Belgische defensie - Algemene nieuwstopic

Gestart door Belgje, 09/09/2014 | 09:54 uur

Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 13/01/2016 | 12:15 uur
Vandeput overweegt aankoop Patriots tegen ballistische raketten

13 januari 2016

http://www.dm.be/s/ax8826e3d/1EQEGz via @demorgen

Kan die beter een jaar of 5 wachten, dan kan hij misschien een aantal overnemen van onze Oosterburen.

Laten ze eerst maar eens een keuze maken voor de aankoop van die 34 toestellen als F-16 vervanging

dudge

Citaat van: Mourning op 13/01/2016 | 12:50 uur
:lol: :lol: :lol:

Nou ja, in het artikel wordt ook aangegeven dat INDIEN deze optie wordt uitgevoerd de Belgische equivalent van de KL dan flinke budgettaire zal gaan krijgen op het investeringsvlak (en we weten allemaal dat die ongetwijfeld dan ook wel weer gevolgd zullen worden door klappen op het personele vlak in die tak van sport...).

Zonder die dingen heeft de landmacht 1/3 meer budget. Het zou een makkelijke keuze moeten zijn.

Mourning

Citaat van: Huzaar1 op 13/01/2016 | 12:24 uur
hoeveel balonnen zitten er nog in zijn zak?

:lol: :lol: :lol:

Nou ja, in het artikel wordt ook aangegeven dat INDIEN deze optie wordt uitgevoerd de Belgische equivalent van de KL dan flinke budgettaire zal gaan krijgen op het investeringsvlak (en we weten allemaal dat die ongetwijfeld dan ook wel weer gevolgd zullen worden door klappen op het personele vlak in die tak van sport...).

"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Huzaar1

hoeveel balonnen zitten er nog in zijn zak?
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Vandeput overweegt aankoop Patriots tegen ballistische raketten

13 januari 2016

http://www.dm.be/s/ax8826e3d/1EQEGz via @demorgen

Belgje

Citaat van: Huzaar1 op 11/01/2016 | 21:48 uur
Waarom dat stuk van 350 manschappen onderstreept?

Eerste inzet in het nieuwe tactisch concept.

dudge

Het word nog eens wat daar in Mali.

Huzaar1

Waarom dat stuk van 350 manschappen onderstreept?
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Belgje

70 Belgische militairen vertrekken naar Mali

Vrijdag vertrekt een detachement van het 12de Bataljon Linie Prins Leopold - 13 Linie uit Spa naar Mali. De ongeveer 70 militairen zullen er ingezet worden in het kader van EUTM Mali, de Europese missie die zorgt voor de opleiding van Malinese militairen.
In het opleidingskamp in Koulikoro, meer dan honderd kilometer ten noorden van hoofdstad Bamako, zullen de militairen een zogenaamde force-protectionopdracht uitvoeren. Ze zullen ingezet worden voor een periode van vier maanden.
De Belgische regering besliste al om eind mei de steun aan de EUTM-missie in Mali stop te zetten, maar zal in de loop van 2016 een "tactische groep" van zowat 350 manschappen ontplooien in de Sahel - hoogstwaarschijnlijk eveneens in Mali. De 70 militairen die vrijdag vertrekken, lijken het laatste contingent te vormen dat aan EUTM Mali zal deelnemen.
Intussen blijft het 12de Bataljon Linie Prins Leopold - 13 Linie de federale politie ondersteunen bij het bewaken van gevoelige sites. Daarvoor wordt een 200-tal militairen ingezet.
Tekst: Belga

dudge

Ook in het kader van voorlichting moet ik zeggen, m.i. niet slecht gemaakt.

Elzenga

Citaat van: Thomasen op 04/01/2016 | 22:32 uur
Belgen in Congo:
http://www.een.be/programmas/tags/list/iedereen-beroemd/congo
goed bezig! Nu nog lachen...maar dat kan wel eens minder grappig worden bij serieuze inzet daar in die regio...


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Het leger krijgt echt niet zo veel extra

Prof. dr. Sven Biscop doceert Europees en Belgisch buitenlands en veiligheidsbeleid aan de UGent. Aan het Egmont Instituut doet hij onderzoek over Europese strategie.

24 december 2015

Het lijkt alsof de Kerstman dit jaar veel heeft meegebracht voor Defensie. Maar men mag niet vergeten dat er vorig jaar niet alleen helemaal niets onder de kerstboom lag, maar dat het leger zelfs de kerstversiering moest inleveren.

Daarom zijn de beslissingen die de regering dinsdag heeft genomen zo belangrijk voor de Belgische defensie - van levensbelang zelfs. Indien de in 2014, bij het begin van deze legislatuur, opgelegde besparingen onverkort zouden worden uitgevoerd, zou ons leger al heel snel zijn limieten bereikt hebben. Deze besparingen betekenden immers niet alleen geen nieuwe gevechtsvliegtuigen, maar geen enkele nieuwe investering. Bovenal zouden we het ritme van de buitenlandse operaties, waaraan België de laatste jaren echt wel serieus heeft bijgedragen, niet kunnen volhouden.

Nu geeft dezelfde regering Defensie opnieuw een langetermijnperspectief. Voor wie denkt dat dit nu wel erg veel geld is: eigenlijk krijgt het leger niet echt zo veel extra. Onze defensie-uitgaven zullen tegen 2030 geleidelijk stijgen naar het niveau van voor de besparingen, rond 1,1 procent van het bbp, om met de grote investeringen erbij ten slotte uit te komen rond 1,3 procent. Net zoals het eigenlijk in het regeerakkoord staat, maar initieel niet werd uitgevoerd. België zal hiermee op Europees vlak niet meer dan zijn deel doen; het EU-gemiddelde is overigens 1,5 procent.

Qua getalsterkte, 25.000 militairen en burgers, zal ons leger zelfs een van de kleinere worden. Maar in het licht van de grote pensioneringsgolf die het leger de komende jaren te wachten staat, was dit onvermijdelijk. Zelfs om op 25.000 te blijven zal een indrukwekkende rekruteringsinspanning nodig zijn, omdat men tegelijk de gemiddelde leeftijd wil verlagen. En de mensen die na een bepaalde leeftijd vertrekken, moeten natuurlijk ook worden vervangen.

Uiteraard moeten er nu nog veel beslissingen worden genomen. Vele daarvan liggen politiek erg gevoelig, zoals de keuze van het nieuwe gevechtsvliegtuig en de te sluiten basissen. Het werk is dus nog lang niet af, maar kon zonder deze kaderbeslissing ook niet worden aangevat.

Essentieel is dat het ambitieniveau grotendeels gehandhaafd blijft: in elke component, land, zee en lucht, een betekenisvolle gevechtscapaciteit in stand houden. Met die waaier kan België op een serieus niveau aan een operatie deelnemen in alle mogelijke scenario's waarin het wil deelnemen. Dat geeft deze en alle volgende regeringen maximale politieke speelruimte.

Om deze waaier op een zo kostenefficiënt mogelijke manier te kunnen behouden, zal er volop moeten worden ingezet op doorgedreven samenwerking met andere landen. Onze marine is al erg geïntegreerd met de Nederlandse. De opvolging van de F-16's moet de gelegenheid zijn om ook onze luchtcomponent op een gelijkaardige manier te integreren met een van onze partnerlanden. Ook de landcomponent moet op zoek naar meer internationale samenwerking.

Naast die samenwerking met onze buurlanden, mag ook het Europese niveau niet worden vergeten. België is steeds een van de voorvechters van Europese defensie. De aangekondigde drones en mogelijk een tankervliegtuig, allebei projecten van het Europees Defensieagentschap, geven onze Europese retoriek weer wat meer geloofwaardigheid.

De weg is uitgezet, belangrijk is nu niet te talmen en niet alleen na de verkiezingen van 2019, maar nu al, vanaf de begroting voor 2016, Defensie extra ademruimte te geven. Dat zal nodig zijn, om voldoende te rekruteren, en om onze inzet in het buitenland vol te houden en zelfs op te voeren. De voortdurende maritieme operaties tegen piraten en mensensmokkelaars, het redden van vluchtelingen, de stabilisering van Mali en hopelijk binnenkort van Libië, de strijd tegen IS... durft er iemand beweren dat België zonder defensie kan?

http://www.demorgen.be/opinie/het-leger-krijgt-echt-niet-zo-veel-extra-b0980c9d/

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Witte vloot en reddingshelikopters Defensie moeten concurreren met privé

24 december 2015

De passagiersvliegtuigen van Defensie en de reddingshelikopters moeten de concurrentie aangaan met de privésector. Dat blijkt uit het defensieplan van minister Steven Vandeput (N-VA).

De grote en kleinere passagiersvliegtuigen van Defensie, de zogenaamde witte vloot, staan al langer ter discussie, vooral nadat ze onder de vorige regering werden gebruikt om dure uitstapjes te maken naar de wereldbeker voetbal in Brazilië.

Een behoefte om te reizen in een beschermde, afgeschermde omgeving zal zeker blijven bestaan, bijvoorbeeld voor de verplaatsingen van de koning. Maar nu het leger verder afslankt, groeit de vraag of Defensie daarvoor nog langer permanent een grote Airbus (met een duur leasecontract) moet reserveren en of het nodig is om kleinere passagiersvliegtuigen in eigendom te hebben. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laat onderzoeken of het niet anders kan, bijvoorbeeld via een flexibel leasecontract met de privésector. 'De Nederlandse koning Willem-Alexander reist ook met KLM', klinkt het bij Defensie.

Reddingshelikopters

Hetzelfde geldt voor de reddingshelikopters in Koksijde. België is net begonnen met de vervanging van de stokoude Seakings door gloednieuwe NH-90-helikopters, maar Vandeput wil nagaan of het wel nodig is om zo'n gesofisticeerde en dure legerhelikopter in te zetten voor reddingsopdrachten en of dat ook niet kan met een eenvoudiger toestel.

Een beslissing is er nog lang niet. Vandeput laat business cases ontwikkelen voor de twee dossiers, waarbij de huidige situatie wordt vergeleken met alternatieven waarin de privésector een grotere inbreng krijgt. 'We willen dit zo zakelijk mogelijk aanpakken', klinkt het bij Defensie. 'Het beste dossier moet het halen.'

http://www.standaard.be/cnt/dmf20151224_02036263

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Huzaar1 op 23/12/2015 | 23:43 uur
Geen idee hoe het zitet pensioenen en p zorg bij de Belgen..maar ik begreep dat daar de schoen ( ook ) knelt.
Daarnaast zijn ze nogal heel wat van olan en met de f35 en alle dromen in aantocht is 600 mil op het huidige budget echt een druppel.

Wat als het potje van 9.2 mjd is uitgegeven aan het wensenlijstje? Ik heb nergens gelezen dat  een structurele verhoging een doelstelling is.