Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Ros

Citaat van: Zeewier op 28/05/2014 | 01:28 uur
Het gaat in de internationale media rond. De Nederlandse pers laat het voorval schieten. Toeval?

Het heeft het nieuws gehaald in Nederland. Schijnbaar is het voor ons geen spannend nieuws. Een Russisch schip is voorbij gevaren......nou en ?

Mourning

"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Zeewier

#4817
Citaat van: tentara71 op 25/05/2014 | 19:41 uur
https://medium.com/war-is-boring/a34753c6e286

Spijker, kop.

Helaas... en Henk Kamp maar een goeie MinDef vinden.
Het gaat in de internationale media rond. De Nederlandse pers laat het voorval schieten. Toeval?

http://www.businessinsider.com/netherlands-response-to-a-russian-aircraft-2014-5
http://theaviationist.com/2014/05/24/royal-netherlands-navy-vs-kuznetsov/

MasterChief1971

https://medium.com/war-is-boring/a34753c6e286

Spijker, kop.

Helaas... en Henk Kamp maar een goeie MinDef vinden.
"Whosoever commands the sea, commands the trade; whosoever commands the trade of the world commands the riches of the world, and consequently the world itself"- Sir Walter Raleigh

mikemans

Citaat van: Mourning op 23/05/2014 | 11:55 uur
Wat een "verrassend" nieuws... NOT! Ik mag toch hopen dat iedereen met een beetje gezond verstand dit van KILOMETERS afstand heeft zien aankomen en ik neem het de militairen die zijn vertrokken of daarmee bezig zijn totaal niet kwalijk.

Dat krijg je ervan als je je als werkgever totaal ongeloofwaardig maakt, het uiterste van je mensen vraagt en deze vervolgens als afval ontslaat en de overblijvers op allerlei manieren uitknijpt door bijv. diverse financiele gaten te laten ontslaan voor oudere militairen en voor alle militairen niet met een fatsoenlijke CAO te komen, maar goed het is het gevolg van een ander probleem nl.: GELD. En daarvan krijgt Defensie gewoon te weinig toegewezen door de politiek.


oh maar er is helemaal geen probleem hoor. de instroom is fantastisch en de cijfers zien er, al kunnen we ze niet leveren, in werkelijkheid veel beter uit. De cijfers dan he, niet de echte werkvloer.

Ace1

Meevallers helpen kabinet bij terugschroeven tekort

Ondanks 700 miljoen lagere gasopbrengsten weet het kabinet het tekort op de begroting dit jaar naar beneden te brengen. De zorg incasseert een meevaller van 600 miljoen euro en aan sociale zekerheid wordt 1 miljard minder uitgegeven dan gepland. Dat staat volgens betrouwbare bronnen in de Voorjaarsnota die woensdag uitkomt.

Die nota geeft een tussenstand van de overheidsfinanciën van het lopende begrotingsjaar. Het kabinet reserveert een groot deel van de meevallers voor wensen van de drie gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP, de C3. Die spraken in januari af na verschijning van de Voorjaarsnota te gaan onderhandelen over de wijze waarop de lagere gasopbrengsten worden gecompenseerd.

Groningen
Eind januari besloot minister Kamp van Economische Zaken na grote onrust in Groningen de gaskraan iets dicht te draaien. Hij schatte dat daardoor dit jaar 700 miljoen minder in de schatkist zou rollen, volgend jaar 600 miljoen en in 2016 1 miljard euro. 'Natuurlijk' hebben de besluiten van het kabinet financiële consequenties, zei minister Dijsselbloem van Financiën in januari.

Dijsselbloem laat in die nota zijn begrote uitgaven in drie delen uiteen vallen: uitgaven aan de zorg, aan de sociale zekerheid en aan de rest zoals onderwijs, defensie en rente. De som van die delen hoort nul te zijn.

Keuze aan kabinet
Tegenover de 'onderschrijdingen' van 600 miljoen in de zorg en 1 miljard in de sociale zekerheid - vooral door minder kinderopvang - staat een 'overschrijding' in het resterende deel van 1,5 miljard. De gasopbrengsten staan niet in deze zogenoemde uitgavenkaders omdat het inkomsten zijn. De keuze is aan het kabinet: of het begrotingstekort loopt op door minder gasgeld, of er wordt geprobeerd compensatie te zoeken in minder uitgaven. Daarover moet het kabinet dan met de C3 onderhandelen.

In de 1,5 miljard overschrijding zit geld gereserveerd om die onderhandelingen te versoepelen. Maar er wordt ook geld opzij gezet om een statistisch probleem op te lossen. Dat komt omdat vanuit de EU een nieuwe definitie wordt gehanteerd voor het begrip 'bruto binnenlands product', dat staat voor de omvang van een economie.

Zowel gunstig als ongunstig
Door die nieuwe definitie zal de Nederlandse economie op papier met mogelijk 4 procent groeien. Dat pakt zowel gunstig als ongunstig uit. Het begrotingstekort en de staatsschuld worden automatisch kleiner omdat die zijn uitgedrukt als percentage van het bbp. Maar de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking en aan de Europese Unie nemen toe, omdat ook die zijn uitgedrukt in procenten bbp. Die extra uitgaven zitten ook in de overschrijding van 1,5 miljard.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3660577/2014/05/24/Meevallers-helpen-kabinet-bij-terugschroeven-tekort.dhtml

Kaaskop2

Meevaller kabinet: 1,6 miljard euro

Het kabinet heeft een meevaller van 1,6 miljard euro. Dit komt doordat er 600 miljoen euro minder is uitgegeven aan de zorg en een miljard euro minder aan de sociale zekerheid, hebben bronnen in Den Haag bevestigd. Het ministerie van Financiën wil geen toelichting geven op de nieuwe cijfers.

De meevaller staat in de Voorjaarsnota, de tussenstand van de begroting van dit jaar, die volgende week verschijnt. De meevaller in de zorg komt vooral door goedkopere medicijnen en goedkopere behandelingen in ziekenhuizen. In de sociale zekerheid zorgt minder kinderopvang voor het extra geld in de staatskas.

Dichtdraaien
Tegenover de meevaller staan ook financiële tegenvallers Minister Kamp van Economische Zaken heeft eerder al gezegd dat de gasopbrengsten dit jaar 700 miljoen euro lager uitvallen. Dit komt onder meer door het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, vanwege de onrust over aardbevingen.

Het is nog onbekend wat er precies met het extra geld in de schatkist gaat gebeuren. Het kabinet heeft met de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afgesproken om na het verschijnen van de Voorjaarsnota verder te praten over mogelijk extra uitgaven.

Optimistisch
In april zijn al gesprekken gevoerd met minister Dijsselbloem van Financiën over de begroting van 2015. Hij toonde zich optimistisch dat de coalitie er met deze oppositiepartijen uitkomt. "We hebben de intentie om er met deze drie partijen uit te komen. Ik denk dat dat gaat lukken", aldus Dijsselbloem destijds.

http://nos.nl/artikel/652060-meevaller-kabinet-16-miljard-euro.html

Ros

Citaat van: jurrien visser op 24/05/2014 | 13:11 uur
Dat zou maar zo kunnen, maar niet nu, dat zou te vroeg zijn... en te doorzichtig, ik sta er niet gek van te kijken als dit zou gebeuren in het laatste kwartaal van dit jaar of in het eerste van 2015.

Rood, roder roodst..... dat zou een slechte ontwikkeling zijn, immers rode ambities moeten door de andere kleuren opgebracht worden.

Nu liggen de feiten nog vers op tafel, afgang zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen als bij het stemmen voor de EU. Zondebok zonder haar staat volop in de kijker van de partij en het volk. Zal mij niet bevreemden als de partijbonzen nu al overleg hebben over het te volgen traject.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ros op 24/05/2014 | 12:58 uur
Ik verwacht ook nog wel een machtswisseling in de top van de PvdA. Ik denk dat Samsom binnenkort een probleem heeft als de partij nog slechter gaat scoren in de peilingen. Tijd voor een nieuw gezicht en een nieuwe (terug naar de wortels) koers. En vooral rood.......

Dat zou maar zo kunnen, maar niet nu, dat zou te vroeg zijn... en te doorzichtig, ik sta er niet gek van te kijken als dit zou gebeuren in het laatste kwartaal van dit jaar of in het eerste van 2015.

Rood, roder roodst..... dat zou een slechte ontwikkeling zijn, immers rode ambities moeten door de andere kleuren opgebracht worden.

Ros

Citaat van: Volkskrant op 24/05/2014 | 09:09 uur
De PvdA gaat vooralsnog gewoon door met het tweede kabinet-Rutte; er is geen alternatief. Een kabinetscrisis wordt beschouwd als 'politieke zelfmoord'.

Dat zou het einde betekenen van de PvdA zoals wij deze partij nu kennen. Het moge duidelijk zijn wat de motivatie is om in het zadel te blijven zitten.De koers voor de toekomst......herstel van de partij. Vooral geen beslissingen steunen van de regering die tegen de haren instrijken van het stemvee. Veel geld naar Defensie of de zorg.........de zorg, Nederland of de EU...... Nederland, belasting verhogen......verlagen. De opstand tegen de uitspraken van Rutte vlak voor de EU verkiezing is al een teken aan de wand hoe de PvdA zich in de nabije toekomst gaat opstellen.

Ik verwacht ook nog wel een machtswisseling in de top van de PvdA. Ik denk dat Samsom binnenkort een probleem heeft als de partij nog slechter gaat scoren in de peilingen. Tijd voor een nieuw gezicht en een nieuwe (terug naar de wortels) koers. En vooral rood.......

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Yep, Defensie is best belangrijk

Geplaatst door Tim Engelbart op 24 mei, 2014 - 09:00

Onder de gortdroge titel "Gut, zou Defensie dan toch best belangrijk zijn?" publiceerde Trouw gisterochtend een ijzersterk opinie-artikel.

Het is een zeldzaamheid dat ik het eens ben met een D66'er, maar gisteren in Trouw wist politiek strateeg Rob de Wijk een belangrijke noot te kraken:

Eindelijk pleiten nu CU, SGP en VVD voor meer geld. Oud-minister Hans Hillen, die eerst een miljard moest bezuinigen, wil er nu een miljard bij. Deze oproepen zijn het directe gevolg van de Oekraïne-crisis. Gut, zou defensie dan toch best belangrijk zijn?

Helaas verliest De Wijk zich daarna in Pechtold-esque vergezichten over de Europese Unie, maar z'n belangrijkste punt - we hebben gewoon belachelijk veel bezuinigd op defensie, en dat maakt ons zwak, afhankelijk en machteloos - staat des te duidelijk overeind. Het is een feit dat Nederland een leger heeft waar tegenover een beetje mierenkolonie nog wel heen walst. Mocht Duitsland binnenvallen, dan liggen we binnen een uurtje op ons rug. Decennialang aan onverantwoord en pacifistisch beleid heeft het Nederlandse leger teruggebracht naar de omvang die past bij een ministaatje als San Marino.

Tijd om op te houden met dat bange beleid. We moeten weer investeren in onze krijgsmacht. En, niet geheel onbelangrijk, De Wijk wil de weersomstuit niet ongemerkt laten gebeuren. Hij wil het punt markeren door even flink wat stampij te maken en de verantwoordelijken nog even politiek en publicitair gezien op hun lazer te geven:


Elk wensenlijstje voor de wederopbouw van de krijgsmacht moet beginnen met politieke zelfreflectie. Dit pleit voor een parlementaire enquête over hoe het zover heeft kunnen komen, hoe het langetermijn-perspectief weer in de besluitvorming kan worden meegenomen en hun budgetten voor lange termijn kunnen worden vastgelegd.

Als D66 nou vol zat met mensen van het type-De Wijk, was ik misschien wat minder bedroefd geweest om de overwinning van deze partij in de Europese parlementsverkiezingen afgelopen donderdag.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/05/yep-defensie-is-best-belangrijk

jurrien visser (JuVi op Twitter)

PvdA verbijt de pijn: 'Verkiezingsresultaat geen kabinetscrisis waard'

Door: Jan Hoedeman en Ariejan Korteweg − 24/05/14

De PvdA gaat vooralsnog gewoon door met het tweede kabinet-Rutte; er is geen alternatief. Een kabinetscrisis wordt beschouwd als 'politieke zelfmoord'. Ondanks twee teleurstellende verkiezingsresultaten in korte tijd zal de PvdA zich hier doorheen moeten slaan, zeggen bronnen in en rond de PvdA-top tegen de Volkskrant. .

Ook uit onverwachte hoek klinkt bijval voor die koers. Zelfs een traditionele open partijzenuw als Jan Pronk, die een jaar geleden nog teleurgesteld zijn partijlidmaatschap opzegde, vindt dat de PvdA geen keus heeft: 'Als burger zeg ik dat dit kabinet moet blijven zitten.' Een andere immer kritische sociaal-democraat, voorzitter Toon Geenen van de Jonge Socialisten, denkt er net zo over: 'Breken is niet goed voor Nederland en de PvdA. We zitten net anderhalf jaar.'

SP groter
Hoewel de uitslag van de Europese verkiezingen op basis van de exitpoll mee lijkt te vallen, komt het als een harde klap aan dat de SP voor het eerst in de geschiedenis groter is dan de PvdA. Maar ook dat 57 procent van de eigen kiezers het liet afweten, hakt erin. Het zelfvertrouwen van de sociaal-democraten erodeert daardoor snel. 

Samsom
PvdA'ers roepen partijleider Samsom dringend op tot een andere houding. Vorig jaar augustus stapten twee fractieleden op, mede door de managementstijl van Samsom. Hij beloofde beterschap, maar fractiegenoten merken op dat zijn echtscheiding en de aanhoudend slechte resultaten zijn humeur er niet beter op hebben gemaakt. Een PvdA-kamerlid: 'We hebben in anderhalf jaar wel vijf keer aan teambuilding gedaan en lange fractieweekends gehad. Dat helpt geen zak, want er is geen professionele begeleiding bij.' .

Net als kort na de zomer wordt ook nu in de Kamerfractie geklaagd over Samsoms manier van leidinggeven. 'De baas spelen is iets anders dan een leider zijn', zegt een Kamerlid. 'Hij kan niet met mensen omgaan en niemand corrigeert Diederik', zegt een ander.

Kamikaze-actie
De sfeer in de fractie is eerder apathisch onder de aanhoudende misère. Maar al wordt er gemopperd over Samsom, zijn positie staat niet ter discussie. Omdat zijn val de regering kan meesleuren, die net een aantal ingrijpende hervormingen aan het doorvoeren is. Maar ook omdat het kabinet sterk leunt op de chemie tussen Samsom en premier Rutte, een verbintenis die volgens alle betrokkenen nog springlevend is. 'Nu opblazen zou een kamikaze-actie zijn', zegt voormalig PvdA-wethouder Dig Istha. Een partijprominent spreekt van een Catch-22: 'We kunnen niet ín het kabinet blijven, maar er ook niet úit.'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3660443/2014/05/24/De-PvdA-verbijt-de-pijn-maar-Verkiezingsresultaat-is-geen-kabinetscrisis-waard.dhtml

Elzenga

Citaat van: Ros op 23/05/2014 | 14:44 uur
Eerst bepalen of je een visie wil maken en deze wil ondersteunen met een passend budget of een budget vaststellen en dan de visie hier op afstemmen. In beide gevallen zal je eerst politieke overeenstemming moeten bereiken. Simpelweg een zak met geld over het hek kieperen heeft geen zin.
Ik denk dat het de laatste wordt dan..dus vast budget vaststellen en daar de visie op maken. Niet beste weg, maar ik zie de politiek niet 1 eenduidige visie ontwikkelen die lang-houdbaar is.

Mourning

Citaat van: Ros op 23/05/2014 | 14:44 uur
Eerst bepalen of je een visie wil maken en deze wil ondersteunen met een passend budget of een budget vaststellen en dan de visie hier op afstemmen. In beide gevallen zal je eerst politieke overeenstemming moeten bereiken. Simpelweg een zak met geld over het hek kieperen heeft geen zin.

Helemaal mee eens, maar voor vrijwel elke visie is er momenteel te weinig geld. Tenzij we echt volledige krijgsmachtdelen (excl. KMarr) eruit gaan kieperen of alleen nog maar de ondersteunende klusjes, observatiemissies en vooral laag in het spectrum willen gaan zitten... en zelfs dat laatste brengt wel risico's met zich mee, want in hoeverre kun je dat goed voorspellen? En als het uit de hand loopt kun je dan mee in de escalatie of moet je dan maken dat je wegkomt?

Ja, er moet eindelijk eens een duidelijke lange termijn visie komen en daar moet vervolgens beleid op gevoerd worden, MAAR tenzij we echt voor de Mickey Mouse mini-varianten gaan zal er hoe dan ook meer geld bij moeten komen.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

StrataNL

Citaat van: Ros op 23/05/2014 | 14:44 uur
Eerst bepalen of je een visie wil maken en deze wil ondersteunen met een passend budget of een budget vaststellen en dan de visie hier op afstemmen.

Precies!
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation