Marinier omgekomen in Noorwegen

Gestart door Zander, 14/02/2021 | 18:01 uur

Sparkplug

Lichaam overleden marinier terug naar Nederland

Nieuwsbericht | 17-02-2021 | 15:54

Het lichaam van de zaterdag overleden sergeant-majoor van de mariniers Ben Kooyman (42) wordt vandaag naar Nederland gerepatrieerd. Uit voorlopig onderzoek bleek dat Kooyman op oefening in Noorwegen stierf aan een acute hartaanval.


Afscheid in Noorwegen van sergeant-majoor van de mariniers Ben Kooyman (42).

De verwachting is dat het vliegtuig met het lichaam van Kooyman vanavond landt. Hij wordt daarna overgedragen aan zijn nabestaanden. Collega's hebben gisteren afscheid genomen van Kooyman. Dat gebeurde met een militaire ceremonie op Camp Orange.

Kooyman was in Noorwegen voor de wintertraining van 1st Marine Combat Group. Hij was assault engineer van het 14e Combat Support Squadron.

Geliefd collega

"Ben was een zeer geliefd collega, een vrolijk mens en werd gerespecteerd om zijn professionele houding als marinier en senior-instructeur", meldt de marine. "Wij verliezen een fantastische collega. Voor alle dierbaren van Ben heel veel sterkte en kracht gewenst in deze moeilijke tijden."

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/02/17/lichaam-overleden-marinier-terug-naar-nederland
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

A.J.

Eindelijk normale berichtgeving ipv dat mateloos respectloze artikel van Olof van Joolen...  :sick:

Lex

Overleden Nederlandse militair (42) in Noorwegen laat vrouw en kinderen na

De Nederlandse militair die zaterdag overleed in Noorwegen is een 42-jarige onderofficier. Hij laat een vrouw en kinderen achter.
Dat melden Noorse media.

Ref. dagblad, 15-02-2021.

Zie ook: https://www.rd.nl/artikel/914325-overleden-nederlandse-militair-42-in-noorwegen-laat-vrouw-en-kinderen-na

Robert2

Onderstaande is een update uit het artikel waar Zander ook al naar verwijst.
CitaatOmgekomen marinier was net terug van tiendaagse loodzware training in de kou

De Nederlandse marinier die zaterdagmiddag overleed in Noorwegen had net de dag ervoor de eerste fase van zijn loodzware opleiding in het poolgebied afgerond. Onduidelijk is nog wat er daarna precies is gebeurd. De marechaussee is een onderzoek gestart.
Raymond Boere 14-02-21, 15:35 Laatste update: 19:51


De marinier en zo'n vierhonderd kameraden zijn in het Noorse Skjold om te leren overleven en vechten in arctische omstandigheden. Ze waren net terug van tien dagen bivak in de sneeuw. Daarbij leerden ze hoe ze zich moesten voortbewegen en hoe ze in de barre omstandigheden kunnen overleven. Op de laatste dag moeten ze met volle bepakking een wak in skiƫn en daar zelf proberen uit te komen.

Normaal gesproken is er de laatste avond een groot eindfeest, maar volgens een woordvoerder van het Korps Mariniers is daar nu vanaf gezien vanwege corona. Het Korps had twee weken geleden zelf een kleine uitbraak onder de manschappen.

Er was nu volgens de woordvoerder alleen een toespraak van de commandant en de mariniers kregen een biertje. Daarna hadden ze een vrije avond. Ze mochten wel alcohol drinken in hun eigen verblijven. De volgende middag werd de militair dood gevonden in zijn bed.

Wat de onderofficier precies fataal is geworden, onderzoekt de marechaussee op dit moment. 

In totaal verblijven op dit moment zeshonderd militairen van het Korps Mariniers in Noorwegen. Ze zouden twee weken geleden meedoen aan de internationale oefening Joint Viking, maar die werd stil gelegd nadat er een corona-uitbraak was onder de militairen. Zo'n 25 Amerikanen en 53 Britten waren besmet. Ook 4 Nederlandse militairen kregen corona.

Na meerdere testen is iedereen nu coronavrij. Ze blijven in hun eigen bubbel tot begin maart in Noorwegen.
Bron

Zander

People are sheep