' betekenen tegen de Talibanditos.

Nadeel van de Millenium: minimum effektieve afstand tegen bovengenoemde munitie is 1.200 m.  Voor de Goalkeeper is deze afstand 500 meter en de Phalanx heeft slechts 300 meter nodig.

Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: enrico1972 op 11/04/2009 | 12:17 uur
Citaat van: Elzenga op 10/04/2009 | 19:48 uur
Is er al iets meer bekend waar de 107mm raket precies neer kwam? of is dit classified?

De locatie was afgelopen maandagavond 6 april al bekend en is genoegmd in de uitzending van Pauw & Witteman in het gesprek met Dick Berlijn voormalig CDS.
Dick Berlijn was uitgenodigd om te komen praten over de JSF. Voordat over de JSF gesproken werd heeft men gesproken over het trieste nieuws van de raket op kamp holland.
Dit gesprek is aan het begin van de uitzending tot 08:02. De locatie ( inslagpunt 107 mm raket ) is te zien van 02:58 tot 03:06.
Het betreft 1 van de binnenplaatsen om bij het restaurant te komen.

BRON: http://cgi.omroep.nl/legacy/player?/ceres/vara/rest/2009/VARA_101191091/bb.20090406.asf
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 11/04/2009 | 16:30 uur
Ok...duidelijk ;)...ik had die uitzending bewust niet gekeken omdat ik me niet weer wilde irriteren aan het JSF-gelobby van in dit geval Berlijn ;)...De raket kwam dus net neer op een "binnenplaats" waar veel militairen zich begeven om naar de kantine te gaan begrijp ik...

Je zou in dit geval dus ook nog meer beschermende middelen kunnen aanbrengen (zandzakken, hesco's) zodat men minder kwetsbaar is op dit soort open stukken of bij ingangen van kantines. Al krijg je nimmer 100% zekerheid.

Bij dit soort raketten zit je volgens mij inderdaad altijd met het effect van schrapnel als de raket wordt beschadigd/uiteenvalt door bijvoorbeeld inzet van een CIWS als de C-RAM, Goalkeeper of Millenium 35mm. Gezien de vlakkere baan en de hogere snelheid van de raket t.o.v. bijvoorbeeld een mortiergranaat kan dat effect dan groter, verspreider en dus nadeliger zijn. Je zult dus een systeem moeten hebben dat de aanstormende raket ter plekke stopt of zo vroegtijdig dat de restanten binnen een veilige zone neerkomt. Lijkt me een lastige opgave en ik heb nog geen systeem gezien die dit kan.

Vandaar dat het verkleinen van schade door meer bepantsering en bescherming in combinatie met intensieve waarneming (waarnemingsballon?) en patrouillering me voorlopig de betere oplossing lijkt. 
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 11/04/2009 | 18:06 uur
Ruime belangstelling begrafenis omgekomen militair

UDEN - De in Afghanistan omgekomen soldaat der eerste klasse Azdin Chadli is zaterdag onder ruime belangstelling van familie, vrienden en collega's begraven in zijn woonplaats Uden.

Vier goede vrienden en tevens collega's van hem waren voor de ceremonie uit Kamp Holland meegereisd om hem een laatste eer te bewijzen.

Dat heeft Defensie zaterdag bekendgemaakt. Chadli kwam maandag om het leven door een raketinslag op Kamp Holland in de provincie Uruzgan. Daardoor raakten vijf Nederlandse collega's gewond. De meegereisde vrienden gaan volgende week weer terug naar Afghanistan.

Erehaag

Chadli maakte deel uit van de Bravo-compagnie, 42ste Bataljon Limburgse Jagers, 13 gemechaniseerde Brigade in Oirschot. Vijftig militairen van het Bataljon Limburgse Jagers vormden bij de begrafenis een erehaag. De hoogste militair in rang aanwezig was Waarnemend Commandant 13 Gemechaniseerde Brigade Kolonel Harold Jacobs.

Het condoleanceregister voor Chadli op de website van het ministerie van Defensie sloot zaterdag wegens de begrafenis.

© ANP  Uitgegeven: 11 april 2009 17:52
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 11/04/2009 | 18:09 uur
Citaat van: Elzenga op 11/04/2009 | 16:30 uur
Je zult dus een systeem moeten hebben dat de aanstormende raket ter plekke stopt of zo vroegtijdig dat de restanten binnen een veilige zone neerkomt. Lijkt me een lastige opgave en ik heb nog geen systeem gezien die dit kan.

Kom ik weer met mijn Goalkeeper...... ;)
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 11/04/2009 | 18:11 uur
Citaat van: Lex op 11/04/2009 | 18:06 uur
De hoogste militair in rang aanwezig was Waarnemend Commandant 13 Gemechaniseerde Brigade Kolonel Harold Jacobs.

:-X
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
Citaat van: Elzenga op 11/04/2009 | 16:30 uur

Je zou in dit geval dus ook nog meer beschermende middelen kunnen aanbrengen (zandzakken, hesco's) zodat men minder kwetsbaar is op dit soort open stukken of bij ingangen van kantines. Al krijg je nimmer 100% zekerheid.


Zou in dit geval ook nutteloos zijn geweest, gezien de raket niet bij de inslag is ontploft, maar boven de grond. Bovendien is er in de kantine niemand gewond geraken, in de natte fab daarentegen wel. Maar in principe is deze hele topic allemaal achteraf gelul.
Zolang er niks gebeurt hoor je niemand op dit forum over afweergeschut enzenz. Het enige wat je hoort zijn klaagbedes over hoe slecht defensie geld besteed, en dat men zn loonsverhoging niet krijgt.
Stel dat ze extra hadden besteeds aan veiligheid op de nederlandse bases in afghanistan, dan was het ook niet goed geweest. Want dan kwamen de meneertjes statistiek op dit forum weer om de hoek kijken, en zo een investering als geldverspillerij bestempelen omdat er nog nooit iets is gebeurd.. Maar nu is er wat gebeurd en opeens moeten we allemaal afweergeschut gaan aanschaffen blaaablaaablaaaa, dan zijn het opeens wel goede bestedingen en hoor je niemand meer klagen over zn loonsverhoging die niet komt. Slap achterafgeouwehoer.

Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 11/04/2009 | 18:44 uur
Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
Maar in principe is deze hele topic allemaal achteraf gelul.
Dus als het DF aandacht besteedt aan het overlijden van een NL militair is dat gelul?  :'(

Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 11/04/2009 | 18:53 uur
Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
Zolang er niks gebeurt hoor je niemand op dit forum over afweergeschut enzenz. Het enige wat je hoort zijn klaagbedes over hoe slecht defensie geld besteed, en dat men zn loonsverhoging niet krijgt.
Nooit slim om zulke stellige (en in de kern kwetsende) dingen te zeggen over personen hier als je blijkbaar je huiswerk niet goed hebt gedaan..als je hier op het forum een klein onderzoekje had gedaan had je gezien dat die "iemanden" op dit forum daar al stevig over hadden gesproken en dat zij pleitten voor meer beveiliging en betere afweersystemen (nog voor er doden vielen op de basis bij beschietingen)...

http://www.defensieforum.nl/Forum/kamp_holland_bestookt_met_raketten-t15675.0.html

Dus ik houdt het er maar op dat dit een emotionele reactie was...
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Diemaco op 11/04/2009 | 18:56 uur
Citaat van: Lex op 11/04/2009 | 18:44 uur
Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
Maar in principe is deze hele topic allemaal achteraf gelul.
Dus als het DF aandacht besteedt aan het overlijden van een NL militair is dat gelul?  :'(



Als u had opgelet, was het u misschien opgevallen dat de topic al een tijdje is omgeleid naar een heel ander onderwerp dan dat van een overleden millitair. En dat is het gelul waar ik op doel. Alsof u dat niet doorhad. :police:
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 11/04/2009 | 19:29 uur
Natuurlijk is mij dat bekend, Maar je eigen woorden:  .... deze hele topic.....
Als je een verwijzing had gemaakt naar ..... de beveiliging etc ....., dan was het wat anders geweest. ;)
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 11/04/2009 | 20:45 uur
Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
Zolang er niks gebeurt hoor je niemand op dit forum over afweergeschut enzenz.

Je kletst, niet voor het eerst, uit je nek. Er is hier in 2004 al gediscussieerd over het gebruik van de goalkeeper tegen mortieren. Ook toen de Belgen werden beschoten eind vorig is het op het forum ter sprake gekomen. En over beschermende middelen bij de operaties in Uruzgan zijn ook meer dan drie woorden gebezigd. Denk aan de beschermende containers, de Bushmasters, airsupport, etc.

Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
Het enige wat je hoort zijn klaagbedes over hoe slecht defensie geld besteed, en dat men zn loonsverhoging niet krijgt.

Tja, dat jij nu zo idealistisch schijnt te zijn dat je inkomsten je niet interesseren en dat je elke uitgave van defensie goed besteed vindt.

Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
Stel dat ze extra hadden besteeds aan veiligheid op de nederlandse bases in afghanistan, dan was het ook niet goed geweest.

Wat een belachelijke stelling. Onderbouw dat dan maar eens met voorbeelden van soortgelijke gevallen!

Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
Want dan kwamen de meneertjes statistiek op dit forum weer om de hoek kijken

Je vergeet de mevouwtjes op het forum.

Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
en zo een investering als geldverspillerij bestempelen omdat er nog nooit iets is gebeurd..

Volgens mij verwar je de opstelling van diverse forumleden met die van de defensieleiding. Mijn stelling is dat defensie de hand op de knip houdt en zich vaak selectief knijperig opstelt. En als je ziet hoe de eerste periode in Uruzgan de vakbonden (of all people) zich druk moesten gaan maken over de knijperigheid van defensie m.b.t. de persoonlijke veiligheid en dat bv. de Bushmasters op het laatste moment aangeschaft werden. Maar ik daag je uit te citeren waar forumleden het zorg dragen voor persoonlijke veiligheid, in welke graduatie dan ook, als geldverspillerij bestempelen. Want ik vind dat je onzin verkondigt.

Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
Maar nu is er wat gebeurd en opeens moeten we allemaal afweergeschut gaan aanschaffen

Er is al eerder het nodige gebeurd en al vaker zijn daar vraagtekens bij gezet. Daarbij is dit een discussieforum over defensiezaken, dus als er wat gebeurt is dat conform de doelstelling van ons forum een grond voor discussie. En of dat vooraf of acheraf is, maakt verder niet uit.

Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
blaaablaaablaaaa

Altijd leerzaam te kunnen constateren hoe een forumlid de bijdrages van zijn of haar medeforumleden bestempelt.

Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
en hoor je niemand meer klagen over zn loonsverhoging die niet komt.

Volgens mij lees jij niet alle topics; is verder je goed recht natuurlijk, maar roep geen onzin. Het aantal postings over CAO-zaken en aanverwante zaken is niet op 1 hand te tellen; ook na een dodelijk slachtoffer aan Nederlandse zijde.

Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
Slap achterafgeouwehoer.

Stoer hoor, dit taalgebruik (deel 1).

Citaat van: Diemaco op 11/04/2009 | 18:25 uur
achteraf gelul.

Stoer hoor, dit taalgebruik (deel 2).

Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 11/04/2009 | 21:02 uur
Citaat van: ANP op 11/04/2009 | 18:06 uur
Vier goede vrienden en tevens collega's van hem waren voor de ceremonie uit Kamp Holland meegereisd om hem een laatste eer te bewijzen.

MINDEF-site:
Chadli is tijdens de reis van Afghanistan naar Nederland begeleid door vier collega's: de compagniessergeant-majoor, de groepscommandant van zijn eigen eenheid, een adjudant die zeer dicht bij de familie staat en een goede vriend.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 14/04/2009 | 21:07 uur
'Dreiging op Kamp Holland niet veranderd'

DEN HAAG - De dreigingsanalyse van de militaire basis Kamp Holland in het Afghaanse Uruzgan is sinds de raketaanslagen van vorige week niet echt veranderd. Dat zei minister Eimert van Middelkoop (Defensie) dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Er is geen aanleiding voor de commandant om hele nieuwe dingen te doen." Dat zei de minister tegen Kamerleden die daar vragen over hadden naar aanleiding van de raketaanval waarbij een Nederlandse militair omkwam.
Volgens Van Middelkoop zijn er wel nog wat maatregelen denkbaar om de open ruimte op het kamp beter te beschermen. Maar hij wilde daar niet over uitweiden en stelde dat dit de verantwoordelijkheid van de commandant is.
Volgens de minister is er bij het begin van de missie een inschatting gemaakt van de kans dat er raketten op het kamp zouden inslaan. Aan het begin van de missie werd regelmatig op het kamp geschoten. Overigens zonder het te raken. Vorig jaar bleef het een hele tijd rustig aan dit front, maar een maand of twee geleden gebeurde het voor het eerst weer.

Vorige week kwam de 20-jarige soldaat Azdin Chadli om het leven door een raketaanslag op het kamp. Vijf andere Nederlandse en twee Afghaanse militairen raakten gewond. Inmiddels zijn vier gewonden naar Nederland overgebracht. De vijfde kan in Afghanistan blijven.

Telegraaf, di 14 apr 2009, 20:10
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Diemaco op 16/04/2009 | 18:14 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/04/2009 | 01:17 uur
Citaat van: Telegraafsite op 07/04/2009 | 00:18 uur
,,De afgelopen maanden was het rustig in Uruzgan en werd hard gewerkt aan veiligheid en opbouw."

Blablablabla......




En wat weet jij daar van alwetende admeur achter een bureau op een houtvlot?
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: sgt Rob op 16/04/2009 | 23:10 uur
Citaat van: Diemaco op 16/04/2009 | 18:14 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/04/2009 | 01:17 uur
Citaat van: Telegraafsite op 07/04/2009 | 00:18 uur
,,De afgelopen maanden was het rustig in Uruzgan en werd hard gewerkt aan veiligheid en opbouw."

Blablablabla......




En wat weet jij daar van alwetende admeur achter een bureau op een houtvlot?

Hij heeft de juiste contacten die nèt terug "zijn" in NL
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ace1 op 18/04/2009 | 09:25 uur
Wat meer info over de Thales Squire.

http://www.aviationweek.com/aw/blogs/defense/index.jsp?plckController=Blog&plckScript=blogScript&plckElementId=blogDest&plckBlogPage=BlogViewPost&plckPostId=Blog%3A27ec4a53-dcc8-42d0-bd3a-01329aef79a7Post%3A72398595-394b-4965-b817-02140a4094cb
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ace1 op 20/04/2009 | 22:48 uur
Ik heb in de DEFENSE TECHNOLOGY INTERNATIONAL Juni 2008 nog meer info gevonden over het Thales Discus systeem gevonden

http://www.nxtbook.com/nxtbooks/aw/dti0608/index.php?startpage=30&qs=Defense+Technology+Internationaal

De info is op pagina 22 te lezen.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Lex op 24/04/2009 | 20:48 uur
Uruzgan-gewonden nog in ziekenhuis

DEN HAAG - De vier militairen die op 6 april gewond raakten door een raketaanslag op Kamp Holland in Uruzgan, worden nog steeds behandeld in het militair hospitaal in Utrecht. De drie mannen en een vrouw werden vlak na de aanslag overgebracht naar Nederland.

Defensie wil niet ingaan op vragen over de aard van de verwondingen van de slachtoffers. Wel zei een woordvoerster vrijdag dat de vier verschillende verwondingen hebben, maar buiten levensgevaar en stabiel zijn.

Een andere militair die lichtgewond raakte, is al teruggekeerd naar Afghanistan. De soldaat was wel even naar Nederland gekomen om de uitvaart van zijn gesneuvelde collega Azdin Chadli bij te wonen.

Telegraaf, vr 24 apr 2009, 19:53
Titel: Brein achter aanslag Kamp Holland gedood
Bericht door: Lex op 22/06/2009 | 21:19 uur
Het brein achter de aanslag op Kamp Holland in april is gedood. Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag bekendgemaakt.

De Talibanleider die achter de aanslag zou zitten, Mullah Qasin, werd eind mei door Australische troepen in Uruzgan gedood.

Op de vlucht
Nederlandse, Australische en Afghaanse troepen voerden in het gebied een grote operatie uit. Qasin werd opgespoord door de samenwerkende inlichtingendiensten. Hij sloeg op de vlucht en werd neergeschoten door Australische commando's.

Bij de raketaanval in april kwam de Nederlandse soldaat Azdin Chadli om het leven en raakten enkele andere soldaten gewond.


NOS teletekst, 22-06-09   
Titel: Brein achter aanslag Kamp Holland gedood
Bericht door: Elzenga op 22/06/2009 | 21:45 uur
Opgeruimd staat netjes....alleen jammer dat het volgende vuil zich al weer snel ophoopt en blijft ophopen als we geen andere oplossing bedenken...
Titel: Re: Brein achter aanslag Kamp Holland gedood
Bericht door: KapiteinRob op 23/06/2009 | 01:52 uur
Citaat van: Elzenga op 22/06/2009 | 21:45 uur
Opgeruimd staat netjes....

Ik neem aan dat je deze gedachtengang ook van toepassing vindt op moordend tuig in ons eigen land; gewoon neerknallen als ze op de vlucht slaan..... Daarbij maak ik uit het bericht op dat niet bewezen is dat deze Qasin het brein achter onderhavige aanslag is.

Niet voor het eerst (piraten....) concludeer ik dat je er v.w.b. tuig in het buitenland er een denkwijze op nahoudt waarvan ik vermoed dat je dit niet in Nederland voorstaat. Als mijn conclusie in deze niet juist is, hoor ik graag hoe het dan precies wel zit.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: sgt Rob op 23/06/2009 | 11:29 uur
Karst T? Denk je dat we allemaal rouwen om hem? Ik kan me goed vinden in de opmerking van elzenga.
Titel: Re: Brein achter aanslag Kamp Holland gedood
Bericht door: Diemaco op 23/06/2009 | 12:33 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 23/06/2009 | 01:52 uur
Citaat van: Elzenga op 22/06/2009 | 21:45 uur
Opgeruimd staat netjes....

Daarbij maak ik uit het bericht op dat niet bewezen is dat deze Qasin het brein achter onderhavige aanslag is.


Dus ze moeten volledige tekst en uitleg gaan geven op welke manier zij hebben vastgesteld dat Qasin het waarschijnlijk brein is achter die aanslag? Ze hebben hele bestanden van de talibanorganisatie en wie er in zit, ook al zou qasin het niet zijn geweest, dan nog verdient hij een gat tussen zn ogen voor alle andere misdaden.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ros op 23/06/2009 | 12:37 uur
Brein.......lekker belangrijk.  Was het Qasin niet geweest dan was er wel een andere heldere geest geweest die een dergelijke aanval zou hebben gepland.  De Taliban is eindverantwoordelijk en niet Pietje Puk of een of andere kopstuk van de Taliban.
Titel: Re: Brein achter aanslag Kamp Holland gedood
Bericht door: Ros op 23/06/2009 | 12:44 uur
Citaat van: Diemaco op 23/06/2009 | 12:33 uur
Dus ze moeten volledige tekst en uitleg gaan geven op welke manier zij hebben vastgesteld dat Qasin het waarschijnlijk brein is achter die aanslag? Ze hebben hele bestanden van de talibanorganisatie en wie er in zit, ook al zou qasin het niet zijn geweest, dan nog verdient hij een gat tussen zn ogen voor alle andere misdaden.

Misdaden......?. Als de Taliban over reguliere middelen had beschikt en het kamp aan gort had geschoten met een lading Hellfires vanaf een heli was het gewoon aan legitieme actie van de tegenstander geweest ?. Als men de strijd aangaat met een onconventionele tegenstander kan je verwachten dat zij ook onconventionele methoden en systemen zal gebruiken om de 'bezetter' het land uit te kicken.
Titel: Re: Brein achter aanslag Kamp Holland gedood
Bericht door: KapiteinRob op 23/06/2009 | 12:58 uur
Citaat van: Diemaco op 23/06/2009 | 12:33 uur
Ze hebben hele bestanden van de talibanorganisatie en wie er in zit, ook al zou qasin het niet zijn geweest, dan nog verdient hij een gat tussen zn ogen voor alle andere misdaden.

Goh, en ik maar denken dat schuld in ons systeem immer pas bij een rechter vastgesteld wordt. Nee, "hij verdiende het". Het zal best, maar is dat te bepalen aan iemand die 'm voor de loop van zijn geweer krijgt? Ik neem aan dat je deze zienswijze ook in Nederland voorstaat?
Titel: Re: Brein achter aanslag Kamp Holland gedood
Bericht door: Piranha op 23/06/2009 | 16:15 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 23/06/2009 | 12:58 uur
Citaat van: Diemaco op 23/06/2009 | 12:33 uur
Ze hebben hele bestanden van de talibanorganisatie en wie er in zit, ook al zou qasin het niet zijn geweest, dan nog verdient hij een gat tussen zn ogen voor alle andere misdaden.

Goh, en ik maar denken dat schuld in ons systeem immer pas bij een rechter vastgesteld wordt. Nee, "hij verdiende het". Het zal best, maar is dat te bepalen aan iemand die 'm voor de loop van zijn geweer krijgt? Ik neem aan dat je deze zienswijze ook in Nederland voorstaat?

Zoiets - als de redenering van Diemaco - heet dan eigenrichting (http://"http://nl.wikipedia.org/wiki/Eigenrichting"). Het ging hier namelijk niet om acute zelfverdediging, als ik afga op de berichtgeving dat
CitaatQasin werd opgespoord door de samenwerkende inlichtingendiensten. Hij sloeg op de vlucht en werd neergeschoten door Australische commando's.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ros op 23/06/2009 | 17:00 uur
Op de vlucht slaan en dan worden neergeschoten hoeft niet per saldo te betekenen dat men geen gevaar vormt. Vluchten en schieten kan natuurlijk ook.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: sgt Rob op 23/06/2009 | 17:50 uur
In ieder geval zijn we blij dat de aanslagen gestopt zijn





???
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Piranha op 23/06/2009 | 18:14 uur
Op de vlucht slaan én schieten is idd een ander verhaal, maar - afgaand op het bericht! - hier niet aan de orde. Verder deel ik in de vreugde dat er nu - wat deze .... dode betreft geen aanslagen meer te verwachten zijn.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: pewe64 op 23/06/2009 | 22:09 uur
In principe is dit ook aanhoudingsvuur, zeker gezien de gevaarzetting van de verdachte. Alleen is het dan de bedoeling dat je de verdachte aan justitie kan overdragen. ( Wat niet inhoud dat dit een efficiënte oplossing is).

Citaat van: Ros op 23/06/2009 | 17:00 uur
Op de vlucht slaan en dan worden neergeschoten hoeft niet per saldo te betekenen dat men geen gevaar vormt. Vluchten en schieten kan natuurlijk ook.

eigenlijk wel jammer,een dieet van varkensvlees had ik hem wel gegund.
Het enige wat nu nog kan gebeuren is hem begraven in het karkas van een varken. Kan hij niet opstijgen naar het paradijs met die X-aantal maagden, dat gun ik hem niet.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: sgt Rob op 23/06/2009 | 22:20 uur
Citaat van: pewe64 op 23/06/2009 | 22:09 uur

Het enige wat nu nog kan gebeuren is hem begraven in het karkas van een varken. Kan hij niet opstijgen naar het paradijs met die X-aantal maagden, dat gun ik hem niet.


Hier kan ik mij dan weer niet in vinden  >:(
Hoe dan ook: Je kan jezelf niet verlagen tot het niveau van de Irakies, die een dode USMCer door de straten slepen. vanaf het moment dat je iemand neerlegt is het een lijk en dat behandel je zoals het hoort, daar schiet je niet meer op, daar schop je niet tegen maar daar sluit je de ogen van en duw je een blokje of een steen onder de kin.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: pewe64 op 23/06/2009 | 22:26 uur
Zo denk ik er normaal ook over. Mag wel van mezelf zeggen dat ik voor ieder levend wezen respect heb.
Maar voor zo'n laffe lieden heb ik moeite om dit op te brengen.
Iemand die met bommen te werk gaat en jonge islamieten zover krijgt om zichzelf op te blazen, daar kan ik geen respect meer voor opbrengen.

 
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: sgt Rob op 23/06/2009 | 22:38 uur
Citaat van: pewe64 op 23/06/2009 | 22:26 uur
Zo denk ik er normaal ook over. Mag wel van mezelf zeggen dat ik voor ieder levend wezen respect heb.
Maar voor zo'n laffe lieden heb ik moeite om dit op te brengen.
Iemand die met bommen te werk gaat en jonge islamieten zover krijgt om zichzelf op te blazen, daar kan ik geen respect meer voor opbrengen.

 

Ik denk dat je het wel leert...
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: pewe64 op 23/06/2009 | 22:40 uur
Misschien dat ik daar nu te oud voor ben ( en dat ik teveel 'verkeerde' islamieten gezien heb) maar zeg nooit "nooit".
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: sgt Rob op 23/06/2009 | 22:46 uur
Citaat van: pewe64 op 23/06/2009 | 22:40 uur
Misschien dat ik daar nu te oud voor ben ( en dat ik teveel 'verkeerde' islamieten gezien heb) maar zeg nooit "nooit".


Okee, ik had het idee dat je U nog in het voortraject van de uitzendingen zat.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: pewe64 op 23/06/2009 | 23:02 uur
Ik heb de *******hekel aan "U".

CitaatOkee, ik had het idee dat je U nog in het voortraject van de uitzendingen zat.

Mag ik dan eerst bij de KL?
mag ik,mag ik ???????????
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Ros op 23/06/2009 | 23:08 uur
Citaat van: pewe64 op 23/06/2009 | 22:09 uur
eigenlijk wel jammer,een dieet van varkensvlees had ik hem wel gegund.
Het enige wat nu nog kan gebeuren is hem begraven in het karkas van een varken. Kan hij niet opstijgen naar het paradijs met die X-aantal maagden, dat gun ik hem niet.

Heeee........."Geert".......jij ook al hier
Titel: Re: Brein achter aanslag Kamp Holland gedood
Bericht door: Elzenga op 23/06/2009 | 23:31 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 23/06/2009 | 01:52 uur
Ik neem aan dat je deze gedachtengang ook van toepassing vindt op moordend tuig in ons eigen land; gewoon neerknallen als ze op de vlucht slaan..... Daarbij maak ik uit het bericht op dat niet bewezen is dat deze Qasin het brein achter onderhavige aanslag is.
Bij mijn weten is er in Afghanistan sprake van een oorlog en hier in Nederland niet. Zou er een mogelijkheid zijn geweest dit heerschap op te pakken en te berechten dan had dat mijn voorkeur genoten. Maar dat is meestal niet zo eenvoudig in oorlogsomstandigheden. Dat dit heerschap al reeds een flink strafblad had als je hem even ziet als een zich ernstig misdragende Afghaanse staatsburger, welke in Afghanistan op zijn minst de doodstraf zou opleveren, lijkt me een harde uitspraak mijnerzijds ook gerechtvaardigd. Ik vind trouwens dat moordenaars die 100% bewezen schuldig zijn in een aantal gevallen wel degelijk de doodstraf verdienen. Ik ben daar dan ook niet principieel tegen. 
CitaatNiet voor het eerst (piraten....) concludeer ik dat je er v.w.b. tuig in het buitenland er een denkwijze op nahoudt waarvan ik vermoed dat je dit niet in Nederland voorstaat. Als mijn conclusie in deze niet juist is, hoor ik graag hoe het dan precies wel zit.
Bij mijn weten heb ik nergens gepleit voor het elimineren van Somalische piraten. Ik heb steeds gepleit voor het uitschakelen van hun middelen. En het opsluiten van piraten op desnoods oude booreilanden voor de kust of (in een later door mij voorgestelde variant) in een te bouwen gevangenis op het, als het aan mij ligt, door de VN ingenomen Hafun schiereiland.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 23/06/2009 | 23:35 uur
Citaat van: Sgt Rob op 23/06/2009 | 17:50 uur
In ieder geval zijn we blij dat de aanslagen gestopt zijn
voor waarschijnlijk enkele weken...zijn opvolger zal inmiddels al wel zijn gearriveerd of zijn benoemd. Met een nieuwe reden tot wraak.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: Elzenga op 23/06/2009 | 23:38 uur
Citaat van: pewe64 op 23/06/2009 | 22:26 uur
Zo denk ik er normaal ook over. Mag wel van mezelf zeggen dat ik voor ieder levend wezen respect heb.
Maar voor zo'n laffe lieden heb ik moeite om dit op te brengen.
Iemand die met bommen te werk gaat en jonge islamieten zover krijgt om zichzelf op te blazen, daar kan ik geen respect meer voor opbrengen.
Tja...en zo zullen vele Talibs en teveel Afghanen dat ook zien ten aanzien van Westerse militairen die met een druk op een knop van tig kilometer afstand op tig kilometer hoogte een bloedbad aanrichten onder helaas niet altijd alleen talibs... Het is dus maar hoe je het bekijkt en aan welke kant je staat. Propaganda, wraak, haat en demonisering doen dan de rest. 
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: pewe64 op 25/06/2009 | 08:53 uur
Maar het feit blijft dat respect van 2 kanten moet komen.
Maar dat is off-topic.
In ieder geval, sterkte voor die jongen.
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: sgt Rob op 25/06/2009 | 13:24 uur
Citaat van: Elzenga op 23/06/2009 | 23:35 uur
Citaat van: Sgt Rob op 23/06/2009 | 17:50 uur
In ieder geval zijn we blij dat de aanslagen gestopt zijn
voor waarschijnlijk enkele weken...zijn opvolger zal inmiddels al wel zijn gearriveerd of zijn benoemd. Met een nieuwe reden tot wraak.
't was sarcastisch... ze gaan gewoon hun gang
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: KapiteinRob op 25/06/2009 | 13:27 uur
Citaat van: pewe64 op 25/06/2009 | 08:53 uur
Maar het feit blijft dat respect van 2 kanten moet komen.

???
Titel: Re: Raket op Kamp Holland: één dode, vijf gewonden
Bericht door: hdevreij op 30/06/2009 | 07:58 uur
Citaat van: Elzenga op 23/06/2009 | 23:35 uur
Citaat van: Sgt Rob op 23/06/2009 | 17:50 uur
In ieder geval zijn we blij dat de aanslagen gestopt zijn
voor waarschijnlijk enkele weken...zijn opvolger zal inmiddels al wel zijn gearriveerd of zijn benoemd. Met een nieuwe reden tot wraak.

De Wereldomroep (om precies te zijn mijn collega Bette Dam) heeft in mei en juni onderzoek gedaan naar de raketaanvallen van januari t/m april. Zoals gebruikelijk in Uruzgan bleek de zaak toch iets ingewikkelder te liggen dan het standaard-antwoord: 'Oh, dat waren de Taliban en met het liquideren van mullah Qasim is dat probeem voorbij.' Overigens is de kans klein dat er opnieuw raketten vanuit hetzelde gebied zullen worden afgevuurd: na de operatie Mani Ghar (II) is er nu een permanente aanwezigheid van het Afghaanse leger/politie/ISAF in het gebied, dat overigens slechts 10x4 kilometer groot is.

'Rakettenman' is dood, gevaar aanslag blijft
Het klonk als een opluchting: het brein achter de raketaanslagen op Kamp Holland in Uruzgan, Afghanistan, waarbij begin april één Nederlandse soldaat sneuvelde is zelf omgekomen. Het ministerie van Defensie bevestigde dat deze week. Maar is de kans op aanslagen dan ook geslonken? Bronnen in Uruzgan waarschuwen voor te groot optimisme.

door Bette Dam

Hij was ontzettend fanatiek. Het bestuur van Uruzgan kreeg regelmatig rapporten binnen dat Mullah Qasim weer een raket had afgevuurd. De jonge man, misschien dertig, vijfendertig jaar, trok regelmatig naar het gebied ten noorden van Tarin Kowt dat niet onder controle van de buitenlandse troepen stond.

Tot grote frustratie van de militairen in Kamp Holland koos Mullah Qasim met zijn strijders steeds dezelfde plek voor het afvuren van de raketten, in de buurt van het dorpje Sayyed Dan*. Hoewel de militairen dit zagen, werd sinds december 'wel acht keer' een reeks raketten afgeschoten, zeggen bewoners uit Tarin Kowt die de projectielen over zagen vliegen. Keer op keer waren de Afghaanse aanvallers het grote Kamp Holland, voorzien van geavanceerde apparatuur, te slim af.

Jacht geopend

Begin april raakte een raket de Nederlandse soldaat Azdin Chadli en hij kwam daarbij om. Het aanpakken van dit gebied werd in alle haast prioriteit en de jacht op de daders werd geopend. Mullah Qasim wordt eind mei 'op de vlucht' gedood door de Australiërs. Niemand in het stadje lijkt er te rouwen om de dood van 'de rakettenman'.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fblogs.rnw.nl%2Fvredeenveiligheid%2Ffiles%2F2009%2F06%2F107mm-raket-foto-mindef-australie.jpg&hash=ec0e67d4096f163a03d6375e5ebef7712e74c776)

De commandant van de Battlegroup in Tarin Kowt reageerde deze week stellig. Met de dood van Mullah Qasim is het brein achter de aanslag op de Nederlandse soldaat uitgeschakeld. Maar het ministerie van Defensie moet zich niet te snel rijk rekenen, zeggen verschillende Afghaanse bronnen die zich uitlaten over het netwerk waar Mullah Qasim in opereerde. Dat netwerk ziet er volgens de geïnterviewden machtig en complex uit.

'Taliban-vreter'

Mullah Qasim kreeg het materiaal voor zijn acties vermoedelijk van Mullah Amanullah uit de Baluchi-vallei die bekend staat als een belangrijke Taliban en een grote vijand van de Afghaanse overheid, zeggen twee vooraanstaande leiders uit het gebied. Maar zij halen ook de oud-gouverneur van Uruzgan, Jan Mohammed er bij. Hij wordt gezien als een van de machtigste mannen in het gebied en zijn bijnaam is 'Taliban-vreter'. Toch werkt hij samen met de Taliban, zeggen beide, omdat hij een eigen belang heeft bij instabiliteit. "Hij wil aantonen dat de huidige gouverneur het niet goed doet en hoopt dat Karzai hem opnieuw benoemt."

Jan Mohammed en Amanullah werken moeiteloos samen, lijkt het. "Ze zijn familie", legt een van de bronnen uit. "En daarom steunen ze elkaar." Een belangrijke leider uit het noorden van Tarin Kowt, Nabi Khan, wil zo ver niet gaan. "Mullah Amanullah is een van de leiders van deze opstandelingen, zeker. Maar Jan Mohammed steunt hem niet, denk ik. Dat heb ik ook tegen de Nederlanders gezegd."

Potpourri
De potpourri aan strijders lijkt in ieder geval de omgeving van het dorp Sayyed Dan even met rust te laten. Uit dit gebied van in totaal vier bij tien kilometer dreigt geen gevaar meer. De Australiërs hadden er in april al heftige gevechten waarbij tientallen 'Taliban', zoals ze dat omschrijven, omkwamen. Daarna volgde een Nederlandse operatie waarbij honderden soldaten het gebied introkken. Toen was er nauwelijks verzet meer en inmiddels staat er een politiepost.

Maar dit netwerk van krijgsheren en Taliban lijkt niet aan lokatie gebonden en kan overal opduiken, waarschuwt de bestuurder uit Uruzgan. Mullah Qasim, vertelt hij, kwam niet uit dat gebied. Hij maakte gemakkelijk gebruik van dit no man's land waar al jaren geen overheid meer was. "En zo zijn er nog veel groepjes die dit soort acties uit kunnen halen", zegt de bestuurder. "Er is een grote vis gevangen met Mullah Qasim, maar of de dreiging weg is, vraag ik me af."


(Wereldomroep, 24 juni 2009, http://www.rnw.nl/nl/nederlands/article/rakettenman-dood-gevaar-aanslag-blijft)

* ook gespeld als Sayeddan, Seyyedan, hdv