Verslag Bijzondere Commissie KM 8 februari 2007

Gestart door -Peter-, 24/02/2007 | 14:02 uur

-Peter-

HDP TOOMT CZSK IN

Volgens de Hoofd Directeur Personeel (HDP) moet het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) zijn activiteiten in het overleg met de BCKM (bonden) beperken tot onderwerpen die te maken hebben met het uitvoeren van beleid en van reorganisaties. Dit heeft de KM laten weten. De defensieonderdeels-overschrijdende en defensiebrede beleidsonderwerpen horen in het Sectoroverleg Defensie (SOD) thuis.

GEBRUIKVOORSCHRIFT VAN DE GE ITEMISER (IONSCAN)

De Koninklijke Marine heeft een aantal drugs en explosievendetectie-apparaten aangeschaft. Men had het voornemen om in het overleg te praten over een gebruiksvoorschrift van deze apparaten. De VBM|NOV heeft aangegeven dat overleg hierover alleen op centraal niveau kan plaatsvinden. Een en ander heeft onder meer te maken met noodzakelijke en nog uit te werken aanpassingen in de Militaire Ambtenaren Wet. Bovendien moet er nog met de bonden gesproken worden over de manier waarop Defensie deze controles gaat uitvoeren! Op voorhand in ieder geval niet structureel zoals de KM voorstelt. De KM heeft aangegeven hierover spoedig overleg te voeren met de HDP.

KLEDING- EN ACCOMMODATIECOMMISSIE

Op verzoek van de VBM|NOV heeft de KM de kledingcommissie weer ingesteld. Voor de voorgestelde 'Accommodatiecommissie KM' zal de KM contact opnemen met de Defensie Materieel Organisatie (DMO) en het Commando Dienstencentrum Defensie (CDC). De verantwoordelijkheid voor de bouw en aanpassingen van onder andere schepen ligt immers bij deze commando's.

SLUITING HATO

Naar aanleiding van eerdere opmerkingen en het recente werkbezoek in de West heeft de VBM|NOV aandacht gevraagd voor de overgang van HATO militair naar een steunpunt HATO onder de Kustwacht (KWNA&A). Inmiddels is per 1 januari 2007 het betrokken Defensie personeel van HATO militair in een werkorganisatie geplaatst tot 15 oktober 2007. Voor wat betreft de rechtspositionele aspecten heeft de KM blijkbaar in overleg met de betrokken (oude) MC HATO afspraken gemaakt. De VBM|NOV is van mening dat deze afspraken ook door de bonden (BCKM) zullen moeten worden geaccordeerd. Hoewel de bonden tot op heden geen formele opdracht hebben gezien, heeft de VBM|NOV aangegeven dat de stukken alsnog in de BCKM besproken dienen te worden. Op zich verwacht de VBM|NOV hierover geen problemen. Ook is over de positionering van de medezeggenschap van KM defensiepersoneel in de KWNA&A organisatie gesproken. Hoe de medezeggenschap er na 15 oktober zal uitzien is nog onderwerp van overleg. De VBM|NOV is van mening dat conform het BMD een MC voor defensiepersoneel in de KWNA&A zal moeten worden ingesteld. Hierover ontstond een langdurige discussie. In deze discussie heeft de VBM|NOV allerlei modaliteiten voorgesteld en blijft het BMD onverkort het uitgangspunt. Tussentijds zou de 'voormalige' MC HATO tot 15 oktober 2007 in het kader van medezeggenschap in deze transitie kunnen participeren. De KM gaf aan dat ze hierover zullen na denken. Voor het overige zegde de KM toe dat de stukken in de BCKM zullen worden voorgelegd (inclusief opdracht) voor nader overleg over de situatie ná 15 oktober 2007 conform het URORKM.

BESPREKING BELEGGINGSSCHEMA MEDEZEGGENSCHAP CZSK

De KM heeft recentelijk een concept beleggingsschema geleverd en de bonden hebben aangegeven zich hierover nader te beraden. De VBM|NOV wil zo spoedig mogelijk een nieuw beleggingschema tot stand te brengen. Daarom hebben de bonden voorgesteld een werkgroep in te stellen. Die kan op zéér korte termijn - op basis van het afgeprocedeerde CZSK organisatie - een nieuw beleggingschema tot stand brengen. Daarbij kan ook rekening worden gehouden met belegging van medezeggenschap in de West.

EVALUATIE REORGANISATIE CZSK

De VBM|NOV krijgt van de achterban signalen dat de CZSK reorganisatie geëvalueerd zou zijn, maar formeel weet de BCKM van niets! Een en ander zou kunnen leiden tot aanpassingen van de 'algemene personele aspecten'. De KM heeft aangegeven dat de evaluatie formeel eerst aan de CDS moet worden aangeboden waarna zal het in de BCKM aan de orde zal komen. De KM heeft aangegeven op sommige voorstellen al een kleine voorsprong te hebben genomen maar uiteindelijk zal alles in de BCKM besproken worden zo zegde de KM toe. De VBM|NOV heeft kenbaar gemaakt dat het proces door tussenkomst van de CDS onnodig wordt vertraagd en daar heeft uiteindelijk niemand baat bij. Naar aanleiding van deze opmerkingen heeft de KM aangegeven dat de stukken parallel aan het traject CDS ook aan de BCKM zullen worden aangeboden. Voorts overweegt de VBM|NOV om de personele vulling - waar nodig - via een Begeleidingscommissie (BCO) te toetsen.

LOOPBAANMOGELIJKHEDEN SUBDIENSTGROEP LOGISTIEKE DIENST ADMINISTRATIE (LDA)

De VBM|NOV heeft schriftelijk en mondeling aandacht gevraagd voor de subdienstgroep LDA. De bonden hebben, zoals ook bij andere subdienstgroepen, de KM in overweging gegeven te kijken naar de mogelijkheid van vrijstelling (operationele plaatsing?) voor deze categorie. De KM heeft toegezegd een en ander te blijven volgen maar met de kennis van dit moment. De KM verwachtte overigens niet in de problemen te komen. De KM gaf aan dat in de toekomst naar ontwikkelingen op dit gebied gekeken moet worden. De VBM|NOV heeft kenbaar gemaakt dat de KM niet alleen de LDA, maar ook de groep LDV nauwkeurig moet volgen. En daar waar knelpunten ontstaan maatregelen moet nemen. Tevens is de VBM|NOV van mening dat niet alleen uitzendingen maar ook de uit-en-thuis-situatie goed in kaart moet worden gebracht. Dit met het doel om een goed loopbaanbeleid tot stand te brengen waarin rekening wordt gehouden met een evenwichtige uit-en-thuis-verhouding. De KM gaf aan op dit moment al bezig te zijn met het in kaart brengen van de uit-en-thuis-situatie van diverse groepen personeel en gaf aan dat dit zeker in het loopbaanpatroon zal worden meegenomen. Los van het feit dat varen als een soort van uitzending kan worden gezien zou het aantal nachten van huis een van de criteria moeten zijn.

MARINE BEVEILIGINGSKORPS (MBK) IN DE WEST

De VBM|NOV heeft aandacht gevraagd voor de rechtspositionele aspecten van het MBK-personeel. De VBM|NOV betwijfelt of alles wel goed geregeld is. Blijft de FLO-leeftijd van het MBK-personeel in de West hetzelfde als nu? De KM heeft aangegeven dat er voor het MBK-personeel rechtspositioneel geen veranderingen aan de orde zijn. Het personeel wordt weliswaar in de CARIB-organisatie geplaatst maar dat is noodzakelijk vanwege het peoplesoft-systeem. Dit is een pragmatische oplossing maar rechtspositioneel blijft alles zoals het nu is. De VBM|NOV twijfelt enigszins aan de juistheid van die uitgangspunten. Daarom zal de VBM|NOV bij de KM in een brief een aantal zaken onder de aandacht brengen.

LEGIONELLA AANPAK

Vanuit de organisatie krijgen de bonden nog steeds signalen over legionellabesmettingen. De KM heeft te kennen gegeven dat inmiddels structurele maatregelen zijn genomen ter voorkoming hiervan.

REORGANISATIE VOORSTELLEN OKM

Naar aanleiding van opmerkingen van de VBM|NOV is een gewijzigde aanbiedingsbrief met betrekking tot de reorganisatievoorstellen aangeboden. De VBM|NOV heeft vastgesteld dat de nieuwe organisaties al langere tijd van kracht zijn. Naar aanleiding hiervan heeft de VBM|NOV voorgesteld per 1 maart 2006 voor Batch 1 en per 1 augustus 2006 voor Batch 2 de werkorganisatie van kracht te verklaren. Tevens moet dan per 1 maart 2007 een evaluatie van Batch 1 plaatsvinden. De VBM|NOV wil daarnaast de algemene personele gevolgen (personeelsvullingsplan) in de BCO CZSK bespreken. De KM was verheugd met de flexibele opstelling van de bonden en heeft ingestemd met deze voorstellen.

ADJUDANT +/++

De bonden hebben nogmaals te kennen gegeven het begrip adjudant +/++ niet te kennen en men in de BCKM niet over dit onderwerp wil spreken. De KM heeft aangegeven opgedragen beleid door de HDP uit te voeren. De bonden willen dit onderwerp in een ander overlegforum (Sector Overleg Defensie, SOD) bespreken maar niet in de BCKM!

BELEIDSVOORNEMENS

De VBM|NOV heeft aangegeven dat beleidsvoornemens tegenwoordig op complete reorganisatie-voorstellen lijken. In de aangeboden beleidsvoornemens ontbreken echter duidelijke opdrachten en bijbehorende instellingsbeschikkingen waarbij aangegeven is welke MC's betrokken zijn. De KM gaf aan te handelen conform de opdracht van de CDS. Dus ligt het format vast! De bonden hebben geconstateerd dat de BGMC CZSK zich op dit moment bezig houdt met reorganisatievoorstellen die thuishoren bij andere onderdelen. De VBM|NOV heeft uitdrukkelijk gewezen op het traject van de Uitvoeringsregeling Overleg bij Reorganisaties KM (URORKM) en heeft de KM in de vergadering ernstig in overweging gegeven hierna te handelen! De KM erkende dat het bij een aantal reorganisaties niet goed is gegaan en liet weten alsnog conform de URORKM te handelen. De betrokken MC's zullen alsnog benaderd worden. Ook heeft de VBM|NOV weer gewezen op het ontbreken van de omschrijving van de algemene personele gevolgen in de diverse voorstellen. Vaak is de conclusie vanuit de organisatie dat er geen of nauwelijks personele gevolgen zijn maar die conclusie trekken de bonden zelf wel! De KM heeft aangegeven dat voor het beleidsvoornemen afstoten M-fregatten de betroffen MC's benaderd worden en een proces begeleider de MC's zal ondersteunen. Dit alles onder supervisie van commandeur Flieringa.

ONTBREKEN TIJDIGE FUNCTIETOEWIJZING VANUIT HET BUITENLAND

De VBM|NOV heeft naar aanleiding van het recente bezoek aan de West kenbaar gemaakt zich zorgen te maken over het ontbreken van tijdige functietoewijzing voor personeel in het buitenland. Personeel dient volgens voorschrift (en bevestigd door de CDS) zes maanden voor datum terugkeer over een functietoewijzing te beschikken. De commandant kan hiervan afwijken tot twee maanden voor vertrek, indien het dienstbelang naar zijn oordeel dit noodzakelijk maakt. Uit terugkoppeling van het personeel blijkt dat 90 tot 95% van het personeel geen functietoewijzing heeft, ook niet twee maanden voorafgaand aan terugkeer naar Nederland. Overigens is dit op zich niet alleen bij de KM aan de orde maar ook bij andere commando's. De KM was verrast over dit hoge percentage en zal een en ander onderzoeken. De KM gaf aan dat tegenwoordig ook meer van het personeel mag worden verwacht. Men moet niet wachten op de organisatie. Volgens de VBM|NOV doen de meesten er alles aan om op tijd een functietoewijzing te krijgen. Door de huidige functietoewijzingsystematiek is het er allemaal niet gemakkelijker op geworden!

NIET TIJDIG TOEKENNEN VAN DE MARINEMEDAILLE

Het personeel krijgt op dit moment niet of niet tijdig de marinemedaille uitgereikt met als reden het ontbreken van een goed registratiesysteem. De VBM|NOV heeft de KM gevraagd hieraan aandacht te besteden. De KM is op de hoogte van dit probleem en probeert een registratiesysteem in te voeren waarmee automatisch zichtbaar wordt wie in aanmerking komt voor die medaille. Door de introductie van nieuwe softwaresystemen is het invoeren van zo'n systeem niet eenvoudig. Voor handmatige registratie beschikt men niet meer over voldoende personeel. Wordt vervolgd.

AANWEZIGHEIDDIENSTEN/JAEGER-ARREST

De VBM|NOV heeft informeel kennis genomen van het project 'pilot reewacht 2000'. De VBM|NOV heeft signalen vanuit de achterban dat de medezeggenschap in zijn geheel niet is betrokken bij het opstellen van de plannen en verzoekt de KM dit alsnog te doen. Tevens constateerde de VBM|NOV dat op diverse schepen en inrichtingen geprobeerd wordt de Arbeidstijdenwet (ATW) buiten werking te stellen. De VBM|NOV heeft begrip voor het feit dat men probeert de bedrijfsvoering in stand te houden maar adviseert uniformiteit met betrekking tot toepassing van regelgeving. Het verdient aanbeveling om de commandanten te wijzen op de brief van CZSK d.d. 13 december 2006 waarin is aangegeven hoe om te gaan met de ATW en wat te doen als er als gevolg van de ATW problemen zijn met de bedrijfsvoering. De VBM|NOV heeft te kennen gegeven dat voor deze problematiek een structurele oplossing moet komen en dat dit wellicht op een hoger niveau (SOD) aan de orde moet komen. De KM heeft vernomen dat diverse oplossingen worden bedacht en men zal de commandanten wijzen op het bestaan van genoemde brief en erop wijzen dat het niet de bedoeling is om voor een lange periode de ATW buiten werking te stellen.

HAVENSLEEPDIENST

De VBM|NOV heeft vernomen dat er onrust is binnen deze organisatie. Dit bedrijf is gereorganiseerd en inmiddels ook geëvalueerd. Maar de evaluatie is nooit aan de bonden voorgelegd. Nu is er vanwege mogelijke privatisering wederom onrust. De KM heeft aangegeven dat de bestaande organisatie voorlopig blijft zoals die nu is. Maar in de toekomst bestaat de mogelijkheid dat deze organisatie anders wordt ingericht. Dit heeft te maken met het feit dat de KM over grotere schepen beschikt en de capaciteit van de huidige sleepers onvoldoende is. Met andere woorden, als het vervangingsplan aan de orde komt zal een en ander kritisch worden bezien. Uiteraard zal het URORKM traject hierbij worden gerespecteerd.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...