Auteur Topic: Toekenning Militaire Willems-Orde  (gelezen 5117 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ros

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 13484
Toekenning Militaire Willems-Orde
« Reactie #77 Gepost op: 08/02/2016 | 12:37 uur »
Militaire Willems-Orde voor commandotroepen vanwege inzet Afghanistan
Foto: ANP
Gepubliceerd: 08 februari 2016 11:01
Laatste update: 08 februari 2016 12:28
   
Het korps commandotroepen krijgt de Militaire Willems-Orde uitgereikt voor hun buitengewone inzet in Afghanistan.
De Rijksvoorlichtingsdienst maakte dat maandag bekend. Koning Willem-Alexander reikt de onderscheiding op 15 maart uit op het Binnenhof in Den Haag.

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding. De koning is Grootmeester van de Orde.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft het korps voor deze onderscheiding voorgedragen op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde.

Erkenning
De onderscheiding werd op 30 april 1815 door koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd.

De onderscheiding is vaker uitgereikt aan militaire eenheden, zowel binnenlandse als buitenlandse. De Onderzeebootdienst kreeg in 1947 als laatste Nederlandse eenheid deze militaire eer voor hun inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eind 2014 ontving oud-commando Gijs Tuinman de Militaire Willems-Orde uit handen van koning Willem-Alexander voor zijn heldhaftig en moedig optreden in Afghanistan. Het ging hierbij vooral om een aantal operaties in het najaar van 2009 toen hij leiding gaf aan enkele tientallen militairen van Taskforce 55 in Uruzgan.

www.nu.nl

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 76 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.