Spanning(en) rond Iran

Gestart door Lex, 14/02/2012 | 16:51 uur

Lynxian

Citaat van: Ace1 op 15/04/2024 | 17:10 uurJe bent op de hoogte dat Israel ook de beschikking heeft over onderzeeboten en dat men zelf de Popeye Turbo Submarine Launched Cruise Missiles ontwikkeld  heeft die een bereik hebben van 1500km.  Wat denk je wat er gebeurd als er Israëlische onderzeeboten in de  Golf van Akaba of De Arabische Zee Popeye Turbo Submarine Launched Cruise Missiles gaan lanceren? Misschien dat er ook vanaf de Middellandse Zee ook Popeye Turbo Submarine Launched Cruise Missiles gelanceerd kunnen worden?

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin-class_submarine

https://en.wikipedia.org/wiki/Dakar-class_submarine

https://en.wikipedia.org/wiki/Popeye_(missile)

Ik was hiervan op de hoogte en ik schaarde dit op de hoop toen ik mijn uitspraak deed: "Dus dit wordt alleen een veredelde wedstrijd "raketje schieten"."

Leuk als de Israeli's hun subs sturen, maar die gaan ook alleen maar raketjes schieten.

Master Mack

Nou als ze hun eigen dorpen blijven raken komt het vast goed

Ace1

Citaat van: Parera op 15/04/2024 | 20:02 uurIk zag op X ook verschillende beelden van Iraanse dorpen /steden waar een deel van de eigen drones en/of raketten zijn neergestort onderweg naar hun doel. Ook dit is niet de beste reclame voor de Iraanse overheid naar hun eigen burgers.

Tijd voor een revolutie in Iran.

Master Mack

Citaat van: Huzaar1 op 15/04/2024 | 19:46 uurIran zal inmiddels wel een flinke kater hebben, want ze hebben met hun actie een heleboel Israelische goodwill en lijm/pleisters gegeven aan (militaire) samenwerkingsverbanden van de Westerse wereld met Israel.

Daarnaast heeft Israel een strategische overwinning behaald met vrij weinig moeite, het luchtverdedigingssysteem heeft de hele Iraanse aanval geneutraliseerd. En ongeacht of dit iraanse top notch of zooi was, voor de media is Israel in staat hrt volk te beschermen en de dreiging blijkt actueler dan ooit. Die F-35 onderdelen boycot e.d is hier alleen maar zwakker geworden.

Wat een kans voor Israel was dit, en die hebben ze genomen.
Dit was inderdaad een knap stukje zelfverdediging en ik hoop dat Bibi nu de kans verder aangrijpt om de positie van Israël verder te versterken.

Parera

Ik zag op X ook verschillende beelden van Iraanse dorpen /steden waar een deel van de eigen drones en/of raketten zijn neergestort onderweg naar hun doel. Ook dit is niet de beste reclame voor de Iraanse overheid naar hun eigen burgers.

Huzaar1

Iran zal inmiddels wel een flinke kater hebben, want ze hebben met hun actie een heleboel Israelische goodwill en lijm/pleisters gegeven aan (militaire) samenwerkingsverbanden van de Westerse wereld met Israel.

Daarnaast heeft Israel een strategische overwinning behaald met vrij weinig moeite, het luchtverdedigingssysteem heeft de hele Iraanse aanval geneutraliseerd. En ongeacht of dit iraanse top notch of zooi was, voor de media is Israel in staat hrt volk te beschermen en de dreiging blijkt actueler dan ooit. Die F-35 onderdelen boycot e.d is hier alleen maar zwakker geworden.

Wat een kans voor Israel was dit, en die hebben ze genomen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Ondanks dat de Tromp niet actief heeft deelgenomen aan defensieve acties tegen de Iraanse raketten en/of drones ben ik toch benieuwd naar de dingen de men heeft waargenomen.

De SMART-L heeft ongetwijfeld enkele of alle Iraanse raketten gedetecteerd, ook dit zou dan weer een primeur zijn voor de marine waarbij voor het eerst daadwerkelijk afgevuurde ballistische raketten en kruisraketten gedetecteerd zijn.

Een leerzame nacht voor de bemanning en de gehele KM / NL defensie.

Lex

Nederlands fregat mag ondanks beste rakettenradar ter wereld niets doen tegen Iran

DEN HELDER-
Het Nederlandse fregat Zr. Ms. Tromp, met de beste rakettenradar ter wereld aan boord, deed dit weekend niet mee toen de Iraanse raketten opstegen. Waarom moest onze marine op de handen blijven zitten?
Stel: je bent als Nederlands vlootpersoneel voor het eerst sinds decennia op missie in conflictgebied. Je hebt de beste radar ter wereld aan boord, de Smart-L gebouwd in Hengelo, gespecialiseerd in het opsporen van ballistische raketten. En je ligt met je luchtverdedigings- en commandofregat in de Rode Zee.

En toch moet je je afzijdig houden in de nacht dat de ogen van de wereld zijn gericht op de 120 ballistische raketten die uit Iran door het luchtruim vliegen, plus dertig kruisraketten en 170 drones. Trek je als marineman of -vrouw dan de haren uit je hoofd?

,,Rust kenmerkt de zeeman'', zegt luitenant ter zee 1e klasse Lonneke van Kollenburg. ,,Je vaart op een wapen. Dit zijn geen zaken om in cowboystijl op los te gaan. Onze focus is op de inzet die we daar doen.''

Lees ook: Marineschip Tromp aangekomen in Rode Zee [video]

Nederland is zelfs betrokken bij twee operaties in het gebied: we doen mee met operatie Prosperity Guardian en we leveren steun aan Aspides. Beide zijn gericht op het beschermen van de internationale scheepvaart tegen agressie van de Houthi-extremisten uit Jemen.

,,Daar is geen wijziging in. Wij hebben dus geen bijdrage of activiteit geleverd aan de gebeurtenissen van dit weekend. Er is een duidelijk doel. Dat is de defensieve taak en het beschermen van ons vlootverband en vrachtschepen. Daar focussen wij op in dat gebied, in oorlogswacht zoals wij dat zeggen.''

Als Nederland zou bijdragen aan de verdediging van Israël zou dat een politiek besluit moeten zijn, zegt Van Kollenburg, die vanuit Nederland de woordvoering doet voor deze inzet. En geen besluit dat licht zou worden genomen.

Eigen houtje
Het is uitgesloten dat vlootpersoneel zich op eigen houtje gaat bemoeien met een internationaal conflict met groot gevaar op escalatie. ,,Er is naast de militaire kant natuurlijk ook een menselijke kant. Maar of de bemanning zich heeft verbeten? Dat durf ik niet te zeggen.''

Los van het ontbrekende mandaat is de afstand misschien ook een probleem. De Tromp ligt in de Rode Zee maar die is lang. De Smart-L, door vriend en vijand gezien als beste radar in zijn soort, kan ballistische raketten opsporen op tweeduizend kilometer afstand.

Van Kollenburg kan om veiligheidsredenen niet zeggen waar de Tromp zich precies bevindt, maar de kans is groot dat dat in het zuidelijk deel is, in de buurt van de roemruchte Poort van Tranen. Deze Bab al-Mandab is de flessenhals tussen Jemen en Eritrea, waar alle scheepvaart door een zee-engte moet.

Uitschakelen
Die strategisch belangrijke plek ligt ruwweg tweeduizend kilometer van de route die drones en raketten volgden in de nacht van zaterdag op zondag. Ballistische raketten vliegen ook nog eens hoog, tot een paar duizend kilometer boven de grond, voor ze naar beneden duiken. Daarom moet een radar voor een succesvolle waarneming nog wat dichterbij staan opgesteld.

Nederland kan met de Smart-L ballistische raketten wel detecteren, maar niet uitschakelen. Aan een eigen raketsysteem wordt nog gewerkt. Wel kan de Tromp de vluchtdata van een raket doorsturen aan de luchtafweerinstallatie van een ander land, zodat die de dreiging weg kan nemen.

De Tromp maakt een wereldreis, die behalve de brandhaard Rode Zee nog een geopolitiek gevoelig gebied aandoet. Dat is de Zuid-Chinese Zee. Met name in de Straat van Taiwan lopen de spanningen op.

Een Canadees marineschip dat er in september doorheen voer werd geflankeerd door Chinese oorlogsschepen met torpedo's en raketten. De Chinese regering omschreef de doorvaart van marineschepen als een provocatie.

Telegraaf, 15-04-2024, 15:40

Ace1

#2019
Citaat van: Lynxian op 15/04/2024 | 11:09 uurIk snap de heisa niet helemaal: er zit nogal wat afstand en een land of twee tussen Israël en Iran. Het is nou niet alsof we een uitvoerige grondoorlog gaan zien tussen de twee. En ook al zouden de tussenliggende landen geen probleem zijn; ik denk niet dat beide krijgsmachten zijn ingericht op het onderhouden van dergelijke lange aanvoerlijnen. Dus dit wordt alleen een veredelde wedstrijd "raketje schieten". (Of, heel misschien, als Israel zich heel avontuurlijk voelt, hun marine die kant op sturen. Wat ik betwijfel, want die maakt deel uit van hun gelaagde luchtverdediging.) Gezien de staat van het Iron Dome; waar hebben we het dan over? Een conflict tussen die twee lijkt me niks meer dan wat munitieverspilling.

Je bent op de hoogte dat Israel ook de beschikking heeft over onderzeeboten en dat men zelf de Popeye Turbo Submarine Launched Cruise Missiles ontwikkeld  heeft die een bereik hebben van 1500km.  Wat denk je wat er gebeurd als er Israëlische onderzeeboten in de  Golf van Akaba of De Arabische Zee Popeye Turbo Submarine Launched Cruise Missiles gaan lanceren? Misschien dat er ook vanaf de Middellandse Zee ook Popeye Turbo Submarine Launched Cruise Missiles gelanceerd kunnen worden?

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin-class_submarine

https://en.wikipedia.org/wiki/Dakar-class_submarine

https://en.wikipedia.org/wiki/Popeye_(missile)

Lynxian

Ik snap de heisa niet helemaal: er zit nogal wat afstand en een land of twee tussen Israël en Iran. Het is nou niet alsof we een uitvoerige grondoorlog gaan zien tussen de twee. En ook al zouden de tussenliggende landen geen probleem zijn; ik denk niet dat beide krijgsmachten zijn ingericht op het onderhouden van dergelijke lange aanvoerlijnen. Dus dit wordt alleen een veredelde wedstrijd "raketje schieten". (Of, heel misschien, als Israel zich heel avontuurlijk voelt, hun marine die kant op sturen. Wat ik betwijfel, want die maakt deel uit van hun gelaagde luchtverdediging.) Gezien de staat van het Iron Dome; waar hebben we het dan over? Een conflict tussen die twee lijkt me niks meer dan wat munitieverspilling.

Benji87

Israël wil reactie op aanval Iran. VN-chef vreest "verwoestend grootschalig conflict

Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor een vergeldingsactie tegen Iran. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres pleit voor terughoudendheid en de-escalatie om een "verwoestend grootschalig conflict" te voorkomen.

Het Israëlische oorlogskabinet kwam zondag bijeen en werd het eens over een vergelding voor de Iraanse aanval van zaterdagavond. Iran vuurde die avond tientallen drones en raketten op Israël af. Maar het oorlogskabinet is nog verdeeld over de timing en omvang van zo'n actie.

Israël zal "Iran laten boeten" op een manier die voor Israël "gepast" is, zei minister Benny Gantz al voor aanvang van het kabinetsoverleg. Hij zei ook te hopen een regionale coalitie te kunnen vormen tegen Iran.

Secretaris-generaal Guterres pleitte zondag tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad voor "maximale terughoudendheid" na de Iraanse vergeldingsaanval op Israël. Ook herinnerde hij leden van de Veiligheidsraad eraan dat gewelddadige vergeldingsacties tegen het internationaal recht indruisen.
"De bevolking van het Midden-Oosten wordt geconfronteerd met een reële kans op een verwoestend grootschalig conflict. Dit is het moment om te de-escaleren", zei Guterres.

VS wil breder conflict voorkomen

Iran liet zondag weten niet de intentie te hebben opnieuw aan te vallen, tenzij Israël of de VS met een tegenactie komt.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een telefoongesprek met Netanyahu gezegd dat de VS niet zal meedoen aan een eventueel Israëlisch tegenoffensief, meldde het Witte Huis zondag.

De VS zal Israël wel blijven helpen zichzelf te verdedigen, maar wil geen oorlog met Iran, zei een woordvoerder van het Witte Huis zondag tegen ABC News. "We zijn niet uit op meer spanningen in de regio. We zijn niet uit op een breder conflict."

Bron: nu.nl

Master Mack

Citaat van: Benji87 op 13/04/2024 | 23:40 uurTreffend verwoord  ;)
Inderdaad. Het Westen is druk met Rusland en Iran en als klap op de Vuurpijl..... China pakt Taiwan.
Dit is extra verontrustend om dat China intern ook totaal niet goed gaat met hoge jeugdwerkeloosheid en problemen op huizenmarkt en financieel economisch. Dit zijn allemaal signalen dat een staat nog wel eens een oorlog wil beginnen om de aandacht van het volk af te leiden.
Elke dag wakker worden in een andere wereld. Heel verontrustend

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 13/04/2024 | 23:09 uurHet is een vreemd besef in de wetenschap dat je elke dag in een andere wereld wakker wordt als dat je bent gaan slapen.

Hopelijk escaleert dit niet de pan uit daar. Proxy oorlog van Rusland dit.

Treffend verwoord  ;)

Huzaar1

Het is een vreemd besef in de wetenschap dat je elke dag in een andere wereld wakker wordt als dat je bent gaan slapen.

Hopelijk escaleert dit niet de pan uit daar. Proxy oorlog van Rusland dit.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Flinke escalatie in de regio nu. Ben benieuwd wat de reacties hierop gaan zijn.

Ps: waarom is dat Israël topic gesloten?