Auteur Topic: Sigma-klasse korvetten Roemenie  (gelezen 1343 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Reinier

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 2842
Sigma-klasse korvetten Roemenie
« Reactie #11 Gepost op: 08/11/2016 | 13:12 uur »
Damen Shipyards dicht bij megaorder Roemeense marine

Damen Shipyards, de grootste scheepsbouwer van Nederland, staat op het punt een megaorder van de Roemeense marine binnen te halen. Damen gaat zo goed als zeker vier korvetten van de Sigma-klasse leveren aan het Oost-Europese land. De vier schepen hebben een contractwaarde van omgerekend circa € 800 mln.

Het Roemeense ministerie van defensie maakte donderdag bekend dat de Roemeense regering een conceptbesluit heeft genomen om de vier marineschepen aan te schaffen, zo hebben Roemeense media kort voor het weekeinde gemeld.

Als de order inderdaad door gaat is het de eerste grote marineorder voor Damen Shipyards in jaren tijd. Veel overheden hebben de afgelopen jaren bezuinigd op defensie en schaften geen nieuwe marineschepen aan. Ook verloor Damen op het laatste moment enkele keren een grote order aan een buitenlandse concurrent.

'Handtekeningen nog niet gezet'

In een officiële schriftelijke reactie laat Damen zich van de voorzichtige kant zien. ‘Het proces voor het contract om vier korvetten voor de Roemeense marine te bouwen is nog niet afgerond. Daarom kunnen we nu niet bevestigen of Damen Shipyards Galati (DSGa) deze schepen gaat bouwen. Maar we kunnen wel zeggen dat de scheepswerf de vaardigheden en expertise heeft om dat werk te doen als we daartoe geroepen worden.’

In een mondelinge toelichting zegt een woordvoerder van Damen Shipyards dat het er ‘heel positief’ uitziet. ‘Maar de handtekeningen zijn nog niet gezet.’ De woordvoerder benadrukt dat in een uitzonderlijk geval Damen eens zeven jaar heeft moeten wachten op een belangrijke handtekening.

Bouwwerkzaamheden in Roemenië

Voorwaarde voor de Roemeense overheid was dat de marineschepen, met name uit oogpunt van werkgelegenheid, in eigen land moeten worden gebouwd. En het eerste schip moet 2,5 jaar na het sluiten van het definitieve contract worden opgeleverd.

Damen beschikt sinds 1999 over een grote scheepswerf in Roemenië, waar sindsdien 358 schepen zijn gebouwd. Het concern uit Gorinchem kocht de werf van de Roemeense overheid en heeft een belang van 99%.

Bij Damen Shipyards Galati (DSGa) werken circa 2300 mensen. Het Roemeense dochterbedrijf behaalde vorig jaar een omzet van €106 mln en betaalde een dividend van ruim €4 mln aan het Nederlandse moederbedrijf. DSGa is wereldwijd de grootste scheepswerf van het Damen-concern, dat beschikt over meer dan dertig werven. Galati is een provinciestad aan de monding van de Donau.

Zwarte Zee en geopolitiek

Navo-lid Roemenië investeert weer fors in zijn defensie. In het concept-besluit om de vier marineschepen aan te schaffen verwijst de Roemeense overheid nadrukkelijk naar de veiligheidssituatie rondom het Zwarte Zeegebied. Boekarest wantrouwt de Russen die eveneens fors hebben geďnvesteerd in hun Zwarte Zeevloot en die volgens de Roemenen en de Navo kruisraketten en anti-luchtraketten hebben gestationeerd op schiereiland De Krim. De marineschepen van Damen kunnen onder meer worden ingezet om schendingen van internationaal recht in de Zwarte Zee-regio tegen te gaan, zo is in Roemeense media te lezen.

Werkgelegenheid

De Roemeense mega-order kan honderden nieuwe banen opleveren, met name in Roemenië, waar de feitelijke bouw zal plaatsvinden. Maar ook Nederland kan profiteren, zegt de woordvoerder van Damen Shipyards. ‘Designwerkzaamheden zullen in Nederland worden gedaan. En de coördinatie van het project zal daar ook plaats vinden. Het zenuwcentrum ligt in Vlissingen.’ Vlissingen is de thuisbasis van marinewerf Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNV).

In Galati werkt Damen eendrachtig samen met een groot Nederlands scheepsbouwcluster, waar onder andere ondernemingen Alewijnse, Den Breejen, Eekels, Helmers, Heinen & Hopman, Den Haan Rotterdam en DMT deel van uitmaken.

https://fd.nl/ondernemen/1174739/damen-shipyards-dichtbij-megaorder-van-roemeense-marine

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 10 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.