Auteur Topic: Leopard, verkoop, gevolgen en vervanging  (gelezen 370833 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thomasen

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 17081
  • Aut viam inveniam, aut faciam
Leopard, verkoop, gevolgen en vervanging
« Reactie #7607 Gepost op: 02/04/2011 | 08:59 uur »
Zoals ik eerder schreef, de Fransen zijn m.i. een voorbeeld, en een Boxer met kanon en moderne electronica zal voor veel tegenstanders voldoende zijn. Ook ben ik het volledig met je eens dat de rol van de tank nog niet is uitgespeeld, en dat de Leopard dus moet blijven. mocht het ding totaal verkocht worden dan moeten er nieuwe aangeschaft worden. Als de varianten ook verkocht zijn dan moet nog wel goed bezien worden of het wel Leo's moeten worden, anders spreekt het voor zich.
Ja de Fransen hebben interessante voertuigen...de AMX-10RC bijvoorbeeld. Maar de Fransen hebben gezien hun koloniale verleden een hele andere behoefte dan Nederland volgens mij....en hoewel superieure waarnemingsmiddelen, munitie als mogelijk een active-kill system dit soort voertuigen enige kans van overleven geven op een gevechtsveld zullen ook oudere tanks al snel een probleem en gevaar gaan vormen...zeker als men er meer tegelijkertijd ontmoet. Dan heb je een groter incasseringsvermogen nodig...die alleen een moderne tank kan bieden. Plus andere voordelen die blijkbaar voor landen als Canada aanleiding waren het afschaffen van tanks heel snel terug te draaien...en ze ook zelfs in Afghanistan in te zetten. Als deze regering...nota bene een rechts/conservatieve regering!!....dat signaal niet bloedserieus neemt is blijkbaar alle realiteitszin volledig zoek. Maar goed, die vrees is hier al vaker geuit.  

De regering kan het signaal wel serieus nemen, maar zoals Hillen eerder stelde, Kamp en vdKnaap hebben zich volledig suf gekaasschaafd op defensie, nu levert verder schaven niks meer op. Het verliezen van de realiteitszin is vooral bij die twee een erg grote factor geweest. Dat wat er nu nog over is kon met het huidige budget al niet geexplioteerd worden. Bataljons worden minder geoefend, slechts 20% van de leo's is inzetbaar en voor de F16 geld een niet veel beter percentage. De beziuniging gaat door, dus verdwijnt de tank, kan bijna niet anders.

Dat betekend dat het zwaarste wapen na de artillerie, een 35mm op de CV-90 is. Daar zit een groot gat tussen. Dit moet opgevuld worden. Ik denk dat dat pas vanaf 2016 gaat gebeuren, als we mazzel hebben. In die zin gaan we denk ik de weg van Belgiƫ achterna.

De meest logische vervanger voor de tank is iets op basis van een platform wat we al hebben. Als we de varianten houden is dat de Leo zelf. Als de varianten ook de deur uit gaan dan is dat iets op basis van de CV90 of Boxer. Op de CV90 is mogelijk, die bestaat immers al.

De Boxer met koepel bestaat nog niet, en ik vraag me af waarom. De meeste moderne AFV hebben wel een koepel(tje) voor het wapen. De Boxer heeft het wapen gewoon los bovenop. De AMX-10RC is een voertuig dat de lichte tank-destroyer, vuurondersteuning en verkenningsrol heeft. Voor de B1 Centauro en Stryker MGS geld hetzelfde. Beide zijn uitgerust met een 105mm kanon. Het moet volgens mij wel mogelijk zijn een koepel met 120mm op de Boxer te plaatsen. Deze zijn dan zeer geschikt voor ook de serieuzere vredesmissies.

Edit:

Dit vindt ik trouwens een mooi plaatje. Ik vraag me namelijk of het hier afgebeelde voertuig nu gas kan geven, of dat het er voor liggende concertina zich om de assen en banden gaat wikkelen wat het voertuig immobiliseert.

« Laatst bewerkt op: 02/04/2011 | 09:15 uur door dudge »
Twitter: @Thom762

"And covenants, without the sword, are but words, and of no strength to secure a man at all" Thomas Hobbes

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 7606 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.