Defensieforum.nl

Archief => Archief Nieuws & Forum => Topic gestart door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 26/01/2015 | 11:41 uur

Titel: Oud-Mariniers willen Michiel de Ruyter-demonstranten in het water gooien
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 26/01/2015 | 11:41 uur
Oud-Mariniers willen Michiel de Ruyter-demonstranten in het water gooien

Door: Mick (Philosocles) 26-01-2015

Tijdens de première van de film over Michiel de Ruyer in het Scheepvaartmuseum wil zoals bekend een groep (beroeps)klagers gaan demonstreren. Een aantal voormalige leden van het Korps Mariniers is woedend over dat voornemen en wil de demonstranten in het water gooien.

Leden van de actiegroep Michiel de Rover zijn boos over de film omdat die zou verdoezelen dat De Ruyter 'beschermheer van de Nederlandse slavenhandel' zou zijn. De filmmakers wijzen er echter op dat de zeeheld juist met eigen geld slaven vrijkocht. 

De kwaadheid van de oud-Mariniers is terug te voeren op het feit dat Michiel de Ruyter ook de stichter is van de Koninklijke Marine, zo is te lezen op AT5. Met het verwijderen van werkschuw tuig heeft het korps in de hoofdstad al enige ervaring. Zo veegden mariniers in 1970 een paar honderd hippies bij het monument op de Dam weg, wat overigens tot de nodige beroering leidde.

De Marineleiding zegt een aantal mensen achter de oproep te kennen, en heeft de oudgedienden opgeroepen het hoofd koel te houden. Een woordvoerder wijst erop dat een dergelijke actie niet bij defensie past. "Wij zijn er juist om mensen te beschermen."

http://frontpage.fok.nl/nieuws/686772/1/1/50/oud-mariniers-willen-michiel-de-ruyter-demonstranten-in-het-water-gooien.html