Auteur Topic: The chosen Ones / De uitverkorenen  (gelezen 8072 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thomasen

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 16720
  • Aut viam inveniam, aut faciam
The chosen Ones / De uitverkorenen
« Reactie #53 Gepost op: 07/11/2012 | 10:38 uur »
(Trailer achter de link)
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/06/gezocht-echte-mannen-van-staal-docu-over-het-korps-mariniers/

Gezocht: echte mannen van staal – docu over het Korps Mariniers
door Anouk Eigenraam

“Trek die vent van het dek af! Stomme lapzwans! Droplul! Loop door jongen, jankerd!” De trailer van de documentaire ‘De Uitverkorenen’ van Geertjan Lassche over de opleiding van het Korps Mariniers bevat heftige beelden. Defensie vindt het een ‘waarheidsgetrouwe’ weergave. Maar zal de film niet veel nieuwe zieltjes afschrikken?

De wervingsspotjes waarin de Koninklijke Marine normaliter mensen probeert te werven voor een baan bij het Korps Mariniers ademen meestal een en al adrenaline uit, die stoere jongens en mannen ongetwijfeld zal aanspreken en ze misschien wel zal overhalen zich aan te melden.

Een echte vent met een beetje testosteron krijgt na het zien van zo’n filmpje toch spontaan last van bewijsdrang? Wie wil er nu niet bij de crème de la crème, de fine fleur van ‘s lands eer horen?

Maar om bij het korps te komen moet je wel een beetje een Man van Staal zijn, zoals de marine het ook wel omschrijft. Want dat je in de training wat ontberingen moet doorstaan, dat moge duidelijk zijn. Toch ziet dat in zo’n promofilmpje er altijd net wat vriendelijker uit dan de werkelijkheid, zo blijkt uit de trailer van de film ‘De Uitverkorenen’ van filmmaker Geertjan Lassche.

Appelleert zo’n voorlichtingsfilmpje toch een beetje aan enige heroïsche romantiek, als je eenmaal in die modder ligt terwijl iemand je uitmaakt voor alles wat lelijk is, dan is het toch een stuk minder romantisch ineens. Het is een survival of the fittest; niet alleen een fysieke test, maar ook een mentale beproeving. De nieuwelingen worden op de huid gezeten, gejend, getreiterd en uitgescholden. “Als ie wil stoppen met de opleiding moet ie nu stoppen! Loop dan door stom varken. Lopen, lopen, sneller, sneller!”

The Chosen Ones / De Uitverkorenen from Lassche, Geertjan on Vimeo.

Lassche, die ook andere (bekroonde) reportages en documentaires maakte als ‘Mannenbroeders van Kootjebroek’ en ‘Vreemdelingen en Bijwoners’, filmde negen maanden lang de rekruten tijdens hun opleiding bij het Korps Mariniers. Uit de trailer valt op te maken dat Lassche niets wilde verdoezelen, maar juist de rauwe werkelijkheid wilde tonen. Hij wil pas na volgende week als de film in première gaat in Tuschinkski, meer achtergrondinformatie geven over zijn film, maar wil wel kwijt dat hij carte blanche heeft gekregen van Defensie om al die maanden alles te filmen.

De vraag is natuurlijk wat Defensie van de film vindt, die ook geselecteerd is voor het IDFA. Defensiewoordvoerder Robin Middel, wil ook pas na volgende week meer commentaar geven, maar kan wel zeggen dat hij het een mooie film vindt:

    “Het is een hele mooie, zeer rauwe weergave van wat iemand tot een topmarinier maakt. Het geeft een waarheidsgetrouw beeld met alle menselijke aspecten daarin.”

Maar is Defensie niet bang dat de film nieuwe aanwas gaat afschrikken?

    “Nee dat denken we niet. Het beeld wat Lassche schetst is een realistisch beeld. En dat laat zien dat het korps niet voor iedereen is weggelegd.”

Overigens verschilt de training van de mariniersopleiding op het oog niet zoveel van bootcamptrainingen van het US Corps Marines:

En misschien vindt Defensie het juist wel handig dat mensen zich nog twee keer bedenken na het zien van De Uitverkorenen. Werkt het straks als een soort van eerste selectie zodat alleen de echt gemotiveerden en getalenteerden zich aanmelden voor de grote afvalrace…

Twitter: @Thom762

"And covenants, without the sword, are but words, and of no strength to secure a man at all" Thomas Hobbes

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 52 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.