Centraal corona/ COVID-19 topic

Gestart door Enforcer, 23/02/2020 | 11:49 uur

Harald

Citaat van: Huzaar1 op 21/06/2020 | 22:48 uur
Die komt ons even overtuigen,
Citaat van: Umbert op 22/06/2020 | 02:29 uur
Komt gelijk ff  advies geven over de vMFF en de onderzeboten en hoe goed het Franse voorstel wel niet is.  :doh:

Waarschijnlijk krijgen we wel korting bij een aankoop van Franse onderzeeboten als we nu instemmen met zijn reddende herstelfonds. (vooral voor Frankrijk) 

Umbert

Citaat van: Huzaar1 op 21/06/2020 | 22:48 uur
Die komt ons even overtuigen,

Komt gelijk ff  advies geven over de vMFF en de onderzeboten en hoe goed het Franse voorstel wel niet is.  :doh:

Huzaar1

Die komt ons even overtuigen,
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Nederland is uiterst kritisch over de omvang en de voorwaarden

Macron naar Den Haag voor overleg herstelfonds

DEN HAAG - De Franse president Emmanuel Macron komt dinsdag naar Den Haag voor overleg met minister-president Mark Rutte. Dat melden bronnen rond het kabinet aan De Telegraaf.

De twee regeringsleiders gaan in gesprek over het voorstel van de Europese Commissie voor een herstelfonds voor door het coronavirus getroffen landen van 750 miljard euro. Van dit bedrag zou 500 miljard via subsidies worden weggeven en 250 miljard beschikbaar komen via leningen. Eerder was er wel al een akkoord over een eerste steunpakket ter waarde van 540 miljard euro. Daar is tot nu toe nog geen gebruik van gemaakt.

Eis: harde voorwaarden
Nederland is uiterst kritisch over de omvang en de voorwaarden van een nieuw herstelfonds. Rutte eist harde voorwaarden op het gebied van hervormingen en vindt dat er een betere onderbouwing moet komen voor de bestedingsdoelen van het geld.

Samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken heeft Nederland als 'verstandige vier' een eigen voorstel voor een Europees steunplan ingeleverd. Eerder deed Frankrijk dat samen met Duitsland. Tot nu toe is er nog geen overeenstemming over een compromis.

KLM
Halverwege volgende maand is er een fysieke top met alle Europese regeringsleiders. Of de landen na een ronde tot een akkoord komen is nog maar zeer de vraag. Later deze week volgt waarschijnlijk nog een ander belangrijk onderwerp op het Frans-Nederlandse toneel. Haagse bronnen melden dat het steunpakket voor KLM bijna rond is.

Of Macron en Rutte hier dinsdag over spreken in Den Haag is niet duidelijk. Onlangs brachten ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hoekstra (Financiën) een bezoek aan Parijs om te praten over hulp aan de luchtvaartmaatschappij.


Telegraaf, 21-06-2020, 21:20

Lex

Tientallen militairen in Oirschot mogelijk besmet met coronavirus

DEN HAAG
Een twintigtal militairen in opleiding in het Brabantse Oirschot heeft mogelijk het coronavirus opgelopen. Ze hebben klachten die daaraan doen denken en hebben daarom een coronatest ondergaan. Dertien collega's met dezelfde klachten bleken vrij van het virus.

De 22 anderen die nog in afwachting zijn van de uitslag, zitten thuis in quarantaine. De andere leden van de opleidingseenheid School Zuid zijn uit voorzorg ook naar huis gestuurd, meldt Defensie.

Door de militairen af te zonderen, hoopt Defensie de ziekteverwekker geen kans te geven zich over de Oirschotse kazerne te verspreiden. De andere eenheden die daar zijn gelegerd zijn ingelicht. Ook de GGD is gewaarschuwd.

Ook voor de militairen in opleiding gelden de coronavoorschriften van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, laat Defensie weten.

ANP, 18-06-2020, 20:11

Ace1

Oud-marinier houdt de wacht bij beeld van Michiel de Ruyter

Een eenzame actievoerder stond vandaag bij het beeld van Michiel de Ruyter op de Boulevard in Vlissingen. Met een - in zijn woorden - verbindende boodschap: Veiligheid en vrijheid voor alle Nederlanders. Maar vooral met de oproep om de beelden in Nederland in hun waarde te laten.

Om die boodschap te verkondigen, moest oud-marinier Jeannot Schmidt wel een stuk rijden. Vanochtend vertrok hij uit Landsmeer, een dorp net boven Amsterdam, om vanaf 9.30 uur wacht te houden bij het beeld van De Ruyter. "Je mag met elkaar in debat zijn, je mag protesteren, je mag klagen, je mag een klacht indienen. Maar als je dingen gaat slopen ga je wat mij betreft over een grens", legt Schmidt zijn actie uit.

Schmidt volgde de afgelopen dagen de discussie over de beelden in Nederland op de voet. Toen de oud-marinier het beeld van Michiel de Ruyter, oprichter van het Korps Mariniers, voorbij zag komen, vond hij dat hij in actie moest komen. "Toen werd er bij mij wel wat geraakt, ja", aldus Schmidt.

Volgens Schmidt leeft dit sentiment bij veel oud-mariniers: "Ik weet dat veel oud-mariniers dit steunen." Vanavond om 18.00 uur wordt hij afgelost door een vriend, die eveneens oud-marinier is. Maar daarna houdt de actie van Jeannot Schmidt voorlopig op. "Vandaag brengen we deze boodschap en die boodschap blijft wat mij betreft. En misschien kom ik nog een keer terug."

Overigens hoeven mensen die het beeld van Michiel de Ruyter graag op de Boulevard houden zich geen zorgen te maken. Volgens de organisator van het Zeeuwse Black Lives Matter-protest vertroebelt de ophef die is ontstaan na de oproep om beelden te verwijderen de discussie juist, en ook de gemeente Vlissingen neemt vooralsnog geen maatregelen om het beeld van Michiel de Ruyter extra te beschermen of te verwijderen.

Video op onderstaande link te bekijken

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/120569/Oud-marinier-houdt-de-wacht-bij-beeld-van-Michiel-de-Ruyter

Lex

'Wereldhandel in gevaar door zeelieden die vastzitten op schepen'

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de VN slaat alarm over het grote aantal zeemensen dat vastzit op schepen als gevolg van de coronacrisis. Doordat honderdduizenden zeevarenden niet kunnen worden afgelost, komt het wereldwijde zeetransport in gevaar, waarschuwt de organisatie.

Volgens secretaris-generaal Kitack Lim van de organisatie zitten zeelieden in sommige gevallen nu al vijftien maanden op hetzelfde schip. Volgens internationale regels moeten ze na uiterlijk elf maanden worden afgelost, maar de coronabeperkingen verhinderen dat.

Ook nu de coronamaatregelen hier en daar worden versoepeld, blijven de problemen bestaan, zegt de VN-organisatie, doordat de regels sterk van gebied tot gebied verschillen. "We kunnen niet verwachten dat deze mensen eeuwig op zee blijven", zegt Lim, die van een humanitaire crisis spreekt.

Zo'n 90 procent van de wereldwijde handel gaat over zee en de aflossingsproblemen brengen de bevoorradingsketen in gevaar. Na de wettelijke termijn van elf maanden mag personeel aan boord van de schepen geen werk meer verrichten totdat ze worden vervangen.

Naar schatting wachten 200.000 zeelieden op aflossing. De IMO vraagt internationale overheden ervoor te zorgen dat deze mensen thuiskomen, en hun vervangers juist naar het schip.

ANP, 16-06-2020, 15:11

Lex

NAVO bereidt zich voor op tweede coronagolf

BRUSSEL
De NAVO bereidt zich voor op een opleving van de coronapandemie. De ministers van Defensie van de 30 lidstaten gaan deze week akkoord met een operationeel plan om elkaar en partnerlanden bij een nieuwe gezondheidscrisis beter en sneller te hulp te schieten, zei topman Jens Stoltenberg dinsdag.

Zo wordt een voorraad met medische goederen aangelegd. Hiervoor wordt een speciaal fonds opgericht, zodat medische artikelen en apparatuur op verzoek snel kunnen worden aangeschaft en verdeeld onder bondgenoten en NAVO-partners.

Bijdragen aan het fonds gelden als een lening. Defensieminister Ank Bijleveld zal deze week tijdens de videobijeenkomst een bijdrage van 1 miljoen euro toezeggen. Nederland benadrukt het belang van coördinatie met gelijksoortige EU-initiatieven.

De militaire alliantie heeft volgens Stoltenberg de afgelopen tijd een sleutelrol gespeeld in het bestrijden van de coronacrisis door medische goederen en uitrusting te leveren, waaronder bijna 100 veldhospitalen. Bij een tweede golf moet de respons krachtiger zijn en de coördinatie beter, zei Stoltenberg. Hulp moet op de juiste plek op de juiste tijd worden geleverd, aldus de Noor.

ANP, 16-06-2020, 12:29

Lex

Lokale VVD'ers: Nederland moet niet instemmen met giften EU

DEN HAAG - Nederland moet bij de Europese top van komende week niet instemmen met het uitdelen van giften en garanties aan EU-landen die tijdens de vorige crisis te weinig buffers hebben opgebouwd. Die oproep doet ene groep van lokale VVD'ers aan hun eigen partij. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de Nederlandse inzet voor de EU-top.

De ongeveer vijftig VVD'ers, merendeels raadsleden en wethouders, vinden dat het tijd is 'om een streep te trekken', juist omdat de gemeenten zo in de problemen dreigen te komen door de coronacrisis. Het 'uitdelen van giften' aan andere EU-landen 'zou oneerlijk zijn tegenover Nederlandse gemeenten', zo schrijft het VVD-collectief.

Komende week onderhandelen de EU-landen over de meerjarenbegroting en over het coronapakket zoals de Europese Commissie die voorstelde ter waarde van 750 miljard euro, waarvan 500 miljard als gift en 250 miljard als leningen. Eerder bereikte de Eurogroep al overeenstemming over kredieten ter waarde van 540 miljard euro.

De lokale VVD'ers wijzen op het regeerakkoord, waarin immers staat dat het kabinet geen verdere stappen wil in de richting van een transferunie. ,,Wij willen de VVD- fractie oproepen het kabinet duidelijk te maken dat het regeerakkoord niet opnieuw onderhandelbaar is en Nederland dus niet kan meewerken aan het voorstel van de Europese Commissie."

Nederland ziet met de rest van de 'verstandige vier' Oostenrijk, Denemarken en Zweden meer in een herstelfonds waarin aan leningen strenge voorwaarden worden verbonden voor economische hervormingen.

Telegraaf, 14-06-2020, 22:25

Lex

Citaat van: Ros op 14/06/2020 | 22:42 uur
Triest maar jammer dan.........willen we een uitbraak voorkomen voor zover het mogelijk is of wachten we af tot het zover is ? Dan staat iedereen weer op de achterste poten en wijst met het vingertje naar Den Haag die in had moeten grijpen. Terwijl het heel duidelijk en meermaals is verteld dat terugdraaien van de versoepelingen zeker tot de mogelijkheden behoort.
En dan nog is het de individuele verantwoordelijkheid.
Maar vanaf morgen, 150620, vinden binmen de EU (uitzonderingen daargelaten) een veelvoud aan versoepelingen plaats; waarschijnlijk ook vanwege de aankomende zomervakanties waarbij de toeristen industrie een belangrijke rol speelt.
Zo zijn er gebieden waar de werkeloosheid in gestegen van 7% naar 77%.

Ros

Citaat van: Lex op 14/06/2020 | 22:29 uur
Het grote probleem hierbij is de individuele verantwoordelijkheid.
Een minderheid kan ervoor zorgen dat een meerderheid hiervan het slachtoffer wordt. En dat is zeer triest.

Triest maar jammer dan.........willen we een uitbraak voorkomen voor zover het mogelijk is of wachten we af tot het zover is ? Dan staat iedereen weer op de achterste poten en wijst met het vingertje naar Den Haag die in had moeten grijpen. Terwijl het heel duidelijk en meermaals is verteld dat terugdraaien van de versoepelingen zeker tot de mogelijkheden behoort.

Lex

Citaat van: Ros op 14/06/2020 | 22:16 uur
Dus, sluiten die handel maar weer. Het is natuurlijk ook van de zotte dan horeca uitbaters de toestroom van mensen in de hand kunnen houden en mensen die denken gewoon niet na. Het valt ook op dat elders, bijvoorbeeld in supermarkten, mensen ook menen de regels niet meer in acht te hoeven nemen. Probeer een nieuwe uitbraak met man en macht te voorkomen. Versoepeling van de regels blijkt niet overal te werken.
Het grote probleem hierbij is de individuele verantwoordelijkheid.
Een minderheid kan ervoor zorgen dat een meerderheid hiervan het slachtoffer wordt. En dat is zeer triest.

Ros

#1276
Dus, sluiten die handel maar weer, het is geen eerste levensbehoefte. Het is natuurlijk ook van de zotte te denken dat horeca uitbaters de toestroom van mensen in de hand kunnen houden en de bezoekers die denken gewoon niet na. Het valt ook op dat elders, bijvoorbeeld in supermarkten, mensen ook menen de regels niet meer in acht te hoeven nemen. Probeer een nieuwe uitbraak met man en macht te voorkomen. Versoepeling van de regels blijkt niet overal te werken.

Ros

Horecabezoekers houden zich steeds minder aan coronamaatregelen
14 juni 2020 21:28

Binnen de horeca vinden mensen het steeds moeilijker om de coronamaatregelen na te leven, constateren de veiligheidsregio's. De ontwikkeling baart hen zorgen.

Het is het tweede weekend dat de horeca in Nederland weer open is. Sinds 1 juni kunnen mensen weer een drankje drinken op het terras of in de kroeg, maar moeten zich daarbij wel aan de coronamaatregelen houden.

De discipline lijkt hier te verslappen, blijkt uit het beeld dat Hubert Bruls schetst. Hij is de voorzitter van het Veiligheidsberaad, waarin de 25 veiligheidsregio's in Nederland vertegenwoordigd zijn.

"Binnen in de horecagelegenheden vinden mensen het steeds moeilijker om onderling 1,5 meter afstand te bewaren", zegt Bruls. Met name de verplichting om binnen niet te blijven zitten en niet te gaan lopen of staan, blijkt lastig na te komen.

Zaken gesloten en boetes uitgedeeld
Op vrijdag- en zaterdagavond was het volgens de veiligheidsregio's in een aantal uitgaansgebieden in Nederland te vol. Daar zou de onderlinge afstand zeker niet gehaald zijn, bijvoorbeeld wanneer mensen buiten staan te wachten om een kroeg in te gaan.

Op meerdere plaatsen zijn boetes uitgedeeld. Ook zijn enkele horecagelegenheden gesloten, waaronder één in Maastricht.

Eindhovense uitbaters sloten deuren
Sommige horeca-uitbaters vragen zich af of de maatregelen wel haalbaar zijn. Zo sloot een groot deel van de kroegen in de grootste Eindhovense uitgaansstraat Stratumseind afgelopen donderdag de deuren, uit angst voor boetes.

Het publiek zou zich volgens de kroegen te weinig aantrekken van de maatregelen. Ook elders in Nederland bleef horeca uit voorzorg dicht.

"Met de vakantieperiode in aantocht willen we graag iedereen de gelegenheid geven om op een terrasje te zitten of een hapje te gaan eten", zegt Bruls. Hij voegt toe dat dit wel op een veilige manier moet gebeuren.

Eerder wees Bruls erop dat het naleven van de maatregelen moeilijker zal worden bij versoepelingen.

www.mu.nl

Reinier

@Poleme

Mijn post was cynisch, sarcastisch bedoeld.  ;)