Auteur Topic: AWACS: de problematieken  (gelezen 23710 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Peter-

  • Webmaster
  • ERG FANATIEK
  • ********
  • Berichten: 4096
AWACS: de problematieken
« Reactie #216 Gepost op: 25/01/2005 | 18:27 uur »
21-1-2005 14:07:00

Uit het oogpunt van operationaliteit en veiligheid van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen moet in de Schinveldse bossen van het Limburgse Onderbanken zes hectare bos verdwijnen. Minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft de gemeente vrijdag (21 januari) per brief dringend verzocht mee te werken aan de ingreep.

De afgelopen jaren is uitvoerig gesproken over de noodzakelijke werkzaamheden in de Schinveldse bossen. De gemeentebestuurders van Onderbanken hebben zich tot nu toe verzet tegen de houtkop. Met het zogenaamde Nimby-verzoek vraagt de bewindsvrouw alsnog vrijstelling te verlenen van de huidige bestemmingen van het gebied. Daarmee wordt het mogelijk over te gaan tot het afzagen van een deel van de bossen. Weigert de gemeente haar medewerking dan verleent de minister de vrijstelling zelf.

In de brief schrijft Dekker dat het afzagen van de bomen niet zal leiden tot geluidsoverlast. Landende vliegtuigen zullen niet lager overkomen dan in de huidige situatie. Stijgende vliegtuigen zouden een iets lagere baan kunnen aanhouden, maar de geluidsconsequenties daarvan zullen niet merkbaar zijn.

Op verzoek van de Tweede Kamer zijn geluidsmetingen verricht. Deze worden nog nader uitgewerkt. De minister benadrukt in haar brief dat deze metingen los staan van haar besluit over de Nimby-toepassing. Zij zal de gegevens wel gebruiken om bij Defensie en de NAVO druk uit te blijven oefenen de geluidsoverlast voor de bewoners in het gebied te verminderen.

Minister Sybilla Dekker en staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap hebben uitvoerig met de Tweede Kamer van gedachten gewisseld over de Nimby-toepassing. De resultaten daarvan zijn meegenomen in het besluit.

[bron: www.mindef.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 215 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.