Auteur Topic: Marine naar ‘Africa Partnership Station’  (gelezen 21385 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hdevreij

  • Gast
Marine naar ‘Africa Partnership Station’
« Reactie #100 Gepost op: 10/09/2009 | 16:19 uur »
Hr.Ms. Johan de Witt vertrekt maandag 14 september naar zee voor deelname aan het ‘Africa Partnership Station’. Voor dit Amerikaanse initiatief vaart het Landing Platform Dock gedurende twee maanden voor de kust van West- en Centraal Afrika, om een bijdrage te leveren aan een stabiele Afrikaanse kustregio. ‘Africa Partnership Station’ (APS) is een concept dat deel uitmaakt van de Amerikaanse wereldwijde strategie voor het maritieme domein in de 21ste eeuw. Een onderdeel van die strategie is streven naar een veilig, stabiel en welvarend West- en Centraal Afrika. APS gaat uit van het achterliggende idee, dat een goed beheer van het maritieme domein een bijdrage levert aan veiligheid en stabiliteit. Dus door het opzetten van visserij-inspecties, de bestrijding van illegale handel in grondstoffen en mensenhandel. Maar ook het opzetten van een goede ‘Search and Rescue’-organisatie, de bescherming van boorplatformen en bestrijding van milieuvervuiling krijgen de aandacht. APS stimuleert hierbij de samenwerking tussen de landen onderling en tussen diverse maritieme autoriteiten en organisaties.

Gedurende de reis opereert Hr.Ms. Johan de Witt in de wateren van Sierra Leone, Liberia, Ghana en rond de Kaap Verdische eilanden. Met deze landen worden activiteiten ontplooid, waaronder hydrografische opnames van havens en gezamenlijke oefeningen. Ook vervoert het schip, op verzoek van diverse non-governmental organizations (NGO), een grote hoeveelheid hulpgoederen naar de Afrikaanse kustlanden. Gedurende de reis krijgen een groot aantal Afrikaanse marinemensen aan boord les van Amerikaanse en Nederlandse collega’s.

Voorafgaand aan de operatie in West-Afrika doorloopt Hr.Ms. Johan de Witt in Cassablanca nog een intensief oefenprogramma met de Marokkaanse marine. In Lissabon wordt het schip getest op haar rol als snel oproepbaar varend NAVO-hoofdkwartier.

(MINDEF, 10 september 2009)

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 99 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.