Auteur Topic: Grebbelinie krijgt oude glorie terug  (gelezen 1831 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 25849
  • SCITE CITO
Grebbelinie krijgt oude glorie terug
« Reactie #3 Gepost op: 25/03/2014 | 15:06 uur »
Grebbelinie krijgt oude glorie terug

25 maart 2014

De Grebbelinie wordt teruggebracht in haar oude staat. Het Waterschap Vallei en Veluwe begint volgende week met de werkzaamheden die in 2017 klaar moeten zijn.

De Grebbelinie werd rond 1745 aangelegd als verdedigingslinie tussen Rhenen en Spakenburg. De linie maakte het mogelijk het achterland onder water te zetten om de vijand tegen te houden.

Verdampt

De Grebbelinie werd voor het laatst gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers trokken zich in de laatste weken van de oorlog terug achter de verdedigingslijn in de Randstad. Daarna werd er nauwelijks meer gevochten. De oprukkende Canadezen wachtten de capitulatie van de Duitsers af.

In totaal wordt er 22 kilometer dijk gerenoveerd. Volgens het Waterschap Vallei en Veluwe is het vooral de bedoeling om de dijk, die vanwege de klimaatverandering is aangetast, te verstevigen. Aan het begin en einde van de linie liggen aarden verdedigingsforten. Die worden ook gerestaureerd.

Bron: NOS

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 2 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.