Srebrenica - de nasleep

Gestart door -Jeroen-, 12/02/2004 | 16:42 uur

Ros

Citaat van: Cobra4 op 18/03/2009 | 21:15 uur
Volgens de voormalige Servische leider waren de blauwhelmen krijgsgevangenen en was het daarom geen misdaad hen vast te houden.

Hier heeft hij waarschijnlijk wel gelijk in.

Citaat
Beschamende beelden van blauwhelmen die met handboeien aan palen waren vastgemaakt, gingen de wereld over.

En hiet gaat ie nat............

Cobra4

'Gijzeling van VN'ers was rechtmatig'

DEN HAAG - Radovan Karadzic probeert te ontkomen aan berechting voor het gijzelen van VN-militairen tijdens de oorlog in Bosnië.
Volgens de voormalige Servische leider waren de blauwhelmen krijgsgevangenen en was het daarom geen misdaad hen vast te houden.

Dit staat in een pleitnota waarin Karadzic gisteren eiste dat punt 11 van de tenlastelegging zou worden geschrapt. Dat punt heeft betrekking op de meer dan tweehonderd blauwhelmen en waarnemers die in mei en juni 1995 door de Bosnische Serviërs werden gegijzeld.

Het was een beproefde methode de NAVO af te houden van luchtaanvallen op Bosnisch-Servische stellingen. Beschamende beelden van blauwhelmen die met handboeien aan palen waren vastgemaakt, gingen de wereld over.

Karadzic herinnert eraan dat veel VN-blauwhelmen afkomstig waren van de strijdkrachten van de NAVO-landen die meededen aan bombardementen op de Bosnische Serviërs. ,,Als oorlogvoerders moesten de VN'ers rekening houden met arrestatie,'' aldus Karadzic. Dat geldt volgens hem ook voor blauwhelmen die niet uit NAVO-landen kwamen. De VN hadden immers gebruik van geweld toegestaan voor de bescherming van 'veilige gebieden' als Srebrenica.

'Veilig' bleken deze gebieden niet te zijn: de lichtbewapende blauwhelmen die er waren gelegerd, hadden geen verweer tegen de Serviërs. Een theorie is dat de luchtsteun die overste Karremans vroeg, hem werd ontzegd omdat de VN van de veilige gebieden af wilden, opdat de Serviërs geen blauwhelmen meer konden gijzelen en effectieve militaire actie tegen hen mogelijk werd.

bron: www.ad.nl
Peloton 3 602 Sqn

KapiteinRob

Luitenant-generaal Ad van Baal (60) is maandag bij zijn vertrek benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau met zwaarden.

Staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie reikte de koninklijke onderscheiding uit. Van Baal gaat met pensioen.

De onderscheiding, speciaal voor militairen, wordt niet vaak toegekend sinds een aantal jaren geleden het decoratiestelsel is gewijzigd. Van Baal heeft 41 jaar bij Defensie gewerkt in twintig functies. Hij wordt onder meer geëerd wegens zijn inzet voor veteranen, zijn bijdrage aan de reorganisatie binnen defensie en de opener plaatsing van het departement binnen de samenleving.

Van Baal kwam in opspraak vanwege zijn rol als plaatsvervangend bevelhebber van de landmacht tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. In 2002 stapte hij op na kritiek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), omdat hij de politieke leiding niet zou hebben willen informeren. Een jaar later volgde eerherstel door de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica.

De afgelopen drie jaar was Van Baal Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en Inspecteur der Veteranen. Viceadmiraal ir. Michiel van Maanen heeft zijn functie overgenomen.


Bron: www.telegraaf.nl dd. 15-1-2007

Ton de Zwart

Citaat van: Ton de Zwart op 26/06/2004 | 13:35 uur
Wel erkende hij dat de moslims mede op de Serviërs schoten in de hoop dat de Nederlandse VN-troepen daarvan de schuld zouden krijgen, zodat de Serviërs het vuur zouden openen op de Nederlandse militairen.

Ik vraag me af hoe Karremans dat weet!? Zouden de moslims hem dat verteld hebben?

D819

#5
Waar ik me over verbaas, is dat na al die jaren niemand het nodig vind om de kwestie Yougoslavië in historisch perspectief te zien.

Niet helemaal toevallig staat er vandaag een stuk over Slovenië in het Eindhovens Dagblad.
Zaterdag 26 6 2004 Weekuit Bladzijde W7.

Daar werden na het einde van WO2 in een paar dagen tijd in de streek van Kocevski Rog tienduizenden rechtsgezinde lieden geëxecuteerd door de troepen van Tito.

Dat is in Slovenië ongetwijfeld bekend geweest, en daarom dat vooral Slovenië zo'n grote rol heeft gespeeld in het begin van de Yougoslavische burgeroorlog.

Het was een vieze oorlog die in het Yougoslavië van 1944 heerste.
Dat speelde ook door in het conflict in de jaren 90.
Het begin van het Yougoslavië conflict kenmerkte zich door het extreme gebruik van alcohol, en het ineens op grote schaal voorhanden zijn van wapens. Alles duidt er op, dat het een en ander goed georganiseerd gebeurde.

Het was dan ook ontzettend dom, dat Nederland zich toen heeft laten overhalen om in dat wespennest te gaan zitten.

Nu in Irak is het weer precies hetzelfde!
Ik heb inmiddels het stuk alsnog gevonden, en onder Historie geparkeerd.

Ton de Zwart

DEN HAAG - Klachten van het Bosnisch-Servische leger dat het aangevallen werd door moslimtroepen die de VN-enclave Srebrenica als uitvalsbasis gebruikten, waren 'terecht'. Dat heeft Ton Karremans, oud-bevelhebber van de Nederlandse VN-troepen in Srebrenica, gisteren gezegd voor het Joegoslavië-tribunaal.

Karremans zei niet te weten of de Serviërs ook dachten dat de Nederlanders de moslimeenheden hielpen. Dat was 'misschien' het geval, zei hij.
Karremans trad op als getuige op in de zaak-Blagojevic. Blagojevic was commandant van een Servische brigade die opereerde in de regio van Srebrenica. Hij zou de hand hebben gehad in de moord op 7000 moslims in juli 1995. Hem wordt massamoord en genocide ten laste gelegd.

Karremans erkende dat moslimtroepen Srebrenica als uitvalsbasis gebruikten voor acties tegen de Serviërs. Hij zei niet te hebben geweten wat die aanvallen inhielden . De acties werden 's nachts uitgevoerd. ''En wij gingen niet mee.'' Op vragen of de moslims ook gruweldaden tegen Serviërs begingen, ging Karremans niet in. Hij zei daar geen weet van te hebben.

Wel erkende hij dat de moslims mede op de Serviërs schoten in de hoop dat de Nederlandse VN-troepen daarvan de schuld zouden krijgen, zodat de Serviërs het vuur zouden openen op de Nederlandse militairen.
Nabestaanden van de massamoord van Srebrenica gaan de Nederlandse staat aanklagen. Een vereniging van nabestaanden vindt dat de Nederlanders, als beschermers van de moslimenclave, te weinig maatregelen hebben getroffen om het bloedbad te verhinderen.
Een lid van de vereniging kondigde gisteren op de Bosnische televisie stappen per 1 juli aan. De klacht zal bij een rechtbank in Den Haag worden ingediend. (ANP)

Bron: Het Parool van 260604HvV

 Binnenland
     
vr 2 apr 2004, 12:44  
Karremans uit Nederland gevlucht
HILVERSUM - De commandant van Dutchbat III, kolonel Thom Karremans, heeft zich in Spanje gevestigd omdat hij zich in Nederland bedreigd voelde. Karremans zegt dat vrijdag in het IKON-televisie programma Factor.

In het programma zegt Karremans, die sinds vorig jaar met pensioen is, dat hij dat hij een aantal keer verbaal is bedreigd. Tijdens een wandeling door Amsterdam ving hij op: "Die vent moeten ze ophangen". Dergelijke ervaringen hebben hem doen besluiten Nederland te verlaten. "Ik ben mijn eigen land ontvlucht en dat doet heel erg pijn", aldus Karremans.

Karremans was commandant van Dutchbat III, de eenheid die in 1995 de moslimenclave in Srebrenica moest beschermen. Dat eindigde in een drama. Servische troepen voerden meer dan 7000 moslimmannen en -jongens af, die niet meer terugkeerden.Bron: Telegraaf

oud_zijde

die idioot had daar nooit op dat postkantoor moeten staan roepen dat Srebrenica beschermd zou worden dan was het nooit een 'safe area' geworden.

beetje simpel om zijn geweten af te kopen door de schuld naar de veiligheidsraad te schuiven als je het mij vraagt
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

-Jeroen-

DEN HAAG (ANP) - De Franse oud-generaal Philippe Morillon overwoog in 1993, als VN-commandant in Bosnië, om de moslimenclave Srebrenica te evacueren. Dat zei hij donderdag tijdens het Milosevic-proces voor het Joegoslavië-Tribunaal.

In Srebrenica zaten toen tienduizenden moslimvluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden. Morillon zou tot de evacuatie zijn overgegaan, als hij niet de hoop had gehad dat het Vance/Owen-vredesplan voor Bosnië zou slagen. De Franse generaal zou op de koop toe hebben genomen dat hij door zo'n evacuatie ,,had deelgenomen aan de etnische zuivering''.

De Fransman proclameerde in maart 1993 in Srebrenica een 'veilige haven' die door de Verenigde Naties beschermd zou worden. Ruim twee jaar later, in juli 1995, werd de moslimenclave alsnog veroverd door de Bosnische Serviërs, ondanks de aanwezigheid van Nederlandse VN-soldaten van Dutchbat, onder het commando van overste Karremans. Duizenden moslimmannen en -jongens werden vervolgens vermoord.

In zijn emotionele getuigenis voor de VN-rechters in Den Haag zei Morillon (68) over 'Srebrenica': ,,Ik word er vandaag nog door achtervolgd.''

De Fransman praatte na zijn getuigenis na met journalisten. Hij herhaalde de klacht van onder meer Dutchbat dat de VN-Veiligheidsraad niet voldoende middelen beschikbaar stelde om de vredesmissie in Bosnië uit te voeren. Morillon zei verder dat hij zich op het moment van de proclamatie in 1993 niet realiseerde dat het bestaan van de 'veilige zone' zo lang zou duren - meer dan twee jaar. De Franse generaal had een tijdelijke maatregel voor ogen, totdat er bijvoorbeeld een humanitaire corridor zou worden geopend.

bron (hetnet / ANP)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning