Auteur Topic: België: De Crem bereidt aankoop Joint Strike Fighter voor  (gelezen 26542 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Belgje

  • Gast
België: De Crem bereidt aankoop Joint Strike Fighter voor
« Reactie #440 Gepost op: 18/09/2013 | 14:23 uur »

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) overweegt om in navolging van Nederland de F-16’s te vervangen door Joint Strike Fighters of F-35’s. ‘Het dossier zal worden voorbereid’, zegt de minister in woensdag in De Tijd.

De Amerikaanse Joint Strike Fighter of F-35 Lighting II is de opvolger van de F-16 jachtbommenwerper. De straaljager van Lockheed Martin is een ‘stealth’- toestel dat onzichtbaar is voor de radar.

De Nederlandse regering besliste deze week al om 37 JSF’s aan te schaffen. De toestellen zullen vanaf 2019 geleidelijk de plaats innemen van de F-16’s. In 2023 moeten alle Nederlandse F-16’s zijn vervangen.

‘Opvolger is nodig’

Volgens minister van Defensie De Crem dringt een beslissing over nieuwe straaljagers zich ook in ons land op. ‘Een opvolger is hoe dan ook nodig: de F-16 wordt vijftig in 2025’, zegt De Crem in De Tijd. Hij denkt daarbij ook aan de JSF. ‘Ik denk niet dat de opvolger van de F-16 een Chinees of Russisch toestel zal zijn.’

Voor de JSF wordt rekening gehouden met een leveringstijd van zeker acht jaar. De Crem wil het dossier dan ook al volledig voorbereiden, zodat de volgende regering snel een beslissing kan nemen. Over het aantal toestellen wil de minister zich nog niet uitspreken. Vermoedelijk worden het er wel minder dan de 60 F-16’s waar het Belgische leger nu over beschikt.

60 miljoen per stuk

Aan de Joint Strike Fighter hangt een stevig prijskaartje. In Nederland wordt uitgegaan van 60 miljoen euro per stuk. Het land is al van in het begin betrokken bij de ontwikkeling van de straaljager. Ons land stapte destijds niet mee in het JSF-programma, waardoor de prijs vermoedelijk hoger zal liggen.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130918_00747544

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 439 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.