Auteur Topic: NAVO stopt samenwerking Rusland  (gelezen 2724 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 25981
  • SCITE CITO
NAVO stopt samenwerking Rusland
« Reactie #6 Gepost op: 01/04/2014 | 19:19 uur »
NAVO stopt samenwerking Rusland

dinsdag 1 apr 2014

De NAVO schort de militaire samenwerking met Rusland op. Dat hebben de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt in Brussel, waar ze bijeen zijn voor een tweedaagse top. De samenwerking met Oekraïne en NAVO-lidstaten in Oost-Europa wordt versterkt.

NAVO-ministers zeggen dat Rusland het internationaal recht en de afspraken met de NAVO heeft geschonden. Dat kan niet zonder gevolgen blijven, vinden de ministers.

Gevolgen

Alle praktische samenwerking tussen NAVO en Rusland wordt opgeschort, zegt verslaggever Tijn Sadée. "Dat gaat om samenwerking in Afghanistan, bij het trainen van helikopterpiloten. Maar het gaat ook over de strijd tegen terrorisme en piraterij", zegt Sadée. "Heel triest, want NAVO-baas Rasmussen zei afgelopen december nog dat de NAVO fantastisch samenwerkt met de Russen."

Het bondgenootschap roept Rusland in een verklaring op om zijn troepen op de Krim terug te halen naar de militaire bases. De annexatie is volgens de NAVO strijdig met de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.

Ook moet Rusland de "militaire activiteiten" langs de grens met Oekraïne verminderen. Volgens de NAVO heeft Rusland duizenden militairen naar het grensgebied gestuurd. NAVO-secretaris-generaal Rasmussen zei eerder vandaag dat hij nog geen tekenen ziet van een terugtrekking.

Dialoog

De NAVO gaat de samenwerking met Oekraïne juist versterken, ook op militair gebied. Het bondgenootschap is wel voor voortzetting van een politieke dialoog.

In Kiev stemde het parlement vandaag in met een reeks gezamenlijke oefeningen met de NAVO, op het grondgebied van Oekraïne. Die oefening zouden deze zomer moeten plaatsvinden.

Bron: NOS

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 5 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.