Conflict binnen bond oorlogsslachtoffers

Gestart door Lex, 03/09/2008 | 14:52 uur

Cobra4

Dienstverlening van de BNMO past in mijn ogen prima in een algemene veteranen vereniging. Het kan gewoon 1 van de commissies worden. PR, Oorlog- en Dienstslachtoffers, Activiteiten etc.
Peloton 3 602 Sqn

Lex

DEN BOSCH - Binnen de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) is een conflict ontstaan over het plan van het hoofdbestuur om de bond te laten opgaan in een nieuwe algemene veteranenvereniging. Een meerderheid van de afdelingsvoorzitters is daar tegen, heeft het vertrouwen opgezegd en wil het hoofdbestuur in een ledenvergadering wegsturen.
Woordvoerder en afdelingsvoorzitter in Noord-Brabant Sjef Verhagen heeft dat woensdag gezegd naar aanleiding van een kort geding dat een dag eerder diende. De afdelingsvoorzitters hadden voor komende vrijdag een ledenvergadering uitgeschreven. De rechter in Den Bosch verbood die dinsdag omdat het verzoek ertoe door onvoldoende personen was ondertekend.
Verhagen zegt dat 90 procent van de 6250 leden van de BNMO tegen opheffing van de bond is. De BNMO is in 1945 opgericht en zet zich in voor militair getroffenen. Ze voelen zich een specifieke club met andere belangen dan onbeschadigde veteranen, motiveert de woordvoerder.
Volgens voorzitter Erwin Hermans is de huidige structuur van de BNMO te duur voor de ontmoetingsfunctie die de vereniging voor het dalende en vergrijzende ledenbestand heeft. Bovendien voelen nieuwe missieveteranen zich bij de bond niet thuis, laat hij weten in een verklaring. Hij wil ingrijpende aanpassingen doorvoeren, maar ook zorgen dat de huidige dienstverlening voor oorlogsslachtoffers blijft bestaan.
De afdelingsvoorzitters zullen een nieuw en procedureel juist verzoek voor een algemene ledenvergadering uitschrijven, kondigde Verhagen woensdag aan.

Telegraaf, wo 03 sep 2008, 14:35

Voor nadere info over de BNMO, zie hier .