Auteur Topic: Iraakse islamisten roepen op tot guerrillaoorlog  (gelezen 1454 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

  • Gast
Iraakse islamisten roepen op tot guerrillaoorlog
« Reactie #1 Gepost op: 10/08/2003 | 01:17 uur »
DUBAI - Een aantal tot nu toe onbekende groepen van Iraakse islamisten heeft opgeroepen tot een guerrillaoorlog tegen de door de Amerikanen geleide bezettingsmacht in het land. De videoboodschap werd zaterdag uitgezonden op de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

Vijf gemaskerde mannen die op video te zien waren, zeiden dat ze tot de organisaties 'Witte Vlaggen', 'Moslim Jongeren' en 'Leger van Mohammed' behoren. "We willen tegen andere organisaties zeggen dat een guerrillaoorlog de enige manier is om het land te bevrijden en dat de buitenlandse troepen die hier naar toe zijn gestuurd aangevallen moeten worden", zei een van hen.

Al eerder hebben andere verzetsgroepen in Irak opgeroepen tot aanslagen. Sinds begin mei zijn zeker 55 Amerikaanse militairen omgekomen door vijandelijk vuur.

Wel werd in de videoboodschap de aanslag donderdag op de Jordaanse ambassade in Bagdad veroordeeld als "een daad van sabotage die is uitgevoerd door spionnen en verraders om het verzet tegen de bezetting te verzwakken". Bij die aanslag kwamen zeker zeventien mensen om het leven. In totaal raakten donderdag meer dan zestig mensen gewond.

De Amerikaanse bewindvoerder voor Irak, Bremer, zei zaterdag dat mogelijk de aan al-Qaeda gelieerde groep Ansar al-Islam verantwoordelijk is voor de bomexplosie voor het ambassadegebouw. Met overtuigend bewijs kwam hij echter niet. Verder zijn volgens Bremer mogelijk ook voormalige leden van de Saddam Fedayeen, veiligheidstroepen onder commando van Saddams overleden zoon Uday, bij de aanslag betrokken. Zaterdag werd ook bekend dat de Amerikaanse federale recherche FBI de Iraakse politie gaat helpen bij het onderzoek naar de aanslag.


[Bron: www.telegraaf.nl]