Aanslag tijdens kerstmarkt in Straatsburg

Gestart door Parera, 12/12/2018 | 01:00 uur

Lex

Volgens eerste en onbevestigde berichten van oa de Franse media is de dader doodgeschoten door de politie in Straatsburg.

Mourning

Citaat van: Oorlogsvis op 12/12/2018 | 15:08 uur
Wat een aanvulling weer op onze samenleving die asielzoekers die aanslagen plegen.....weer de schuld van Angela Merkel
en de rest van de politiek die deze massa immigratie steunt en de ellende die ervan komt.

Je kan als normaal mens niet eens meer een kerstmarkt bezoeken..... :devil:

Je bent, zoals altijd, weer lekker accuraat en genuanceerd...
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Oorlogsvis

#4
Wat een aanvulling weer op onze samenleving die asielzoekers die aanslagen plegen.....weer de schuld van Angela Merkel
en de rest van de politiek die deze massa immigratie steunt en de ellende die ervan komt.

Je kan als normaal mens niet eens meer een kerstmarkt bezoeken..... :devil:

Parera

Marechaussee 'extra alert' bij grens

AMSTERDAM - Douanebeambten zijn 'extra alert' bij de Nederlandse grens, nu de verdachte van de aanslag in Straatsburg voortvluchtig is.

Toch is er geen verscherpte controle bij de grensovergangen van ons land, laat een woordvoerder van de Marechaussee weten. ,,We gaan onze werkwijze niet aanpassen", vertelt hij. ,,We blijven ons werk uitvoeren zoals we altijd doen. Maar gezien de actualiteit zijn we natuurlijk wel extra alert."

Nadat de 29-jarige Chekatt dinsdagavond vlakbij de kerstmarkt van de Noord-Franse stad met een automatisch wapen het vuur opende, en daarbij zeker drie mensen om het leven bracht, zou hij – nadat de politie aankwam – een taxi hebben gestolen en daarin zijn gevlucht, zo melden Franse media. Er is een klopjacht gaande op de 29-jarige man van Marokkaanse komaf.

[Bron: Telegraaf ]

Parera

#2
In tegenstelling tot wat de NOS meld is er al wel meer info over de dader en is een bekende van de Franse justitie. De Franse politie heeft eerder vandaag geprobeerd de man aan te houden een eerder gepleegde overval.

Volgens Reuters heeft hij zich verscholen in een appartementen complex en heeft de politie het gebouw omsingelt. Het dodental ligt ook al hoger op 4 personen. Het EU parlement zit op slot, meerdere personen zitten nog binnen tot dat de schutter uitgeschakeld/opgepakt is.

Parera

#1
Man opent vuur op straat in Straatsburg: zeker 2 doden en 12 gewonden

Bij een aanslag in Straatsburg heeft een man in de buurt van een kerstmarkt schoten gelost. Daarbij zijn volgens de Franse autoriteiten zeker twee doden en twaalf gewonden gevallen. Van de gewonden zijn er zes zwaargewond. Enkele Franse media melden vier doden, maar dat aantal is niet bevestigd. De schutter is voortvluchtig. De politie is een klopjacht op hem begonnen. De speciale anti-terreurdienst van de Franse justitie onderzoekt de aanslag. Gegevens over de dader ontbreken nog, maar volgens het departement Bas-Rhin is het een man en is hij geïdentificeerd. Hij had van de Franse autoriteiten het stempel 'Fiché S' gekregen. Daarmee was hij aangemerkt als mogelijke bedreiging voor de staatsveiligheid. Personen met zo'n stempel worden extra goed in de gaten gehouden. Het Franse persbureau AFP bericht op basis van politiebronnen dat de vermoedelijke dader vanochtend eigenlijk gearresteerd moest worden, maar op dat moment niet thuis was. Ook zijn er berichten dat toen in zijn woning explosieven zijn gevonden.

Geen Nederlanders
De burgemeester van Straatsburg Roland Ries spreekt op Twitter zijn medeleven uit met de slachtoffers. Hij sprak eerder op de avond van een ernstig incident en vroeg inwoners om binnen te blijven. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de situatie op de voet te volgen. Het ministerie heeft geen indicaties dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. De kerstmarkten op de pleinen in Straatsburg met de kenmerkende houten blokhutten zijn wereldberoemd en trekken jaarlijks veel bezoekers.

Europees Parlement afgegrendeld
Agenten hebben het gebied rond de plek van de aanslag hermetisch afgesloten. Onder meer het tramverkeer is stilgelegd. Op straat lopen militairen en zijn dranghekken neergezet. Ook het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg is afgesloten. Europarlementariërs vergaderen daar deze week; de plenaire vergadering van de afgelopen avond ging gewoon door. President Macron heeft vanwege de aanslag een receptie op het Élysée-paleis ingekort. Hij werd meteen ingelicht over de situatie en heeft minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner naar Straatsburg gestuurd.

Grenscontroles
Vanwege het incident en de klopjacht op de schutter zijn de controles aan de grens met Duitsland aangescherpt. Iedereen die vanuit Straatsburg naar het Duitse Kehl wil, wordt gecontroleerd. Op de grensbrug staan gewapende agenten. Veel mensen in het centrum van Straatsburg waren getuige van de aanslag. "Ik hoorde schoten en daarna begon iedereen te rennen", zei een winkelier uit het centrum van Straatsburg tegen de Franse televisie. "Ik schrok enorm. Al snel stonden er politieauto's in de straat. Ik denk dat het zo'n 10 minuten duurde." Een bewoner vertelde: "Ik hoorde schoten en zag twee mensen op straat liggen. Ze bloedden. Ik hoorde mensen schreeuwen." Een man die op het terras van een restaurant zat, zag dat iedereen opeens begon te rennen. "Er was grote paniek. Ze zeiden: kom naar binnen! Maar wij vertrokken met de auto. We werden tegengehouden, omdat de schutter in de buurt zou zijn." De kelner van een restaurant rende naar buiten toen hij een enorme knal hoorde. "Toen zag ik op het terras iemand liggen in een plas bloed en op straat zag ik iemand wegrennen met iets in z'n hand, ik denk een wapen. Ik hoorde nog verschillende knallen. Toen heb ik alle klanten naar binnen gehaald en hebben we het restaurant gebarricadeerd."

[Bron: NOS]