Spanningen Ivoorkust

Gestart door dudge, 17/12/2010 | 11:56 uur

Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 18/12/2010 | 18:17 uur
Net zoals al die Afghaanse asielzoekers die nu bij bosjes terug gaan naar Afghanistan om hun (voormalige) landgenoten bij te staan......  :P
desnoods met een stukje druk dan...ik vind het te gek voor woorden dat Nederlandse militairen hun leven moeten riskeren (en geven) voor de toekomst van de Afghanen...of in dit geval de Ivorianen...of de Somaliërs...Dat gaan ze toch echt mooi zelf doen. En daar kan Nederland dan bij helpen door opleiding, training, stukje financiering en mogelijke militaire ondersteuning (indirect).

KapiteinRob

Citaat van: Elzenga op 18/12/2010 | 18:03 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 18/12/2010 | 14:21 uur
Valt er daar niets te wederopbouwen?  :P
ruim 1500 asielzoekers uit Ivoorkust in Nederland. Die kunnen we vast helpen en stimuleren om een steentje bij te dragen aan de wederopbouw van hun land.

Net zoals al die Afghaanse asielzoekers die nu bij bosjes terug gaan naar Afghanistan om hun (voormalige) landgenoten bij te staan......  :P

Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 18/12/2010 | 14:21 uur
Valt er daar niets te wederopbouwen?  :P
ruim 1500 asielzoekers uit Ivoorkust in Nederland. Die kunnen we vast helpen en stimuleren om een steentje bij te dragen aan de wederopbouw van hun land.

Lex

Afrikaanse Unie eist direct vertrek Gbagbo

ABIDJAN - Een gezant van de Afrikaanse Unie (AU) heeft de Ivoriaanse leider Laurent Gbagbo een brief overhandigd. In de brief wordt Gbagbo opgeroepen de macht in zijn land op te geven.

Dat hebben functionarissen van de AU zaterdag laten weten. De brief was getekend door de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. Hij is voorzitter van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas).

Gbagbo claimt de overwinning bij de recente presidentsverkiezingen in Ivoorkust. Hij liet zich beëdigen en weigert plaats te maken voor tegenstander Alassane Ouattara. Die is in de ogen van de buitenwereld de rechtmatige president.

Charles Ble Goude, een belangrijke medewerker van Gbagbo, riep de aanhang van de in het nauw gedreven leider zaterdag op zich gereed te maken voor de strijd tegen het kamp van Ouattara.

ANP,
Gepubliceerd op 18 december 10, 13:13

Lex

#6
Gbagbo eist vertrek VN-troepen uit Ivoorkust

ABIDJAN - De Ivoriaanse leider Laurent Gbagbo heeft de Franse militairen en de VN-vredesmacht in Ivoorkust opdracht gegeven het West-Afrikaanse land onmiddellijk te verlaten.

Dat maakte een zegsvrouw van de regering van Gbagbo zaterdag bekend op de televisie.
Gemaskerde mannen in legeruniformen hebben vrijdag een VN-basis in de Ivoriaanse stad Abidjan onder vuur genomen. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties zaterdag gezegd.

Zes mannen volgden bewakers die na een patrouille naar de basis terugkeerden. Toen de aanvallers het vuur openden, schoten de bewakers terug.

Chaos
Het land verkeert in chaos sinds de presidentsverkiezingen van 28 november. Zowel Gbagbo als oppositieleider Alassane Ouattara claimt de overwinning.
De internationale gemeenschap meent dat de stembusgang door Ouattara is gewonnen en roept Gbagbo op zijn verlies te erkennen en op te stappen.

VN-macht
De VN-macht (Unoci) telt ongeveer 10.000 militairen. Zij wordt gesteund door een Franse troepenmacht van 900 militairen.
De zegsvrouw van Gbagbo's regering zei zaterdag dat de VN en de Fransen niet zijn geslaagd in hun missie en dat ze het mandaat voor hun missie niet naleven.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een VN-basis bij Abidjan beschoten. Niemand raakte gewond.

Sarkozy
De Franse president Nicolas Sarkozy riep Gbagbo vrijdag op te vertrekken, anders dreigen er sancties. Frankrijk is de oud-kolonisator van Ivoorkust en belangrijkste handelspartner.
Ook de Verenigde Staten, Verenigde Naties en Europese Unie deden soortgelijke oproepen. Zaterdag voegde de Afrikaanse Unie zich in dit rijtje.
Ondanks de toenemende druk wil Gbagbo van geen wijken weten. ''Hij is voor vijf jaar verkozen en zal pas opstappen in 2015'', zei zijn woordvoerder vrijdag.

Escaleren
Door het besluit om de VN en de Franse troepenmacht uit te zetten, zal het conflict verder escaleren.
Bij botsingen tussen aanhangers van Ouattara en militairen die loyaal zijn aan Gbagbo, kwamen eerder deze week zeker twintig en mogelijk meer dan dertig mensen om het leven.

In 2002 barstte de bom in Ivoorkust. Toen sloegen militairen uit het noorden die klaagden over discriminatie, aan het muiten. Ze werden in het midden van het land tegengehouden door Franse militairen.
Sindsdien is het land in tweeën verdeeld. In 2007 bereikten de strijdende partijen een akkoord en kwam er een overgangsregering. Die zou binnen tien maanden de macht overdragen, maar Gbagbo wist nieuwe verkiezingen steeds te traineren, tot dit najaar.

© ANP
Uitgegeven: 18 december 2010 15:45

KapiteinRob

Valt er daar niets te wederopbouwen?  :P

Elzenga

Citaat van: dudge op 17/12/2010 | 22:59 uur
Ook maar splitsen in een noord- en zuidgedeelte dan maar?
Inderdaad...de koloniale grenzen zijn vaak erg willekeurig getrokken of om juist via een verdeel-en-heers politiek met weinig middelen een kolonie te beheersen en besturen. Helaas zie ik bij dit soort conflicten vaak geen andere oplossing dan landen op te delen...zolang er natuurlijk wel meer is dan slechts de wens van een enkele strijdgroep...er moet wel brede steun zijn binnen de bevolking. Pijnlijke zaken...met de nodige gevaren...maar onder goede begeleiding realiseerbaar. Niet alle opdelingen hoeven immers met geweld gepaard te gaan. Zie Tsjecho-Slowakije.

Lex

Dus het geloof moet de toekomst/het landsbelang uitmaken? :sick:

Lex

Westen verhoogt druk op president Ivoorkust

BRUSSEL/ABIDJAN - De president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, raakt steeds verder geïsoleerd. De buitenwereld heeft de druk op hem vrijdag verder opgevoerd. President Nicolas Sarkozy van Frankrijk, voormalig kolonisator van Ivoorkust en de belangrijkste handelspartner, heeft Gbagbo opgeroepen nog deze week op te stappen. Anders dreigen er sancties.

Gbagbo claimt de overwinning bij de recente presidentsverkiezingen. Hij liet zich beëdigen en weigert plaats te maken voor tegenstander Alassane Ouattara. Die is in de ogen van de buitenwereld de rechtmatige president. Pogingen van Gbagbo om aan te blijven zijn ontoelaatbaar en ,,maken een schijnvertoning van democratie en wetten", aldus VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Ook de Verenigde Staten dreigen met sancties tegen Gbagbo en zijn bondgenoten. Die kunnen er komen ,,als Gbagbo illegaal de macht blijft claimen", verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

De Europese Unie keert zich eveneens tegen Gbagbo. Na overleg in Brussel riepen de lidstaten alle Ivoriaanse leiders op het gezag van Ouattara te erkennen. EU-buitenlandchef Catherine Ashton legde de verantwoordelijkheid voor de politieke crisis bij degenen ,,die een snelle en vreedzame overdracht van de macht aan de gekozen president Alassane Ouattara voorkomen".

Van de landen in Afrika ging Kenia het verst. Premier Raila Odinga riep op tot het afzetten van president Gbagbo, desnoods met militaire middelen. ,,De Afrikaanse Unie moet tanden krijgen", aldus Odinga.

Ondanks de toenemende druk wil Gbagbo van geen wijken weten. ,,Hij is voor vijf jaar verkozen en zal pas opstappen in 2015", zei zijn woordvoerder vrijdag.

De politieke onrust heeft de afgelopen dagen geleid tot geweld op de straten van Ivoorkust. Aanhangers van Ouattara raakten slaags met het regeringsleger, dat trouw is aan Gbagbo. Donderdag vielen daardoor zeker elf en mogelijk dertig doden. Getuigen maakten melding van artillerievuur en explosies.

De Verenigde Naties hebben achthonderd blauwhelmen gestuurd naar het hotel waar Ouattara verblijft. Ook werden extra voorraden water en brandstof gebracht. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr bereidt zich voor op een grote vluchtelingenstroom. Duizenden Ivorianen zijn de grens met buurland Liberia al overgestoken.

Aanhangers van Ouattara hadden aangekondigd vrijdag regeringsgebouwen te zullen bezetten, maar dat protest bleef uit. ,,Misschien is het beter om af te wachten dan op straat te worden vermoord. Er wordt te veel bloed vergoten", zei een woordvoerder van Ouattara. In Abidjan, de grootste stad van het land, lijkt een gespannen rust te heersen.

Ivoorkust is verscheurd tussen het christelijke zuiden en islamitische stammen in het noorden, die achter Ouattara staan. Waarnemers vrezen een nieuwe burgeroorlog in het West-Afrikaanse land. De Afrikaanse Unie probeert dat te voorkomen. De voorzitter van het dagelijks bestuur van het blok, de Gabonees Jean Ping, is vrijdag aangekomen in Ivoorkust. Hij hoopt te kunnen bemiddelen tussen de rivalen Gbagbo en Ouattara.

Telegraaf, vr 17 dec 2010, 22:17

dudge

ICC dreigt met vervolging in Ivoorkust

16 december 2010 12:06
Laatst gewijzigd:   16 december 2010 12:15


PARIJS/DEN HAAG - De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, Luis Moreno Ocampo, heeft donderdag gewaarschuwd dat het hof de verantwoordelijken voor eventueel geweld in Ivoorkust zal vervolgen.
© AFP

''Als ze mensen dood gaan maken, is dat een misdaad en we zullen ze vervolgen'', zei Moreno Ocampo tegen de Franse nieuwszender France 24.

Woensdag kwam de aanklager met een lijst van zes prominente Kenianen, onder wie ministers, die verantwoordelijk zouden zijn geweest voor bloedig geweld na de omstreden verkiezingen van 2007. Hij wil dat de zes zich voor de rechters van het hof komen verantwoorden.


Geweld


''Geweld is een toegangsbewijs voor de gevangenis, niet voor regeringsposten'', waarschuwde Moreno Ocampo, wiens hof zich sinds juli 2002 richt op aangelegenheden in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo, Kenia, Sudan en Uganda.

Volgens sommigen richt de hoofdaanklager zich te veel op Afrika en verwaarloost hij het geweld in andere delen van de wereld.© ANP

http://www.nu.nl/buitenland/2403461/icc-dreigt-met-vervolging-in-ivoorkust.html