Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

CDA en SGP: 200 miljoen erbij voor Defensie

01-10-2015

CDA en SGP willen dat het budget voor Defensie volgend jaar wordt verhoogd met 200 miljoen euro.

De partijen dienen daartoe donderdagavond een amendement in tijdens de algemene financiële beschouwingen in de Tweede Kamer.

Volgens de Kamerleden Dijkgraaf (SGP) en Knops (CDA) is ,,in deze tijden van internationale spanning" een versterking van defensie ,,noodzakelijk en hard nodig." Knops: ,,Er wordt veel gesproken over versterken van Defensie, maar het kabinet doet te weinig en te laat. Het bezuinigt slechts minder. Dit amendement versterkt defensie echt."

De krijgsmacht kampt volgens het duo met een groot aantal knelpunten. ,,Materieel staat stil, munitie is op, oefeningen kunnen geen doorgang vinden. Het kabinet trekt wel extra geld uit, maar lost deze problemen daarmee niet volledig op."

Met 200 miljoen euro extra kan volgens CDA en SGP ,,meer en sneller geïnvesteerd worden in reserveonderdelen, munitie, onderhoud en in oefeningen om de inzetbaarheid en het voortzettingsvermogen te vergroten."

CDA-leider Buma stelde vorige maand tijdens de algemene politieke beschouwingen al een verhoging van het Defensiebudget voor met 200 miljoen. Het amendement doet volgens beide partijen ook recht aan een in 2014 aangenomen motie van de SGP die het kabinet opriep het de slagkracht van Defensie voor de komende jaren te versterken.

Ook zou het volgens Dijkgraaf een ,,eerste substantiële stap" zijn om te voldoen aan de afspraken die premier Rutte in 2014 heeft gemaakt bij de NAVO-top in Wales om het Defensiebudget binnen tien jaar te verhogen in de richting van de NAVO-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dijkgraaf: ,,Als SGP hebben we woensdag de zorgwekkende berichten van de gewone militairen gehoord. Voor ons betekent dit dat er per direct boter bij de vis moet komen. Deze 200 miljoen is een eerste stap die dringend nodig is."

http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/cda_en_sgp_200_miljoen_erbij_voor_defensie_1_943087

Ros

De FNV heeft het kort geding dat zij hebben aangespannen over het loonakkoord tegen de vakcentrales CNV, Ambtenarencentrum en CMHF en het kabinet verloren.

Dat melden de vakorganisaties donderdag. FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin laat weten dat de FNV in hoger beroep gaat.

De FNV, in ledenaantal groter dan de overige drie vakcentrales, vindt dat er geen open en reëel overleg heeft plaatsgevonden bij het overeenkomen van het loonakkoord, een voorwaarde om de cao's af te sluiten. Kuin vindt dat de rechter met deze uitspraak de spelregels van het overlegsysteem verandert.

Het CNV spreekt dit tegen. "Er is wekenlang door werkgevers en alle vakbonden onderhandeld over het loonakkoord", laat Patrick Fey, voorzitter van CNV Overheid, in een reactie weten. Fey vindt het goed dat de rechter heeft bevestigd dat het loonakkoord geldig is.

De kleinere vakcentrales zijn al begonnen met de onderhandelingen van de zeven grote overheid-cao's voor de 1,1 miljoen ambtenaren waarvan het loonakkoord de basis vormt. Werknemers krijgen er over twee jaar in totaal ruim 5 procent bij en ontvangen een eenmalige uitkering van 500 euro. Ambtenaren zitten al vier jaar op de nullijn.

Pensioen

FNV spande het kort geding aan omdat zij het in juli gesloten loonakkoord van tafel willen. De vakbond is van meet af aan tegen de afgesproken loonstijging voor het overheidspersoneel omdat die volgens de vakcentrale voor een deel wordt betaald met geld dat eigenlijk bestemd was voor de pensioenpot van de ambtenaren.

Door dit geld deels te besteden aan een loonsverhoging, leidt dat tot een aanzienlijke verslechtering van de pensioenen van de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP.

Het ABP spreekt zelf van een versobering van de pensioenregeling als het loonakkoord daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Vooral jongeren zouden er in pensioen op achteruit gaan.

De FNV houdt van 14 tot en met 19 oktober een referendum waarbij alle ABP-deelnemers zich uit kunnen spreken over het akkoord.

www.nu.nl

Ros

Het huidige politieke beleid stuurt af  op een gewisse faillissement van de krijgsmacht. Verzuipen in de eigen schulden en lasten.

Zeewier

De bestelling was al gedaan dus financieel afgedekt. Met tijdelijk lenen en later herdistribueren zal dat wel op zijn pootjes terecht komen.

Punt is; de ambities lopen niet in de pas met de navenante budgetten. De propagandisten voor een sterkere krijgsmacht riepen voor de zomer dat de krijgsmacht diep zit in het rood zit. Van 'vet op de botten' en meer van dat soort termen komt helemaal niks terecht. En toch wijzen alle signalen er op dan we in het Syrisch luchtruim gaan opereren. Deze (politiek) operationele denkers houden geen rekening met de tijd. Zowel met duur van uitzending van militairen niet, als de training, het onderhoud, de voorraad, acquisitie & bestelling van munitie. IS indammen in Syrië vergt nog veel meer van ons. En dus moeten de ambities realistischer. Het missieprofiel en de missieduur moeten realistisch uitvoerbaar zijn. Zo niet, dan komt daar telleurstelling van. Stick to the plan.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 29/09/2015 | 22:23 uur
Dat is algeheel bekend.
Maar het gaat meer om de strekking dat het NL budget uitgeput is; er moeten duidelijke keuzes gemaakt gaan worden in relatie tot de toekomst van de NL Krijgsmacht. De BV-NL verdient dat.
Schuiven met budgetten vanuit de toekomst naar het heden, naar achteren schuiven van investeringen etc, tonen naar mijn mening aan dat het departement richting faillisement gaat, zo niet reeds failliet is.

De spijker op z'n kop... het is tijd om (in alle opzichten) kleur te bekennen... willen we als BV Nederland, een krijgsmacht of slechts op onderdelen een (goede) bijdrage kunnen leveren.

Een design koffiemachine staat leuk maar zonder koffiebonen heb je niets.

Lex

Citaat van: Zeewier op 29/09/2015 | 22:00 uur
Ja, want de Denen hadden bij ons precisiemunitie ingeslagen voor de aanval op Libië.
Dat is algeheel bekend.
Maar het gaat meer om de strekking dat het NL budget uitgeput is; er moeten duidelijke keuzes gemaakt gaan worden in relatie tot de toekomst van de NL Krijgsmacht. De BV-NL verdient dat.
Schuiven met budgetten vanuit de toekomst naar het heden, naar achteren schuiven van investeringen etc, tonen naar mijn mening aan dat het departement richting faillisement gaat, zo niet reeds failliet is.

Zeewier

Citaat van: Lex op 29/09/2015 | 21:16 uur
Uit een ander topic gehaald en naar dit topic overgebracht:

Verwachtbaar?
Ja, want de Denen hadden bij ons precisiemunitie ingeslagen voor de aanval op Libië.

Ros

Citaat van: Lex op 29/09/2015 | 21:16 uur
Uit een ander topic gehaald en naar dit topic overgebracht:

Verwachtbaar?

Boem..boem roepen in plaats van pang-pang ?

Lex

Uit een ander topic gehaald en naar dit topic overgebracht:

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/09/2015 | 19:27 uur
Nederlandse F-16's boven Irak kampen met bommentekort
De Nederlandse F-16's die boven Irak vliegen, hebben praktisch geen bommen meer op voorraad. Nederland smeekt de bondgenoten hightech bommen te mogen lenen, want de fabrikant hanteert een levertijd van twee jaar.
Maar de Verenigde Staten, Noorwegen en België hebben de projectielen zelf nodig. Er loopt nu een verzoek aan Denemarken, schrijft weekblad Elsevier, dat zich beroept op diverse bronnen bij Defensie.

'De voorraad slonk zó snel dat we er nu praktisch doorheen zijn,' aldus een bron. Luitenant-kolonel Sidney Plankman, woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht,  wil niet spreken van een algemeen bommentekort, maar erkent dat 'de voorraad van vooral geavanceerde slimme bommen snel moet worden aangevuld, gezien het tempo waarin wij bommen verbruiken.

Anders komt er een moment waarop wij moeten stoppen.' Wanneer dat moment aanbreekt, wil hij niet zeggen: 'Dat is geclassificeerde informatie.'

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zegt in Elsevier dat met de bondgenoten wordt gesproken om de voorraden van specifieke typen bommen aan te vullen. 'Het tekort is geen financiële kwestie, want op operationele inzet bezuinigen wij niet. Het probleem zijn de lange levertijden van deze wapens.'

In augustus lekte via RTL4 uit dat Defensie zó bezuinigt op munitievoorraden dat oefenende soldaten bij gebrek aan kogels  'pang pang moeten roepen', zoals een vakbondsman het verwoordde.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/9/Nederlandse-F-16s-boven-Irak-zijn-door-bommenvoorraad-heen-2694389W/

Verwachtbaar?

Reinier

Citaat van: Zander op 29/09/2015 | 10:32 uur
Wij, inwoners van Nederland, willen dat wij kunnen blijven zoals we zijn, met al onze kneuterige tradities(Sint en ZWARTE piet) en eigenaardigheden. Door alle externe inbreng van de EU en niet westerse migranten verliezen wij onze (west Europese)identiteit en voelen steeds meer mensen zich niet meer thuis in ons eigen land.

Ik zeg meer burgerinitiatieven als rem op de dominantie van de EU!!!!!
Dit is dus precies waar het omgaat met dat voorstel tot raadplegende referendum van GeenPeil; tegenstem tegen EU, tegen de boze buitenwereld, niet over het associatieverdrag met de Oekraïne.
Als er van alle ondertekenaars 0,01% mij kan vertellen waar het associatieverdrag over gaat en waarom je voor of tegen zou moeten zijn, zou mij dat verbazen.

Ros

Citaat van: Zander op 29/09/2015 | 10:56 uur
Het zou mooi zijn als er een vorm van kiesdrempel aan vast zou zitten waarbij er boven een bepaald aantal stemmen ook echt iets mee gedaan moet worden.

Dan moet de wet worden aangepast....en dit zie ik  de beleidsmakers nog niet zo snel doen. De weg naar een referendum moet zo veel mogelijk hobbels hebben en komt het er toch van moet het geen impact hebben op de machthebbers. Er moeten partijen in de regering komen die zaken echt aan willen pakken zoals de positie van de EU en haar leden. Vanaf de kant ageren, rapporten ophoesten en met keiharde feiten en bewijzen komen werkt niet. Hebben wij nu al weer vaak genoeg gezien waar het bijvoorbeeld Defensie betreft. Als de regering niet wil bewegen kan  je roepen en schreeuwen tot je blauw aanloopt.

Zander

Het zou mooi zijn als er een vorm van kiesdrempel aan vast zou zitten waarbij er boven een bepaald aantal stemmen ook echt iets mee gedaan moet worden.
People are sheep

Ros

Citaat van: Zander op 29/09/2015 | 10:32 uur
Ik zeg meer burgerinitiatieven als rem op de dominantie van de EU!!!!!

Op zich niet verkeerd, jammer dat het zoveel energie kost en dat de politiek dit eenvoudig aan de kant kan schuiven. Ik hoop en zet in op partijen die zich in de aanloop van 2017 sterk gaan/maken voor dit onderwerp. Het onderwerp is actueel in meerdere landen binnen de EU dus het zou te doen moeten zijn....meer verantwoordelijkheid op nationaal niveau en samenwerking binnen EU verband als het nodig is en voordelen met zich mee brengt. De Engelsen zijn ook groot voorstander om de EU in deze richting te hervormen. Het recente probleem met de Grieken en nu het probleem met migranten toont wel duidelijk aan dat de huidige EU niet in staat is om dit fatsoenlijk aan te pakken en op te lossen. Er moet wat gebeuren....

Zander

Dit is er zo een van, een 10 voor het idee, de uitvoering een 4.....

Jan tracht alleen maar aan te tonen dat de EU en Den Haag in haar kielzog zo ondemocratisch zijn als Egypte onder Mubarak.
Dit blijkt alleen al uit de reactie van VVD'er Arend Jan Boekestein over het feit dat een referendum miljoenen gaat kosten. Ik, en naar mijn inzien velen met mij, gooien liever enkele miljoenen weg voor democratie dan miljarden voor hebberige Grieken die al jaren lang werden gewaarschuwd om hun huishoudboekje op orde te krijgen. Kom eens onder de grote mensen kijken wat er leeft Arend!! En neem je vriendjes uit kinderdagverblijf "Het Binnenhof" mee!

Vergeet niet dat Jan en de zijnen hiermee paal en perk stellen aan de ongeremde expansiedrift van de EU. Een van de redenen overigens dat wij nu in de clinch liggen met Vlad. P. uit M. Op de uitbreiding van de EU zit de burger niet te wachten. De EU hoort zich bezig te houden met handel en moet zich niet mengen in nationale aangelegenheden. Wij, inwoners van Nederland, willen dat wij kunnen blijven zoals we zijn, met al onze kneuterige tradities(Sint en ZWARTE piet) en eigenaardigheden. Door alle externe inbreng van de EU en niet westerse migranten verliezen wij onze (west Europese)identiteit en voelen steeds meer mensen zich niet meer thuis in ons eigen land.

Ik zeg meer burgerinitiatieven als rem op de dominantie van de EU!!!!!
People are sheep

Mourning

Ja, Roos ging goed ''op zijn muil'' m.i.. Ook dat stukje over Xenofobie  :lol: :lol: :lol:.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).