Auteur Topic: GBU-39 Small Diameter Bomb I voor KLu?  (gelezen 9286 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lex

  • Algeheel Beheerder
  • ERG FANATIEK
  • ******
  • Berichten: 31429
GBU-39 Small Diameter Bomb I voor KLu?
« Reactie #37 Gepost op: 14/04/2010 | 17:43 uur »
DEN HAAG - Defensie koopt nieuwe bommen voor de F-16-gevechtsvliegtuigen. Daarmee is het mogelijk doelen op grotere afstand dan nu uit te schakelen, waardoor het toestel niet of minder lang door de tegenstander kan worden bestookt.

Door de relatief kleine lading wordt ook het risico op ongewilde nevenschade tot een minimum beperkt. Het gaat om bommen van het type SDB I van Boeing. Met de investering is een bedrag van 30 miljoen euro gemoeid, zo heeft demissionair staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) aan de Tweede Kamer geschreven. Hoeveel bommen hij bestelt, is geheim.

F-16's worden ingezet voor luchtverdediging, verkenningen en voor grondaanvallen. Bij dat laatste is het belangrijk wapens te gebruiken die nauwkeurig zijn en zo min mogelijk onbedoelde nevenschade veroorzaken. De SDB I is een bestaand wapen dat al door de Amerikaanse luchtmacht wordt gebruikt. Defensie verwacht dat de nieuwe bommen in de tweede helft van 2012 echt ingezet kunnen worden.

De aanschaf ervan hoeft volgens De Vries niet te wachten op een besluit over de opvolger van de verouderde F-16, waarover politiek Den Haag al jaren praat.

Telegraaf, wo 14 apr 2010, 17:21

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 36 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.