Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Elzenga

Ik mis twee dingen..of die worden anders "vertaald".

De grote negatieve impact op de geloofwaardigheid van het Westen door invasies en bezetting van Afghanistan en Irak. Die nu..ook door Poetin..tegen ons wordt gebruikt en het morele vingertje lachtwekkend maken.

Twee...Al Qaeda is nog nooit zo sterk geweest en gesetteld in zoveel delen van de wereld. Zelfs zonder Osama Bin Laden. Ook daar heeft het Westen geen antwoord op tot nu toe. Ook daar speelt verlies aan geloofwaardigheid een belangrijke rol.

Dus de titel zou beter zijn..."Het Westen dacht goed te hebben gegokt, maar ziet nu de gevolgen van de misrekening"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Poetin gokte tot nu toe goed, maar een misrekening ligt op de loer

Rob de Wijk − 18/04/14, 17:30

column / President Poetin gokte op het uitblijven van een harde westerse reactie op zijn acties in het oosten van de Oekraïne. Hij gokte tot nu toe goed. Door economische en militaire zwakte en de Europese politieke verdeeldheid bleef het bij symbolische sancties en het opzeggen van militaire samenwerking in Navo-verband. .

Er lijkt sprake van een algemeen draagvlak dat Europa onafhankelijk moeten worden van Russische energie

Poetin ziet zijn binnenlandse steun stijgen. Dat is normaal. Want sancties zijn een bedreiging van buiten die de bevolking achter de leider verenigt. Hardere sancties hebben dan ook weinig effect, ook al lekt kapitaal weg en stagneert de economie.

Toch is het de vraag hoe de annexatiepolitiek op de langere termijn gaat uitpakken. Poetins zwakte is dat hij een autocraat is met weinig kennis van de werking van het democratische systeem. Democratische staten zijn in zijn ogen zwak, want ze komen moeilijk tot besluiten en als ze besluiten nemen zijn dat verwaterde compromissen die nauwelijks effectief zijn. Tot nu toe klopt dat beeld.

Misrekeningen
Maar autocratische leiders hebben zich meerdere malen verkeken op het democratische westen. In het begin van de jaren negentig annexeerde de Iraakse leider Saddam Hoessein Koeweit. Binnen de kortste keren werd hij door een Amerikaans geleide coalitie uit dat land geslagen. Begin deze eeuw tartte Saddam het VN-onderzoek naar de aanwezigheid van massavernietigingswapens. Ook toen viel een door Amerika geleide coalitie binnen. In beide gevallen dacht Saddam Hoessein dat het Westen geen actie zou ondernemen. Dat schijnt ook Bin Laden gedacht te hebben toen hij de aanslagen van 11 september 2001 liet plegen. Maar het Westen reageerde snel met een interventie in Afghanistan, waarna Al- Kaida werd versplinterd en een uitgerangeerde Bin Laden uiteindelijk werd gedood.

Als in een democratie een dreiging gevoeld wordt, kan de stemming bij de bevolking snel omslaan van onverschilligheid naar verontwaardiging. Als dat gebeurt, is de bevolking in meerderheid zelfs bereid de negatieve gevolgen van acties tegen Rusland te dragen. Die omslag lijkt nu zichtbaar.

Er klonk geen protest tegen de suggestie dat de defensiebudgetten omhoog moeten; er is zorg om de gevolgen van sancties, maar geen echte tegenstand tegen het opleggen ervan; de Navo heeft besloten tot militaire steun aan de bondgenoten, maar protest blijft uit; en er lijkt sprake van een algemeen draagvlak dat Europa onafhankelijk moeten worden van Russische energie.

Exportinkomsten
Dat laatste kan voor Rusland dramatisch uitpakken. Als Europa overstapt op gas uit landen als Azerbeidzjan, meer gas haalt uit Noorwegen, Algerije en misschien Nederland, Amerika het toestaat dat schaliegas naar Europa wordt geëxporteerd en er fors wordt ingezet op de verschuiving van olie naar gas en vervolgens van gas naar duurzame energiebronnen, dan kan die energieonafhankelijkheid snel een feit zijn.

Daardoor verliest Rusland ruim de helft van zijn exportinkomsten. Op de binnenlandse energieverkoop lijdt Gazprom verlies omdat dit soort primaire levensbehoeften van Russen uit de export van energie worden gesubsidieerd om binnenlandse onlusten af te wenden.

Poetin zal denken dat het zo'n vaart niet loopt. Gezien de deplorabele staat van zijn economische basis en de onmogelijkheid snel alternatieven voor verminderde energie-export te ontwikkelen, zou dat op termijn een fatale misrekening kunnen zijn. .

http://www.trouw.nl/tr/nl/6844/Rob-de-Wijk/article/detail/3637591/2014/04/18/Poetin-gokte-tot-nu-toe-goed-maar-een-misrekening-ligt-op-de-loer.dhtml

dudge

Citaat van: Lex op 18/04/2014 | 12:35 uur
ChristenUnie: spaar ontwikkelingssamenwerking 

DEN HAAG -
De ChristenUnie wil een 'substantiële verlaging' van de bezuiniging op het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Dat zei Kamerlid Joël Voordewind vrijdag op BNR Nieuwsradio.
   
Hij vindt dat we de rekening van de crisis niet bij de allerarmsten van de wereld mogen leggen. Het is inmiddels 'echt genoeg geweest' met de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, aldus de parlementatiër.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) praat komende week weer met de financieel woordvoerders van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar.

Telegraaf, vr 18 apr 2014, 12:27

Ik dacht even te lezen "bespaar op ontwikkelingshulp".......was al verbaasd.

Ros

Wat kan rekenen op het meeste draagvlak van burger en politiek...........OSW of Defensie ?

Reken maar uit waar het heen gaat  :cute-smile:

Lex

ChristenUnie: spaar ontwikkelingssamenwerking 

DEN HAAG -
De ChristenUnie wil een 'substantiële verlaging' van de bezuiniging op het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Dat zei Kamerlid Joël Voordewind vrijdag op BNR Nieuwsradio.
   
Hij vindt dat we de rekening van de crisis niet bij de allerarmsten van de wereld mogen leggen. Het is inmiddels 'echt genoeg geweest' met de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, aldus de parlementatiër.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) praat komende week weer met de financieel woordvoerders van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar.

Telegraaf, vr 18 apr 2014, 12:27

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: DvdW op 16/04/2014 | 22:12 uur
En hopelijk ook op een stem?  :angel: :D
Ik heb op ze gestemd bij de afgelopen verkiezingen, dusver ben ik er tevreden over.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Kaaskop2 op 17/04/2014 | 19:29 uur
Finland geïnteresseerd in de Nederlandse CV90's? De schrijver is of in de war met de Leopard tanks die Finland overneemt, of met Estland die geïnteresseerd is in de CV90's.

Kleinigheidje hou je toch....  het verhaal zou grappig zijn als het niet zo triest zou zijn.

Kaaskop2

Finland geïnteresseerd in de Nederlandse CV90's? De schrijver is of in de war met de Leopard tanks die Finland overneemt, of met Estland die geïnteresseerd is in de CV90's.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Defensie tegen overgewicht

Posted: April 17, 2014 in Defensie   

CV90-1_2Hoera! De lichte infanterie is weer terug. En daar zijn we blij mee...ooh nee...wacht. Ingegeven door bezuinigingen zijn vele van de enkele jaren geleden aangeschafte CV90 pantservoertuigen weggeorganiseerd. Finland wil ze wel kopen. En gelijk hebben ze daar in Scandinavië. Mooie, weinig gebruikte, up-to-date, moderne infanterievoertuigen, voor weinig. En voor dat weinige kregen we weer old-school lichte infanterie terug. Gelukkig zijn veel jongeren in Nederland te dik. Daar ligt nu een mooie taak voor Defensie. Nu er geen voertuigen meer zijn, kan er weer meer gelopen worden. Te dikke jongeren zijn nu een ideale doelgroep voor de wervingscampagnes van Defensie. Wil je afvallen? Kom bij de infanterie! Defensie tegen is tegen obesitas! Dus ben je te dik? Solliciteer nu! Bij de infanterie lopen ze die pondjes er wel af. Win-win-situatie.

Ach, wij doen het in ons leger wel zonder moderne veilige voertuigen. Zo onveilig is het immers niet in de wereld. Er zijn gelukkig bijna geen internationale spanningen die onze bondgenoten kunnen nopen om een beroep op ons leger te doen. Er zijn gelukkig wereldwijd helemaal geen economische belangen die wij als handelsland moeten kunnen verdedigen of veilig stellen. Er zijn gelukkig geen brandhaarden aan de grenzen van ons Europa waarbij wellicht inzet van VN-vredesmachten nodig is. Of inzet van NAVO-troepen nodig is.

Misschien kunnen we daarom nog wel meer bezuinigen bij Defensie in de strijd tegen het overgewicht. Want dat kan een mooie nieuwe kerntaak worden voor onze krijgsmacht. Wat fregatten vervangen door ouderwetse galleischepen met roeispanen. Roeien is immers erg goed voor de conditie. En de Romeinen veroverden er de wereld mee. We vervangen de vrachtwagens door bakfietsen. Tanks hoeven er toch niet meer mee vervoerd te worden. En met een bakfiets kan je prima een paar mannen, of brood en beleg, of een vat benzine en een paar patroonbanden vervoeren.

De vliegtuigen, tsja, ik zag in de winkel laatst wat schaalmodellen van straaljagers. Niet van echt te onderscheiden, ze werken op afstandsbediening en dus veiliger voor de piloot, en omdat ze zo klein zijn, zijn ze ook onzichtbaar voor de radar. Om het bereik daarvan wat groter te maken moet de operator wel meerennen, en dat is weer goed tegen overgewicht.

De luchtmobiele bataljons, die nu lui per helikopter vervoerd worden, reorganiseren we tot fietsbrigade. Het regiment wielrijders in ere hersteld. Bijkomend voordeel is dat militairen dan wel weer eens hoge ogen zouden kunnen gooien in de Tour de France. En dat we op structurele basis een opvolger vinden voor wielrenner Terpstra, die afgelopen week de wielerklassieker Parijs- Roubaix won.

Ik zie het wel zitten die bezuinigingen. De veiligheid en onze internationale positie is dan wel een stuk minder geworden, maar we hebben in eider geval minder last van overgewicht.

http://eduardvanbrakel.wordpress.com/2014/04/17/defensie-tegen-overgewicht/

Lex

Nog politiek overleg losse eindjes begroting 

DEN HAAG -
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) praat komende week nog met de financieel woordvoerders van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar. Na afloop van de ministerraad gaf Dijsselbloem aan dat dan de ,,losse einden van dit moment" worden doorgenomen. Het gaat dan over een extra lastenverlichting voor de lagere inkomens en extra geld voor onder meer Defensie.

In augustus steken de partijen opnieuw de koppen bij elkaar voor de laatste ronde ,,voordat de begroting definitief naar de drukker gaat".

Het kabinet overlegt over de begroting voor 2015 voor met de drie bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP omdat hun steun nodig heeft in de Senaat. Het kabinet heeft daar geen meerderheid.

Telegraaf, do 17 apr 2014, 15:02

DvdW

Citaat van: Lynxian op 16/04/2014 | 22:11 uur
Ik hoop dat de SGP het voor elkaar krijgt! Eén van de weinige partijen die echt voor haar standpunten opkomt. Dan kunnen ze wel een bloemetje van mij verwachten. :)
En hopelijk ook op een stem?  :angel: :D
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Lynxian

Ik hoop dat de SGP het voor elkaar krijgt! Eén van de weinige partijen die echt voor haar standpunten opkomt. Dan kunnen ze wel een bloemetje van mij verwachten. :)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: A.J. op 16/04/2014 | 21:17 uur
Aha, in de zorg heet het "afzwakken van bezuinigingen" en bij defensie heet het plotseling extra financiele slagkracht/ meer geld. Nee, ook bij defensie is het een fractie minder bezuinigen.

Hier heb je een punt.... willen we feitelijk kunnen spreken over structureel extra geld voor defensie, t.o.v. 1990, dan moet er ongeveer 7 mjd €uro structureel per jaar bij.  :angel:

A.J.

Citaat van: Refdag op 16/04/2014 | 19:54 uur
Politieke onderhandelaars schaken op twee borden

Op meerdere fronten boeken de onderhandelaars van coalitiepartners VVD en PvdA en de oppositiefracties D66, CU en SGP serieus voortgang. Zo worden de geplande bezuinigingen in de zorg afgezwakt en kan Defensie zich opmaken voor extra financiële slagkracht.

Ondertussen wordt er ook aan de onderhandelingstafel over de totale begroting voor 2015 vooruitgang geboekt. Hoewel er pas over enkele dagen meer duidelijkheid komt over het saldo van meevallers (onder meer op medicijngebruik) en tegenvallers die minister Dijsselbloem (Financiën) en ziet de SGP haar wens voor meer geld voor Defensie vervuld worden

Aha, in de zorg heet het "afzwakken van bezuinigingen" en bij defensie heet het plotseling extra financiele slagkracht/ meer geld. Nee, ook bij defensie is het een fractie minder bezuinigen.