Defensieforum.nl

Archief => Archief Nieuws & Forum => Topic gestart door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/09/2014 | 15:37 uur

Titel: Defensie opent Nationaal Training Centrum voor oefenen van bijzondere incidenten
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/09/2014 | 15:37 uur
Defensie opent Nationaal Training Centrum in Vught voor oefenen van bijzondere incidenten

dinsdag 30 september 2014

VUGHT - Op het terrein van de Van Brederode Kazerne in Vught heeft Defensie het Nationaal Training Centrum ingericht. Militairen maar ook politie-, brandweer- en ambulancepersoneel kunnen daar samen oefenen in situaties die te maken hebben met chemische, biologische, radiologische of nuclaire incidenten.

Op het terrein zijn onder meer een ondergronds metrostation, een postkamer, een vliegtuigcabine en een restaurant nagebouwd. Het centrum heeft 6 miljoen euro gekost en is uniek in Europa.

Aanleiding bouw is bomaanslag Madrid 2004
De directe aanleiding om dit Nationaal Training Centrum te bouwen is volgens de NOS de bomaanslag op een metrostation in Madrid in 2004. Ook de brand bij Chemie-Pack in januari 2011 in Moerdijk en vondst van mosterdgas in Ede oktober vorig jaar zijn gebeurtenissen die ervoor zorgden dat de overheid zich beter wilde voorbereiden op dergelijke incidenten.

Het terrein is ongeveer 150 bij 150 meter groot en heeft wegen, een spoorlijn met wagons, een ingestort pand, waterpartijen, een loods en ook een gebouw met daarin 25 verschillende trainingsruimtes. Deze laatste zijn met decorstukken in een paar uur om te bouwen. Zo wordt een wachtkamer van de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis een garage of een woonkamer, inclusief krant op tafel en plant op de vensterbank.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/217600492/Defensie+opent+Nationaal+Training+Centrum+in+Vught+voor+oefenen+van+bijzondere+incidenten.aspx