Marine duikers vinden vermiste jongen

Gestart door -Peter-, 19/01/2007 | 17:37 uur

-Peter-

Duikers van de Duik- en Demonteergroep (DDG) van de Koninklijke Marine hebben vanmiddag, 19 januari 2006, in een haven aan het Spaarne het stoffelijk overschot gevonden van de jongen die sinds oudejaarsnacht was vermist. Hiermee is voor de nabestaanden een einde gekomen aan een stuk onzekerheid over zijn lot. Naar aanleiding van getuigenverklaringen hadden politie en brandweer met politiehonden het havengebied reeds uitgekamd, echter zonder resultaat. Omdat de technische recherche ervan overtuigd was dat de jongen in de haven te water moest zijn geraakt, is de Koninklijke Marine verzocht om in het kader van militaire bijstand nogmaals het water te doorzoeken.

Naar aanleiding van dit verzoek van dinsdag, 16 januari 2006, heeft de Duik- en Demonteergroep (DDG) van de Koninklijke Marine woensdag een verkenning op locatie uitgevoerd om vervolgens donderdag en vrijdag het gebied af te zoeken; vandaag rond het middaguur deden de DDG-ers de trieste vondst. De marineduikers hebben gebruik gemaakt  van een geavanceerde onderwaterrobot met een ingebouwde sonar. Deze zg. REMUS is speciaal ontwikkeld voor het lokaliseren van explosieven onder water in havengebieden.

De DDG heeft permanent een duikteam en een duikondersteuningsvaartuig gereed om direct ingezet te worden voor urgente activiteiten zoals bijvoorbeeld het opruimen van explosieven. De zoekactie heeft geen hinder ondervonden van het onstuimige weer.
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...