Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Nieuwe ontwikkelingen op Defensiegebied / Defensie innovatie competitie 2018
« Laatste bericht door Huzaar1 Gepost op 22/06/2018 | 19:16 uur »
Defensie houdt ook dit jaar weer de Defensie Innovatie Competitie (DIC). Het ministerie vraagt het bedrijfsleven innovatieve producten of ideeŽn te ontwikkelen. Dit jaar moeten die ten gunste zijn voor underground warfare. De winnaar krijgt Ä 200.000 om van het innovatieve idee een demonstratiemodel te maken.

Het ondergrondse domein
De krijgsmacht is actief in 5 domeinen: land, lucht, zee (boven en onder water), cyber en de ruimte. Bij land wordt gedacht aan optreden op het maaiveld, maar 'het ondergrondse' kan daarbij ook van belang zijn, zelfs voor de hele krijgsmacht. Welke innovatie, gerelateerd aan het ondergrondse domein, levert binnen 5 jaar een bijdrage aan het militair optreden? Dat zijn vragen die aan het bedrijfsleven in de competitie worden voorgelegd.

De DIC 2018 start op donderdag 28 juni met een voorlichtingsdag op het Marine Etablissement in Amsterdam. Daar krijgen geÔnteresseerde bedrijven een uitgebreide toelichting. Tot 3 september mogen zij hun innovatieve ideeŽn indienen.

Uit de ingeleverde ideeŽn selecteert Defensie 5 finalisten. Zij lichten op 22 november hun ideeŽn toe voor de jury. Die bestaat uit VIPS van Defensie en daarbuiten.

https://youtu.be/oWuG6QH4528
2
KLu / Wat zijn de eisen aan het gehoor?
« Laatste bericht door ricardob Gepost op 10/06/2018 | 07:53 uur »
Heeft iemand enig idee wat de eisen zijn aan het gehoor?
3
Op https://biflatie.nl/artikelen/media-artikelen/eu-vormt-een-gevaar-voor-het-voortbestaan-van-het-vrije-internet/ " EU vormt een gevaar voor het voortbestaan van het vrije internet" lees ik wel een heel bizar bericht:

Citaat
EU vormt een gevaar voor het voortbestaan van het vrije internet

De EU is voornemens binnenkort heel bizarre copyright wetgevingen te introduceren die het functioneren van internet grondig gaan slopen. Op 20 of 21 juni gaat het Europarlement stemmen over de nieuwe EU brede copyright wetgeving (machtsoverdracht van NL naar EU). Wetende dat o.a. Nederland en de andere lidstaten al akkoord zijn gegaan met deze wetgeving, zal het Europarlement vermoedelijk snel akkoord gaan. Een gevaar voor het voortbestaan van het vrije internet. Waar gaat het over?

Het Upload Filter / Censorship Machines (Artikel 13)

Artikel 13 van de nieuwe EU copyright wetgeving verplicht alle websites waar je informatie kan posten/uploaden om gebruikers te monitoren en uploads te filteren indien er een copyright op de uploads zit. Hiervoor zullen websites een geautomatiseerd filter moet implementeren, de censorship machines. Dat betekent dat je met de EU wetgeving feitelijk helemaal niets meer kan uploaden, omdat de website waar je dat zou doen dan anders een onbetaalbaar risico loopt. Dus ja, Artikel 13 dat heeft nogal wat impact op internet.

Los van de grootste partijen die zo’n filter trouwens alreeds geÔmplementeerd hebben (Youtube, Facebook) wordt hiermee wel het functioneren van elke kleine(re) alternatief onmogelijk gemaakt. Geen memes, geen reviews, geen commentaar, geen out takes, geen persiflages meer voor jou. Los van de grootste Silicon Valley bedrijven die upload filters kunnen ontwikkelen/betalen ontstaat er een uploadverbod voor de rest van het internet. Kan jij het risico lopen op rechtszaken en miljoenenclaims van het goed gefinancierde groot mediabedrijf? Er is geen Fair Use meer met deze wetgeving.

De Link Tax – Geen link-licenties? Dan een linkverbod! (Artikel 11)

Artikel 11 in de nieuwe EU copyright wetgeving geeft nieuwsorganisatie extra copyright rechten bovenop de normale copyright rechten. Deze copyright maakt het nagenoeg onmogelijk te linken naar berichten van nieuwsorganisaties. Dit mag alleen nog indien je een (veelal betaalde) licentie afneemt. En ja, Artikel 11 heeft nogal wat consequenties.

Als je geen betaalde licenties hebt, maakt de Link Tax wetgeving het onmogelijk om naar andere sites, videos of berichten te linken. Omdat het veelal onmogelijk is voor websites om bij elke geplaatste link vooraf eerst een passende licentie af te sluiten, komt dit neer op… een linkverbod.

Citaat
The EU copyright reform package, which has as its objective to modernise EU copyright rules: Under Article 11 of the proposal, press publishers are given the exclusive right of reproduction and making available to the public for the digital use of their press publications. This controversial new right has been referred to variously as an ‘ancillary copyright’, a ‘link tax’ or a ‘Google tax’.

En omdat citeren ook niet is toegestaan zonder licenties, creŽert de EU hier ook een citeerverbod. De EU implementeert een citeer- en linkverbod voor alle behalve de grootste partijen die geld en mankracht hebben om met alle (nieuws)sites link-licenties af te sluiten. Voor kleinere partijen wordt het in de EU feitelijk onmogelijk om te linken naar andere sites en berichten. Kritiek op reguliere media berichtgeving zonder links en citaten wordt hierdoor uiteraard onmogelijk. Deze blog (en vele vergelijkbare) kunnen de deuren sluiten.

Op https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52016PC0593&from=NL "RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt" meer over dit onderwerp.

Als dit echt zo mocht wezen, dan mogen wij hier op defensieforum straks ook geen links meer plaatsen naar kranten en nieuwssites als het om defensienieuws gaat.
4
Belgian Defence‏Geverifieerd account @BelgiumDefence ∑ 1 u1 uur geleden 

De Ministerraad van 25 mei heeft haar goedkeuring gegeven voor de vervanging van de twee multipurpose fregatten van de Belgische Marinecomponent @TheBelgianNavy. De twee nieuwe multipurpose fregatten zullen zowel in nationaal als internationaal #NAVO & #EU verband ingezet worden5
KL / Landmachtuniformen naar politie
« Laatste bericht door Andros Wald Gepost op 21/05/2018 | 13:59 uur »
De landmacht vervangt de huidige gevechtskleding en persoonlijke uitrusting. Wat vinden jullie ervan, als de oude gevechtsuniformen en persoonlijke uitrusting van de landmacht zouden worden gebruikt door de Nederlandse politie?

Dat bespaart veel geld voor nieuwe politieuniformen. En die militaire kleding en uitrusting is functioneel, en beschermt tegen extreme weersomstandigheden. Het militaire gevechtstenue geeft camouflage bij een schietpartij met terroristen of een misdaadbende, slijt niet snel, en het valt niet op, als het vuil wordt of een beetje versleten of beschadigd raakt.

Ook wordt dit militaire uniform minder warm bij heet weer, dan het huidige zwarte politieuniform met gele strepen, doordat de kleur lichter is.

Militaire gevechtskleding maakt mogelijk meer indruk op gewelddadige personen, dan de huidige politieuniformen. Dat kan die personen mogelijk wat afschrikken om geweld te gebruiken tegen de politie.

Bovendien vinden criminele jongeren gevechtskleding wellicht mooi, omdat ze die zien in computer-games en actiefilms.

Er kunnen snel afneembare gele banden worden bevestigd op de militaire kleding en helmen, met klittenband. Daarmee is duidelijk, dat het om politie gaat. Ook kunnen er politie-badges op de mouwen worden genaaid.

De helmen kunnen in de politieauto's blijven, voor speciale gevaarlijke situaties.

Deze militaire uniformen en persoonlijke uitrusting kan eventueel ook  (of uitsluitend) worden gebruikt door de Mobiele Eenheid, arrestatieteams, BOA's en treinpersoneel.

Mijn voorstellen kunnen eerst worden uitgeprobeerd in kortdurende, gevarieerde wetenschappelijke proefprojecten. Daarna kunnen er conclusies worden getrokken over de gewenste en ongewenste effecten van deze plannen.
6
KL / VERPLAATST: Nadelen van VW Amarok en Toyota Hilux pickup-truck
« Laatste bericht door Lex Gepost op 20/05/2018 | 14:42 uur »
7
Geef uw mening! / Nadelen van VW Amarok en Toyota Hilux pickup-truck
« Laatste bericht door Andros Wald Gepost op 20/05/2018 | 13:47 uur »
De landmacht heeft vele honderden terreinauto's gekocht, van het type VW Amarok pickup-truck. Die voertuigen kunnen o.a. worden ingezet voor personenvervoer en transport in vredestijd, ook bij rampenhulp.

Die 4WD terreinvoertuigen kunnen tijdens een ramp desnoods ook door wegbermen, weilanden en bossen rijden, als de wegen geblokkeerd zijn door files. En ze kunnen tijdelijk een warm onderdak bieden aan onderkoelde slachtoffers bij rampen, als het regent of vriest.

Zulke lichte militaire voertuigen kunnen volgens mij het best een binnenruimte hebben, die in de lengte doorloopt. Dan kunnen ze ook achterin gebruikt worden voor personenvervoer, en als nood-ambulance voor soldaten en rampenslachtoffers, en om desnoods in te slapen. De huidige Amarok pickup-trucks van de landmacht hebben die mogelijkheid helaas niet.

Als er veel mensen in de Amarok moeten zitten in een noodsituatie, ook in de achterbak, dan kunnen ze niet allemaal met elkaar overleggen, en elkaar warm houden als het vriest, door het tussenschot halverwege de lengte.

En mensen kunnen in de achterbak van de Amarok minder goed beschermd worden tegen rook en giftige gassen, dampen en stof. Ook kunnen er niet goed gewonde soldaten worden vervoerd met de Amarok, door het tussenschot achter de personencabine.

Om die redenen lijkt mij de Amarok geen goede keuze voor de landmacht. Dezelfde problemen spelen bij de Toyota Hilux pickup-truck van de Marechaussee.

Desnoods kan er een extra deur gemaakt worden in het tussenschot, als noodoplossing. Misschien zijn die deuren zelfs verkrijgbaar in het buitenland, of kunnen ze door de fabrikanten op bestelling gemaakt worden.

Veel andere terreinauto's kunnen wťl gebruikt worden als geÔmproviseerde ambulance, zoals bepaalde modellen van Land Rover, Jeep, Toyota, Mercedes, enz. Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Voordelen van pickup-trucks:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pickup_truck

Google zoekactie over de voor- en nadelen van pickup-trucks:
"pickup truck" pros cons

https://www.google.com/search?q=%22pickup+truck%22+pros+cons&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b
8
Nieuwe ontwikkelingen op Defensiegebied / Oorlog van de toekomst
« Laatste bericht door jurrien visser (JuVi op Twitter) Gepost op 20/05/2018 | 10:14 uur »
Oorlog van de toekomst

Tekst: Olof van Joolen en Niels Rigter / 19 mei 2018

In de oorlog van de toekomst geven niet tanks, mortieren of aantallen soldaten de doorslag. Big data, robotlegers en laserwapens doen dat. In deze slag is het niet langer vanzelfsprekend dat Nederland als westerse strijdmacht technologisch voorop loopt. Onze defensiewetenschappers doen hun best het slimme overwicht te houden.

Vuistgrote helikopterbommetjes die niet alleen zelfsturend door de lucht vliegen, maar ook hun doelwit zelf uitkiezen. Losgelaten in zwermen van duizenden kunnen zulke dodelijke microdrones eenvoudig treinen, gebouwen of grotten binnendringen om met extreme precisie opstandelingen of terroristen te doden.

Ze ontwijken met gemak menselijke afweer, of het nou schilden of kogels zijn. Met een investering van slechts 25 miljoen euro koop je een drone-zwerm die groot genoeg is om de helft van een miljoenenstad te doden.

Het nachtmerriescenario dat Berkeley-professor Stuart Russel schetst is er eentje om van te slikken. Helemaal omdat volgens Nederlandse deskundigen de technieken voor dit soort robotlegers zich in snel tempo ontwikkelen tot de status van praktisch bruikbaar. De boodschap van Russel is: we zetten onze vrijheid en veiligheid op het spel als we toestaan dat dit soort zelflerende machines op eigen initiatief doden. Als we de ontwikkeling in goede banen willen leiden, moeten we nu handelen, zegt hij.

Defensiedeskundige Henk Geveke van onderzoeksinstituut TNO Defensie & Veiligheid zit op dezelfde lijn. Geveke geldt als autoriteit op het gebied van defensietechnologie. De voormalige topambtenaar gaf advies voor de recent verschenen defensienota waarin minister Bijleveld (Defensie) haar plannen voor de nabije toekomst ontvouwde. Vanuit zwaar beveiligde laboratoria in de regio Den Haag probeert TNO de Nederlandse krijgsmacht technisch bij de tijd te houden.

Keuzes

Dat betekent volgens Geveke vooral slim kiezen. Defensie spendeert zoín 0,8 procent van het budget aan innovatie. In Rusland is dat 16 procent. In de Verenigde Staten zijn de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling net zo hoog als de gewone defensiebegroting. Met de 23 miljoen euro die er in onze defensienota extra voor onderzoek en ontwikkeling wordt uitgetrokken, moeten we dus keuzes maken en er zo snel mogelijk bij zijn.

ĄAnders sta je achteraanĒ, weet Geveke. ĄAls je er vroeg bij bent kun je als klein land ook heel goed aan internationale projecten meedoen waardoor onze krijgsmacht straks kan beschikken over de nieuwste technische innovaties. Wie niet mee-ontwikkelt, moet van de plank kopen. Dan krijg je techniek die vijftien jaar oud is.Ē

Defensiewetenschapper Geveke voorziet grofweg vier ontwikkelingen die vergaande gevolgen hebben voor de manier waarop onze krijgsmacht in de toekomst optreedt. Behalve cyberwapens zijn dat: onbemande systemen (zoals de drone-zwermen), lasers, chemische en (synthetisch-) biologische knutselwapens en hypersone raketten.

Duivelsraketten

Om met de raketten te beginnen: behalve de VS, China en India claimt ook Rusland over raketten te beschikken die tien keer sneller gaan dan het geluid. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst waarschuwt ervoor in het onlangs gepresenteerde jaarverslag. ĄAls die raketten daadwerkelijk tegen ons worden ingezet, dan kunnen wij wel inpakken met onze luchtverdedigingĒ, zegt Geveke.

Zelfs Neerlands trots, de verbeterde SMART-L radar van Thales uit Hengelo waar ook de Amerikaanse bondgenoten graag een beroep op doen bij internationale oefeningen, kan zoín raket niet neerhalen. Alleen opmerken. In Europees verband wordt daarom gewerkt aan radars om zulke duivelsraketten wťl te kunnen onderscheppen. TNO bouwt voor dit project in een bunker bij het Haagse Ypenburg aan een proefopstelling voor een laserkanon dat later wordt getest vanaf marinefregat Zr. MS. Evertsen.

Lasers die nu al te koop zijn, kunnen drones verblinden, in de lucht verbranden of zelfs kruisraketten uit de lucht íschietení. Een echte laser werkt overigens niet zoals in de film Star wars met felrode of groene stralen, maar onzichtbaar als een reusachtig brandglas. De enige beperkende factor is nu nog de hoeveelheid energie die nodig is om een voldoende krachtige straal te krijgen. De turbines van een fregat wekken daarvoor genoeg kracht op, maar in pantserwagens wordt dat lastiger.

50 eurocent

De ontwikkelingen zijn daarom vooral gericht op het energie-efficiŽnter maken van de gevechtslasers. De verwachtingen zijn hooggespannen. Ook omdat lasers goedkoop zijn en veel potentieel explosieve ballast aan boord schelen. Een laserschot kost volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie nog geen 50 eurocent terwijl munitieleveranciers voor de goedkoopste granaat duizenden euroís in rekening brengen. Autonome robotsystemen zijn de misschien wel belangrijkste en tegelijkertijd meest controversiŽle ontwikkeling waaraan Defensie werkt. De politiek hikt ertegen aan omdat ze zouden kunnen doden zonder tussenkomst van een menselijk brein. Hoe gevoelig dat ligt, blijkt uit de discussie over de onbemande Reaper vliegtuigen die Nederland heeft gekocht. De Amerikanen gebruiken de toestellen die operators vanuit de VS besturen om terroristen duizenden kilometers verderop uit te schakelen. Bijna alsof het een videospelletje is. Dat concept gaat een meerderheid in de Tweede Kamer al te ver en daarom krijgen Nederlandse Reapers geen raketten. Over de aanschaf van een killerrobot lijkt een debat niet ťťn, maar wel meerdere bruggen te ver. Henk Geveke vindt het desondanks logisch dat er naar autonome systemen wordt gekeken. Al is het maar om te weten wat een vijand tegen je op de been zou kunnen brengen en hoe je ze onder controle kunt houden. Killer-robots borduren volgens hem voort op technieken die al bestaan. Zoals de drones waarmee we in het westen vrolijke filmpjes maken voor ons koophuis op Funda, maar die rebellen en terroristische groeperingen zoals IS op het strijdtoneel inzetten. Of de technieken waarmee Tesla zijn Model S deels zelf laat rijden.

Mijnenjagers

In ons land zullen ízelfdenkendeí gerobotiseerde systemen voor het eerst in actie te zien zijn bij de Koninklijke Marine. De huidige mijnenbestrijdingsvaartuigen zijn ruim over datum. Samen met BelgiŽ is de marine bezig de opvolgers te bestellen. Nu varen mijnenjagers en -vegers een gebied binnen om de levensgevaarlijke projectielen onschadelijk te maken. In de toekomst hoeft dat risico niet meer te worden genomen. Een moederschip zal van buiten deze zone robotschepen op de mijnen afsturen en ze volautomatisch onschadelijk maken. Voor het zover is, moet er volgens Henk Geveke nog wel veel onderzoekswerk worden verricht. ĄTaken die mensen gemakkelijk verrichten, zijn voor een robot echt heel ingewikkeld. Denk aan het uitdraaien van onderdelen van een zeemijn. Ook met het onderscheiden van wat een projectiel is en wat niet, heeft een computer nog serieus moeite. Al die stapjes moet je zetten wil je een systeem succesvol kunnen inzetten.Ē

Hoewel we er lang niet slecht voorstaan, dreigt ons land op sommige terreinen zín kennisvoorsprong kwijt te raken. Zo waarschuwt TNO. Bijvoorbeeld op het vlak van biologische en chemische wapens. Het waren volgens Henk Geveke bedreigingen waar de afgelopen jaren steeds minder mensen zich druk over maakten. Juist nu de ontwikkeling ervan zoín enorme vlucht neemt. En de schimmiger tegenstanders waar de krijgsmacht het tegen moet opnemen Ė zoals terroristische groeperingen Ė er met graagte naar lonken.

ĄIn een geÔmproviseerd laboratorium kun je een synthetisch ebolavirus namaken. Het is amper nog een kunst om een drone boven de Kalverstraat te laten vliegen om het uit te strooienĒ, vat Geveke nog een nachtmerriescenario samen. Het onderzoek naar chemische en biologische wapens krijgt pas weer wat aandacht sinds de vermoedelijke chloorgasaanval onlangs in SyriŽ en de poging tot uitschakelen van de Russische dubbelspion Skripal in het Britse Salisbury.

Sommige technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat het leger ze niet eens bij kan houden. In de zin dat generaals niet beseffen dat bepaalde innovaties hun de overhand op het slagveld kunnen geven.

Een mooi voorbeeld hiervan is volgens Henk Geveke het zogeheten Smart Dust: minisensoren die zich als stofdeeltjes door de lucht verspreiden om informatie op te pikken

Het klinkt als perfecte techniek om informatie over tegenstanders en hun posities mee binnen te halen. Data waarvan vriend en vijand inmiddels stellen dat ze op het slagveld het verschil maken tussen winst of verlies. Maar dan moet je wel je manier van optreden veranderen en dat gebeurt volgens de TNO-baas nog te weinig binnen de krijgsmacht. ĄWat dat betreft is Defensie met haar klassieke focus op verdediging van het eigen en bondgenootschappelijk grondgebied nog wat al te veel bezig met de vorige oorlog.Ē

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/plus/artikel/oorlog-van-de-toekomst?items_per_page=20
9
Van alles en nog wat! / Grensbewaking nieuwe stijl ..........
« Laatste bericht door Ros Gepost op 14/05/2018 | 23:27 uur »
Tientallen doden en honderden gewonden bij Palestijnse protesten Gazastrook
 
Bij de protesten bij de Gazastrook zijn maandag 52 doden en honderden gewonden gevallen. Het IsraŽlische leger heeft het vuur geopend op de Palestijnen die zich in groten getale hebben verzameld bij het grenshek.
Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn er 2.410 gewonden gevallen. Hulpverleners in de Gazastrook spreken van ruim 1.200 gewonden.

Het leger, dat claimt dat er meer dan 35.000 Palestijnen bij het grenshek staan, opende het vuur nadat de protesten op verschillende locaties van start gingen.

De protesten zijn al enkele weken gaande, maar hebben maandag een hoogtepunt bereikt. Het is zeventig jaar geleden dat de onafhankelijkheid van IsraŽl werd uitgeroepen, dat door de Palestijnen wordt gezien als een catastrofe.

Maandagmiddag werd de Amerikaanse ambassade geopend in Jeruzalem. Dat gebeurde met een ceremonie waarop Jared Kushner, schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, namens de Verenigde Staten sprak. Namens IsraŽl hield premier Benjamin Netanyahu een toespraak. Hij sprak van een "prachtige dag", die herinnerd zal worden als "historisch".

Jeruzalem werd eerder door de Amerikaanse president Donald Trump erkend als hoofdstad van IsraŽl. Dit leidde op het moment van de bekendmaking in december tot veel woede bij de Palestijnen.

Ivanka Trump, de dochter van de president, is samen met haar echtgenoot Jared Kushner in IsraŽl aanwezig voor de opening van de ambassade. De Amerikaanse delegatie arriveerde zondag in het land en heeft al een receptie met premier Benjamin Netanyahu bijgewoond.

Terugkeer
De Palestijnen zijn eind maart begonnen met de protestacties. Ze zijn bijeengebracht door onder meer Hamas. De protesten worden ook wel de 'Mars van de Terugkeer' genoemd, omdat ze willen wonen in wat nu IsraŽl is.

De regering van Netanyahu ziet de Palestijnen die het hek willen forceren echter als terroristen. Er is in de afgelopen periode dan ook hard opgetreden.

Gewelddadig
De protesten verliepen de afgelopen weken gewelddadig. Sommige demonstranten gooien met molotovcocktails en stenen en steken autobanden in de brand. Er waren voor maandag al meer dan veertig doden gevallen aan de kant van de Palestijnen sinds de aanvang van de protesten. Of er slachtoffers aan de kant van IsraŽl zijn gevallen, is niet bekend.

www.nu.nl

10
KL / Ik vroeg me af hoe het traject van herintreder eruit ziet?
« Laatste bericht door Ling076 Gepost op 13/05/2018 | 16:57 uur »
Hai,

Kan iemand mij vertellen hoe het traject van een herintreder eruit ziet? En het keurings en aanstellingstraject is dit net zolang als bij een reguliere sollicitatie of duurt dit korter, alvast bedankt voor de antwoorden eventueel ook andere mensen die gaan herintreden hier?

Groet
Pagina's: [1] 2 3 ... 10