Auteur Topic: Het NAVO raketschild  (gelezen 36377 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KapiteinRob

  • Gast
Het NAVO raketschild
« Reactie #423 Gepost op: 19/02/2007 | 19:25 uur »
Een van Ruslands hoogste generaals, Nikolai Solovtsov, heeft maandag Polen en TsjechiŽ gedreigd eventueel doelwit te worden van Russische raketten als zij instemmen met de installatie van een Amerikaans raketschild tegen langeafstandsraketten op hun grondgebied. De Russische president Vladimir Poetin zei dat hij de intenties van de Amerikanen niet vertrouwt en dreigde met vergeldingsacties.

Eerder lieten Polen en TsjechiŽ weten voorstander te zijn van de installatie en dat zij waarschijnlijk met het Amerikaanse verzoek zullen instemmen.

De Tsjechische regering benadrukte maandag dat de installatie van het raketschild niet is gericht tegen Rusland. Volgens het Witte Huis willen de VS met de plaatsing van de componenten van het raketschild in Polen en TsjechiŽ het oosten van de Verenigde Staten en Europa beschermen tegen eventuele agressie van 'schurkenstaten' als Iran. De directeur van het raketafweerprogramma van het Pentagon, Henry Obering, heeft gezegd dat het onmogelijk is dat de schilden de honderden raketten die Rusland tot zijn beschikking heeft, kan uitschakelen. Solovtsov veegde deze rechtvaardiging echter van tafel door te stellen dat de VS in de toekomst het schild zouden kunnen uitbreiden en geavanceerdere versies zouden kunnen installeren.

De Amerikaanse plannen hebben tot woede geleid bij de Russen. Zij zijn van mening dat de plaatsing van de raketschilden tot een nieuwe wapenwedloop tussen de VS en Rusland zou kunnen leiden, omdat de Amerikanen beter beschermd zouden kunnen zijn tegen een eventuele Russische aanval dan andersom het geval is.

====================================================================================================

Bron: www.telegraaf.nl dd. 19-2-2007

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 422 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.