Defensieforum.nl

Archief => Archief Nieuws & Forum => Topic gestart door: Lex op 04/04/2014 | 19:12 uur

Titel: Grote oefening met ongekende mogelijkheden in Hongarije
Bericht door: Lex op 04/04/2014 | 19:12 uur
Eenheden van de Koninklijke Landmacht kregen de afgelopen weken vrij baan in het Hongaarse Várpalota. Pantserinfanteristen en pantsergenisten bekwaamden zich tijdens Várpalota Challenge in een breed scala aan taken. Hun luchtmobiele en luchtmachtcollega’s zetten de oefening voort.

13 Gemechaniseerde Brigade bracht 1.300 militairen en hun voertuigen op de mat in het uitgestrekte bosgebied. Hier konden ze alle facetten van het militair optreden beoefenen. Dit deden ze met ondersteuning van de Koninklijke Luchtmacht en buitenlandse partners.

'Speelterrein'

Collega’s van 42 Bataljon Limburgse Jagers oefenden 3 weken lang met hun primaire wapenplatform: het CV90-infanteriegevechtsvoertuig. Tijdens de deeloefening Várpalota Hunter trainden ze zichzelf in gemechaniseerd optreden, acties te voet en combinaties hiervan. De West-Hongaarse bossen bieden de pantserinfanteristen een uitdagend speelterrein. Belangrijk, want Várpalota Hunter geldt als de generale repetitie voor hun certificeringsoefening later dit jaar.

Bruggen leggen

De pantsergenie sloeg in de deeloefening Hungarian Engineer bruggen met behulp van de Leguaan, een nieuw brugleggend wielvoertuig. Ook richtten de genisten ontsmettingsstraten in, voor en met Hongaarse collega’s. Zo oefenden zij het voertuigen en mensen ontdoen van schadelijke stoffen.

Destructieve vaardigheden

Várpalota was niet alleen het decor voor constructiewerk. De mineurs van 41 Pantsergeniecompagnie brachten namelijk ook hun destructieve vaardigheden in de praktijk. Met precisieladingen bliezen ze in het oefendorp Ùjdörögd deuren uit de sponningen. Ook ruimden ze obstakels en hindernissen uit de weg.

Luchtmobiele acties

Voor 13 Gemechaniseerde Brigade begint nu de verplaatsing terug naar Nederland, maar 11 Luchtmobiele Brigade begint nu met hun deel van de oefening. Onder de naam Saker Falcon worden ongeveer 1.500 militairen van het 12e en 13e bataljon tot 17 april opgeleid voor hun luchtmobiele taak. Behalve hun zogeheten air assault-optreden oefenen ze ook hun inzet als parachutist.

Luchtmachteenheden

Ze krijgen daarin ondersteuning van een C-130 transportvliegtuig, 5 Apache-gevechtshelikopters en 4 Chinook-transporthelikopters. Ook deze luchtmachteenheden grijpen de gelegenheid aan om hun eigen oefening te draaien. Daarmee sparen ze kosten uit en ‘exporteren’ ze geluid en daarmee overlast uit Nederland.

Tegenstand en hulp

De Hongaren bieden de Nederlandse luchtmobiele eenheden tegenstand in hun offensieve acties. Daarentegen helpen Amerikanen de Nederlanders met een vloot van 10 Blackhawk-transporthelikopters en 4 Apaches. De Duitsers verzorgen de paradrops met een C-160 Transall-transportvliegtuig.

Grote oefenmogelijkheden

Voor grote oefeningen gaan Nederlandse eenheden al jaren naar locaties elders in de wereld. Die bieden namelijk ruimere oefengelegenheden. De gebieden in Nederland zijn doorgaans te klein om noodzakelijke grootschalige trainingen te draaien. Ook is de variatie in terrein en klimaat een gewenste afwisseling voor de Nederlandse militairen.

Mindef, 04-04-2014 | 15:39