Acht EU-landen willen nauwere samenwerking drugs

Gestart door Lex, 12/02/2007 | 21:36 uur

Lex

Blijkbaar hebben onze Zuiderburen zich teruggetrokken.

Lex

EU-landen samen in strijd tegen drugsboten

LISSABON - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie ondertekent zondagavond een samenwerkingsakkoord met zes andere EU-landen over gezamenlijke bestrijding van drugsboten.
Nederland, Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Ierland gaan hun lucht- en zeeacties tegen deze smokkelaars coördineren vanuit een nieuw hoofdkwartier in Lissabon.
Het gaat om acties tegen drugssmokkelaars in de Atlantische Oceaan en de zeeën voor West-Afrika. Veel smokkelaars uit Zuid-Amerika maken tegenwoordig een tussenstop in West-Afrikaanse landen, voor doorvoer naar Europa.
,,Het centrum is het voornaamste Europese antwoord tegen de maritieme drugssmokkel uit Zuid-Amerika via West-Afrika", meldde huidig EU-voorzitter Portugal.
Nederland gaat de eigen informatie over de smokkel delen met de andere landen in het nieuwe centrum, het zogeheten Maritieme Analyse en Operatie Centrum Narcotica (MAOC-N).
De zeven landen hopen dat andere EU-landen zich aansluiten bij het initiatief. Het politieke besluit over de samenwerking dateert van februari.

Telegraaf
zo 30 sep 2007, 05:07

KapiteinRob

Citaat van: ANP op 12/02/2007 | 21:36 uur
Het gaat er vooral om harddrugs als cocaïne en heroïne afkomstig uit West-Afrikaanse havens tegen te houden.

Ja, de harddrugs uit Afghanistan moeten natuurlijk niet tegengehouden worden......

Lex

BRUSSEL -  Acht Europese landen, waaronder Nederland, willen veel nauwer gaan samenwerken om de handel in drugs te bestrijden. Ze willen diensten van de politie en douane en maritieme diensten uit de acht landen samen laten optrekken.

Het gaat behalve om Nederland om Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, België, Verenigd Koninkrijk en Ierland. Samen vormen zij het grootste deel van de westelijke en zuidelijke buitengrenzen van de EU.

Het gaat er vooral om harddrugs als cocaïne en heroïne afkomstig uit West-Afrikaanse havens tegen te houden. Het samenwerkingsverband gaat MAOC-N (Maritime Analysis Operations Centre - Narcotics) heten en krijgt een hoofdkwartier in Lissabon.

anp | Gepubliceerd op 12 februari 2007, 21:17