Defensieforum.nl

Archief => Archief Nieuws & Forum => Topic gestart door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 01/12/2014 | 06:35 uur

Titel: Plan voor hightech testcentrum voor drones op oude vliegkamp Valkenburg
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 01/12/2014 | 06:35 uur
Plan voor hightech testcentrum voor drones op oude vliegkamp Valkenburg; gaat Soldaat van Oranje plaatsmaken voor soldaat 2.0?

01-12-2014 

DEN HAAG - Komen er weer échte soldaten waar nu alleen de 'Soldaat van Oranje' speelt? Die kans bestaat. Volgens directeur Rob de Wijk van The Hague Security Delta (HSD) zijn er plannen voor een hightech testcentrum voor drones, op het vroegere marinevliegkamp Valkenburg. Woensdag besluiten betrokken organisaties of er voldoende draagvlak is om het plan uit te werken.

In The Hague Security Delta (HSD) werken meerdere overheden, bedrijven en organisaties samen. Initiatiefnemers zijn ondermeer het onderzoeksbureau TNO, Siemens en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Rob de Wijk is betrokken als directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). 

Volgens De Wijk zou het vestigen van zo’n testcentrum op Valkenburg 2 vliegen in 1 klap slaan: innovatie ten behoeve van de (defensie)industrie en scheppen van werkgelegenheid in Zuid-Holland. 'Het zou toch prachtig zijn om zo’n hightech centrum daar te vestigen?', zegt hij. Ware het niet dat er op het Vliegkamp, waar nu in 1 van de hangars al 4 jaar de musical Soldaat van Oranje wordt opgevoerd, een klein 5.000 huizen staan gepland. 'Maar wie wil er nou in deze tijd zoveel huizen?', zegt De Wijk.

Dronebouwer

Het plan voor het testcentrum lijkt ontsproten aan het brein van Lucas van Oostrum. Zijn bedrijf Aerialtronics aan de Scheveningse haven maakt en ontwikkelt drones. Een maand geleden kwam hij voor het eerst naar buiten met zijn plannen voor een - zoals hij het noemt - ‘Unmanned Valley’, een verwijzing naar Silicon Valley, het walhalla voor hightech bedrijven in de Amerikaanse staat Californië. Valkenburg zou dat kunnen worden voor bedrijven die zich met onbemande systemen bezighouden.

Wegens verblijf in het buitenland was Van Oostrum dit weekend niet bereikbaar voor commentaar. 'De infrastructuur ligt er en het hele vliegveld is eigenlijk volledig klaar', zei hij eerder op BNR-Nieuwsradio. 'Met grote hangars, dus we denken dat we de mogelijkheid hebben om het uit te rollen', vult hij aan. Van Oostrum droomt van tienduizenden banen.

Provincie en Rijk

Inmiddels heeft Van Oostrum voor zijn plan steun gevonden bij de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland, Innovation Quarter. 'Wij zijn enthousiast, meerdere initiatieven komen erin samen,' zegt Rinke Zonneveld, directeur van Innovation Quarter, dat probeert vernieuwende bedrijven en overheden met elkaar in contact te brengen.

Eigenaar van de grond van het voormalig marineterrein is het Rijksvastgoedbedrijf dat valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Volgens een woordvoerder is het testcentrum 1 van de initiatieven om een bedrijf te vestigen op het terrein. Onder voorwaarden is het welkom.

Landingsbanen

De gemeente Katwijk  en het Rijksvastgoedbedrijf werken samen aan het realiseren van een 'aantrekkelijk woon-, werk- en recreatiegebied met 5.000 woningen. In 15 tot 20 jaar zal de wijk geleidelijk aan groeien', aldus de website van het Project Locatie Valkenburg.

Er moet nog blijken of al die 5.000 woningen zullen worden gebouwd. 'Dat hangt ook af van de ontwikkelingen op de woningmarkt', zegt een betrokkene. Tot die tijd kunnen er nog allerlei bedrijven op het terrein voor kortere of langere tijd aan de slag. 'Maar als ze een landingsbaan nodig hebben, hebben ze pech', zegt de woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf. Begin volgend jaar wordt het terrein bouwrijp gemaakt, en het 1rste dat wordt gesloopt zijn de start- en landingsbanen.

http://www.omroepwest.nl/nieuws/01-12-2014/plan-voor-hightech-testcentrum-voor-drones-op-oude-vliegkamp-valkenburg-gaat-solda