Onrust in de wereld > Afrika

Spanningen in Noord/Zuid Sudan

(1/58) > >>

VandeWiel:
KHARTOEM -  Vijf jaar na de oorlog tussen het islamitisch en Arabische noorden en het christelijke en animistische zuiden van Sudan dreigt de situatie opnieuw uit de hand te lopen. Politieke spanningen tussen de noordelijke regeringspartij van president Omar al-Bashir en het zuidelijke bevrijdingsfront SPLM zijn opnieuw opgelopen, het geweld neemt toe en er is sprake van chronische armoede.

De internationale gemeenschap moet snel ingrijpen om het vredesakkoord uit 2005 te redden. Daartoe hebben tien internationale hulporganisaties woensdag opgeroepen, waaronder Oxfam Novib, ICCO en Cordaid. Ze hebben woensdag een rapport over de situatie naar buiten gebracht, getiteld 'Red de Vrede in Zuid-Sudan'. Afgelopen jaar kostte het geweld aan 2500 mensen het leven. Nog eens 350.000 personen sloegen op de vlucht.

De hulporganisaties roepen de internationale gemeenschap op te bemiddelen tussen beide kampen. Ook zouden ze graag zien dat de VN-vredesmacht UNMIS burgers beter beschermt. Verder waarschuwen de organisaties voor het gebrek aan ontwikkeling in het straatarme Zuid-Sudan.

Het noorden heeft Sudan gedomineerd. Het was al sinds 1955 bijna continu in strijd verwikkeld met het zuiden. Miljoenen mensen verloren door de strijd of de gevolgen van de oorlog het leven. Pas in 2005 sloten noord en zuid een vredesakkoord dat onder meer bepaalt dat het zuiden zich met een referendum zou kunnen afscheiden. Dit referendum vindt volgend jaar plaats, net als de parlementsverkiezingen.
De Nederlandse minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) brengt eind deze maand een bezoek aan het Noord-Afrikaanse land. „Hij dient goed te onderzoeken hoe Nederland de regering in Zuid-Sudan het beste kan helpen”, verklaarde algemeen directeur Oxfam Novib, Farah Karimi.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/5726321/__EMBARGO__E_M_B_A_R_G_O__TOT_DONDERDAG_07_JANUARI_2010__00.01_UUR__.html

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie