Defensieforum.nl

Overigen => Defensie Nieuws & Media (Internationaal) => Topic gestart door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 20/07/2015 | 06:35 uur

Titel: 'Lockheed neemt maker Black Hawk over'
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 20/07/2015 | 06:35 uur
'Lockheed neemt maker Black Hawk over'

20 juli 2015

Lockheed Martin neemt Sikorsky Aircraft over, fabrikant van onder meer Black Hawk-helikopters. De overname wordt volgens persbureau Reuters maandagochtend lokale tijd aangekondigd. Met de aankoop van de helikopterbouwer is een bedrag van 7,3 miljard euro gemoeid.

Sikorsky was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 7 miljard euro, er werken zo'n 15.000 mensen. De Black Hawk UH-60 is de standaardhelikopter van het Amerikaanse leger. De grootste Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed Martin is in Nederland vooral bekend als de bouwer van de JSF.

Pentagon

Door de overname wordt Lockheed een nog grotere speler op de markt voor militair materieel. Het bedrijf maakt al van alles, variŽrend van satellieten tot marineschepen. De jaarlijkse winst schommelt rond de 40 miljard euro. Daarmee laat Lockheed zijn dichtstbijzijnde concurrenten Boeing en Northrop Grumman ver achter zich.

Sikorsky is nu nog eigendom van United Technologies. Het Pentagon kan de deal nog tegenhouden, als het Amerikaanse ministerie van Defensie vindt dat Lockheed door de overname te veel macht krijgt. De verwachting is dat dat niet gebeurt, maar dat de Amerikaanse overheid wellicht wel om garanties vraagt om te voorkomen dat de wapenfabrikant misbruik kan maken van zijn machtspositie.

Het is de grootste overname van Lockheed Martin in 20 jaar. Dat Sikorsky zou worden verkocht door United Technologies was al langer bekend.

Bron: NOS