Auteur Topic: Rusland en India sluiten miljardendeal  (gelezen 1520 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Belgje

  • Gast
Rusland en India sluiten miljardendeal
« Reactie #1 Gepost op: 25/12/2012 | 09:34 uur »
India koopt voor miljarden euro aan militaire toestellen van Rusland. Dat zijn beide landen overeengekomen tijdens het staatsbezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan India. Rusland levert de komende jaren 42 gevechtsvliegtuigen en 71 helikopters.
President Poetin en de Indiase premier Manmohan Singh ondertekenden in totaal tien akkoorden. Een ervan is een contract voor de levering van 42 Russische straaljagers van het type Soechoj Su-30. India tekende tevens een contract voor de aankoop van 71 MI-17 V5-helikopters. Volgens analisten zijn beide deals samen goed voor een bedrag van 2,3 miljard euro.

"We zijn overeengekomen onze traditie van nauwe samenwerking in militaire en technische domeinen te versterken", verklaarde Poetin na de ondertekening. Premier Singh voegde eraan toe dat ze ook de veiligheidssituatie in de regio hadden besproken, inclusief Afghanistan. "India en Rusland streven hetzelfde doel na van een stabiel, verenigd, democratisch en welvarend Afghanistan vrij van extremisme."

Oude bondgenoten
Het bondgenootschap tussen Rusland en India gaat terug tot de Koude Oorlog. In de jaren 90 verwaterden de banden maar sinds Poetin in 2000 aan de macht kwam, zijn de relaties weer sterker dan ooit. Momenteel is 60 tot 70 procent van het Indiaas legermateriaal van Russische makelij.

Toch heeft Rusland de laatste jaren flink wat wapendeals aan westerse landen verloren. In 2011 haalde het Franse Dassault Rafale een contract binnen voor de levering van 126 aanvalsvliegtuigen. Vorige maand nog bestelde India voor 1,4 miljard dollar aan helikopters bij Boeing. Naar verluidt is India niet altijd tevreden met de kwaliteit van de Russische wapens. Bovendien loopt de kostprijs vaak hoog op door vertragingen in de productie.

Nieuwe kerncentrales
Met de nieuwe akkoorden wil Poetin de oude alliantie met India nieuw leven inblazen. Hij kondigde voorts aan dat Rusland een nieuwe kerncentrale zal bouwen in Kudankulam in het zuiden van India. Een eerste kerncentrale is al afgewerkt ondanks hevig protest van milieugroeperingen en lokale bewoners.

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/121224_india_rusland