Auteur Topic: Boeing start proeven met mobiel laserwapen  (gelezen 1038 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bergd

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 1131
Boeing start proeven met mobiel laserwapen
« Reactie #1 Gepost op: 10/10/2012 | 21:50 uur »
Boeing Defense, Space & Security start in opdracht van het Amerikaanse leger proeven met een legervoertuig dat is uitgerust met een 10 kW-laserwapen. Op termijn zou het mobiele laserwapen mogelijk een vermogen krijgen van 100 kW.

Dat meldt Cnet.

Boeing heeft de afgelopen jaren de nodige tijd en moeite gestoken om alle benodigde elektronica voor het laserwapen op een zogenaamde 'heavy expanded mobility tactical truck' te plaatsen. Het voertuig moet de laser snel kunnen verplaatsen en is uitgerust met een motorvermogen van 500 pk, zo meldt Cnet.

Nu de bouw van het testvoertuig bijna is afgerond, gaat Boeing proeven houden met het laserwapen en de benodigde volgsystemen. Daarbij moet geoefend worden op diverse doelen, waaronder vijandige raketten en onbemande vliegtuigjes. Welk bereik het wapen heeft, is niet bekend gemaakt.

Vermogen
Het mobiele laserwapen is voorzien van een vastestoflaser met een vermogen van 10 kW. Volgens Boeing kan het maximale vermogen van de laser nog verder worden vergroot, maar onduidelijk is of het bedrijf in staat zal zijn om lasers van 100 kW werkende te krijgen. Binnen defensiekringen worden laserwapens vanaf 100 kW als voldoende krachtig beschouwd om de gewenste doelen te kunnen uitschakelen.

De Amerikaanse defensie-industrie werkt aan diverse laserwapens. In 2010 slaagde de Amerikaanse luchtmacht er nog in om vanuit een vliegtuig een ballistische raket uit de lucht te schieten met behulp van een hoogenergetische laser. Als voordelen worden de relatief lage kosten en de hoge nauwkeurigheid genoemd, evenals de 'vrijwel oneindige' hoeveelheid munitie. Deskundigen verwachten echter dat het nog wel tien jaar kan duren voordat dergelijke laserwapens daadwerkelijk op het slagveld ingezet zullen worden.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3329556/2012/10/10/Boeing-start-proeven-met-mobiel-laserwapen.dhtml