Auteur Topic: Vechten voor vijand en vaderland - SS'ers in Nederlands-IndiŽ en Korea  (gelezen 1153 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Reinier

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 2631
Vechten voor vijand en vaderland - SS'ers in Nederlands-IndiŽ en Korea
« Reactie #4 Gepost op: 29/12/2017 | 14:54 uur »

Gerrit Valk zocht uit hoe het nu eigenlijk zat met die SS'ers in Nederlandse krijgsdienst
Vechten voor vijand en vaderland - SS'ers in Nederlands-IndiŽ en Korea


De kans is groot dat u meent te weten dat voormalige oostfrontstrijders en andere foute Nederlanders op grote schaal hebben meegevochten in de Korea-oorlog (1950-1953) en in de dekolonisatieoorlog in IndonesiŽ (1945-1950). De communistische Waarheid, ooit de grootste krant van Nederland, heeft dit meermaals vermeld. IndonesiŽkenner en voormalig NRC-redacteur Peter Schumacher ging er in de jaren negentig nog van uit dat enkele honderden SS'ers in IndonesiŽ zijn ingezet. En Geert Mak wist in De eeuw van mijn vader te melden dat het om 15- ŗ 30 duizend man moet zijn gegaan. Naderhand heeft hij - ruimhartig - erkend dat hij zich heeft vergist, en dat de Nederlandse krijgsmacht slechts incidenteel van gewezen SS'ers gebruik heeft gemaakt.

Gerrit Valk, voorzitter van het Veteraneninstituut en voormalig PvdA-Kamerlid, heeft uitgezocht hoe het nu eigenlijk zat met die SS'ers in Nederlandse krijgsdienst. Alleen in Nieuw-Guinea werden zo'n 250 politieke delinquenten aan het werk gezet. Maar het aandeel militairen met een Duits krijgsverleden beperkte zich volgens Valk in IndonesiŽ tot hooguit 1 procent. In Korea zou het om 40 ŗ 70 mannen zijn gegaan. Van een actieve werving onder oud-SS'ers zou geen sprake zijn geweest. Laat staan van rehabilitatie als wederdienst van de Nederlandse overheid.

Dit neemt niet weg dat vroegere oostfrontstrijders kort na de oorlog onder Nederlandse vlag hebben gevochten. Sterker: de meesten van hen voldeden beter dan het gros van hun strijdmakkers. 'Ik heb liever jongens die in Rusland zijn geweest dan het zooitje dat we hier vaak tegenkomen', zou een officier hebben gezegd. Een Korea-veteraan die nog tegen de Duitsers had gevochten, was even gul in zijn lof: 'Het waren geweldige soldaten en zeer goede kameraden.'

https://www.volkskrant.nl/boeken/gerrit-valk-zocht-uit-hoe-het-nu-eigenlijk-zat-met-die-ss-ers-in-nederlandse-krijgsdienst~a4542652/

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 3 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.