Auteur Topic: Militairen leren vechten in genadeloze jungle van Belize  (gelezen 1608 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thomasen

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 15429
  • Aut viam inveniam, aut faciam
Militairen leren vechten in genadeloze jungle van Belize
« Reactie #1 Gepost op: 21/11/2013 | 23:14 uur »
Militairen leren vechten in genadeloze jungle van Belize

18 november 2013, 16.12 uur

Zo’n 40 geselecteerde officieren en onderofficieren van het Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele Brigade volgen momenteel de Jungle Warfare Instructors Course in het Midden-Amerikaanse Belize.

Waar normaal gesproken de aandacht vooral uitgaat naar (over)leven in de rimboe, ligt de nadruk dit traject vooral op het vechten in het dichte groen. Daarbij krijgt het overdragen van kennis en ervaring veel aandacht, zodat de nieuwe instructeurs straks tot op geweergroepsniveau les en leiding kunnen geven.

Prikbeesten
Plaats van handeling is de dichte regenwoud van West-Belize waar de neerslag de afgelopen tijd ongenadig naar beneden komt. De militairen krijgen er ook nog eens te maken hebben met tal van kruip-, sluip- en prikbeesten. Binnen de staf bevinden zich naast een arts ook 4 algemeen militair verpleegkundigen van luchtmobiel. Dit viertal vergezelt de instructeurs-in-opleiding tijdens hun omzwervingen door de jungle. Hun snelle behandeling van allerhande euvel komt het voortzettingsvermogen ten goede.

Jungle-expert en adjudant van de mariniers Dick Vonk weet als geen ander wat vechten in de jungle ingewikkeld maakt: “In open terrein kun je de vijand op zo’n 150 meter ontdekken en bestrijden, hier is dat vaak op niet meer dan vijf meter. Dat vraagt om beter en veel sneller reageren. Daarnaast is navigeren en communiceren in de dichte begroeiing bijzonder lastig, omdat je zeer weinig ziet en de radio’s nauwelijks bereik hebben.”

“Voor wat betreft het nut van junglegetraindheid van Nederlandse militairen, hoef je alleen maar te kijken naar de ‘gordel van instabiliteit’ in de wereld”, vervolgt Vonk. “Dit gebied bevindt zich grotendeels in de tropen, waar vaak jungleachtig terrein voorkomt. Het is goed om klaar te zijn voor toekomstige inzet in zo’n omgeving. Los daarvan geldt ook: als je hier kunt vechten, dan kun je dat overal.”

De komende weken concentreren de militairen zich nog op contact drills met geweergroepen van de Belize Defense Force, nabijverkenning en het uitvoeren van operaties op de rivier met snelle boten.

http://www.defensie.nl/landmacht/actueel/nieuws/2013/11/18/46209499/Militairen_leren_vechten_in_genadeloze_jungle_van_Belize

Zie link voor Foto's en video
Twitter: @Thom762

"And covenants, without the sword, are but words, and of no strength to secure a man at all" Thomas Hobbes