Defensieforum.nl

Archief => Archief Nieuws & Forum => Topic gestart door: Ace1 op 28/09/2014 | 13:41 uur

Titel: Thales-topman voorspelt 'nucleair decennium'
Bericht door: Ace1 op 28/09/2014 | 13:41 uur
De directeur van het defensie- en elektronicabedrijf ThalesNederland maakt zich grote zorgen over de veiligheid in Europa.
Europa is zich onvoldoende bewust van de veiligheidsrisico's enmoet de krachten bundelen. Dat zegt Gerben Edelijn, topman van het
defensie- en elektronicabedrijf Thales Nederland morgen in FDWeekend, de zaterdaguitgave van het FD.


'Zijn we wel voldoende voorbereid op asymmetrische oorlogvoering, waarbij deaanvaller de tegenstander ontwijkt op zijn sterke punten en de zwakke kanten probeert uit te buiten? En dan heb ik het niet over jongelui met een lanceerbuis op hun rug die een vliegtuig uit de lucht schieten. Dat was de discussie van de vorige eeuw. We gaan nu het decennium van de ballistische raketten beleven.
Een kernraket kan verschrikkelijke schade aanrichten.'

Volgens Edelijn is dit jaar duidelijk geworden hoe slecht het is gesteld met deEuropese defensiekracht. 'Praat eens met topmilitairen over wat er had moeten gebeuren bij de annexatie van de Krim. De Navo had meteen langs de grenzen spierballen moeten laten zien. Vliegtuigen de lucht in. Awacs-toestellen erheen troepen samenbrengen. Maar we konden het niet, we hadden te weinig.'

De Thales-topman bepleit verregaande Europese samenwerking om het tij te keren, maar ziet het somber in: 'Het doet blijkbaar nog onvoldoende pijn. Ook al staan de randen van Europa in brand'.

De grote landen houden samenwerking tot nu toe tegen omdat ze vasthouden aan een eigen defensie. Maar door de complexiteit van wapensystemen is dat beleid te duur en op termijn onhoudbaar, denkt Edelijn.

Defensiedeskundigen waarschuwen steeds luider voor de gevolgen van de verwaarlozing van de Europese Defensie. Ook Rini Goos, de tweede man bij EDA (European Defence Agency) sluit zich in dat koor aan en hekelt eveneens Europese ‘grootmachten’ vanwege het feit dat ze samenwerking frustreren. Anderen wijzen er juist op dat alle Europese landen bij elkaar nog steeds drie keer zoveel uitgeven aan Defensie dan Rusland.

http://fd.nl/economie-politiek/606158-1409/thales-topman-voorspelt-nucleair-decennium?visited=true