Eerste stap geïntegreerde grondgebonden luchtverdediging

Gestart door -Peter-, 19/01/2007 | 17:38 uur

-Peter-

De plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Lex Oostendorp, heeft donderdag 18 januari op vliegbasis De Peel de eerste radars en commandoposten van het Future Ground Based Air Defence System (FGBADS) in ontvangst genomen. Hiermee is de eerste stap naar een volledig gelaagde luchtverdediging gezet.
Tijdens de ceremonie nam Oostendorp het materieel in ontvangst dat bij de eerste fase van het FGBADS hoort. Bij een optimale moderne luchtverdediging hoort een geïntegreerd commandovoeringsysteem waarbij er één luchtbeeld op het netwerk verschijnt. Alle beschikbare informatie uit het luchtruim komt op het netwerk. Deze informatie wordt geleverd door verschillende radars die ook de zeer lage doelen al vanaf een grote afstand kunnen detecteren.

De KL vindt de geïntegreerde grondgebonden luchtverdediging erg belangrijk omdat het de veiligheid van de eenheden op de grond bevordert. Eenheden kunnen dan vrij bewegen omdat ze zijn verzekerd van een goede bescherming tegen aanvallen vanuit de lucht.
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...