Auteur Topic: Nederland pleit voor verdere militaire samenwerking  (gelezen 15954 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thomasen

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 16712
  • Aut viam inveniam, aut faciam
Nederland pleit voor verdere militaire samenwerking
« Reactie #115 Gepost op: 22/12/2013 | 22:00 uur »
Nederland pleit voor verdere militaire samenwerking

20 december 2013, 12.47 uur

Minister-president Rutte heeft gisteravond tijdens de vergadering van Europese Raad van de EU gepleit voor nauwere samenwerking tussen de Europese lidstaten op militair gebied om de gewenste eenheden en capaciteiten te kunnen leveren. Dat betekent ook dat er een sterke en duurzame defensie-industrie nodig is.

Het was voor het eerst sinds 5 jaar dat defensiesamenwerking op de agenda van een Europese Raad stond. De regeringsleiders besloten regelmatiger hierover te spreken.

Meer samenhang

Verdieping van samenwerking is in een snel veranderende veiligheidsomgeving een noodzaak, stelde Rutte. De Europese landen moeten vooral in de eigen nabijheid meer verantwoordelijkheid nemen voor hun veiligheid en belangen. Ook de Verenigde Staten en de Navo roepen hiertoe op. De Europese regeringsleiders besloten dat de troepen van de EU sneller en efficiŽnter worden ingezet. Nauwere samenwerking is nodig, omdat de inspanningen teveel versnipperd zijn en de landen samen op essentiŽle terreinen tekort schieten.

De Europese landen moeten hun defensiebudgetten slimmer en meer in samenhang besteden om schaalvoordelen beter te benutten, vond minister-president Rutte. "Het praten daarover moet niet gefrustreerd worden door de vraag wie precies welke en hoeveel troepen inzet bij een militaire missie zoals nu in Mali speelt." De prioriteiten liggen onder meer op tankvliegtuigen, cyber, op afstand bestuurbare vliegtuigen en satellietcommunicatie.

Defensiesamenwerking

Vanuit de Nederlandse optiek is samenwerking in kleinere (regionale) verbanden de drijvende kracht achter de Europese defensiesamenwerking. De Nederlandse en Belgische marines werken al vele jaren intensief samen op diverse gebieden (Benesam). Ook het European Air Transport Command op Vliegbasis Eindhoven is een voorbeeld van nauwe samenwerking. BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland hebben hun transportvliegtuigen daarin ondergebracht. Hierdoor hebben de landen toegang tot een grotere luchtvloot en wordt efficiŽnter gewerkt.

Nederland heeft tot slot een leidende rol bij de gezamenlijke aanschaf en ingebruikname van nieuwe tankvliegtuigen. Dit project krijgt de komende jaren meer gestalte. Nederland heeft aangegeven dat binnen de huidige kaders de lat hoger gelegd moet worden. Dit kan goed zonder dat parlementen hun inspraak verliezen over de inzet van militairen. Wel hamert Nederland erop dat betrouwbaarheid een cruciale rol speelt bij het opzetten en gebruiken van gezamenlijke capaciteiten. Goede relaties tussen regeringen en parlementen van partners zijn nodig om snel gezamenlijk te kunnen reageren op crises.

Defensie-industrie

De Europese Raad stelde vast dat een hoogwaardige competitieve defensie-industrie een belangrijke voorwaarde is om Europa meer op eigen benen te laten staan.

Een sterke Europese defensie-industriŽle basis moet gelijke kansen bieden aan bedrijven uit alle lidstaten, zowel aan grotere bedrijven als aan toeleveranciers. Nederland zet in op eerlijke kansen voor toeleveranciers, in het bijzonder het innovatieve MKB, voor toegang tot internationale toeleveringsketens.

De Europese Raad nam conclusies aan in lijn met de 3 clusters die december 2012 vastgesteld:  effectiviteit en zichtbaarheid van het veiligheids- en defensiebeleid, capaciteitsversterking en defensiemarkt en -industrie.

http://www.defensie.nl/_system/handlers/generaldownloadHandler.ashx?filename=/media/140218_tcm46-210221.pdf

http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2013/12/20/46210223/Nederland_pleit_voor_verdere_militaire_samenwerking?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
« Laatst bewerkt op: 22/12/2013 | 22:18 uur door Lex »
Twitter: @Thom762

"And covenants, without the sword, are but words, and of no strength to secure a man at all" Thomas Hobbes

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 114 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.